Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Gydytojas futuristas: „Ateis tokie laikai, kai gydytojai galės mums paskambinti dar nespėjus rimtai susirgti“

Publikuota: 2022-12-04 11:19
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Ateis tokie laikai, kad nebeskambinėsime gydytojams, vos kam nors suskaudus. Jutikliai ir atitinkama programinė įranga mus iš anksto perspės, teigia sveikatos technologijų įmonės gydytojas. Su pašnekovu kalbėjomės apie sveikatos technologijų ateitį.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Ateis tokie laikai, kad nebeskambinėsime gydytojams, vos kam nors suskaudus. Jutikliai ir atitinkama programinė įranga mus iš anksto perspės, teigia sveikatos technologijų įmonės „Kilo Health“ gydytojas, atsakingas už klinikinę plėtrą Kasparas Aleknavičius. Su pašnekovu kalbėjomės apie sveikatos technologijų ateitį. Jis aiškina, kad pastaraisiais metais sveikatos produktų skaitmenizavimas itin išpopuliarėjo. Negana to, kuriamos technologijos tampa vis įdomesnės ir patrauklesnės pacientams bei gydytojams, rašoma „Kilo Health“ parengtoje publikacijoje. 

Gydytojas futuristas: „Ateis tokie laikai, kai gydytojai galės mums paskambinti dar nespėjus rimtai susirgti“
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

– Ko žmonės tikisi iš savo mobiliųjų telefonų, kalbant apie sveikatą?

– Asmeninės motyvacijos naudotis sveikatos technologijomis yra be galo skirtingos. Tačiau iš to, ką jau dabar pastebiu JAV rinkoje, galėčiau išskirti dvi pagrindines žmonių grupes, naudojančias tam tikrus sveikatos sekiklius ir mobiliąsias programėles. Vieni jomis naudojasi bendraisiais sveikatos gerinimo tikslais. Pavyzdžiui, trokšta būti tiesiog gražesni. Kiti serga lėtinėmis ligomis, todėl savo būkle turi nuolat rūpintis ir ją stebėti. Ši antroji grupė itin sparčiai auga, nes nuolat tobulinamos jutiklių technologijos ir programinė įranga. Anksčiau, būdavo, pateikiate duomenis ir, pavyzdžiui, gaunate bendrųjų fizinių pratimų pasiūlymus.

Dabar galima gauti konkrečių, suasmenintų patarimų: vietoje „vartoti mažiau cukraus“ arba „kasdien užsiimti 30–40 minučių vidutinio aktyvumo veikla“, mobiliosios programėlės gali savarankiškai apskaičiuoti ir pasakyti kokia bus rytojaus vaistų dozė, arba pasiūlyti pakeisti specifinius ruošiamo maisto ingredientus, atsižvelgiant į vartojamus vaistus, alergijas bei pomėgius. Taip pat akivaizdu, kad sergantys žmonės turi didesnę vidinę motyvaciją naudotis jiems asmeniškai pritaikytomis įžvalgomis. Šiandien yra tikrai nemažai mobiliųjų programėlių, kurios kuriamos, prižiūrimos ir reguliuojamos pagal aukščiausius medicininių prietaisų standartus.

– Nuo kada ir kaip žmonės ėmė taip plačiai domėtis savo sveikata?

– Man atrodo, kad JAV ir Europoje šią tendenciją gal kiek daugiau nei prieš dešimtmetį paskatino išmanusis laikrodis „Fitbit“. Tikriausiai dar daug kas prisimename jo 10 000 žingsnių per dieną reklamos kampaniją? Tačiau, anot bendrovės, ne ji pirma tai sugalvojo. 1960-ųjų viduryje Japonijos įmonė „Yamasa“ pradėjo panašią rinkodaros kampaniją, siekdama padėti parduoti nešiojamuosius žingsniamačius. Taip buvo mėginama pasinaudoti didžiuliu 1964 m. Tokijo olimpinių žaidynių populiarumu. Nors vaikščioti tikrai sveika, šis skaičius nepagrįstas jokiais moksliniais skaičiavimais. Šiais laikais vis daugėja įrodymų, kad intensyvi veikla kur kas svarbiau už žingsnių skaičių.

– Augantis domėjimasis savo sveikata gali turėti didžiulį poveikį visuomenei apskritai. Ar pastebite konkrečius pokyčius?

– Sakyčiau, jog visuomenė labiau suvokia, kad pirmiausia patiems reikia rūpintis savo sveikata, ligų prevencija, o ne tik pasekmėmis. Ji labiau apsišvietusi. Taip pat vartotojų auditorijos vis jaunėja – anksčiau didesnę atsakomybę pastebėdavome tik tarp vyresnio amžiaus žmonių, kai žmogus jau turi konkrečią diagnozę. Man asmeniškai be galo svarbus tas mokumo, švietimo aspektas. Niekada neišleidžiame mobiliųjų programėlių be ugdomojo komponento. Ypač dabar, kai daugiau dėmesio skyrėme ligas įveikti padedantiems technologiniams sprendimams. Šviečiamoji dalis labai svarbi ir šeimos nariams bei draugams. Pavyzdžiui, kad jie žinotų, kaip geriausiai prižiūrėti sergantį žmogų. Tikrai ne kartą esame girdėję, kad būtų labai smagu pasižiūrėti, ar mama arba tėtis iš tikrųjų kasdien matuoja kraujospūdį, kaip rekomendavo gydytojai.

Mokslininkai nuolat primena apie neigiamas pasekmes dėl pernelyg dažno ir ilgo naudojimosi telefonu. Atsiranda įvairiausių skaitmeninės detoksikacijos iniciatyvų, tačiau tikrai nemanau, kad jos galėtų apskritai pakenkti mobiliųjų programėlių rinkai. Lygiai taip, kaip žmonės čiumpa telefonus naršyti soc. tinkluose, lygiai taip jie gali atlikti sveikatai gerinimui reikiamus veiksmus. Net ir žaidimo forma, kas dabar itin populiaru. Daugelio mūsų programėlių tikslas yra atkreipti dėmesį tų žmonių, kuriems nesiseka laikytis režimo ir padėti jiems laikytis rutinos. Pavyzdžiui, pasimatuotuojant kraujospūdį ar cukraus kiekį. Mūsų tikslas – padėti išsiugdyti sveikus įpročius, kad žmogus, nepadaręs ko nors naudingo savo sveikatai, jaustųsi tarsi kažką praleidęs, pamiršęs. Manau, kad telefonai, apie ką čia daugiausia ir kalbame, labiau naudingi nei kenksmingi. Aišku, kiekviena situacija ar reiškinys turi dvi puses. Lygiai taip pat, kaip peilis arba branduolinė fizika gali būti ir naudingi, ir pražūtingi. Tiesiog reikia priimti sąmoningus sprendimus.

– Kokia skaitmeninės sveikatos priežiūros ateitis?

– Matau, kad dirbtinio intelekto naudojimas medicinoje jau įsibėgėjo, įsisavinama telemedicina, o skaitmeniniai sveikatos sprendimai integruojami į valstybines sveikatos priežiūros sistemas. Ir galiausiai viskas turėtų verstis į kitą pusę. Turiu galvoje, kad dabar paprastai į medikus kreipiamasi tada, kai ką nors skauda ar įvyksta kas nors negero. Manau, kad ateis laikai, kai gydytojai mums skambins ir praneš, kad mūsų nešiojami jutikliai nustatė, jog kažkas negerai.

Žinoma, iki to dar turės nutekėti kažkiek vandens, viskas neįvyks taip staiga. Tačiau jau dabar yra apie tokią ateitį signalizuojančių priemonių ir programinės įrangos. Be įprastų nešiojamųjų prietaisų, jau šiandien yra išmaniųjų tualetų, galinčių ištirti išmatas ir šlapimą. Jau yra tokių tualeto sėdynių, kuriomis galima išmatuoti kraujo spaudimą, jo prisotinimą deguonimi ir t. t.

Kai šie ir kiti dalykai iš laboratorijų ir verslo inovacijų padalinių išeis į rinką ir susilies su nauja programine įranga, viskas apsivers aukštyn kojomis. Elektroninės sistemos nuolat stebės mūsų sveikatą ir teiks duomenis mūsų šeimos gydytojams, kad šie, pastebėję nerimą keliantį nukrypimą nuo normos, galėtų mums paskambinti.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama