Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 20 d. 11:28
Kaip dirbtinis intelektas išranda naujus vaistus?
Balandžio 20 d. 08:53
„Garmin“ pristatė naująjį „Xero C1 Pro“ chronografą
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

IT saugumas verslo aplinkoje ir EMCADS technologija

Publikuota: 2007-04-14 12:08
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©Esaugumas.lt
Inf. šaltinis: Esaugumas.lt

Verslo procesą pagreitina galimybė naudotis verslo informacija ne tik darbo vietoje, bet visur, kai atsiranda toks poreikis. Nuotolinio prisijungimo prie įmonės IT resursų galimybės, suteikiamos tiek darbuotojams, tiek verslo partneriams, padidina IT investicijų grąžą. Nuotolinė prieiga, grindžiama šiame straipsnyje pristatoma EMCADS technologija, užtikrina saugumą, patogų vartotojų prieigos administravimą ir leidžia sumažinti su IT saugumu susijusius kaštus.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Verslo aplinkoje vis dažniau reikia pasiekti verslo informaciją iš bet kur ir bet kada. Todėl darbuotojai vertina informacijos paieškos priemonių lankstumą ir patogumą. Verslo procesą pagreitina galimybė naudotis verslo informacija ne tik darbo vietoje, bet visur, kai atsiranda toks poreikis. Nuotolinio prisijungimo prie įmonės IT resursų galimybės, suteikiamos tiek darbuotojams, tiek verslo partneriams, padidina IT investicijų grąžą. Nuotolinė prieiga, grindžiama šiame straipsnyje pristatoma EMCADS technologija, užtikrina saugumą, patogų vartotojų prieigos administravimą ir leidžia sumažinti su IT saugumu susijusius kaštus.

Įmonių ir organizacijų saugumo politika paprastai apibrėžia, kam, iš kur ir prie kokių IT resursų suteikiama nuotolinė prieiga. Verslo sektoriuje, kur informacija yra svarbi ir neretai labai brangi, darbuotojams, klientams ar partneriams leisti jungtis prie tokios informacijos iš bet kur ir bet kada yra rizikinga, tačiau visiškai apsieiti be nuotolinės prieigos yra neįmanoma. Nuotolinės prieigos saugumo politikai įgyvendinti būtina spręsti penkis uždavinius:

  • atpažinti vartotoją;
  • apsisaugoti nuo įrenginio, iš kurio jungiamasi;
  • apsaugoti duomenis juos perduodant;
  • riboti (filtruoti) tinklo prieigą;
  • valdyti vartotojų teises ir nuotolinės prieigos apskaitą (kontroliuoti IT resursus)

Išvardytiems uždaviniams spręsti yra didelis techninių ir programinių priemonių pasirinkimas, tačiau jų sprendimas tradicinėmis priemonėmis pakankamai sudėtingas, brangus, reikalauja įvairių priemonių derinimo, sudėtingas yra jų administravimas.

EMCADS (angl. Encrypted Multipurpose Content and Application Deployment System) – kliento serverio architektūros technologija, kurią 2005 metais sukūrė ir užpatentavo Giritech kompanija. EMCADS pagrindą sudaro abipusiai saugūs koduoto turinio apsikeitimo ir jo atvaizdavimo nutolusiuose taškuose metodai. Pirmame paveikslėlyje pavaizduota, kaip šie penki saugumo politikos užtikrinimo uždaviniai yra kompleksiškai sprendžiami naudojant G/On produktą, kuris realizuotas EMCADS technologijos pagrindu.

Saugumo užtikrinimo uždavinių sprendimas
1 pav. Saugumo užtikrinimo uždavinių sprendimas

Vartotojų atpažinimas

Populiariausias vartotojų atpažinimo sprendimas yra slaptažodžių kortelė ar vienkartinių slaptažodžių generatorius. Naudojantis tokiomis priemonėmis, atpažinimas vykdomas dviem lygiais – įvedant prisijungimo vardą bei slaptažodį (ką žmogus žino) ir naudojantis slaptažodžių kortele ar generatorium (ką žmogus turi). Nors tai yra geriau, nei tik vieno požymio atpažinimas, pvz., prisijungimo vardo ir slaptažodžio, tačiau tai neapsaugo vartotojų nuo vadinamųjų „phishing“ atakų, kai vartotojas apgaule skatinamas prisijungti prie suklastoto serverio, ir tokiu būdu atskleidžiami prisijungimo vardas, slaptažodis, vienkartiniai slaptažodžiai bei kita svarbi informacija.

EMCADS technologija užtikrina abipusį kliento ir serverio dviejų lygių atpažinimą, paremtą unikaliu raktu, vartotojo prisijungimo vardu ir slaptažodžiu. Tokiu būdu jungimasis vyksta tik prie originalaus serverio ir yra leidžiamas tik atpažintiems vartotojams. Be unikalaus rakto ryšio sesija net nepradedama, kai slaptažodžių generatoriaus atsakymas arba slaptažodis iš slaptažodžių kortelės gali būti panaudojami be vartotojo žinios. Unikaliu raktu gali būti USB raktas, SIM, „SmartCard“ kortelė ir pan.

Be minėtų dviejų identifikavimo faktorių „ką vartotojas žino“ ir „ką vartotojas turi“ gali būti naudojamas ir trečias identifikavimo faktorius – „kas vartotojas yra“. Tai vadinamieji biometriniai identifikatoriai – pirštų atspaudai, akių rainelė ir pan.

Apsauga nuo jungimosi įrenginio

Čia svarbūs du faktoriai – pirma, turi būti užtikrinama, kad jungimosi įrenginys (nešiojamas, delninis kompiuteris, mobilusis telefonas ir pan.) nėra pavojingas (be virusų, „Trojos arklių“, šnipinėjimo programų (spyware) ir kt.), antra, turi būti užtikrinama, kad įrenginyje nepaliekami jokie duomenys, kuriais pasinaudojus IT tinklas galėtų būti pažeistas vėliau.

Tradiciškai šios problemos sprendžiamos leidžiant vartotojams jungtis prie įmonės resursų tik iš įmonei ar organizacijai priklausančio bei IT skyriaus administruojamo kompiuterio. EMCADS atveju jungimosi įrenginiui sukuriama virtuali jungtis su tinklo resursais, o pats įrenginys netampa tinklo dalimi ir nekelia grėsmių vidiniam tinklo saugumui. Net ir jungiantis iš nesaugaus ar nekontroliuojamo įrenginio, virusai, šnipinėjimo programos ar „Trojos arkliai“ nepatenka į vidinį įmonės tinklą.

Duomenų apsauga juos perduodant

Tradicinis sprendimas – virtualusis privatus tinklas (angl. Virtual Private Network, VPN). Yra du pagrindiniai VPN tipai: IPSec VPN ir SSL VPN. Abiems VPN tipams naudoti reikalingos programinės įrangos licencijos ir techninės priemonės.

EMCADS užtikrina geresnę nei VPN duomenų apsaugą: koduoja perduodamus duomenis patikimu 256 bitų AES (Advanced Encryption System) algoritmu, duomenys siunčiami dalimis su kontrolinėmis sumomis, o kontrolinei sumai nesutapus, ryšio sesija nutraukiama.

Tinklo prieigos ribojimas

Pagrindinė priemonė, ribojanti tinklo prieigą ir apsauganti tinkle esančius IT resursus, yra užkarda. Joje nurodoma, kurios jungtys yra atviros prieigai prie tinklo resursų. Kuo daugiau paliekama atidarytų jungčių, tuo didesnis neleistinos prieigos prie tinklo resursų pavojus. Saugumui padidinti paprastai naudojamos įsiveržimo atpažinimo ir prevencijos sistemos.

Tinklo prieigai prie EMCADS serverio reikalinga tik viena užkardos jungtis. Per šią jungtį saugiai pasiekiami visi reikalingi ir leidžiami IT resursai įmonės tinkle. Pats EMCADS serveris yra „tylus“ – jis atsiliepia tik į atpažintus ir tapatybę patvirtinusius vartotojus.

Vartotojų teisių valdymas

Pagaliau yra svarbu kontroliuoti, kokiais resursais vartotojas gali naudotis, kai jis jau yra prisijungęs prie IT tinklo. Didelę pažeidimų dalį padaro teisėti vartotojai, kurie IT tinkle prisijungia prie jiems neleistinų resursų.

Tradiciškai tai yra sprendžiama nustatant ir valdant vartotojų teises. Dažnai dėl didesnio saugumo reikalaujama įvesti papildomus slaptažodžius. Tačiau tai yra apsunkinimas tiek vartotojams, tiek IT padaliniui. Be vartotojų teisių valdymo yra svarbu turėti visą informaciją, kas, kada ir kokiais resursais naudojosi.

EMCADS dėka vartotojams yra prieinami tik jiems leistini resursai. Resursų naudojimas (kas, kada ir prie kokių resursų jungėsi) detaliai fiksuojamas jungimosi žurnale.

Be minėtų saugumo politikos įgyvendinimo uždavinių dar viena svarbi EMCADS technologijos ypatybė yra jos pritaikymas IT infrastruktūroje (2 pav.). Ši technologija leidžia supaprastinti IT infrastruktūrą, atsisakant daugelio papildomų saugumą užtikrinančių priemonių, nes jos iš anksto numatytos EMCADS technologijoje.

EMCADS pritaikymas
2 pav. EMCADS pritaikymas

Paprastesnė IT tinklo infrastruktūra yra ne tik pigesnė, bet ir lengviau administruojama. Bendras įmonės IT tinklo bei resursų saugumas padidinamas sumažinus galimų žmogiškų klaidų, gedimų bei atakų taškų skaičių.

Matyti kelios bendros IT vystymosi tendencijos. Visų pirma, tai nepaliaujamai augantis interneto naudojimas, leidžiantis naudotis programine įranga kaip paslauga. Kita tendencija yra ta, kad vis daugiau įrenginių, pradedant mobiliaisiais telefonais, gauna interneto prieigą. Visa tai lemia, kad poreikis pasiekti reikiamą informaciją bet kur ir bet kada, kartu užtikrinant duomenų saugumą, tik didės.


Esaugumas.lt

Parengta bendradarbiaujant su „Giritech Baltic“.



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama