Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Ekspertai: energetikos sektoriui teks įveikti ne tik tiekimo, bet ir kibernetinio saugumo krizę

Publikuota: 2022-09-06 18:47
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Profesionalams
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt / Pranešimas spaudai

Elektros kainoms pasiekus neregėtas aukštumas ir Europą krečiant energetikos krizei daugeliui valstybių teko iš esmės persvarstyti požiūrį į energetinį saugumą. Be to, karas Ukrainoje privertė ne vieną energijos ir komunalinių paslaugų tiekėją persvarstyti turimą strategiją.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Elektros kainoms pasiekus neregėtas aukštumas ir Europą krečiant energetikos krizei daugeliui valstybių teko iš esmės persvarstyti požiūrį į energetinį saugumą. Be to, karas Ukrainoje privertė ne vieną energijos ir komunalinių paslaugų tiekėją persvarstyti turimą strategiją, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Ekspertai: energetikos sektoriui teks įveikti ne tik tiekimo, bet ir kibernetinio saugumo krizę
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Lig šiol globalioje energetikos rinkoje svarbiausia buvo kaina, tačiau, anot ekspertų, pastaruoju metu atsirado daugiau ribojančių veiksnių, šalims rodant paramą Ukrainai ir atsisakant rusiškos energijos resursų, stengiamasi jos įsigyti tik iš politinėmis sąjungininkėmis laikomų šalių. Ekspertai taip pat pastebi, kad bandymai skubiai persiorientuoti prie alternatyvių tiekimo šaltinių ne visais atvejais pasirodė sėkmingi.

Europos Sąjunga (ES) savo ruožtu, siekdama sumažinti priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių, iki 2022 metų pabaigos įsipareigojo dviem trečdaliais sumažinti rusiškų dujų pirkimą ir susitarė dėl dalinio draudimo importuoti naftą iš Rusijos, taip pat paskelbė, kad iš JAV papildomai įsigys 15 mlrd. kubinių litrų suskystintų gamtinių dujų (SGD).

Anot „KPMG Baltics“ direktoriaus Roko Kasperavičiaus, sumažinus rusiškos energijos resursų vartojimą, galimas pasaulio pasidalijimas į naujus energetinius blokus, susigrupuojant šalims, kurios iš esmės simpatizuoja viena kitai.

„Toks žingsnis iš esmės pakeistų pasaulines tiekimo grandines, nes komunalinių paslaugų tiekėjai ieško arčiausiai esančių alternatyvių šaltinių, pvz., SGD iš JAV ir kitų tolimų regionų, kad patenkintų vidaus vartotojų ir daug energijos naudojančių pramonės šakų, pvz., plieno, gamybos ir chemijos pramonės, poreikius“, – sako R. Kasperavičius.

Nuo tęstinumo iki atsparumo

„KPMG Baltics“ vadovas pastebi, kad siekiant prisitaikyti prie pasikeitusios realybės ir įgyvendinant reikšmingus pokyčius energetikos sektoriuje, dėmesys vis labiau sutelkiamas ne tik tiekimo tęstinumui, bet įmonių atsparumo didinimui, pasitelkiant infrastruktūros stiprinimo, oro įvykių modeliavimo, kibernetinio saugumo užtikrinimo ir galimybės įgyti reikiamų įgūdžių strategijas.

Anot R. Kasperavičiaus, dėl elektros energijos svarbos kasdieniame gyvenime itin svarbu didinti tiekimo įmonių atsparumą kibernetiniams išpuoliams, kad galėtume sumažinti galimą žalą ir nuostolius.

„Ateityje technologijos taps dar svarbesnės rizikos ir atsparumo srityje, nes automatizavimas, dirbtinis intelektas, daiktų internetas ir virtuali arba alternatyvi realybė padės imituoti galimų atakų ir oro reiškinių poveikį, ir taip leis geriau joms pasirengti, sustiprinti tinklų kontrolę ir pagerinti stebėjimą, nustatyti pažeidimus, greitai prisitaikyti ir atstatyti tiekimą“, – sakė KPMG ekspertas.

Grėsmės ir iššūkiai

R. Kasperavičiaus teigimu, karas Ukrainoje tik dar labiau išryškino energetikos sektoriaus iššūkius ir grėsmes, kuriems galbūt nebuvo skiriama pakankamai dėmesio iki šios energetikos krizės.

„Vykstant skaitmenizavimo procesams komunalinių paslaugų tiekimo įmonės virsta skaitmeninėmis įmonėmis, kuriose visa įranga sujungta į vieną sistemą ir kur perdavimo ir atsiskaitymo procese dalyvauja daug trečiųjų šalių, tai atitinkamai reikšmingai išaugino kibernetinių atakų grėsmę bei jų poveikį“, – sako ekspertas.

Nors pandemijos metu įsigalėjęs hibridinis darbo modelis lėmė suvokimą, kad į sistemas nesaugiuose tinkluose gali įsilaužti užpuolikai, tačiau ekspertai primena, kad prarasti budrumo nevalia.

„Kibernetinis saugumas ypač sparčiai besivystanti sritis, kuri nuolat tobulėja ir kinta. Nors organizacijos stengiasi diegti pažangias saugos sistemas, tačiau įsilaužėliai randa būdų sukčiauti vis gudriau ir rafinuočiau, tad šioje srityje niekuomet negalima prarasti budrumo“, – teigia „KPMG Baltics“ direktorius.

Kibernetiniai iššūkiai ir nacionalinis saugumas

Daugelyje pasaulio valstybių vis dažniau elektros ir komunalinių paslaugų įmonių turtas pripažįstamas esmine nacionalinio saugumo dalimi. „Turint galvoje sankcijas ir kitus prieš Rusiją nukreiptus veiksmus bei paramą Ukrainai, egzistuoja išties didelė keršto grėsmė Lietuvos energijos tiekimo ir kitoms kritinės infrastruktūros įmonėms įsilaužimų, išpirkos reikalaujančių programų ir kenkėjiškų programų pavidalu. Minėtas atakas gali vykdyti ne tik valstybės finansuojami specialistai, bet ir kibernetiniai nusikaltėliai, o taip pat įsilaužimus vykdantys aktyvistai (angl. hacktivists)“, – sako R. Kasperavičius.

Elektros ir komunalinių paslaugų įmonių veikla ir jos sudėtingumas suteikia daug erdvės atakoms, išpuoliai gali sutrikdyti elektrinių, generatorių ir net vėjo jėgainių darbą nuotoliniu būdu atjungiant tinklus, sutrikdant energijos perdavimą ir paskirstymą klientams. O atakų spektras, anot KPMG eksperto, gali būti ypač platus ir vykdomas pasitelkiant daiktų internetą, įrenginius ir elektrines transporto priemones, kurių pagalba gali būti vagiama informacija apie klientus, sukčiaujama išrašant sąskaitas, sutrikdant paslaugų tiekimą.

Norėdami apsisaugoti elektros ir komunalinių paslaugų tiekėjai turėtų peržiūrėti veiklos tęstinumo planus, įvertinti tiekimo grandinės pažeidžiamumą ir išbandyti paslaugų atkūrimo scenarijus, imituodami tiekimo sutrikdymus.

„Kibernetinio sąmoningumo kultūros kūrimas taip pat gali padėti apsisaugoti nuo galimų atakų, paskatinti darbuotojus pranešti apie kilusius incidentus. Turint galvoje priešiškų valstybių išpuolių potencialą, elektros ir komunalinių paslaugų teikėjams svarbu bendradarbiauti su valdžios institucijomis, kad galėtų geriau apsaugoti kritinę infrastruktūrą ir pagerintų gebėjimus reaguoti įvykus incidentui“, – sakė „KPMG Baltics“ vadovas.

Dabartinė, ko gero, didžiausia žmonijos istorijoje priklausomybė nuo elektros energijos ir suvokimas, kad beveik visą šiuolaikinį žmonių gyvenimą valdo elektra tik didina saugumo užtikrinimo svarbą.

„Juk bet koks incidentas tokioje daugybe jungčių tampriai susijusioje sistemoje gali sukelti grandininę reakciją, turėsiančią įtakos telekomunikacijoms, pramonei, transportui ir vandens tiekimo sistemai. Pavyzdžiui, nutrūkus mobiliajam ar interneto ryšiui, gerokai sudėtingiau susiekti su inžinieriais ar kitais gedimą pašalinti galinčiais darbuotojais. O jei dingsta elektra ir nebeveikia degalinės, tie patys darbuotojai negali naudotis automobiliais ir pasiekti gedimo taškų“, – aiškina ekspertas.

Anot R. Kasperavičiaus, komunalinių paslaugų ir energetikos sektoriui tai nepaprastai įdomus, tačiau sudėtingas laikas, nes vienu metu tenka spręsti daugybę iššūkių ir svarbiausia, užtikrinti nenutrūkstamą tiekimą augant energijos poreikiams, o dar ir vartotojams priimtinomis kainomis.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama