Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Pažėrė priekaištų bankams: palikta landa sukčiams ir žmonių klaidoms

Publikuota: 2019-07-17 08:40
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Martynas Žilionis
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Per pastaruosius kelerius metus įvesta daug priemonių, kurios turėtų užtikrinti, kad mūsų atliekamos operacijos per bankus būtų saugios. Tačiau visai gali būti, kad nieko neįtardami pinigus jūs pervedate visiškai ne tam, ką įrašote į gavėjo laukelį.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Per pastaruosius kelerius metus įvesta daug priemonių, kurios turėtų užtikrinti, kad mūsų atliekamos operacijos per bankus būtų saugios. Tačiau visai gali būti, kad nieko neįtardami pinigus jūs pervedate visiškai ne tam, ką įrašote į gavėjo laukelį.

Kai kurie finansininkai įsitikinę, kad tai yra puiki landa sukčiams ir piktavaliams. Tačiau komerciniai ir centrinis bankas jokios problemos čia nemato ir tikina turintys pakankamai priemonių apsisaugoti.

Vadina skyle pinigų plovimui

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė socialiniame tinkle neseniai pasidalijo įrašu, kuriame nusistebėjo, kaip paprasta pinigus pervesti kone bet kam:

„Akmenukas į Lietuvos banko darželį. Ar žinote, kad jei darote mokėjimo pavedimą iš „Swedbank“ į SEB, tai pavedime parašytas gavėjo pavadinimas gali būti bet koks UAB X, o banko sąskaita fizinio asmens? Bankai nesutikrina, ar sutampa duomenų gavėjo pavadinimas ir sąskaitos numeris (tikrina tik jei mokėjimas banko viduje).

Buhalteriai mato mokėjimo paskirtyje pavadinimą ir nežino, netikrina, ar nurodyta banko sąskaita sutampa su gavėjo tikrąja bankine sąskaita. Taigi, jokie fizinio asmens mokesčiai nesumokami ir nedeklaruojami. O misija pagauti tokius dalykus yra beveik neįmanoma, jei tas UAB X yra ne PVM mokėtojas ir kažkas paišo šio UAB X vardu išrašytas sąskaitas. Štai taip atrodo pinigų plovimas pagal Lietuvos banko palaiminimą ir puikių sąlygų šešėliui sudarymą.“

Asociacijos vadovė stebėjosi, kad bankai dėl šios spragos nieko nedaro, nors klientai už pinigų pervedimą tarp skirtingų bankų sumoka jiems abiems. Be to, ir Lietuvos bankas dėl šios problemos nieko nedaro.

„Šita spraga yra puiki priemonė nemokėti mokesčių ir pervedinėti pinigus ten, kur reikia, o pavedimo tekste gali būti visai kiti asmenys. Pinigų plovimo prevencija visiškai neveikia. Bankai reikalauja daugybės dokumentų dėl galutinio naudos gavėjo, kai yra atidaroma sąskaita, o vėliau toleruoja tokius dalykus?“ – portalui tv3.lt komentavo D. Čibirienė.

Pinigų pervedimas
Pinigų pervedimas

Iš tiesų, pervesti pinigus nurodžius bet kokį jų gavėją yra visiškai paprasta. Tuo įsitikino patys portalo žurnalistai pervedę 1 eurą gavėjui, kurį nurodė kaip UAB „pervedimas iš SWED į SEB“. Nors tokios bendrovės nėra, tai nesutrukdė pinigams patekti į kito banko sąskaitą.

Atsakingas tas, kuris perveda pinigus?

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius informavo, kad remdamasis įstatymu bankas įskaito lėšas į sąskaitą ir nurašo lėšas iš sąskaitos pagal gautame mokėjimo nurodyme pateiktą unikalų identifikatorių, tai yra – banko klientui suteiktą sąskaitos numerį.

„Čia svarbu pasakyti, kad bankas nėra įpareigotas tikrinti, ar iš kito banko gautame mokėjimo nurodyme pateiktas sąskaitos numeris atitinka sąskaitos savininko vardą bei pavardę (pavadinimą). Jeigu lėšų įskaitymui į sąskaitą ar nurašymui iš sąskaitos bankui pateikiamas minėtas unikalus identifikatorius (sąskaitos numeris), įstatymas numato, kad mokėjimo nurodymas laikomas tinkamu įvykdyti.

Visuomet pabrėžiame, kad mokėtojas atsakingas už mokėjimo nurodymo rekvizitų teisingumą, todėl jis turi būti atidus bei skirti reikiamą dėmesį mokėjimų rekvizitų sutikrinimui“, – komentavo atstovas.

S. Abraškevičius tikino, kad dėl pinigų plovimo prevenciją bankas taiko daugiapakopę klientų ir jų atliekamų operacijų kontrolės sistemą. Tai reiškia, kad mokėjimo pavedime neteisingai nurodytas lėšų gavėjas tikrai nepadės nuslėpti tikrojo lėšų gavėjo.

Bankas dar prieš užmegzdamas dalykinius santykius ir jų eigoje vertina kliento ir jo operacijų keliamą riziką, taip pat nuolat stebi ir atnaujina informaciją apie savo klientus. Prireikus bankas kreipiasi į klientus prašydamas pateikti aktualią informaciją ir dokumentus.

Priminė pasirašytas sutartis

SEB banko komunikacijos projektų vadovė Jovita Bazevičiūtė taip pat paaiškino, kad pagal galiojančius teisės aktus pagrindinis identifikatorius pervestų lėšų įskaitymo gavėjui procese yra tarptautinio formato sąskaitos numeris. Kitų mokėjimo nurodyme pateiktų duomenų finansų įstaigos tikrinti neprivalo.

Atsižvelgiant į tai, atliekant mokėjimus tiek tarp sąskaitų SEB banke, tiek į sąskaitas kituose bankuose lėšos yra įskaitomos pagal nurodytą sąskaitos numerį, kiti mokėjimo nurodyme pateikti duomenys netikrinami. Pasak atstovės, apie tai bankas klientus informuoja Bendrosiose taisyklėse, kurios yra kiekvienos su klientu pasirašomos sutarties dalis:

„Atkreipiame dėmesį, kad lėšas ir įskaitome, ir nurašome pagal mokėjimo nurodyme pateiktą mokėjimo sąskaitos numerį. Mes netikriname, ar mokėjimo nurodyme pateiktas gavėjo mokėjimo sąskaitos numeris priklauso nurodytam asmeniui. Jei nurodysite klaidingą sąskaitos numerį, lėšas nurašysime arba įskaitysime klaidingai. Laikoma, kad mokėjimo operacija, atlikta pagal mokėjimo nurodymo formoje pateiktą sąskaitos numerį, yra atlikta tinkamai.“

J. Bazevičiūtė atkreipė dėmesį, kad atliekant mokėjimą į kitą banką siuntėjo bankas neturi galimybių patikrinti kito banko kliento duomenis ir įsitikinti, kad nurodytas gavėjo pavadinimas (vardas pavardė) ir sąskaitos numeris sutampa.

Nusikaltimus tiria ne bankai

Lietuvos banko Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus vadovo Tomo Karpavičius taip pat nurodė, kad pagal galiojančius teisės aktus, pagrindinis mokėjimo identifikatorius yra gavėjo banko sąskaitos numeris (IBAN).

Esą pagal Europos Sąjungos reguliavimą eurai ES gali būti pervedami pagal IBAN sąskaitos numerį, net jeigu nurodytas gavėjas nėra tikrasis sąskaitos savininkas. Dėl teisės aktų reikalavimų, bankai prašo pateikti ir gavėjo vardą ir pavardę (juridinio asmens atveju – pavadinimą), mokėjimo paskirtį ir pan.

„Taigi kai darote pavedimą visada reikia patikrinti, ar teisingus duomenis suvedėte. Mokėtojo bankas negali patikrinti, ar nurodyta sąskaita ir gavėjas sutampa, jeigu gavėjo sąskaita yra kitame banke. Taigi logiška, kad tas, kas siunčia pinigus, turėtų įsitikinti, kad siunčia juos teisingam adresatui. Jeigu atsitinka, kad lėšos pervedamos ne tam gavėjui dėl banko kaltės – bankas privalo jas grąžinti.

Jeigu neteisingai pervedama dėl kliento kaltės, mokėtojo ir gavėjo bankai turi pareigą padėti mokėtojui susigrąžinti lėšas. Jeigu netikrasis gavėjas negrąžina nepagrįstai įgytų lėšų, gavėjo bankas gali perduoti to asmens duomenis, kad mokėtojas galėtų išsiieškoti šias lėšas civilinio proceso būdu“, – skyriaus vadovas.

Jo teigimu, jeigu kalbame apie sukčiavimą (pavyzdžiui fizinis asmuo nurodo, kad yra PVM mokėtojas, nors iš tikrųjų taip nėra), bandymus išvilioti pinigus, tai jau yra nusikaltimai, kuriuos tiria ne Lietuvos bankas, o teisėsaugos institucijos.

Pasak T. Karpavičiaus, siekiant išvengti nesusipratimų apmokant sąskaitas-faktūras už prekes ar paslaugas, įmonėms tikslinga apsvarstyti naudojimąsi el. sąskaitomis, pagal kurias automatiškai būtų formuojami mokėjimo nurodymai ir sugretinama informacija apskaitos sistemose.

Lietuvos bankas taip pat informavo, kad jau teikia bankams pakaitinių identifikatorių paslaugą, kur vienoje vietoje gali būti saugoma informacija apie klientus, jų sąskaitas ir telefono numerius. Ši paslauga skirta sužinoti gavėjo IBAN sąskaitos numerį, kai žinomas tik telefono numeris.

Bankų klientams tai aktualu norint greitai ir patogiai pervesti pinigus naudojantis išmaniuoju telefonu. Ir ši paslaugai gali būti panaudota patikrinti, ar sutampa gavėjo vardas, pavardė ir sąskaitos numeris. Lietuvos bankas skatina bankus jungtis prie paslaugos ir naudotis ja. Kuo daugiau bankų naudosis, tuo didesnė nauda visiems – ir bankams, ir jų klientams.


tv3.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama