Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Technologinis šalies proveržis – jaunųjų elektronikos talentų rankose

Publikuota: 2020-05-14 16:56
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Automatizacijai ir skaitmenizavimui sparčiai skverbiantis į daugumą pramonės šakų globaliu mastu, didėja aukštos kompetencijos elektronikos bei informacinių technologijų inžinierių poreikis. Šių specialistų paklausa per pastaruosius kelerius metus išaugo ir Lietuvoje.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Automatizacijai ir skaitmenizavimui sparčiai skverbiantis į daugumą pramonės šakų globaliu mastu, didėja aukštos kompetencijos elektronikos bei informacinių technologijų inžinierių poreikis. Šių specialistų paklausa per pastaruosius kelerius metus išaugo ir Lietuvoje. Užimtumo tarnybos duomenimis, 2019 m. daugiau nei 95 proc. kvalifikuotų elektronikos ir informacinių technologijų specialistų paklausos sudarė naujai sukurtos darbo vietos.

Technologinis šalies proveržis – jaunųjų elektronikos talentų rankose
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Anot Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Elektroninių sistemų katedros profesoriaus Andriaus Katkevičiaus, šių specialybių atstovai turi itin dideles perspektyvas jau dabar, nes elektronikos inžinierių paslaugų reikia vis platesnio veiklos spektro įmonėse. Šį poreikį ir atspindi inžinierių paklausą auginančios naujos darbo vietos.

„Pastatų automatinės sistemos, transporto priemonių elektronika, pramoninių įrenginių elektronika, išmanūs matavimo įtaisai, antenos, palydovai, išmanieji ryšio įrenginiai, kompiuterija, net ir elementarūs elektroniniai žaislai. Visos šios sritys reikalauja bent vieno, o dažnai ir visos komandos elektronikos inžinierių“, – pabrėžia A. Katkevičius.

Svarba augs ir toliau

Akivaizdu, kad elektronikos ir jos specialistų svarba augs ir toliau, ypač tobulinant esamas ryšio sistemas ir vis dažniau rinkoje naudojant dirbtinio intelekto galimybes, sako profesorius.

„Šiuo metu aktyviai vystomos ryšių technologijos, duomenų apdorojimo technologijos, robotika, intelektualios valdymo ir priežiūros sistemos. Taip pat labai populiarios daiktų interneto technologijos, kai duomenys yra surenkami smulkiuose tinklo mazguose ir vėliau siunčiami į centralizuotus apdorojimo serverius „debesyse“, – teigia A. Katkevičius.

Prekybos technologijų įmonės „StrongPoint“ sistemų palaikymo grupės vadovas ir VGTU Elektros inžinerijos magistras Ričardas Brokas tvirtina, kad šiuolaikinių elektronikos ir informatikos inžinierių kasdienybėje netrūksta kūrybos ir inovacijos, o darbo sritys apima nuo dirbtuvių inžinierių iki techninių produkto vadovų, programuotojų ar projektų vadovų. Pagrindinė jų užduotis – kurti ir vystyti naujas technologijas, programas ar produktus, juos testuoti ir prižiūrėti.

„Jau baigus vidurinę mokyklą, man buvo aišku, kad technologijos turės didelę reikšmę ne tik verslui, bet ir žmonių kasdienybei, todėl būsimą specialybę rinkausi užtikrintai. Dabar elektronikos specialistų reikia IT, technologijų, inžinerinėms, gamybinėms įmonėms. Manau, kad šiuo metu Lietuvos rinka galėtų įsisavinti tikrai daug šios srities specialistų, o ateityje toks poreikis tikrai toliau augs“, – paaiškina R. Brokas.

Specialisto teigimu, elektronikos ir informatikos inžinerijos profesionalai turi geras galimybes sparčiai kopti karjeros pozicijomis, ką rodo ir jo asmeninis pavyzdys.

Technologinio šalies proveržio sąlyga

Pasak VGTU Elektroninių sistemų katedros docento ir Telekomunikacijų instituto direktoriaus Dariaus Plonio, per pastaruosius metus Lietuvoje buvo pastebima pramonės augimo tendencija, tad elektronikos ir informatikos sritys yra itin svarbios ir valstybei. Norėdama siekti didesnio baigiančiųjų absolventų kiekio elektronikos ir informatikos inžinerijų srityse, Vyriausybė bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerija per pastaruosius metus didino galinčiųjų studijuoti elektronikos inžineriją vietų skaičių.

Anot D. Plonio, kuo daugiau žmonių dirbs šioje srityje, tuo didesnį technologinį proveržį galima padaryti visos šalies mastu.

„Telekomunikacijose jau diegiamas 5G ryšys, pakeičiantis 4G transliavimo stotis. 5G leidžia pasiekti didesnį duomenų perdavimo greitį. Keičiasi duomenų perdavimo ir saugojimo samprata, yra vystoma decentralizuota vieša transakcijų saugojimo sistema (angl., blockchain). Labai aktualiu pavyzdžiu gali būti ir išplėstinės arba virtualios realybės sritis.

Virtuali realybė daugiausia visiems siejasi su kompiuteriniais žaidimas, tačiau dar nedaug kas žino, jog ji plačiai naudojama pramonėje – įvairiems mokymams vykdyti nuotoliniu būdu arba, kai realūs mokymai būtų per daug pavojingi ir brangūs (orlaivio pilotavimas, gaisro gesinimas, scenų konstravimo darbai ir pan.). Tokios šiuolaikiškos elektronikos sritys kartu verčia pasitempti ir aparatinės įrangos gamintojus“, – sako D. Plonis.

Skatina universitete

Skatinant šių profesijų pasirinkimą VGTU taip pat organizuoja ir specialius užsiėmimus 7-12 klasių moksleiviams, kur šie gali susipažinti su robotų kūrimu, konstruoti, programuoti ir bandyti kosminius palydovus ar kurti „Android“ programėles. O universiteto studentams suteikiama galimybė susipažinti su įvairių įmonių veikla ekskursijų ir pažintinių paskaitų metu.

„Po trečio kurso studijų VGTU organizuojama profesinė praktika, kai kiekvienas studentas susipažįsta su kompiuterizuotas elektronines sistemas arba elektroninius įtaisus projektuojančiomis ar naudojančiomis įmonėmis, jų struktūra ir veikla. Tuomet išanalizuoja jose suprojektuotas bei įdiegtas sistemas arba įtaisus, įgyja naujų žinių, o po praktikos gana dažnai ir pasilieka dirbti tose įmonėse“, – pažymi A. Katkevičius.

D. Plonis taip pat pabrėžia, jog elektronikos ir informatikos sritys susilaukia didelių investicijų ir iš Europos Sąjungos fondų.

„Jų įsteigtos veiksmų programos ir priemonės stipriai prisideda prie mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros (MTEP) bei inžinerinės pramonės augimo Lietuvoje“, – akcentuoja VGTU Telekomunikacijų instituto direktorius.

90 proc. studijas baigusių VGTU Elektronikos fakulteto absolventų įsidarbina iš karto po studijų. Anot A. Katkevičiaus, vien Vilniaus regione jaučiamas ženklus informacinių technologijų specialistų trūkumas.

„Kaip rodo tarptautinės bendrovės „Software Development Academy“ atlikti tyrimai, Vilniuje dirba apie 2800 IT specialistų, o, pavyzdžiui, Kaune – virš 5500 specialistų, todėl labai tikėtina, kad sostinės regione IT specialistų poreikis tik augs“, – pažymi VGTU profesorius.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama