Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Jūsų išmanusis būstas – patogus kaip jūsų pirštinė

Publikuota: 2015-02-27 10:06
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Ko gero, per visą žmonijos istoriją nebuvo tokio laikmečio, kuomet konkrečiam individui ir jo poreikiams būtų skiriama tiek daug dėmesio, kiek dabar. Restorane virtuvės šefas sukomponuos salotas tik iš jūsų pageidaujamų ingredientų. Sociume akcentuojama atskiro individo laimė. Ir net daiktai, pvz., termo drabužiai, gali prisitaikyti prie tą akimirką asmeniškai patiriamų kūno reakcijų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Ko gero, per visą žmonijos istoriją nebuvo tokio laikmečio, kuomet konkrečiam individui ir jo poreikiams būtų skiriama tiek daug dėmesio, kiek dabar. Restorane virtuvės šefas sukomponuos salotas tik iš jūsų pageidaujamų ingredientų. Sociume akcentuojama atskiro individo laimė. Ir net daiktai, pvz., termo drabužiai, gali prisitaikyti prie tą akimirką asmeniškai patiriamų kūno reakcijų.

Gyvenimo kokybę smarkiai keičiantis pasirinkimas – išmanieji būstai, kurie it kokie gyvi organizmai sugeba būti atidūs ir empatiški savo šeimininkams bei prisitaikyti prie jų įpročių, poreikių ir net norų. Apie galimybes individualizuoti gyvenamąsias patalpas iki itin subtilaus lygmens pasakoja automatizuotų namų valdymo sistemų mokymo bei techninės priežiūros centro „Jung Vilnius“ direktorius Raimundas Skurdenis.

Jūsų išmanusis būstas – patogus kaip jūsų pirštinė

Jūsų namas – pelėda ar vyturys?

Kaip išmanieji tarsi savo šeimininkų norus įspėjantys namai atrodo tikrovėje? Pavyzdžiui, jei po darbų sugrįžę į namus visuomet įsijungiate radiją, tai po kurio laiko jis įsijungs pats vos tik praversite namų duris – muzika skambės jūsų ausiai maloniausiu garsu. Jei maudynėms visuomet renkatės panašios temperatūros vandenį, po kurio laiko maišytuvo nebereikės reguliuoti mechaniniu būdu. O šviesa bus intensyviausia toje kambario vietoje, kur jūs dažniausiai skaitote ir t. t.

Intelektiniai pastatai geba „stebėti“ savo šeimininkų įpročius, nuolat pasikartojančius gyvenimo algoritmus (pvz., kada keliamasi ir gulamasi, kada dažniausiai sugrįžtama po darbų ir t. t.), o po kurio laiko juos tarsi išmoksta ir pagal tai pakoreguoja, pritaiko automatines būsto funkcijas – apšvietimą, šildymą, klimato kontrolę, apsaugos ir kitas sistemas. „Išmanaus būsto funkcijos optimizuojamos pagal šeimininkų gyvenimo būdą“, – sakė „Jung Vilnius“ vadovas R. Skurdenis.

„Nustebtumėte, kiek visokių dalykų gali daryti išmanieji namai tam, kad juose gyvenantis žmogus jaustųsi komfortiškai nieko dėl to nedarydamas ir net apie tai nebegalvodamas. Pavyzdžiui, išmanieji namai susigaudo kalendoriuje ir žino, kada yra savaitgalis, o kada – darbo diena bei prisitaikys prie per šventes ar darbo dienomis besiskiriančių jūsų gyvenimo algoritmų, – pasakojo R. Skurdenis. – Ir jei namie gyvenantys žmonės rytais keliasi anksti, jūsų namas taip pat ims gyventi vyturio ritmu“.

Žino, kad ateina pavasaris

Išmanieji būstai viduje ir išorėje turi daugybę įvairiausių – šviesos, šilumos, klimato, judesio ir kitokių – daviklių, laiko matuoklių, dėl kurių, it koks gyvas gamtos darinys, geba reaguoti į klimatą už lango, metų laikus. Pavyzdžiui, jei lauke siaučia uraganinis vėjas, ant langų nusileis šilumą saugančios žaliuzės, jei saulė itin kaitri, viduržiemy pastatas pasistengs surinkti kuo daugiau šilumos (pakels žaliuzes), o vasarą nuo jos apsaugos. Drėgmės kontrolė namuose užtikrins, kad jūsų oda ir nosis nepatirtų šoko dėl paprastai žiemą pernelyg išsausėjančių patalpų, deguonies kontrolė paskaičiuos, kiek patalpose žmonių ir pagal tai pasirūpins optimaliu vėdinimu ir panašiai. Žemėje ir ore esantys davikliai apskaičiuos, kada metas laistyti veją kieme ir gėles. „Tokios savybės išmanųjį namą leidžia gretinti su pasyviaisiais ir ekologiškais būstais, kuriuose gyventi ne tik komfortiška, bet ir kurie, atsižvelgdami į aplinkos sąlygas, geba maksimaliai taupyti energiją“, – pabrėžė R. Skurdenis.

Identiškos pastatų automatikos nėra

Kaip kad nėra pasaulyje vienodų žmonių, taip ir pastatų automatika yra labai individualu, o kiekvienas būstas gali pasižymėti vis kitokių funkcijų deriniu – jomis galima žaisti it lego kaladėlėmis, vis pridedant naujų ar pašalinant nebereikalingas. „Lankstumo, chameleoniškumo išmaniesiems suteikia ir tai, jog šeimininkams visuomet paliekama pasirinkimo alternatyva. Pavyzdžiui, jei bėgant metams gyventojų įpročiai keičiasi (galbūt atsiranda vaikų?), būsto funkcijų paletę visuomet galima papildyti naujomis. Tai aktualu jauniems žmonėms, kuriuos riboja finansai, tačiau kurių galimybės, tikėtina, keisis labai netolimoje ateityje. Tai svarbu ir parduodant namus – kad naujai įsikraustę šeimininkai galėtų prisimatuoti savo tvirtovę pagal savus poreikius“, – sakė pastatų automatikos ekspertas.

Koks skirtumas tarp būsto ir telefono?

Jei kalbėtume apie jo valdymą – praktiškai jokio. Tikėtina, kad pastatų automatiką (tiek, kiek to valdymo specialistų yra paliekama vartotojui) įvaldysite net greičiau nei naująjį išmanųjį. Kaip kad išmaniųjų telefonų valdymas yra intuityvus, t. y. vis naujesnių technologijų kūrėjai naudojasi prieš tai buvusių išradimų mums suformuotais įgūdžiais, tai lygiai taip pat ir pastatų automatika valdoma intuityviai ir individualiai, o tam pasitelkiami ne tik stacionarūs jungikliai su didesniu funkcijų valdančių mygtukų kiekiu, bet ir tie patys išmanieji, planšetės, kompiuteriai ir net televizoriai.

„Panašiai kaip kad mobiliuosiuose aplikacijas galima susidėlioti pagal naudojimo dažnumą bei patogumą, tai lygiai taip pat ir pastatų automatikos valdikliuose funkcijos gali būti susidedamos individualiai. Taip sukuriama ypač greita prieiga prie pageidaujamų funkcijų, o ekranas visuomet lieka toks pat – vartotojui nereikia kaskart iš naujo atsiminti visos procesų sekos. O tai – dar daugiau individualumo ir valdyme“, – pasakojo R. Skurdenis.

Faktas: kuo labiau būstas pritaikytas jame gyvenančiam žmogui ar šeimai, tuo gyvenimas komfortiškesnis ir malonesnis, o buitis – lengvesnė. Juolab kad tai – ne kokio vieno žmogui svarbaus poreikio patenkinimas (kaip kad, pvz., individualiai pagal konkrečią pėdą išsiformuojantis slidininko batas), bet kelios dešimtys funkcijų vienu metu, o tai – jau milžiniškas poveikis gyvenimo kokybei.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama