Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Pažink kompiuterį: OS branduolys

Publikuota: 2007-07-16 07:33
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Elvinas Piliponis
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija – PC World

Operacinė sistema (OS) tapo tokia įprasta kompiuterio dalimi, kad vartotojai net nesusimąsto, kokia ji svarbi. OS šiais laikais neturi tik kai kurie žaidimų kompiuteriai ir integruotosios sistemos, kurių įkrovos programa automatiškai sužadina taikomąją programą. Nuo OS darbo efektyvumo priklauso viso kompiuterio darbo sparta, stabilumas ir patogumas. Daugybės operacinių sistemų pagrindą sudaro branduolys.

 Rodyti komentarus (2)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Operacinė sistema (OS) tapo tokia įprasta kompiuterio dalimi, kad vartotojai net nesusimąsto, kokia ji svarbi. OS šiais laikais neturi tik kai kurie žaidimų kompiuteriai ir integruotosios sistemos, kurių įkrovos programa automatiškai sužadina taikomąją programą.

Operacinė sistema yra atsakinga už visus kompiuterio aparatinius ir programinius išteklius, todėl naudotis įrenginiui ar kurti jo programas daug paprasčiau. Nuo OS darbo efektyvumo priklauso viso kompiuterio darbo sparta, stabilumas ir patogumas. Daugybės operacinių sistemų pagrindą sudaro branduolys.

Hierarchija – stabilaus darbo pagrindas

Svarbiausia OS dalis – branduolys (kernel, core), paskirstantis kompiuterio išteklius ir palaikantis ryšius tarp programinių procesų ar aparatinės įrangos. Jis sukuria žemiausią aparatinės įrangos (ypač procesoriaus, atmintinės ir įvesties bei išvesties įrenginių) abstrakcijos lygmenį. Pasitelkusios branduolio funkcijas, programos gali naudotis kompiuterio įranga neatsižvelgiant į jos modelį.

Kiekviena kompiuteryje veikianti programa yra vadinama procesu, kuris priklauso tam tikram prioriteto lygmeniui (protection ring): svarbiausi sistemos procesai (branduolys) – žemiausiam (nuliniam) lygmeniui (ring 0), mažiau svarbūs yra aukščiau. Tiesa, dauguma mums įprastų OS („Windows“, „Linux“) naudojasi tik dviem – branduolio arba priežiūros (ring 0, supervisor mode) ir vartotojo (ring 3, user mode) lygmenimis, nors x86 procesoriuose jų yra daugiau.

Priežiūros režimu vykstantis procesas gali atlikti visas procesoriaus instrukcijas ir adresuoti visą atmintinę, tuo tarpu vartotojo procesas dalies instrukcijų ir kitų procesų atmintinės nepasieks. Taip branduolys apsisaugo nuo blogai veikiančio vartotojo proceso ir išsaugo visos OS stabilumą. Privilegijuotu režimu veikianti vartotojo programa (taip būdavo, pavyzdžiui, DOS sistemų laikais) gali sutrikdyti viso kompiuterio darbą.

x86 procesoriuose yra papildomos instrukcijos, valdančios ring 0 procesų prieigą prie įrangos. Hiperpriežiūros (hypervisor) procesas, veikiantis „-1“ lygmeniu, leidžia sukurti keletą nepriklausomų virtualių mašinų (pavyzdžiui, teikiant virtualių serverių nuomos paslaugas) ir prižiūrėti jų OS darbą. Deja, tokia galimybe gali pasinaudoti ir kompiuterių kenkėjai.

Barbė devyndarbė

Kraunantis kompiuteriui, įkrovos tvarkyklė sužadina OS branduolį (paprastai priežiūros režimu), kuris parengia save darbui ir pradeda pirmąjį OS procesą. Paprastai nuo šio momento branduolio procesas vyksta netiesiogiai. Įprasta, kad branduolys taip pat sužadina vadinamąjį nieko neveikimo procesą (idle loop), prasidedantį tada, kai kompiuteris neužimtas.

Sužadindamas procesą, branduolys sukuria programos adresų erdvę, įkrauna programos instrukcijų failą į atmintinę, sudaro seką ir nukreipia procesoriaus instrukcijos rodyklę į programos instrukcijų sekos pradžią. Programai skirta atmintinės adresų erdvė nebūtinai turi priklausyti operatyviajai atmintinei.

Jei tam tikru metu programa nenaudojama, OS branduolys gali perkelti ją ir jos atmintinės sritį iš operatyviosios atmintinės į diską (virtualiąją atmintinę). Tokiu būdu OS gali efektyviau vykdyti daugiau atmintinės reikalaujančius procesus. Virtualioji atmintinė veiksmingai išnaudojama tada, kai bendras programų atmintinės poreikis neviršija triskart didesnio operatyviosios atmintinės kiekio. Toliau darbo sparta pradeda mažėti. Žinoma, geriausia į kompiuterį įdiegti papildomus atmintinės modulius.

Paprastai viename procesoriuje (branduolyje) gali vykti tik vienas procesas, išskyrus tuo atveju, jei procesorius suderinamas su keleto programinių gijų (simultaneous multithreading) vykdymo technologija. Tačiau daugelio užduočių (multitask) OS branduoliai geba taip paskirstyti procesoriaus laiką, kad vartotojui susidaro įspūdis, jog keletas procesų vyksta vienu metu. Procesoriaus laikas gali būti dalijamas pagal tam tikrą grafiką (pre-emptive multitasking) ar pagal poreikį (co-operative multitasking).

Deja, ne visos programos nori „kooperuotis“, jose dažnai pasitaiko klaidų, todėl griežtai procesoriaus laiko neskirstančių sistemų (pavyzdžiui, „Mac OS“, „Windows“ 9x) darbas neretai sutrinka, kuriai nors programai „pamiršus“ pranešti branduoliui, kad jau galima vykdyti kitą procesą. Griežtai dalijant procesoriaus laiką, šios problemos ne taip pastebimos, todėl „Linux“, „Mac OS X“, BSD ir „Windows NT“ šeimos OS geriau susidoroja su keletu užduočių.

Mikrobranduolys ar monolitas?

Mikrobranduolys

Pavestas užduotis branduoliai atlieka skirtingai, mat skiriasi jų struktūra. Daugelio UNIX šeimos operacinių sistemų, senų MAC OS, MS-DOS (ir jos pagrindu veikiančios „Windows“ 9x sistemos) branduoliai yra vientisos programos, vykdomos privilegijuotu režimu, todėl monolitiniai branduoliai dirba labai sparčiai ir veiksmingai išnaudoja kompiuterio išteklius.

Tačiau didelė integracija turi ir trūkumų: dėl vieno modulio klaidos gali sutrikti viso branduolio darbas. Praėjusio amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose UNIX sistemų branduolio kodą sudarė apie 100 tūkst. eilučių, tuo tarpu dabartinių Linux sistemų branduolio tekstus – daugiau nei 4,5 mln. eilučių.

Atsižvelgus į tai, kad būtina įvertinti kiekvieno komponento įtaką kitiems, labai padidėja klaidos tikimybė. Kita anksčiau buvusi labai aktuali monolitinio branduolio problema – didelis atmintinės poreikis, todėl buvo nuspręsta įkrauti tik būtinas branduolio funkcijas (modulius) ir taip sumažinti privilegijuotu režimu vykdomo kodo kiekį iki minimumo. Tokiu principu veikia daugelis dabartinių „Linux“ ar BSD sistemų, pagal poreikį įkraunančių ar pašalinančių iš atmintinės branduolio modulius.

OS inžinieriai nusprendė dar labiau sumažinti branduolį. Mikrobranduolio architektūra pagrįsta tuo, kad privilegijuotu režimu veikiantis branduolys pateikia tik minimalų funkcijų rinkinį, o visas kitas OS funkcijas vartotojo režimu atlieka branduolio tarnybos. Paprastai mikrobranduolyje paliekamos tik procesų, atmintinės ir tarpprocesinių ryšių valdymo funkcijos. Taip gerokai paprasčiau užtikrinti stabilų branduolio darbą, nes, sutrumpėjus branduolio kodui, mažėja tikimybė padaryti klaidą, o sutrikusią tarnybą bet kada galima perkrauti. Tokią sistemą paprasčiau tobulinti, nes į OS įtraukus naują tarnybą nereikia keisti branduolio kodo.

Šiuo atveju procesų duomenų mainai ilgiau trunka, mikrobranduolio architektūra kenčia nuo perteklinių konteksto keitimo (context switch) operacijų: procesoriui reikia vykdyti privilegijuotą ir paprastą kodus. Problemų gali kilti ir įkraunant kompiuterį, mat mikrobranduolys paprasčiausiai neturės tvarkyklių kompiuteriui valdyti.

Nepaisant kai kurių trūkumų, mikrobranduoliai sėkmingai įsitvirtino ir komercinėse sistemose. „Amiga“ OS, „Morph“ OS, realiojo laiko OS QNX ir daugelyje mobiliųjų telefonų įrengta „Symbian“ OS yra mikrobranduolio sistemos. Nuo 2003 metų „Microsoft“ tyrimų skyrius kuria patikimą operacinę sistemą „Singularity“ mikrobranduolio pagrindu. Dabartinės „Microsoft“ OS naudoja mišrius branduolius, nors oponentai juos tapatina su paprastais monolitiniais.

Hibridinės sistemos

Hibridinės sistemos

Hibridiniai branduoliai savo struktūra primena mikrobranduolius, tačiau kai kurios dalys ar visos jų tarnybos vykdomos privilegijuotu režimu. Taip išvengiama papildomų konteksto keitimo operacijų, tačiau netenkama saugumo ir stabilumo privalumų.

Dabartinių „Windows“ sistemų branduolys buvo kuriamas remiantis „Mach“ mikrobranduoliu. Tačiau, kitaip nei „Mach“, NT branduolio įvesties ir išvesties, energijos valdymo, grafinės aplinkos, „Plug and Play“ ir daugelis kitų tarnybų veikia branduolio režimu. Dėl to, sutrikus vaizdo posistemio darbui Windows sistemoje, dažniausiai perkraunamas kompiuteris. „Mac OS X“ taip pat naudoja hibridinį XNU branduolį, sukurtą bendrovės „NeXT“. Pastarąją „Apple“ įsigijo kurdama senos „Mac OS“ pakaitalą. Kitas svarstomas „Apple“ pasirinkimas buvo tuo metu perspektyvi „BeOS“ sistema, kurioje buvo naudojamas labai spartus ir šiuolaikiškas mišrus branduolys.

Tačiau liūdnas „BeOS“ likimas rodo, kad, nepaisant svarbos, branduolys negali užtikrinti sklandaus OS darbo. Net ir būdamas efektyvus, „Linux“ branduolys galėjo likti studento Linuso Torvaldso laboratoriniu darbu, jei ne funkcionali GNU funkcijų biblioteka ir kitos GNU projekto programos, reikalingos visavertei OS sukurti. Apie tai, ko reikia, kad OS branduolys taptų visaverte OS, skaitykite kitąkart.

„Windows 2000“ branduolys

Interneto nuorodos

„Wikipedia“ internetinės enciklopedijos puslapis, skirtas OS branduoliui.





Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama