Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 16:49
Automobiliuose vis dažniau naudojamos kameros, kurios pakeičia įprastinius veidrodėlius: kokie tokio sprendimo privalumai ir trūkumai?
Balandžio 26 d. 14:29
„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Drausti paprasčiau nei leisti

Publikuota: 2007-11-26 07:05
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Audrius Jonaitis
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija

Kodėl lėktuvuose vis dar negalima naudotis mobiliuoju telefonu? Toks klausimas kyla kaskart įlipus į lėktuvą ir išgirdus raginimą išjungti radijo signalus skleidžiančius įtaisus. Nejaugi mobilusis telefonas yra toks pavojingas, kad gali sutrikdyti lėktuvo elektroniką? Tokiu atveju kodėl jie apskritai neuždrausti kaip potencialiai kenksmingi?

 Rodyti komentarus (2)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kodėl lėktuvuose vis dar negalima naudotis mobiliuoju telefonu? Toks klausimas kyla kaskart įlipus į lėktuvą ir išgirdus raginimą išjungti radijo signalus skleidžiančius įtaisus. Nejaugi mobilusis telefonas yra toks pavojingas, kad gali sutrikdyti lėktuvo elektroniką? Tokiu atveju kodėl jie apskritai neuždrausti kaip potencialiai kenksmingi?

Iš tiesų mobiliųjų telefonų poveikis lėktuvų elektronikai nėra ištirtas ir šis procesas bus vilkinamas kuo ilgiau. Nemažai žmonių (10–25 proc.) ir net pilotai telefonų vis tiek neišjungia, nes pamiršta ar nenori to daryti. Ir kas nutinka? Nieko. Iki šiol nė viena lėktuvo katastrofa neįvyko dėl keleivių naudojamų įtaisų sukeltos interferencijos (trukdžių).

Situacija JAV

Oficialiai teigiama, kad telefonais lėktuvuose negalima naudotis dėl to, kad jie gali trukdyti lėktuvo elektronikai ir antžeminėms mobiliojo ryšio stotims.

Abu dalykus paprasta patikrinti, bet niekas nesiima tokių žygių. JAV per 20 pastarųjų metų nei Federalinė aviacijos ministerija (FAA), atsakinga už skrydžių saugumą, nei Federalinė ryšių komisija (FCC), atsakinga už antžeminio ryšio tinklus, neatsakė į tokį gana paprastą klausimą. Vyriausybėms daug lengviau drausti ir nuolat išsaugoti mobiliųjų telefonų poveikio lėktuvams neapibrėžtumą, nei vargti reguliuojant jų naudojimą.

Oro linijoms draudimas naudotis mobiliaisiais telefonais yra palankus

Leidusios kalbėti telefonu skrydžių metu, oro linijos susidurtų su papildomais nepatogumais. Pirmiausia reikėtų atskirti „kalbančius“ keleivius nuo „nekalbančių“ (kaip rūkančius nuo nerūkančių), mat pokalbiai trikdytų aplinkinius. Bendrovėms paranku, kad skrendantys keleiviai negali susisiekti su artimaisiais ant žemės ir jiems papasakoti apie skrydį, sužinoti blogas naujienas (pvz., žuvus artimajam, įvykus kokiam nors teroro išpuoliui ir pan., lėktuvo keleivis gali supanikuoti, imti blaškytis iki skrydžio pabaigos ir taip sukelti nepatogumų kitiems). Taigi draudimas – pigesnis sprendimas. Tačiau net jeigu telefonai ir neigiamai veikia lėktuvų elektroniką, orlaivius galima apsaugoti nuo tokio poveikio ir leisti pokalbius mobiliaisiais. Tačiau drausti yra pigiau. Be to, pelningiau drausti mobilųjį ryšį, bet leisti bendrauti per specialų lėktuve įrengtą ryšio kanalą. Tokiu būdu galima papildomai užsidirbti.

Ryšio tiekėjams skambučiai „iš oro“ nenaudingi

Mobiliojo ryšio tinklai sukurti taip, kad vienu metu vartotojas būtų tik prie kelių stočių, naudojančių skirtingo dažnio signalus. Kalbant iš lėktuvo, visiškai tikėtina, kad telefonas susisieks su keliomis tą patį dažnį naudojančiomis stotimis tuo pat metu, o tai gali sukelti ryšio sutrikimų. Tokių problemų galima išvengti papildomai investavus, tačiau kam tai daryti, jeigu lėktuvuose vis tiek kalbėti telefonu draudžiama?

Niekas nenori prisiimti atsakomybės

Taigi lėktuvai dėl mobiliųjų telefonų greičiausiai nesuges ir nenukris, nors Carnegie Mellon universiteto darbuotojų atlikti tyrimai rodo, kad įvairūs įtaisai trukdo GPS navigatoriams labiau nei manyta anksčiau. Tačiau leidus telefonus laisvai naudoti, duomenų srautas gerokai padidėtų ir drauge padidėtų rizika. Nė vienas pareigūnas ar politikas nenorėtų ant savo pečių nešti tokios atsakomybės naštos. Turint galvoje JAV teismų praktiką, kažkam būtų priteista nemenka suma. Tad geriausia išeitis – besąlygiškai drausti.

Vis dėlto taip delsiant tirti mobiliųjų įtaisų poveikį lėktuvams galima sulaukti liūdnų pasekmių. Tarkim, teroristai gali specialiai bandyti įjungti kuo daugiau radijo signalus siunčiančių įtaisų, mėginti sutrikdyti lėktuvo elektroniką pačiu svarbiausiu momentu (leidžiantis ar kylant) ir sukelti katastrofą. Nesant grėsmei, paprasti žmonės, ypač verslininkai, praranda galimybę bendrauti ir dirbti skrydžio metu. 8 valandų skrydis iš vieno žemyno į kitą pralėktų gerokai greičiau, jeigu būtų galima naudotis mobiliuoju ryšiu, internetu.

Situacija Europoje

Bendra „Airbus“ ir SITA bendrovė „OnAir“ sukūrė sistemą, leidžiančią nevaržomai bendrauti ir keistis duomenimis mobiliuoju ryšiu. Tam galima naudoti įprastus telefonus ir nešiojamuosius kompiuterius – nereikia jokios specialios įrangos. „OnAir“ įsijungia pakilus į 3000 m aukštį (kad netrukdytų antžeminio ryšio stotims). Telefonais bus galima naudotis praėjus 4 min. po pakilimo, o likus 10 min. iki nusileidimo ryšys bus išjungtas (visą sistemą kontroliuos pilotai).

„OnAir“ visus skambučius nukreipia per palydovą. Nesunku atspėti, kad skambučių kainos bus didelės: maždaug 6,7 Lt/min. ir 1,25 Lt už SMS. Tačiau tai yra tik numatomi tarifai, kurie priklausys nuo operatorių. Lėktuvuose tarifai nebus skelbiami. Kalbėtojams labai įsijautus, vėliau juos gali nemaloniai nustebinti didžiulė sąskaita. Gaunamą pelną dalysis ryšio operatoriai, oro bendrovės ir „OnAir“. Manoma, kad pigių skrydžių bendrovės turėtų ypač susidomėti „OnAir“ sistema, nes jos daugiausia pelno gauna iš papildomų paslaugų. Kita vertus, pigesnius skrydžius renkasi paprasti keliautojai, tad vargu ar norės taip brangiai mokėti už pokalbius.

Šį mėnesį turėtų pradėti skraidyti pirmasis „Air France“ lėktuvas, kuriame bus įrengta „OnAir“ įranga. Vilniaus oro uoste tokių lėktuvų priimti artimiausiu metu nenumatyta. Vėliau mobilųjį ryšį ketina leisti „Ryanair“, BMI, „AirAsia“ bei kitos skrydžių bendrovės.

„OnAir“ tinkamumą patvirtino Europos aviacijos saugumo agentūra. Taigi mitas pagaliau išsklaidytas: mobilusis ryšys lėktuvuose įmanomas ir saugus. Japonija ir JAV nusprendė palaukti iki 2009 metų. Kas tai: nenoras leisti bendrauti ar tiesiog atsargumas?

  • Visa „OnAir“ įranga sveria apie 50 kg
  • Pilotų kabinoje įrengiamas sistemos valdymo centras (įprastai „OnAir“ valdoma automatiškai, įsijungia pasiekus reikiamą aukštį). Pilotai gali pasirinktinai riboti įeinančius skambučius, SMS žinutes ir t. t.
  • Vienas prieigos taškas (picocell) užtikrina 14 pokalbių vienu metu. Jei reikia, galima įrengti papildomą įrangą.
  • Specialios antenos, įrengtos viso lėktuvo lubose, skleidžia labai silpną elektromagnetinį lauką. Prie „OnAir“ prisijungę mobilieji telefonai spinduliuoja tik 1 milivato signalą, tuo tarpu praradus ryšį (kylant, skrydžio metu) skleidžiami net 1 vato stiprumo signalai, keliantys daug didesnę riziką.
  • Išorinė antena bendrauja su „Inmarsat SwiftBroadband“ palydovu (duomenys perduodami iki 432 kbps sparta).

Analogiškas „OnAir “sistemas kuria ir kitos bendrovės, tad bendravimas skrydžio metu anksčiau ar vėliau bus įmanomas daugumoje lėktuvų. Labiausiai baiminamasi ne dėl saugumo, o dėl požiūrio į kalbėjimo telefonu skirtumų. Juk lėktuvais skrenda įvairių tautybių ir pažiūrų keleiviai. Tai, kas vienam atrodys priimtina ir natūralu, kitam gali pasirodyti įžeidžiama. Tačiau tikimasi, kad ilgainiui susiformuos tam tikras naudojimosi ryšio priemonėmis etiketas, ir visi bus patenkinti.


Kompiuterija



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama