Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

5G – neįtikėtinai greitas? Nebūtinai. Štai nuo ko viskas priklauso

Publikuota: 2022-01-27 14:27
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Arūnas Strolia
Inf. šaltinis: LRT.lt

Miesto centre 5G palaikančiu telefonu naršote tarsi prisijungę prie šviesolaidinio ryšio, o greičio matuoklė rodo 1 Gb/s ar didesnę spartą. Pavažiavus kelias stoteles ji smukteli iki 100–200 Mb/s, nors ekrano viršuje, greta ryšio padalų, vis dar pagyrūniškai spindi 5G ženkliukas. Kas vyksta – nejau 5G nėra visur ir visada vienodai greitas? Nuo ko tai priklauso ir kaip žinoti, prie kokio 5G jungiatės?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Miesto centre 5G palaikančiu telefonu naršote tarsi prisijungę prie šviesolaidinio ryšio, o greičio matuoklė rodo 1 Gb/s ar didesnę spartą. Pavažiavus kelias stoteles ji smukteli iki 100–200 Mb/s, nors ekrano viršuje, greta ryšio padalų, vis dar pagyrūniškai spindi 5G ženkliukas. Kas vyksta – nejau 5G nėra visur ir visada vienodai greitas? Nuo ko tai priklauso ir kaip žinoti, prie kokio 5G jungiatės?

5G – neįtikėtinai greitas? Nebūtinai. Štai nuo ko viskas priklauso
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Jei naujausiu išmaniuoju flagmanu prisijungėte prie 5G ryšio, tai dar nereiškia, kad interneto sparta, lyginant su 4G, šoktelėjo kelis kartus. Kaip ir kitos belaidžio ryšio technologijos, 5G naudoja skirtingus dažnius, kurie turi savų privalumų ir trūkumų. Visgi tam tikri skirtumai jungiantis prie 5G išlieka visada: vartotojai gali pajausti mažesnę delsą, operatoriams svarbu tai, kad ši technologija leidžia vienu metu aptarnauti daugiau žmonių, be to, ji yra saugiausia, efektyviausia ir patikimiausia, lyginant su ankstesnėmis kartomis.

Prie kokio 5G yra prisijungęs, užuominų kai gali pateikti ir telefonas. Kai kuriose rinkose, pavyzdžiui, JAV, greta 5G galite matyti pliusą (5G+), raides UW, UC ar kitą papildomą ženklą. Kiekviena iš šių raidžių gali suteikti papildomos informacijos, kokios spartos ar aprėpties 5G ryšio zonoje esate. Tad intensyvūs debatai kaip ir ar apskritai verta „rūšiuoti“ 5G ryšį pasaulyje tebevyksta.

Norinčius suprasti, kodėl vienur 5G primena šviesolaidinį internetą, o kitur – tik 4G, ryšio technologijų ekspertas kviečia į pažintį su naujos kartos technologija.

Iki savarankiško 5G dar toli

Siūlau pradėti nuo dviejų terminų: „savarankiškas“ (angl. Standalone, SA) ir „nesavarankiškas“ (angl. Non-Standalone, NSA).

Šiuo metu tiek „Telia“ Lietuvoje, tiek absoliuti dauguma viso pasaulio operatorių 5G tinklus vysto naudodami NSA technologiją. Tai reiškia, kad šie 5G tinklai veikia „nesavarankiškai“ arba, paprasčiau sakant, yra priklausomi nuo 4G ryšio tinklo.

Pagrindinis tokio sprendimo privalumas ir nauda yra tai, kad žmonių turimi įrenginiai vienu metu gali apjungti ir naudotis tiek 5G, tiek 4G technologijai operatoriaus priskirtais ištekliais. Laimi visi: 4G įrenginių savininkai toliau gali naudotis šiam ryšiui priskirtais radijo dažniais, o su 5G įrenginiu prie jų prisijungia papildomi dažniai, skirti šiai technologijai. Tuo tarpu operatoriui nereikia sukti galvos, kiek ir kokių dažnių kiekvienoje stotyje palikti 4G ir kiek perleisti 5G technologijai.

Nesavarankišką 5G Lietuvoje turime ir turėsime dar ne vienerius metus. Kada įvyks lūžis ir 5G galėsime paleisti savarankišku režimu, pirmiausia priklausys nuo to, kaip greit žmonės atsinaujins telefonus ir kitą įrangą. Pavyzdžiui, šiuo metu apie 70 proc. įrenginių „Telia“ tinkle yra 4G ir tik mažiau nei dešimtadalis palaiko 5G. Kai proporcijos išsilygins, ateis metas savarankiškam 5G, o vėliau – ir vadinamajam 4G saulėlydžiui, perleidžiant jos dažnius 5G.

Panaši situacija šiuo metu yra su 3G: šios technologijos dažnius „Telia“ perleidžia 4G, o iki šių metų pabaigos Lietuvoje 3G planuoja visiškai išjungti.

Išnaudoja ne visas galimybes

NSA arba nesavarankiškas 5G turi ir trūkumų, o vienas svarbiausių – 5G technologijai dedikuoti dažniai turi būti susiejami (arba, ryšininkų žargonu, „inkaruojami“) su 4G dažniais. Tokiu atveju 5G ryšys yra pasiekiamas tik ten, kur veikia abu susieti dažniai.

Pavyzdžiui, 700 MHz dažnis leistų pasiekti kelių ar, idealiomis sąlygomis, net keliolikos kilometrų aprėptį nuo bazinės stoties, tačiau jį susiejus su aukštesniu, sakykime, 2600 MHz dažniu, 5G ryšys realiai veikia tik pastarojo aprėpties zonoje, kuri yra kelis kartus mažesnė.

5G SA režimu būtų pasiekiama pilna aprėptis, tačiau tokiu atveju tie, kas turi 5G įrenginius, ir naudotųsi tik šiuo vieninteliu dažniu, o interneto sparta būtų, švelniai sakant, liūdnoka.

Interneto spartą iš esmės lemia turimo dažnių ruožo plotis. Šiuo metu vykstančiame 700 MHz dažnių aukcione numatoma, kad vienas operatorius galės naudotis maksimaliu 10 MHz pločio dažnių ruožu parsiuntimo kryptimi. Tai leistų užtikrinti vidutiniškai apie 40 Mb/s spartą – SA režimu, neprijungus papildomų dažnių, tokią spartą dalintųsi visi prie stoties prisijungę 5G įrenginiai.

Palyginimui, esamose 1800 MHz, 2100 MHz ir 2600 MHz dažnių juostose „Telia“ turi po 20 MHz pločio dažnių ruožus. Visus juos apjungiant ir pasiekiama šimtus megabitų siekianti sparta.

Tuo pačiu dažniu – ir 4G, ir 5G

Tačiau kur tie 5G žadami gigabitai per sekundę? Jų reikia ieškoti dar aukštesnėje, 3500 MHz dažnių juostoje, kurios aukciono Lietuvoje vis dar laukiama. Šiame dažnyje „Telia“ jau daugiau nei metus atlieka viešus 5G bandymus, o jų metu realiai veikiančiame tinkle buvo pasiekta 1,9 Gb/s duomenų gavimo sparta.

Jei žemesnėse juostose turime po 10–20 MHz pločio juostas, tai 3500 MHz dažnyje 5G testuojame ir, tikimės, ateityje galėsime naudoti 100 MHz pločio ruožą. Vien jis užtikrina didžiulę mobiliojo interneto spartą, o jei įrenginys geba apjungti šį dažnį su kitais, 4G dažniais, tuomet sparta ir siekia ar net lenkia tai, ką šiandien gali gauti tik šviesolaidinio interneto klientai.

Skamba daug žadančiai, tačiau aukštas dažnis turi savų niuansų, pavyzdžiui, jis sunkiau įveikia kliūtis, todėl prasčiau veikia patalpų viduje, o jei tarp stoties ir kliento yra pastatas, kalnas ar kitas didelis objektas – gali ir apskritai neveikti, tad dažnai, naudojant su maršrutizatoriumi namuose, rekomenduojamos ir išorinės antenos nukreiptos į bazinę stotį.

Tam, kad 5G veiktų kuo didesnėje teritorijoje, ir lauke ir viduje, jai reikia ir kitų dažnių. Tačiau ką daryti, jei be jų negali ir 4G, kurį šiuo metu žmonės realiai ir naudoja? Čia stoja „Dynamic Spectrum Sharing“ (DSS) technologija. Ją „Telia“ pritaikė ir šįmet Lietuvoje įjungusi pirmąjį komercinį 5G ryšį, jam panaudodama savo jau turimus dažnius iš 2100 MHz juostos.

DSS leidžia ta pačia dažnių juosta naudotis ir 4G, ir 5G vartotojams, o bazinė stotis pati reguliuoja spektro lokaciją, priklausomai nuo klientų skaičiaus ir realaus poreikio. Pavyzdžiui, jei prie stoties nėra prisijungęs nei vienas 5G vartotojas, ji visą dažnių ruožą naudoja 4G ryšiui.

Arūnas Strolia, „Telia“ tinklo vadovas


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama