Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 14:25
„Sony“ pristato labai lauktus programinės įrangos atnaujinimus, įskaitant C2PA atitikimą ir vaizdų autentiškumo užtikrinimą
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

„Android 11“ belaukiant: kaip per pastaruosius 5 metus keitėsi populiariausia mobilioji platforma pasaulyje?

Publikuota: 2020-06-04 08:46
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

„Android“ atnaujinimų svarba yra didžiulė, nes su naujausiomis versijomis mes gauname ne tik naujas funkcijas, klaidų ištaisymus ar kitus patobulinimus, tačiau ir saugumo papildinius. Tai, kad per penkerius metus „Android“ pasikeitė – menka naujiena, tačiau šiandien norėtumėme pažvelgti į tai kas keitėsi, kasmet atnaujinant šią operacinę sistemą.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

2015 metais, kuomet startavo Telefonai.eu projektas, dauguma išmaniųjų telefonų veikė su „Android 5 Lollipop“ ar dar senesne „Android 4 KitKat“ versija. Nuo to laiko „Google“ išleido penkias naujesnes populiariausios mobiliosios operacinės sistemos versijas, o jau visai netrukus turėtų pasirodyti ir „Android 11“.

„Android“ atnaujinimų svarba yra didžiulė, nes su naujausiomis versijomis mes gauname ne tik naujas funkcijas, klaidų ištaisymus ar kitus patobulinimus, tačiau ir saugumo papildinius. Tai, kad per penkerius metus „Android“ pasikeitė – menka naujiena, tačiau šiandien norėtumėme pažvelgti į tai kas keitėsi, kasmet atnaujinant šią operacinę sistemą. Pradėkime nuo „Android 5.0“ operacinės sistemos versijos, kuri buvo išleista vos keletas mėnesių po šio projekto starto.

„Android 5 Lollipop“

„Android 5 Lollipop“

Anuomet tai buvo vienas svarbiausių „Android“ operacinės sistemos atnaujinimų, kuris oficialiai pristatytas buvo 2014 metų spalio 17 dieną. Žinoma, labiausiai vartotojams pastebimas pasikeitimas – dizainas. Tuomet „Google“ atstovai pristatė naująjį „Material“ dizainą, kuris buvo tarsi gryno oro gūsis. Tačiau tai tikrai nebuvo vienintelis ar didžiausias pasikeitimas.

„Lollipop“ vardu pažymėta operacinės sistemos versija įgavo gerokai paprastesnį atnaujinimų procesą, kuris iš esmės išliko iki šių dienų. Prisijungiame prie „Wi-Fi“ ar mobilaus tinklo ir „Android“ atnaujinimai automatiškai įdiegiami į mūsų telefonus. Dabar tai atrodo kaip visiškai normalus reiškinys, tačiau tuomet tai buvo didelė naujiena. Kalbant apie naujo prietaiso pradinius nustatymus, su šia „Android“ versija atsirado galimybė ir atkurti telefono informaciją iš tam tikros atsarginės kopijos, kuri buvo išsaugota kitame Jūsų telefone.

Kaip jau minėjome, „Google“ atnaujino ir dizainą, kurio pakeitimai buvo džiugiai pasitikti. Ir jeigu dabar įvyksta minimalūs pokyčiai, tai tuomet šis atnaujinimas palieta iš esmės visą operacinę sistemą – buvo pakeista nuo navigacijos mygtukų, iki įvairiausių meniu ar pačios „Google“ sukurtų programėlių dizaino.

„Google“ su „Android Lollipop“ atnaujino ir pranešimų juostą, atnaujintas ir programėlių langas bei buvo pristatytas aktyvių programėlių langas, kuris padėjo greičiau naršyti tarp naudojamų aplikacijų. Būtina paminėti, jog su šia „Android“ versija atsirado ir kelių SIM kortelių palaikymas, o taip pat buvo patobulinta platformos sparta, baterijos energijos sunaudojimas ir pan.

„Android 6 Marshmallow“

„Android 6 Marshmallow“

2015 metų spalio 5 dieną buvo oficialiai pristatyta dar viena nauja „Android“ operacinės sistemos versija ir šįsyk ji žymima „Marshmallow“ pavadinimu. Tokių didelių pokyčių kaip „Android 5“ šis atnaujinimas nepasiūlė, tačiau svarbių pasikeitimų – tikrai nemažai.

Tais metais „Android“ išmaniųjų telefonų su pirštų antspaudų jutikliais jau buvo ne vienas, tačiau pati platforma dar neturėjo tinkamo palaikymo. Ir štai, pasirodė „Android 6“, kuri pasiūlė pilnai pritaikytą funkcionalumą su galimybe pirštų antspaudų jutiklį naudoti ir trečiųjų šalių programėlėse. Šis funkcionalumas buvo pradėtas naudoti kaip apsaugos priemonė atsiskaitant aplikacijose ar tiesiog norint į jas patekti.

„Google“ su šia operacinės sistemos versija taip pat supaprastino vidinės talpyklos valdymą, suteikė galimybę koreguoti užrakinto telefono ekraną, o taip pat patobulinimo ir kopijavimo bei įklijavimo galimybes. Vėlgi, nors šiai dienai visa tai atrodo labai paprasta ir elementaru, 2015 metais tai buvo ganėtinai didelis pokytis, kuris vartotojams suteikė daugiau galimybių bei, žinoma, patogumo.

Dar vienas svarbus pokytis – USB-C palaikymas. Šiai dienai net pigiausi išmanieji telefonai turi tokio tipo lizdą, tačiau anuomet tai buvo visiška naujiena, kuri leido ne tik greičiau perkelti duomenis, bet ir sparčiau įkrauti įrenginius.

„Android 7 Nougat“

„Android 7 Nougat“

Prabėga dar vieneri metai ir 2016 rugpjūčio 22 dieną pasirodo septintoji „Android“ operacinės sistemos versija. Nors ši operacinės sistemos versija didžiulės revoliucijos ir nesukėlė, tačiau ją taip pat papildė naujos funkcijos, kurios labai svarbios iki šiol.

Būtent su šia „Android“ versija atsirado duomenų saugojimo galimybė ar padalinto ekrano režimas. Pirmoji funkcija svarbi iki šiol, nes kai kurios telefone naudojamos programėlės reikalauja nemažai mobiliųjų duomenų, o pamiršus jas išjungti, galime likti ir visai be interneto. Antroji galimybė yra ganėtinai populiari iki šiol ir ji suteikė galimybę vienu metu ekrane matyti informaciją iš dviejų programėlių.

Su „Nougat“ atsiradimu pasikeitė ir programinės įrangos atnaujinimų procedūra, kuri tapo gerokai greitesnė nei anksčiau. Būtent su „Android 7“ naujiniai tapo gerokai mažesni, o ir programėlių optimizacija po atnaujinimų tapo žymiai spartesnė. „Google“ su šia operacinės sistemos versija atnaujino ir pranešimų juostą, kuri suteikė galimybę, jeigu tokia egzistuoja, atsakyti į gautą žinutę ar laišką net neatsidarius programėlės.

Žinoma, būtina paminėti ir patobulintą baterijos tarnavimo laiką, kuris yra amžina išmaniųjų telefonų problema. Dar 2015 metais „Google“ pristatė „Doze Mode“, kuris padėjo tausoti Jūsų įrenginių baterijas, tačiau jis neveikdavo tuo atveju jeigu telefonas juda. Su „Android 7 Nougat“ tai tapo nebesvarbu ir pastarasis režimas aktyvuojasi vos tik užrakinate savo įrenginį.

„Android 8 Oreo“

„Android 8 Oreo“

Nauji metai – nauja „Android“ operacinės sistemos versija. 2017 rugpjūčio 21 dieną „Google“ pristato populiarių sausainių „Oreo“ pavadinimu pažymėtą „Android“ versiją ir mes vėl gauname nemažai pasikeitimų.

Su „Android 8 Oreo“ buvo atnaujintos įrenginiuose naudojamos šypsenėlės (ang. emojis), atsirado ir išmanus teksto žymėjimo įrankis, kuris galėjo suprasti kokio tipo tekstą kopijuojate. Tai reiškia, kad kopijuojant internetinės svetainės adresą Jūs gausite pasiūlymą jį atidaryti „Chrome“ naršyklėje. Dabar tai atrodo visiškai įprasta, tačiau tuomet tai buvo naujiena.

Su naująja operacinės sistemos versija pasikeitė ir piktogramų prisitaikymas skirtingoms vartotojų sąsajoms. Vieni gamintojai naudojo apvalias ikonas, kiti kvadratines, o kiti su kiek užapvalintais kampais. Dar viena funkcija, kuri šiandien atrodo kaip kasdienybė, o tada tai buvo naujiena, nes pagaliau buvo pasiūlytas tokių pokyčių palaikymas.

Nors ši „Android“ versija ir neturėjo labai didelių pokyčių, kurie paliestų išmaniųjų telefonų vartotojus, tačiau ji ganėtinai ženkliai pagerino naudotojų patirtį planšetiniuose kompiuteriuose.

„Android 9 Pie“

„Android 9 Pie“

2018 rugpjūtis ir mes turime jau devintos kartos „Android“ operacinės sistemos versiją. Tikriausiai dauguma Jūsų iki šiol turi išmanųjį telefoną su šia platformos versija, todėl naujienos, kurios atsirado su ja – pernelyg nenustebins.

Visų pirma, „Google“ pristatė „Digital Wellbeing“ galimybę, kuri leidžia Jums žinoti informaciją apie Jūsų telefono naudojimosi įpročius. „Android“ su šia versija įgavo ir tokias funkcijas kaip išsamesnė naujų pranešimų informacija, supaprastintas teksto žymėjimas, o taip pat buvo patobulintas įrenginių saugumas.

„Google“ ne vienerius metus daug dėmesio skyrė baterijos tarnavimo laikui, o ir su „Android 9“ pasirodymu buvo atlikta patobulinimų šiuo klausimu. Būtent 2018 metais pasirodė „Adaptive Battery“ galimybė, kuri leido papildomai sutaupyti baterijos energijos, vietoj to, kad ją tiesiog iššvaistyti.

„Android 10“

„Android 10“

2019 rugsėjo 3 diena ir mes turim kol kas dar naujausią „Google“ pristatytą operacinės sistemos versiją. „Android 10“ jau nebeturi jokių užuominų į saldumynus. Verta paminėti ir tai, jog naujausia išmanieji telefonai šiuo metu pasirodo būtent su šios platformos versija.

Vienas didžiausių ir laukiamiausių pasikeitimų buvo tamsusis dizainas (ang. dark mode). „Android 10“ taip pat sulaukė valdymo gestais atnaujinimo, sulenkiamų įrenginių palaikymo bei keletos kitų nedidelių atnaujinimų. Verta paminėti ir garso stiprintuvo galimybę, uri patiks visiems tiems, kurie klausosi muzikos per ausines. Patobulintas garsas bei sumažintas foninis triukšmas leis Jums mėgautis muzika, o ir pokalbiai bus sklandesni triukšmingoje aplinkoje.

Ir tai yra tik keletas didesnių pasikeitimų. Naujoji „Android 10“ taip pat gavo 65 naujus emojis, patobulintą Wi-Fi, daugiau privatumo nustatymų, greitesni saugumo atnaujinimai ir pan. Ir tikriausiai niekam ne paslaptis, jog „Google“ artimiausiu metu ketina pristatyti „Android 11“ operacinės sistemos versiją, kurios pristatymas turėjo įvykti jau birželio 3 dieną, tačiau dėl neramumų JAV, buvo atkeltas.


Telefonai.eu



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama