Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 29 d. 08:34
Verslas su įvairių Lietuvos universitetų mokslininkais kurs įnovatyvų įrankį nuotoliniam transporto stebėjimui
Balandžio 28 d. 17:53
Primena, kam būtina atsinaujinti SIM kortelę: dėl vykstančių pokyčių kai kurie gali likti nepasiekiami
Balandžio 28 d. 13:35
KTU mokslininkas Florian Rabitz: stiprinkime mokslinį bendradarbiavimą kosmose
Balandžio 28 d. 09:31
Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami: ekspertas pataria, kaip nepasimesti
Balandžio 27 d. 17:27
„Mini“ pristatė pirmąjį elektrinį kompaktinį visureigį „Aceman“
Balandžio 27 d. 13:20
JAV suspindę Vilniaus licėjaus moksleiviai pristatė pačių sukonstruotą robotą
Balandžio 27 d. 09:20
Karantinas įkvėpė lietuvį sukurti žaidimą, kuriuo susidomėjo didžiausios žaidimų platformos
Balandžio 26 d. 20:22
Kaip skaitmeninė transformacija keičia dėstytojų darbą
Balandžio 26 d. 18:43
Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: kokių galių mūsų išmaniesiems suteiks „Android 15“ atnaujinimas?
Balandžio 26 d. 16:49
Automobiliuose vis dažniau naudojamos kameros, kurios pakeičia įprastinius veidrodėlius: kokie tokio sprendimo privalumai ir trūkumai?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Ar Lietuvoje veikiančioms elektroninių pinigų įstaigoms iš tiesų reikalinga šio tipo licencija?

Publikuota: 2024-03-15 08:47
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos banko pateiktais duomenimis, 2023 m. III ketvirtį Lietuvoje buvo išduotos 84 elektroninių pinigų įstaigų licencijos. Užsienio ir vietiniai verslai, norintys teikti mokėjimo paslaugas, dažniau nusprendžia licencijuotis kaip elektroninių pinigų įstaigos, net jei planuojamas verslo modelis yra paremtas mokėjimo paslaugų teikimu, o elektroninių pinigų leidimo operacijoms nėra teikiamas prioritetas ar jos visai nėra vykdomos.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Lietuvos banko pateiktais duomenimis, 2023 m. III ketvirtį Lietuvoje buvo išduotos 43 mokėjimo įstaigų licencijos, o elektroninių pinigų įstaigų licencijų – perpus daugiau, net 84. Užsienio ir vietiniai verslai, norintys teikti mokėjimo paslaugas, dažniau nusprendžia licencijuotis kaip elektroninių pinigų įstaigos, net jei planuojamas verslo modelis yra paremtas mokėjimo paslaugų teikimu, o elektroninių pinigų leidimo operacijoms nėra teikiamas prioritetas ar jos visai nėra vykdomos.

Ar Lietuvoje veikiančioms elektroninių pinigų įstaigoms iš tiesų reikalinga šio tipo licencija?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Lietuvos banko pateikiama statistika verčia susimąstyti, ar rinkoje nepasitaiko atvejų, kai verslo subjektai, pasirinkdami licencijuotis kaip elektroninių pinigų įstaigos, iš tiesų siekia ne leisti elektroninius pinigus, o šią licenciją renkasi, kad apsidraustų nuo nesavalaikių mokėjimo operacijų vykdymo ir tokių operacijų dirbtinio pripažinimo elektroninių pinigų leidimu? Advokatų kontoros „Glimstedt“ teisininkai Tautvydas Užkuras ir Izabelė Šekaitė publikacijoje kelia klausimą: ar Lietuvoje veikiančioms elektroninių pinigų įstaigoms iš tiesų reikalinga šio tipo licencija?

2024 m. vasario 22 d. Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) pateiktas išaiškinimas atvėrė elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų sektoriuje ilgai užvertą Pandoros skrynią. Neretai mokėjimo paslaugos ir elektroninių pinigų leidimo operacijos verslo subjektų vykdomoje veikloje susipina, todėl ESTT sprendimas yra puiki indikacija ES ir Lietuvos institucijoms peržiūrėti bei patikslinti kai kurias, su mokėjimo paslaugomis bei elektroninių pinigų leidimo operacijomis susijusias, pozicijas.

ESTT minėtoje byloje konstatavo, kad mokėjimo paslaugų vartotojui suteikus mokėjimo įstaigai lėšų ir jas įskaičius į vartotojo mokėjimo sąskaitą, tai turi būti laikoma operacija, susijusia su mokėjimo sąskaitos tvarkymu, taigi ir mokėjimo paslaugos dalimi. Be kita ko, šios operacijos, kaip mokėjimo paslaugos, kvalifikavimas neturėtų priklausyti nuo mokėjimo nurodymo pateikimo.

Europos Sąjungos mokėjimų paslaugų direktyvoje Nr. 2015/2366 (PSD2) ir Lietuvos Respublikos mokėjimų įstatyme mokėjimo operacija suprantama kaip mokėtojo, jo vardu ar gavėjo inicijuotas lėšų įmokėjimas, pervedimas ar išėmimas. Minėti teisės aktai nustato terminą, per kurį mokėjimo paslaugų teikėjas turi įvykdyti mokėjimo operaciją. Šis terminas pradedamas skaičiuoti nuo mokėjimo nurodymo gavimo momento.

2016 m. vasario 29 d. Lietuvos banko Priežiūros tarnybos pozicijoje dėl mokėjimo sąskaitose laikomų lėšų nurodoma, kad mokėjimo įstaigos gali priimti lėšas tik kartu su mokėjimo nurodymu, kuris turi būti įvykdytas nustatytais terminais. Tačiau ESTT atkreipė dėmesį, kad PSD2 nedraudžia iš anksto įskaityti lėšų į mokėjimo sąskaitą siekiant įvykdyti būsimus mokėjimo nurodymus, kurie lėšų gavimo metu dar nėra gauti, įskaitant dar nepatikslintus mokėjimo nurodymus, ir nenustatytas terminas, per kurį, įskaičius į sąskaitą tam tikrą sumą, ši suma turi būti panaudota mokėjimo operacijai atlikti.

Pagal jau minėtą Lietuvos banko poziciją, priėmus lėšas be mokėjimo nurodymo ar laiku neįvykdžius mokėjimo operacijos, mokėjimo sąskaitoje esančios lėšos laikytinos indėliais ar kitomis grąžintinomis lėšomis arba elektroniniais pinigais. Nors PSD2 įtvirtinta, kad vartotojų lėšos turi būti naudojamos mokėjimo paslaugoms teikti ir jos nelaikomos indėliu, kitomis grąžintinomis lėšomis ar elektroniniais pinigais.

Be kita ko, generalinis advokatas Manuelʼis Camposʼas Sánchez-Bordona pateiktoje išvadoje dėl minėtos ESTT bylos taip pat nesutinka su Lietuvos banko pozicija ir nurodo, kad, mokėjimo paslaugų teikėjui gavus mokėjimo nurodymus ir jų neįvykdžius nustatytais terminais, pažeidžiama PSD2, tačiau tai negali būti laikoma konvertavimu į elektroninius pinigus.

Minimalus reikalavimas veiklą pripažinti elektroninių pinigų leidimu, anot ESTT, yra sudaryta sutartis tarp vartotojo ir elektroninių pinigų leidėjo, kurioje susitariama, kad leidėjas išleis atskirą piniginį turtą, lygų vartotojo sumokėtų pinigų vertei, o lėšų laikymas sąskaitoje be mokėjimo nurodymo nereiškia, kad vartotojas davė aiškų ir netiesioginį sutikimą leisti elektroninius pinigus. Toks išaiškinimas iš esmės gali turėti reikšmingą įtaką naujų finansų rinkos dalyvių apsisprendimui renkantis jų verslo modeliui tinkamiausią licenciją.

PSD3 numatyti aktualūs pokyčiai

2023 m. birželio 28 d. Europos Komisija pateikė direktyvos pasiūlymą dėl mokėjimo paslaugų ir elektroninių pinigų paslaugų vidaus rinkoje (PSD3). Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos Taryba pasiūlymą turėtų peržiūrėti iki 2024 m. galo, o PSD3 įsigaliotų tik 2026 m. PSD3 preambulėje nurodoma, kad kompetentingos institucijos, atsakingos už mokėjimo įstaigų ir elektroninių pinigų įstaigų veiklos leidimų išdavimą ir priežiūrą, susidūrė su praktiniais sunkumais aiškiai apibrėždamos šiuos du režimus ir atskirdamos elektroninių pinigų produktus ir paslaugas nuo mokėjimo įstaigų siūlomų mokėjimo ir elektroninių pinigų paslaugų.

Dėl nurodytų priežasčių šiuo pasiūlymu siekiama sujungti teisės aktus, reglamentuojančius mokėjimo įstaigų bei elektroninių pinigų įstaigų veiklą į vieną teisės aktą – PSD3. Turėtų likti tik vienas licencijų tipas vietoj šiuo metu esančių dviejų, tačiau skirtųsi teikiamų paslaugų spektras.

Visgi panašu, kad Europos Komisijos pateiktas PSD3 pasiūlymas neišsprendžia elektroninių pinigų leidimo ir mokėjimo paslaugų atskyrimo problemų, dėl kurių ESTT pasisakė minėtoje byloje. ESTT išaiškino elektroninių pinigų leidimo sampratą, todėl manytina, kad tai galėtų atsispindėti ir PSD3 projekte.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama