Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Pažink kompiuterį: procesorius procesoriui nelygu

Publikuota: 2007-05-15 07:07
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Elvinas Piliponis
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija – PC World

Nuo procesoriaus instrukcijų rinkinio priklauso sužadinamos programos, o nuo architektūros ypatumų – kompiuterio darbo sparta. Kartais tuo pačiu dažniu veikiančių vienos šeimos procesorių darbo sparta gali skirtis net keletą kartų. Nors asmeninių kompiuterių rinkoje liko tik viena procesorių šeima – „x86“ (IA-32), tačiau kitose srityse ji nedominuoja arba apskritai nenaudojama.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Nuo procesoriaus instrukcijų rinkinio priklauso sužadinamos programos, o nuo architektūros ypatumų – kompiuterio darbo sparta. Kartais tuo pačiu dažniu veikiančių vienos šeimos procesorių darbo sparta gali skirtis net keletą kartų. Nors asmeninių kompiuterių rinkoje liko tik viena procesorių šeima – „x86“ (IA-32), tačiau kitose srityse ji nedominuoja arba apskritai nenaudojama. Pavyzdžiui, mobiliųjų telefonų rinkoje vyrauja ARM šeimos procesoriai (apie 90 proc. rinkos).

Kaip sudarytas procesorius

Beveik visi šiuolaikiniai procesoriai veikia pagal dar praėjusio amžiaus penktajame dešimtmetyje suformuluotus Johno von Neumano ar Harvardo architektūros principus. Užuot aprašius visus veiksmus aparatinėje įrangoje, programa išsaugoma atmintinėje, kurios turinį galima paprastai keisti ir taip parengti kompiuterį kitai užduočiai. Procesoriai instrukcijas vykdo keliais etapais. Paprastai skiriami išrinkimo, dekodavimo, vykdymo, rezultatų išsaugojimo ir grįžimo atgal (instruction fetch(IF), instruction decode (ID), memory (MEM), execute (EX), writeback(WB)) etapai, tačiau kai kuriuose procesoriuose yra numatyti ir papildomi.

Iš atmintinės nuskaityta instrukcija dekoduojama. Šiuo veiksmu nustatoma, kurios procesoriaus dalys veiks vykdant instrukciją. Prieš atliekant nurodytą komandą, sujungiamos atitinkamos procesoriaus dalys. Pavyzdžiui, vykdant sudėties operaciją, aktyvuojamas aritmetinis-loginis įrenginys (ALĮ), kuris, atlikęs operaciją, gali nustatyti rezultato požymius (pvz., pažymėti aritmetinio perpildymo vėliavėlę). Paskutinio veiksmo metu operacijos rezultatai perkeliami į nurodytą atmintinę (procesoriaus registrą ar pagrindinę atmintinę). Baigęs vykdyti vieną instrukciją, procesorius grįžta į pradinę padėtį ir imasi kitos.

Procesoriai kalba skirtingomis kalbomis

Procesoriaus architektūra grindžiama vidinių instrukcijų rinkiniu, kuris rodo, kaip procesorius interpretuoja gaunamas bitų sekas. Pavyzdžiui, „x86“ šeimos procesorius 10110000 01100001 bitų seką (šešioliktainiu formatu 0xB061) supranta kaip įkrauti skaičių 97 į procesoriaus registrą al. Tačiau 32 bitų „PowerPC“ įkraus pusę žodžio (101100 – instrukcija sth) į EA registro rodomą atmintinės sritį, kuri randama pagal segmentą (00011) ir poslinkį (00001). Visai „PowerPC“ instrukcijai sudaryti trūksta dar dviejų baitų duomenų.

Šis skirtumas – svarbiausia kompiuterių nesuderinamumo priežastis. Norint vykdyti kito procesoriaus kodą, reikia arba emuliatoriaus, arba tarpinio kodo, kurį būtų galima vykdyti virtualia mašina (JAVA, „SmallTalk“) ar paversti tinkamomis komandomis (IBM AS/400).

Pirmieji procesoriai (1950–1970) buvo projektuojami taip, kad programai vykdyti reikėtų kuo mažiau pagrindinės atmintinės ir procesoriaus registrų, nes atmintinė buvo labai brangi ir lėta. Sudėtingi procesoriai galėjo vykdyti aukšto lygio programavimo kalbų instrukcijas.

Tačiau sparčiai tobulėjant kompiuteriams buvo pastebėta, kad daugeliui programų (jų kompiliatoriams) nereikia visų sudėtingų instrukcijų (dalybos, daugybos), o jas pakeitus greitai vykdomų, paprastų instrukcijų (sudėties, atimties) rinkiniu užduotį galima atlikti gerokai sparčiau.

RISC ir CISC

Praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje inžinieriai nusprendė supaprastinti sudėtingas instrukcijas ir priversti procesorius jas vykdyti sparčiau. Sistema buvo pavadinta „Reduced Instruction Set Computing“ (RISC), nors ją būtų tiksliau vadinti „load-store“. Šis pavadinimas geriau atspindi RISC idėją: apdorojamus duomenis pirmiausia reikia įkelti į registrus ir tik paskui apdoroti, o rezultatus pasiimti tik iš registrų. RISC procesoriuose yra dešimtys bendrosios paskirties registrų, iš kurių duomenys paimami gerokai greičiau nei iš atmintinės. Kita RISC procesorių ypatybė – visos instrukcijos yra vienodo ilgio, todėl jas galima greičiau dekoduoti. Skirtumui pabrėžti senesnė procesorių architektūra buvo pavadinta „Complete/Complex Instruction Set Computer“ – CISC, arba, siekiant pabrėžti duomenų apdorojimo pobūdį, „memory-memory“ ar „register-memory“.

RISC procesoriai buvo pradėti naudoti beveik visuose kompiuteriuose, išskyrus asmeninius. Pasirodžius RISC, į asmeninius kompiuterius jau buvo pradėta diegti daug CISC procesoriams pritaikytos programinės įrangos, kurios gamintojai nepanoro keisti. „Intel“ taip pat nenorėjo prarasti tuo metu turėtos monopolijos, todėl greitai išleido spartesnius „Pentium“ procesorius, kurie sumažino RISC spartos privalumus. Tiesa, dabar jau nėra aiškios ribos tarp RISC ir CISC.

Iš kitų kompiuterijos sričių (buitinės įrangos, automobilių technikos, mobiliųjų telefonų), kurios, pasirodžius RISC, buvo tik pradėtos tobulinti, CISC procesoriai buvo greitai išstumti. Tokį spartų populiarėjimą lėmė lankstūs RISC procesoriai: jie labai paprasti, naudoja mažai energijos, nekaista ir yra pigūs (ARM, PowerPC). Prireikus RISC architektūrą galima išplėsti ir sudaryti ypač sparčius procesorius, tokius kaip „Cell“, „POWER 6“ ar „UltraSPARC T1“.

Cache, Pipeline ir kiti užkeikimai

Darbinis dažnis jau seniai neatspindi procesoriaus spartos. Inžinieriai sugalvojo ne vieną būdą paspartinti klasikinį kompiuterį.

Pats paprasčiausias – procesoriuje įrengti atmintinės podėlį (cache), dėl kurio rečiau kreipiamasi į lėtą pagrindinę atmintinę. RISC procesoriuose yra atskiri duomenų ir instrukcijų podėliai, todėl tuo pat metu galima rinktis ir instrukciją, ir skaityti duomenis. Atskiri podėliai padeda įveikti opią CISC saugumo spragą (buferio perpildymo), kuria naudojasi dauguma „Windows“ kenkėjų.

RISC procesoriuose atsirado instrukcijų konvejeris (pipeline), leidžiantis tuo pat metu vykdyti instrukciją, išrinkti naują ir išsaugoti jau išrinktos komandos rezultatus. Deja, konvejerį ne visada pavyksta užpildyti, mat dažnai instrukcijos būna susijusios. Kai kurie procesoriai keičia jų vykdymo tvarką (MIPS) arba skaičiuoja abu galimus variantus ir pasirenka teisingą rezultatą, vos tik jis tampa akivaizdus (IBM RS6000).

Tobulinant procesorius, juose buvo įrengti keli konvejeriai, todėl atsirado puiki galimybė vienu metu išrinkti ar vykdyti keletą komandų. Skaičiuojant tokių procesorių darbo spartą atrodo, kad vienu darbo taktu jie įvykdo daugiau nei vieną komandą. Šie procesoriai yra vadinami superskaliariniais (superscalar).

Kai kurie inžinieriai atkreipė dėmesį į tai, kad procesorius dažnai apdoroja to paties tipo duomenis, tad buvo nuspręsta pasitelkus tą pačią instrukciją apdoroti keletą duomenų. Tokiu principu vykdomos MMX, SSE ir „AltiVec“ daugialypių sistemų instrukcijos.

Tačiau instrukcijų sekos spartinimas jau pasiekė ribą: procesoriai tapo labai sudėtingi ir eikvoja daug elektros energijos, juos vis sunkiau suderinti su lėta atmintine. Todėl tolesnis skaičiavimų spartos didinimas greičiausiai remsis daugelio branduolių ar daugelio procesorių sistemomis bei specializuotos paskirties branduoliais.

Tačiau keleto procesorių sistemos taip pat nėra panacėja. Apie kai kurias jų problemas buvo rašyta 2006 metų rugsėjo mėnesio „Kompiuterijoje“ (Nr. 106). Specializuotų procesorių privalumai apžvelgti sausio mėnesio numeryje (Nr. 113).

Interneto nuorodos





Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama