Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 19 d. 16:11
„Philips Evnia 49M2C8900L“ – aukščiausios klasės žaidimų patirtis
Gegužės 19 d. 10:20
Grėsmė verslams: darbuotojai net to nežinodami nutekina jautrią informaciją
Gegužės 18 d. 16:45
„Volvo“ plečia biodyzelinu varomų sunkvežimių gamą
Gegužės 18 d. 10:25
„CanSat“ konkurso finale geriausią palydovą sukonstravo KTU inžinerijos licėjaus komanda „SpaceDroneSat“
Gegužės 17 d. 20:23
Išmaniosios technologijos – probleminio interneto naudojimo iššūkiams spręsti
Gegužės 17 d. 17:39
„Apple“ pagaliau atnaujino primirštą produktų liniją: kuo nustebino naujieji „iPad“ ir kas nuliūdino gerbėjus?
Gegužės 17 d. 14:13
Išmontuota 40 proc. Ignalinos AE įrangos
Gegužės 17 d. 11:09
Neseniai kalbėjote su rusakalbiais „Google“ atstovais? Pasitikrinkite, ar neatidavėte savo duomenų sukčiams
Gegužės 17 d. 08:41
Populiarėjantis naujas socialinis tinklas sukėlė klausimų: imituoja jūsų draugus, renkami netikri „like“
Gegužės 16 d. 20:32
„Porsche“ kūrėjai plečia „Porsche Cayenne“ šeimą su galingiausiais jos modeliais
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Vėžio prevencija: ar sutiktumėte, kad dirbtinis intelektas nuspėtų jūsų likimą?

Publikuota: 2023-10-19 10:19
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kiekvienas iš mūsų turime daugiau nei 9000 genetinių mutacijų. Dauguma šių mutacijų yra gerybinės ir nedaro jokios įtakos mūsų sveikatai, tačiau kai kurios iš jų gali smarkiai sutrikdyti baltymų funkciją ir sukelti tokias ligas kaip vėžys, diabetas ar širdies ligos. Šiandien mokslininkai, remdamiesi genetiniais tyrimais, gali numatyti riziką susirgti tam tikromis ligomis. Pagrindiniai šioms prognozėms naudojami įrankiai yra dirbtinio intelekto algoritmai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kiekvienas iš mūsų turime daugiau nei 9000 genetinių mutacijų. Dauguma šių mutacijų yra gerybinės ir nedaro jokios įtakos mūsų sveikatai, tačiau kai kurios iš jų gali smarkiai sutrikdyti baltymų funkciją ir sukelti tokias ligas kaip vėžys, diabetas ar širdies ligos. Šiandien mokslininkai, remdamiesi genetiniais tyrimais, gali numatyti riziką susirgti tam tikromis ligomis. Pagrindiniai šioms prognozėms naudojami įrankiai yra dirbtinio intelekto algoritmai, skelbia „Deutsche Welle“.

Vėžio prevencija: ar sutiktumėte, kad dirbtinis intelektas nuspėtų jūsų likimą?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Andrėjai Douning šie algoritmai galbūt išgelbėjo gyvybę. Į trečią dešimtį įkopusiai merginai buvo nustatyta BRCA1 geno mutacija.

Yra žinoma, kad BRCA1 ir BRCA2 genų mutacijos didina vėžio riziką: 45–72 proc. moterų, kurių genuose yra šių mutacijų, diagnozuojamas krūties arba kiaušidžių vėžys.

„Moterys mano šeimoje yra sirgusios vėžiu, – „Deutsche Welle“ (DW) pasakojo A. Douning. – Kai buvau labai maža, mano mamai buvo diagnozuotas trečios stadijos krūties vėžys ir liga jai vis atsinaujindavo – tai turėjo reikšmingos įtakos mano vaikystei.“

Siekdama ateityje išvengti krūties vėžio rizikos, A. Douning priėmė sprendimą atlikti mastektomiją (chirurginis terminas, reiškiantis vienos ar abiejų krūtų pašalinimą). Tokį pat sprendimą 2013 m. priėmė ir Andželina Džoli.

„Tvirtai tikiu, kad mano sprendimas išgelbėjo man gyvybę. Nenorėčiau žinoti, koks būtų buvęs mano kelias, jei nebūčiau sužinojusi apie mutaciją“, – sakė A. Douning.

Prognozuojamoji medicina ir dirbtinis intelektas

A. Douning sprendimas susijęs su prognozuojamąja medicina vadinamu ankstyvosios diagnostikos metodu. Šio metodo esmė – numatyti, kokia yra tikimybė susirgti viena ar kita liga, kaip ta liga progresuos ir į kokį gydymą ja sergantis žmogus geriausiai reaguos.

Jos esmė – dirbtiniu intelektu grįsti algoritmai. Jie naudojami DNR sekoms analizuoti, mutacijoms (šiuo metu dažniausiai paveldimoms) nustatyti ir, lyginant su etaloniniais duomenimis, prognozuoti šių mutacijų keliamą riziką.

Kornelio universiteto (JAV) genomikos ir biofizikos profesorius Christopheris Masonas yra šios srities tyrimų lyderis. Jis mano, kad tai iš pagrindų pakeis mūsų požiūrį į mediciną ir sveikatos priežiūrą.

„Vėžio gydymas yra bene geriausias pavyzdys. Galime naudoti šias priemones, kad sužinotume, kokiam vėžiui, koks gydymas būtų tinkamiausias. Per kelias valandas ar dienas galime turėti DNR sekos informaciją ir pagal ją konkrečiam pacientui parinkti tinkamiausią gydymo planą“, – sakė jis.

Naujų sveikatos priežiūros srityje pritaikomų dirbtinio intelekto įrankių atsiranda kiekvieną mėnesį. Yra priemonių, padedančių nustatyti insultą, širdies ligas, analizuoti medicininius vaizdus, tvarkyti sveikatos duomenis, pagal genetinį kodą sudaryti gydymo planą ir daug kitų.

Ch. Masono įsitikinimu, dirbtinis intelektas neturėtų pakeisti gydytojų, bet galėtų atlikti vadinamąją „antrojo piloto“ funkciją ir būti papildomas duomenų šaltinis diagnozuojant ligas ir gydant pacientus.

Sudėtingi sprendimai

Kartu su klinikiniais genetiniais tyrimais vis daugiau žmonių atlieka genetinius testus tokiose įmonėse kaip „23andMe“ ir „Ancestry.com“.

Atlikus šiuos tyrimus dažnai pateikiama daugybė prognozių, kaip vienokie ar kitokie genomo pakitimai ir mutacijos gali atsiliepti sveikatai.

Juos pasitelkus, galima nustatyti tokių ligų, kaip diabetas, demencija, širdies ligos rizikos veiksnius, net jei tuo metu nejaučiame jokių simptomų.

Būtent šio ateities numatymo aspekto A. Douning teigė niekam nelinkinti.

„Gyvenimas žinant apie galimą savo ateitį [po teigiamo BRCA1 tyrimo atsakymo] yra traumuojantis, nors niekada nesirgau vėžiu“, – sakė ji.

Drastiškas žingsnis yra atlikti mastektomiją, siekiant pašalinti vėžio riziką. Jos nuomone, buvo verta rizikuoti, tačiau tiems žmonėms, kurių ligos rizika nėra tokia aiški, priimti tokį sprendimą gali būti sunkiau.

Padidintą riziką susirgti Alzheimerio liga ar šizofrenija turintys žmonės negali priimti tokių sprendimų kaip A. Douning.

„Jei sužinotumėte, kad turite genetinį rizikos veiksnį, lemiantį 95 proc. tikimybę anksti susirgti Alzhaimerio liga, pavyzdžiui, sulaukus 45 metų jau daug ko neprisiminti, ar tiesiog numotumėte į tai ranka ir gyventumėte pašėlusį gyvenimą? O kas, jei po 10 metų bus išrastas vaistas nuo šios ligos?“ – svarstė Ch. Masonas.

Duomenų apsaugos ir privatumo klausimai JAV

Naudojant dirbtiniu intelektu grįstus algoritmus sveikatos priežiūros srityje kyla ir kitų iššūkių.

„Jie gali padėti veiksmingiau užkirsti kelią ligoms, tačiau gali ir gerokai nugąsdinti. Jie kelia didelių su duomenų privatumu susijusių rizikų“, – DW sakė Ch. Masonas.

Šiuo metu A. Douning vadovauja pacientų teisių gynimo organizacijai „Light Collective“. 2022 m. ji paskelbė straipsnį, kuriame atskleidė, kad „Facebook“ rinkodaros tikslais dalijasi žmonių sveikatos duomenimis be pacientų sutikimo.

„Matome, kad ši informacija naudojama rinkodaros tikslais, siekiant nukreipti turinį į tuos žmones. Mano bendruomenės žmonėms jis dažniausiai būna susijęs su chemoterapija, tačiau taip pat pasitaiko tokių dalykų kaip „gyvatės aliejus“ ir kitos žalingos medicininės dezinformacijos“, – sakė ji.

Poveikis toli gražu neapsiriboja tikslinėmis reklamomis. A. Douning teigimu, prognozavimo algoritmų naudojami duomenys taip pat turi įtakos žmonių galimybėms gauti sveikatos priežiūros paslaugas JAV.

Dienraštyje „The Guardian“ aprašytas 2021 m. atvejis, kai dėl JAV sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų naudojamo dirbtinio intelekto algoritmo neįgaliai cerebriniu paralyžiumi sergančiai moteriai buvo smarkiai sumažintos galimybės gauti priežiūrą ir išmokas.

„Šiuo metu mano pagrindinė tema – didinti skaidrumą, kaip sveikatos priežiūros sistemos naudoja prognozuojamuosius algoritmus. Iki šiol neaišku, kaip patvirtinami šiais algoritmais pagrįsti sprendimai“, – sakė A. Douning.

Tai, ką turime šiandien, tėra tik prognozuojamosios medicinos užuomazgos. Dar tik pradedama tirti, kaip žmonės susigyvena su sveikatos prognozėmis ir kaip sveikatos priežiūros sistemos naudoja šias prognozes, kad patobulintų savo teikiamas paslaugas.

Ir Ch. Masonas, ir A. Douning teigė, kad užtruks nemažai laiko, kol jų keliama rizika bus minimizuota.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama