Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Patentai: inovacijų variklis ar stabdys?

Publikuota: 2007-09-24 07:02
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Elvinas Piliponis
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija

Patentas – išskirtinių teisių, suteikiamų tam tikrą laiką išradėjui, rinkinys. Pasibaigus jo galiojimo laikui, išradimu gali naudotis visi norintieji, tačiau iki tol išradėjas gali neleisti kitiems kurti, gaminti ir platinti analogiškų kūrinių. Tokia patentų sistema, kurios užuomazgos siekia antikinės Graikijos laikus, skatina investuoti į naujas technologijas, tikintis, kad vėliau jos atsipirks.

 Rodyti komentarus (5)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Patentas – išskirtinių teisių, suteikiamų tam tikrą laiką išradėjui, rinkinys. Pasibaigus jo galiojimo laikui, išradimu gali naudotis visi norintieji, tačiau iki tol išradėjas gali neleisti kitiems kurti, gaminti ir platinti analogiškų kūrinių.

Tokia patentų sistema, kurios užuomazgos siekia antikinės Graikijos laikus, skatina investuoti į naujas technologijas, tikintis, kad vėliau jos atsipirks. Jei nebūtų patentų sistemos, didelės kompanijos, tyrimams skiriančios milijonus ar net milijardus JAV dolerių, būtų nesuinteresuotos kurti naujovių, kuriomis galėtų pasinaudoti konkurentai. Patentas suteikia ir kitą privalumą: jis užtikrina, kad praėjus patento galiojimo laikui išradimu galės naudotis visuomenė, tad jis nebus prarastas.

Patentinė teisė - kaip teisėta reketo forma


JAV įregistruota 150 su joga susijusių intelektinių nuosavybių, daugiau nei 2300 prekių ženklų ir 134 jogos reikmenų patentai. Daugiau nei trijų tūkstančių metų Indijos civilizacijos žiniomis pagrįsta rinka vien JAV sudaro daugiau nei 3 mlrd. JAV dolerių.

Deja, per pastaruosius porą trejetą metų vis labiau galima suabejoti teiginiais, kad išskirtinės patentinės teisės skatina naujoves ir gerina konkurenciją. Faktai rodo, kad gana dažnai patentai kaip tik trukdo konkuruoti ir stabdo inovacijas.

Šiuolaikinė pramonė vis labiau remiasi kolektyviniu darbu ir kitų idėjomis, t. y. net ir visiškai naujam gaminiui sukurti reikia ne tik jo kūrėjų idėjų. Tai paskatino savitos patentinio reketo šakos atsiradimą. Bendrovės patentuoja visas galimas technologijas iš eilės, o vėliau ieško kompanijų, „pažeidžiančių“ jų patentines teises, ir reikalauja atlyginti patirtus nuostolius.

Devintajame dešimtmetyje įsigijusi bevielio el. pašto sistemų patentą, 2002 metais NTP pareikalavo, kad populiarius „Blackberry“ delninius kompiuterius gaminanti „Research In Motion“ nutrauktų veiklą arba sumokėtų kompensaciją. Po ketverius metus trukusio teismo proceso RIM sutiko nutraukti bylą ir NTP išmokėjo 615 mln. JAV dolerių. Netrukus pasitvirtino RIM teiginiai, kad NTP patentai negalioja.

Vienas asmuo jau buvo sukūręs ir nesėkmingai bandė pardavinėti tokias paslaugas, dar prieš NTP gaunant bevielio el. pašto sistemos patentą.

Kitas pavyzdys: nuotolinio valdymo pultelius ir kitą verslo pateikčių įrangą gaminanti bendrovė „Interlink“ nusprendė pasipelnyti iš „Nintendo“. „Interlink“ paskelbė, kad „Nintendo“ neteisėtai panaudojo jos patentuotas technologijas „Wii“ žaidimų kompiuterio valdymo pultelyje. Ieškinyje skelbiama, kad dėl kompiuterinių žaidimų bendrovės veiklos „Interlink“ negavo patentinių mokesčių ir dėl sumažėjusios prekybos patyrė nuostolių. Ar jums teko matyti verslininką, kuris pateiktims demonstruoti vežiotųsi „Wii“ žaidimų kompiuterį ir pelės žymeklį rodytų „Wiimote“ pulteliu? Man ne...

Kita patentų sistemos problema – galimybė įregistruoti absurdiškus, akivaizdžius ir jau žinomus „išradimus“. Pavyzdžiui, Amazon.com įregistravo apsipirkimo vienu pelės spragtelėjimu (1 Click) technologiją, o „Epson“ priklauso patentas, kuriame aprašomas metodas ar įrenginys, leidžiantis derinimo tikslais sustabdyti programos vykdymą, įterpus darbo stabdymo žymą. Paraiška patentui pateikta 2002 metais, tačiau jau 1994 metais savo mokyklinėse „Turbo Pascal“ programose dėliojau breakpoint žymas, o „Turbo Debugger“ sistema buvo sukurta dar 1989 metais. Tačiau visus sugebėjo aplenkti Melburno (Australija) teisininkas J. Keoghas, gavęs cirkuliarinio transportavimo realizavimo įtaiso (circular transportation facilitation device) patentą. Šis įtaisas labiau žinomas kaip ratas, o patentu J. Keoghas norėjo įrodyti dabartinės patentų sistemos netobulumą.

Patentai gali būti ir žalingi

Šiais laikais pavienių išradėjų pasitaiko vis rečiau. Išradimais ir inovacijomis paprastai užsiima korporacijos, investuojančios daug pinigų. Vis dažniau socialinėms garantijoms sukurta patentų sistema pradeda veikti prieš visuomenę.

Praėjusių metų pabaigoje Kolumbijos universiteto ekonomikos profesorius J. E. Stiglitzas parašė gana kandų straipsnį, kuriame kaltino farmacijos kompanijas ir Pasaulinę prekybos organizaciją piktnaudžiaujant intelektinėmis nuosavybės teisėmis ir taip išstumiant daugelį pigesnių vaistų. Pavyzdžiui, metinis AIDS gydymo kursas gali kainuoti vos 130 JAV dolerių, tačiau garsios kompanijos siekia, kad būtų platinamas jų vaistų rinkinys, kainuojantis apie 10 tūkstančių JAV dolerių. Anot J. E. Stiglitzo, farmacijos kompanijos daugiau lėšų iššvaisto reklamai nei naujiems vaistams kurti, o didesnę vaistų tyrimų išlaidų dalį sudaro gyvenimą gerinantys papildai. Tyrimai rodo, kad nors nuo 1993 metų tyrimų išlaidos padidėjo 147 proc., naujos molekulinės struktūros vaistų rinkoje padaugėjo tik 7 proc. Farmacijos kompanijoms neapsimoka gaminti vaistų, nes vitaminai ir maisto papildai duoda gerokai didesnį pelną!

Šių metų sausio viduryje Albertos (Kanada) universiteto mokslininkai patvirtino minėtus J. E. Stiglitzo kaltinimus. Jie paskelbė atradę medžiagą (dichloracetatą – DCA), galinčią kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Tačiau, anot mokslininkų, farmacijos kompanijos ne itin domisi nauja medžiaga, mat ji nepatentuota. Nepaisant investicijų, kompanija negautų išskirtinių teisių į naująjį vaistą ir negalėtų jo brangiai pardavinėti.

Kompiuterijoje, ypač programinės įrangos srityje, patentai gali būti ypač žalingi, nes sudaroma galimybė patentuoti ne materialius išradimus, o naujas idėjas ar algoritmus. Pavyzdžiui, „Microsoft“ priklauso patentas, kuriame aprašomas duomenų sekos formatavimas tarpais ir tabuliacijos simboliais (tai galima daryti bet kokia tekstų rengykle), o IBM gavo internetinio dokumento papildymo įtraukiant nuorodų dokumentus („Apache“ tarnybos „Include“ direktyva) technologijos patentą. Kompanijos dažnai yra priverstos „išrasti“ panašias technologijas, norėdamos išvengti patentinio „Acacia Technologies“, NTP ir panašių bendrovių reketo. Tokie patentai gali labai praversti siekiant išstumti iš rinkos konkurentus ar bent jau įbauginti jų klientus. Tai puikiai iliustruoja praėjusį mėnesį „Microsoft“ pareikštas kaltinimas, kad „Linux“ ir kitos atvirojo kodo programos pažeidžia 235 kompanijos patentus.

Ar reikalingi patentai?

Akivaizdu, kad reikia iš esmės keisti patentų sistemą. Programinė įranga – viena iš sričių, kur patentavimo galimybę būtina apriboti ir labai tiksliai apibrėžti, kas yra inovacija ar išradimas, kurį galima patentuoti.

Intelektinės nuosavybės apsaugai visiškai pakanka autorių teisių įstatymų. Pavyzdžiui, teisės į RAR glaudinimo algoritmą priklauso E. Rošalui („Rar Labs“), ir tik „WinRar“ (rar) programa gali kurti RAR formato archyvus. Kitų programų autoriai, nenusipirkę licencijos iš „Rar Labs“, neturi teisės įtraukti RAR archyvų kūrimo funkcijų. Tačiau P. Katzui (ZIP autoriui) patentavus duomenų pasikartojimo analizės metodą, leidžiantį efektyviau panaudoti laikmenas, RAR, ARJ, ACE, 7Zip, „GNU Zip“ ir kitos duomenų glaudinimo priemonės galėjo apskritai nepasirodyti. Glaudinimo algoritmų inovacijos greičiausiai būtų beveik sustojusios dvidešimčiai metų, nes galimybę tai daryti turėtų tik P. Katzas. O juk dauguma kitų populiarių algoritmų ir buvo sukurti tik dėl to, kad ZIP nebuvo tobulas ir efektyvus!

Kitas pavyzdys: kurdama „VisualStudio 2005“ aplinką, „Microsoft“ nusikopijavo mokomosios „BlueJ“ programavimo aplinkos funkcijas. Kiek vėliau ji pateikė paraišką patentui, kuriame aprašomos būtent tos nukopijuotos „Java“ programavimo aplinkos funkcijos. Tiesa, internete kilus triukšmui, „Microsoft“ atsiėmė savo paraišką.

Patentai turėtų būti aktualūs ir mums, vartotojams. Šių metų pradžioje „Microsoft“ išmokėjo 1,5 mlrd. JAV dolerių kompensaciją bendrovei „Alcatel-Lucent“ už patentų, susijusių su MP3 glaudinimo algoritmu, pažeidimą. Mokėdamos šimtų milijonų dolerių ar net milijardų JAV dolerių dydžio kompensacijas, kompanijos priverstos kažkaip atsiimti šias lėšas. Vienintelis būdas tai padaryti – branginti gaminius ir paslaugas.

Interneto nuorodos

http://www.freepatentsonline.com/ – internetinė patentų bazė

http://www.around.com/patent.html – patentų įtaka šiuolaikinėms technologijoms

http://www.technologyreview.com/Biztech/12074/page1/ – programinės įrangos patentų pasekmės ir kaina

http://www.bluej.org/mrt/?p=21 – „BlueJ“ aplinkos patentavimo istorija


Kompiuterija



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama