Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
Balandžio 22 d. 14:28
Užderėjo pavasarinis „Facebooko“ problemų derlius – kaip jas spręsti?
Balandžio 22 d. 11:17
Lietuviai teise reikalauti ištrinti asmeninius duomenis naudojasi bene rečiausiai Europoje
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

10 keistų faktų apie „SpaceX“ interneto palydovus „Starlink“

Publikuota: 2023-01-06 08:28
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Šiuo metu Žemės orbitoje skrieja daugiau nei 3000 „Starlink“ palydovų, o „SpaceX“ planuoja paleisti jų dar daugiau. Palydovai visų pirma skirti plačiajuosčio interneto ryšiui teikti atokiose ar nepakankamai aptarnaujamose vietovėse, tačiau gali būti naudojami ir kitiems tikslams. Nors „Starlink“ nuolat patenka į pirmuosius naujienų puslapius, dauguma aspektų lieka neaptarti.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Šiuo metu Žemės orbitoje skrieja daugiau nei 3000 „Starlink“ palydovų, o „SpaceX“ planuoja paleisti jų dar daugiau. Palydovai visų pirma skirti plačiajuosčio interneto ryšiui teikti atokiose ar nepakankamai aptarnaujamose vietovėse, tačiau gali būti naudojami ir kitiems tikslams. Nors „Starlink“ nuolat patenka į pirmuosius naujienų puslapius, dauguma aspektų lieka neaptarti. „Space“ pristato 10 keisčiausių faktų apie šiuos palydovus.

Visų palydovų, šiuo metu skriejančių apie Žemę, vizualizacija / NASA
Visų palydovų, šiuo metu skriejančių apie Žemę, vizualizacija / NASA

Pavadinimas kilęs iš žymaus filmo

Pasak „SpaceX“ įkūrėjo ir generalinio direktoriaus Elono Musko, pavadinimas „Starlink“ kilo iš 2012 m. Johno Greeno romano „The Fault in Our Stars“ („Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“).

Romane pasakojama apie šešiolikmetę Hazel Lancaster, kuriai diagnozuotas nepagydomas vėžys. Pagalbos sergantiesiems vėžiu grupėje Hazel susipažįsta su kitu vėžiu sergančiu paaugliu Augustu ir abu įsimyli. Romane pabrėžiama, kad nors emocinis skausmas yra nuolatinė žmogaus egzistencijos dalis, mes bent jau galime rinktis, su kuo tuo skausmu dalytis.

„Starlink“ veikia atviro kodo „Linux“ operacinėje sistemoje

Kaip rašoma „SpaceX“ puslapyje, palydovai veikia su atvirojo kodo operacine sistema „Linux“.

„Linux“ 1991 m. sukūrė suomių programinės įrangos inžinierius Linusas Torvaldsas, siekdamas sukurti nemokamą, atvirai dalijamą operacinę sistemą, kurią būtų galima pritaikyti konkrečiai naudotojų kompiuterių įrangai.

Dėl savo konstrukcijos „Linux“ galima lengvai pritaikyti, todėl ji idealiai tinka tokiems specifiniams naudojimo atvejams kaip „Starlink“ palydovai. Be to, „Linux“ operacinės sistemos gali naudotis pasauline atvirojo kodo programų ir įrankių saugykla, todėl galima greitai kurti naujos techninės ir programinės įrangos prototipus.

Patobulinti palydovai – daug didesni

Bendrovė „SpaceX“ neseniai gavo Federalinės aviacijos administracijos (FAA) leidimą dislokuoti 7500 „Starlink 2.0“ palydovų. Pranešama, kad šie antrosios kartos „Starlink“ palydovai yra didesni ir galingesni už savo pirmtakus.

Pirmosios kartos „Starlink“ palydovai sveria 259 kg, o „Starlink 2.0“ – 1250 kg.

Šioms didesnėms „Starlink“ linijoms iškelti į orbitą „SpaceX“ ilgainiui pradės naudoti „Starship“ – savo didžiulę naująją Marso ir Mėnulio raketą. „Starship“ vis dar kuriama, tačiau „SpaceX“ netrukus planuoja orbitinį bandymą.

Ryšiui palaikyti naudoja lazerius

2021 m. 36-ajame kasmetiniame kosmoso simpoziume „SpaceX“ vyriausiasis veiklos vadovas Gwynne'as Shotwellas pareiškė, kad nuo 2021 m. visuose „Starlink“ palydovuose bus įrengtos lazerinės kryžminės jungtys, leidžiančios palydovams „bendrauti“ tarpusavyje.

Tai leis „Starlink“ palydovams žvaigždyne dalytis duomenimis tarpusavyje ir sumažins priklausomybę nuo antžeminių stočių. Šie lazeriniai ryšiai leidžia dalytis interneto srautu iš palydovo į palydovą visame pasaulyje, todėl nereikia perduoti signalų į antžeminį interneto tinklą.

Lazerinės kryžminės jungtys leidžia „Starlink“ žvaigždynams perduoti interneto ryšį į atokiausias vietoves, įskaitant poliarinius regionus.

Nepriklausomybės pareiškimas

„Starlink“ paslaugų teikimo sąlygose yra skirsnis, kuriame teigiama, kad tuo atveju, jei „SpaceX“ pasieks Marsą ir ten pradės teikti paslaugas, bendrovė bus visiškai nepriklausoma nuo bet kokios valdžios Žemėje.

„Paslaugų, teikiamų Marse arba pervežant į Marsą „Starship“ ar kitu erdvėlaiviu, atveju šalys pripažįsta, kad Marsas yra laisva planeta ir kad jokia Žemėje esanti vyriausybė neturi įgaliojimų ar suvereniteto Marse vykdomai veiklai, – rašoma „Starlink“ paslaugų teikimo sąlygose. – Atitinkamai ginčai bus sprendžiami remiantis savivaldos principais, gera valia nustatytais įsikūrimo Marse metu.“

Remiantis bendrovės vadovybės komentarais, „SpaceX“ planuoja žmones Raudonojoje planetoje įkurdinti iki dešimtmečio pabaigos.

Prieinamas ir Antarktidoje

„Starlink“ interneto paslaugomis galima naudotis kai kuriose atokiausiose pasaulio vietose, įskaitant Antarktidą.

Jungtinių Amerikos Valstijų Antarktidos programos (USAP) mokslininkai šią paslaugą išbandė McMurdo stoties mokslinių tyrimų punkte.

2021 m. rugsėjį „SpaceX“ pradėjo kelti palydovus į poliarinę orbitą. „Šie poliariniai paleidimai leis visiškai aprėpti Žemę (jei tai patvirtins vietos valdžia)“, – 2022 m. liepą tviteryje rašė E.Muskas.

Atsakingi už NSO

Palydovų „Starlink“ traukiniai danguje gali atrodyti gana keistai.

Ne kartą šie „Starlink“ buvo supainioti su NSO (Neatpažintais skraidančiais objektais) ir sukeldavo dešimtis ar net šimtus išsigandusių gyventojų skambučių.

„SpaceX Starlink“ palydovai supakuoti taip, kad vienu raketos skrydžių jų būtų iškeliama kiek įmanoma daugiau / „SpaceX“ nuotr.
„SpaceX Starlink“ palydovai supakuoti taip, kad vienu raketos skrydžių jų būtų iškeliama kiek įmanoma daugiau / „SpaceX“ nuotr.

Be to, šie palydovai gadina astronomijai būtinas tamsaus dangaus sąlygas. Tarptautinė astronomų sąjunga netgi prašė Jungtinių Tautų imtis priemonių, kad naktinis dangus būtų apsaugotas nuo „Starlink“.

JAV karinės oro pajėgos naudojo „Starlink“

Nors apie „Starlink“ dažniausiai kalbama kalbant apie plačiajuostį internetą, kurį palydovai siunčia į atokias vietoves, yra ir kita galima paskirtis: ryšio su kariniais ištekliais užtikrinimas.

Per Rusijos invaziją į Ukrainą „Starlink“ plačiai naudoja Ukrainos pajėgos, tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenė taip pat ketina panaudoti „Starlink“. 2020 m. JAV karinės oro pajėgos ir „SpaceX“ kartu surengė tiesioginio šaudymo pratybas, per kurias „Starlink“ palydovai dalijosi duomenimis su JAV karine technika, kuri numušė droną ir raketą.

Po to „SpaceX“ sukūrė „Starlink“ partnerių projektą, pavadintą „Starshield“, kuris bus skirtas tik Jungtinių Valstijų kariuomenei ir susijusioms agentūroms. Pasak „SpaceX“, „Starshield“ užtikrins aukštesnį saugumo lygį nei „Starlink“ ir turės „papildomas aukšto lygio kriptografines galimybes saugiai talpinti įslaptintus krovinius ir apdoroti duomenis, atitinkančius griežčiausius vyriausybės reikalavimus“.

Gali būti naudojami vietos nustatymui

Pastaraisiais metais „SpaceX“ gavo prašymų naudoti „Starlink“ tinklą kaip padėties, navigacijos ir laiko nustatymo paslaugą, panašią į GPS, tačiau „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas iki šiol juos atmesdavo.

Tačiau Teksaso universiteto Ostine tyrėjų komanda 2022 m. spalio mėnesį rado būdą, kaip tai padaryti atvirkštiniu būdu išprovokuojant „Starlink“ signalus. Jie nustatė, kad pasikartojantys „Starlink“ signalai, skirti padėti antžeminiams imtuvams susisiekti su palydovais, gali būti panaudoti navigacijos sistemai sukurti.

Kinija svarstė, kaip sunaikinti „Starlink“

Atsižvelgiant į tai, kad „Starlink“ palydovai vis dažniau naudojami kariniams tikslams, daugelis Jungtinių Valstijų lygiaverčių varžovų yra susirūpinę dėl šių palydovų.

Tiesą sakant, viena Kinijos mokslininkų grupė iš Šiaurės vakarų branduolinių technologijų instituto neseniai paskelbė dokumentą, kuriame aptarė būdus, kaip sunaikinti arba išjungti „Starlink“. Jų sprendimas? Susprogdinti branduolinį ginklą kosmose.

Pasak laikraščio „South China Morning Post“ (SCMP), tyrėjai teigia, kad 10 megatonų branduolinis sprogimas būtų pakankamai galingas, kad „Stipri likutinė nuolaužų debesies spinduliuotė sukeltų judančių erdvėlaivių, pavyzdžiui, palydovų, gedimus arba net padarytų tiesioginę žalą, kuri gali lemti sunaikinimą“.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama