Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Prancūzų astrofizikė apie gyvybę Visatoje ir Stepheno Hawkingo perspėjimą – nėra beveik jokios tikimybės, kad pas mus atkeliaus ateiviai

Publikuota: 2022-08-09 10:39
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Patricija Kilminavičienė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Tarp milijardų kitų galaktikų neabejotinai egzistuoja ir kitos gyvybės formos, tik vargu, ar mūsų civilizacijai nusišypsos sėkmė jas pažinti. Taip mano prancūzų astrofizikė profesorė Francoise Combes. Ji visą savo gyvenimą paskyrė kitų galaktikų analizavimui ir naujų Visatos atradimų paieškoms – jos darbai padėjo geriau suprasti, kaip formuojasi žvaigždės ir galaktikos.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Tarp milijardų kitų galaktikų neabejotinai egzistuoja ir kitos gyvybės formos, tik vargu, ar mūsų civilizacijai nusišypsos sėkmė jas pažinti. Taip mano prancūzų astrofizikė profesorė Francoise Combes. Ji visą savo gyvenimą paskyrė kitų galaktikų analizavimui ir naujų Visatos atradimų paieškoms – jos darbai padėjo geriau suprasti, kaip formuojasi žvaigždės ir galaktikos. Už savo įkvepiantį indėlį į astrofiziką mokslininkė buvo apdovanota UNESCO ir „L'Oreal Baltic“ programoje „Moterims moksle“.

Prancūzų astrofizikė apie gyvybę Visatoje ir Stepheno Hawkingo perspėjimą – nėra beveik jokios tikimybės, kad pas mus atkeliaus ateiviai
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Fundamentaliosios astrofizikos srityje mūsų tyrimai padeda didinti žmonijos žinias apie Visatą, geriau suprasti mūsų kilmę ir apsvarstyti galimą kitų gyvybės formų egzistavimą, – sako profesorė F. Combes. – Mokslo bendruomenė pasitelkia išradingus modelius, siekdama išgvildenti daugybę neišspręstų galvosūkių, pavyzdžiui, tamsiosios materijos ir tamsiosios energijos egzistavimą. Atsakymai neabejotinai pakeis pagrindinius Visatos dėsnius.“

Su portalu LRT.lt mokslininkė pasidalino savo įžvalgomis apie gyvybę kitose planetose ir klausimais apie Visatą, nes jie iki šiol labiausiai neduoda ramybės.

– Ar mes esame vieni Visatoje?

– Mes žinome, kad yra daug egzoplanetų, jų matėme jau apie 6 tūkstančius, jos labai skirtingos. Šios egzoplanetos yra santykinai netoli Saulės sistemos, tačiau mūsų pačių galaktikoje – Paukščių Take – tokių turėtų būti apie 300 milijardų. Mums matomoje Visatoje yra 2 trilijonai galaktikų, todėl planetų skaičius net nesuvokiamas.

Mes nesame vieni Visatoje, nesame kažkuo ypatingi. Kažkas tikrai dar turi egzistuoti, kitur taip pat yra gyvybė.

Tačiau kodėl mes nesugebėjome užmegzti kontakto su kažkuo ar apsikeisti kokiais nors signalais? Dėl neapsakomai didelių atstumų. Netgi su netoli Saulės esančiomis planetomis užmegzti kontaktą užtruktų metų metus. Jeigu planeta, tokia kaip Žemė, yra kitoje galaktikoje, pasiųsti žinutę jai užtruktų 200 tūkst. metų.

Mes esame pasiuntę žinutes, jeigu jie padarė tą patį, kol jos nukeliaus, gali užtrukti tūkstančius ar net milijonus metų. Esame įsitikinę, kad kažkas turėtų egzistuoti, yra gyvenamų planetų, tačiau jos pernelyg toli, todėl laikas, per kurį galime užmegzti kontaktą, yra itin ilgas.

– Kaip manote, ar mums apskritai kada nors pavyks susipažinti su gyventojais iš kitų planetų?

– Tiesą sakant, taip, tačiau sutikti bakterijų ar kitokių mikroorganizmų iš svetimų planetų tikimybė yra didesnė nei kokių nors gyvūnų ar kažko panašaus į žmones. Taip paprasčiau, todėl tų gyvybės formų ieškoma ir pačioje Saulės sistemoje. Tai – mūsų namai, viskas yra arti, galime keliauti į Marsą ir t. t.

Žinome, kad Jupiteris turi palydovų, kuriuos dengia ledas, o po juo yra skysto vandens, kuris kartais patenka į paviršių. Egzistuoja tikimybė, kad tame vandenyje yra kokių nors bakterijų arba labai elementarių gyvybės formų. Siunčiame misiją „Zeus“, kurios metu bus tiriamas Jupiteris ir jo palydovai. Tuomet pamatysime, ar ten yra kokios nors gyvenamos zonos. Žinoma, tai nebus labai išsivysčiusi gyvybė, tačiau tai bent jau yra įgyvendinama atsižvelgiant į laiką mūsų civilizacijai. Nes keliauti kur nors į Paukščių Taką užtruks tūkstantmečius ir ilgiau. O mūsų civilizacija galbūt taip ilgai negyvuos.

– Stephenas Hawkingas įspėjo žmones neieškoti ateivių, nes jie gali mus sunaikinti. Kaip manote, ar jis teisus?

– Tai yra šiek tiek mokslinė fantastika ir pokštas. Nėra beveik jokios tikimybės, kad pas mus atkeliaus ateiviai – dėl atstumų, laiko ir t. t. O jeigu mes vieną dieną nukeliautume į kitą planetą, galbūt mus tiesiog domintų, kas buvo sukurta ir išvystyta svetur. Taip pat, manau, elgtųsi ir ateiviai.

– Jeigu galėtumėte pasikalbėti su kitos planetos gyventoju, kokį klausimą užduotumėte?

– Žinoma, paklausčiau, kokia yra jų planeta. Ar ten yra vandenynų, medžių, kokie gyvūnai ten gyvena – visko, ką žmonės norėtų sužinoti. Ar ta planeta panaši į Žemę, o gal kažkas visiškai kitokio, ko net negalime įsivaizduoti?

– Ko ieškote kitose galaktikose savo tyrimų metu? Ką iki šiol radote?

– Stebėdami galaktikas pamatėme, kad kai kurios yra spiralinės ir turi žvaigždžių juostas. Daugybė žmonių nenutuokė, kodėl tos juostos egzistuoja ir kaip jos susiformavo, kaip apskritai galaktikos gyvuoja. Mes sukūrėme tam tikras simuliacijas, kad išsiaiškintume, kokios yra žvaigždžių juostų ir spiralinių galaktikų ištakos.

Nustatėme, kad tos žvaigždžių juostos, kuriose taip pat yra gausu dujų, vaidina svarbų vaidmenį galaktikos gyvavime, nes jeigu ji būtų simetriška, dujos tik suktųsi ratu ir nepatektų į galaktikos vidų. Žvaigždžių juosta padeda dujoms patekti į galaktikos vidų, formuoti žvaigždes ir plėsti galaktiką. Tai padeda mums suprasti, kodėl galaktikos yra būtent tokios. Taip pat išsiaiškinome, kad į centrą patenkančios dujos maitina juodąsias skyles, kurios yra kiekvienoje galaktikoje, taip pat ir mūsiškėje. Juodosios skylės kartu su galaktikomis sudaro simbiozę.

– Koks yra svarbiausias klausimas apie Visatą, į kurį turime atsakyti kuo greičiau?

– Yra vienas labai svarbus klausimas. Medžiagos, iš kurių mes esame sudaryti, t. y. vandenilis, anglis, deguonis ir t. t., viskas, kas sudaryta iš atomų ir kitų mums žinomų dalelių, yra tik labai nedidelė visos Visatos dalis. Egzistuoja tamsioji materija, sudaryta iš mums nežinomų dalelių. Visoje Visatoje tik 5 proc. objektų sudaryti iš mums pažįstamų dalelių, o 95 proc. yra tamsioji materija. 70 proc. yra tamsioji energija.

Kai kuriame galaktikų simuliacijas, įtraukiame tamsiąją materiją, tačiau tik dėl masės – mes nežinome, kas tai yra. Tą patį galima pasakyti ir apie tamsiąją energiją. Labai svarbu rasti atsakymus, tačiau šiuo metu esame visiškoje nežinioje.

– Kokios yra mūsų technologinės galimybės tirti Visatą?

– Dabar turime jau daug įrankių. Turbūt žinote, kad praėjusį gruodį buvo paleistas Jameso Webbo kosminis teleskopas, kuris buvo nusiųstas labai toli, už 1,5 milijono kilometrų, o „Hubble“ buvo pasiųstas vos už 300 kilometrų. Taigi, labai didelis skirtumas. Jameso Webbo teleskopas stebi dangų pasitelkdamas infraraudonąją spinduliuotę, taip jis gali pamatyti galaktikų pokyčius, nes Visatai plečiantis visų galaktikų šviesa pakliuvo į raudonąją spektro dalį. Taigi, galėsime pamatyti galaktikas, kai jos dar buvo labai jaunos, vos pora milijardų metų po Didžiojo sprogimo.

Mes turime įrankių, kuriais galime pažvelgti atgal į praeitį ir pamatyti, kaip susiformavo galaktikos. Tai yra įspūdinga. Mes negalime to įsivaizduoti, tačiau iš tikrųjų pasiekėme Didįjį sprogimą, šiandien matomos Visatos pakraštį.

– Kodėl pasirinkote astrofiziką? Kuo ji jus sužavėjo?

– Kai buvau studentė, turėjau pasirinkti magistro darbo temą ir atlikti tyrimą. Tuo metu mokiausi fiziką, nežinojau, kokią jos sritį pasirinkti. Nuėjau į astrofizikos laboratoriją, kurioje jie bandė išsiaiškinti, ar Didysis sprogimas įvyko turint lygų kiekį materijos ir antimaterijos. Net ir šiandien nežinome, ar materija ir antimaterija yra lygios, nors ir nesame pamatę jokios asimetrijos. Jeigu Didysis sprogimas būtų buvęs simetriškas, tuomet materija ir antimaterija turėjo sunaikinti viena kitą ir mes nebūtume egzistavę.

Tačiau štai, esame čia, vadinasi, egzistuoja labai labai mažas materijos perviršis. To mes nesuprantame ir fizikai anuomet apie tai diskutavo. Man tai pasirodė labai įdomu – kodėl kažkas yra, o ne nieko nėra? Taip aš pasirinkau astrofiziką ir šiandien esu čia. Mes atrandame daug naujų dalykų ir tai nepaprastai jaudina.

– Ką jums reiškia būti mokslininke?

– Tai yra labai įkvepiantis darbas. Gali daryti, ką tik nori, turi laisvę pasirinkti savo kryptį. Tik reikia turėti įkvėpimo ieškoti, atrasti. Mokslas yra smalsumas, bet kartu svarbu turėti vaizduotę ir pabandyti įsivaizduoti, koks yra galimas sprendimas, o tuomet tenka įrodyti, kad jis yra teisingas. Jeigu ne, tada vis mėgini kitus sprendimus.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama