Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 28 d. 17:53
Primena, kam būtina atsinaujinti SIM kortelę: dėl vykstančių pokyčių kai kurie gali likti nepasiekiami
Balandžio 28 d. 13:35
KTU mokslininkas Florian Rabitz: stiprinkime mokslinį bendradarbiavimą kosmose
Balandžio 28 d. 09:31
Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami: ekspertas pataria, kaip nepasimesti
Balandžio 27 d. 17:27
„Mini“ pristatė pirmąjį elektrinį kompaktinį visureigį „Aceman“
Balandžio 27 d. 13:20
JAV suspindę Vilniaus licėjaus moksleiviai pristatė pačių sukonstruotą robotą
Balandžio 27 d. 09:20
Karantinas įkvėpė lietuvį sukurti žaidimą, kuriuo susidomėjo didžiausios žaidimų platformos
Balandžio 26 d. 20:22
Kaip skaitmeninė transformacija keičia dėstytojų darbą
Balandžio 26 d. 18:43
Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: kokių galių mūsų išmaniesiems suteiks „Android 15“ atnaujinimas?
Balandžio 26 d. 16:49
Automobiliuose vis dažniau naudojamos kameros, kurios pakeičia įprastinius veidrodėlius: kokie tokio sprendimo privalumai ir trūkumai?
Balandžio 26 d. 14:29
„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Lietuvos IT sektoriaus eksporto plėtra įsibėgėja: verslui žengti į naujas rinkas padeda ir dalyvavimas tarptautiniuose renginiuose

Publikuota: 2024-03-15 14:19
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Stiprėjantis Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų (IRT) sektorius turi vis didesnį svorį šalies ekonomikoje, o IT paslaugų eksporto augimas yra pagrindinė to priežastis. Vien per 2022 metus Lietuvos IRT sektoriaus eksporto apimtys išaugo 41 proc. o pajamos nuo 2018 m. kasmet vidutiniškai didėjo 22 proc. Tad kas lemia Lietuvos IRT sėkmę?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Stiprėjantis Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų (IRT) sektorius turi vis didesnį svorį šalies ekonomikoje, o IT paslaugų eksporto augimas yra pagrindinė to priežastis. Vien per 2022 metus Lietuvos IRT sektoriaus eksporto apimtys išaugo 41 proc. o pajamos nuo 2018 m. kasmet vidutiniškai didėjo 22 proc. Su daugiau kaip tūkstančio startuolių – tarp kurių ne vienas vienaragis – ekosistema ir virš 40 tūkst. IT talentų Lietuva taip pat pelno vis didesnį tarptautinį pripažinimą ne tik kaip IT kompetencijų, bet ir inovacijų centras. Tad kas lemia Lietuvos IRT sėkmę?

Lietuvos IT sektoriaus eksporto plėtra įsibėgėja: verslui žengti į naujas rinkas padeda ir dalyvavimas tarptautiniuose renginiuose
Asociatyvi DI sugeneruota „Pixabay“ nuor.

4 Lietuvos IRT sektoriaus ramsčiai

Anot Inovacijų agentūros Rinkų plėtros skyriaus vadovės Simonos Buziliauskienės, pastaraisiais metais išryškėjo keturios stipriausios Lietuvos IRT sektoriaus sritys, pritraukiančios daugiausiai investicijų ir talentų bei demonstruojančios geriausius eksporto rodiklius. Tai finansinių technologijų arba fintech, kibernetinio saugumo, vaizdo žaidimų arba gamedev ir programinės įrangos kūrimo sritys.

„Visose šiose srityse Lietuva yra išties konkurencinga ir turi stiprias pozicijas tarptautinėje rinkoje. Pavyzdžiui, Lietuva yra viena iš lyderių Europoje pagal licencijuotų e-pinigų ir mokėjimo platformų skaičių, o globaliame fintechindekse patenka į pirmąjį dešimtuką. Lietuva taip pat turi gerai išvystytą infrastruktūrą kibernetinio saugumo sprendimams plėtoti. Šalies vaizdo žaidimų sektorius darbina 2,5 tūkst. specialistų ir generuoja metinę 308 mln. apyvartą. Neatsilieka ir Lietuvos programinės įrangos kūrėjai, kurie geba vystyti pažangius dirbtiniu intelektu grįstus sprendimus. Tad tikrai turime sąlygas tolimesnei Lietuvos IRT paslaugų eksporto plėtrai. Verslui svarbu išnaudoti esamas galimybes“, – sako S. Buziliauskienė.

S. Buziliauskienė pažymi, kad IRT eksporto plėtrai yra svarbu ne tik turima kompetencijų bazė, išvystyta techninė infrastruktūra ar šalies inovacijų ekosistemos gyvybingumas, bet ir galimybės plėtoti tarptautinius verslo ryšius bei pristatyti savo produktus ir paslaugas pasaulinėje arenoje. Tam ypatingai pasitarnauja dalyvavimas tarptautinėse parodose ir renginiuose. Inovacijų agentūra siekia šioje srityje padėti ir tarpininkauti verslui.

„Lietuvos technologijų sektorius turi išties didelį potencialą, o ateityje vaidins dar svarbesnį vaidmenį šalies ekonomikoje ir darbo rinkoje, kurioje jau dabar sukuria dešimtis tūkstančių darbo vietų. Eksportuodamos aukštos pridėtinės vertės produktus ir paslaugas įmonės svariai prisideda prie pažangios Lietuvos kūrimo ir ekonomikos augimo bei stiprina mūsų, kaip technologijų šalies, pozicijas. Svarbu neprarasti įgyto pagreičio, o tam reikia tolimesnių pastangų integruojant šalies technologijų sektorių į tarptautinę inovacijų ekosistemą“, – įsitikinęs ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis.

Naujų eksporto galimybių ieško tarptautiniuose renginiuose

Vienas iš Lietuvos IT sektoriui aktualių renginių vasario pabaigoje vyko Barselonoje. Didžiausioje ir įtakingiausioje technologijų parodoje „Mobile World Congress“ šiemet kartu su Inovacijų agentūra dalyvavo 12 Lietuvos įmonių, reprezentuojančių platų šalies IT sektoriaus spektrą.

„Dalyvavimas tarptautinėse parodose neabejotinai yra svarbus eksporto plėtros įrankis. Juo siekia pasinaudoti vis daugiau Lietuvos įmonių, kurioms tokie renginiai kaip „Mobile World Congress“ tampa platforma pasiekti aktualias suinteresuotas šalis, atrasti naujas rinkas bei verslo partnerius. „Mobile World Congress“ parodoje su Lietuvos įmonėmis dalyvaujame nuo 2012 m., o verslo susidomėjimas renginiu kasmet didėja. Tai rodo, kad tokie renginiai į eksportą orientuotoms įmonėms yra išties naudingi“, – sako S. Buziliauskienė.

Iš parodos – su dviem dideliais kontraktais

Viena iš šiemet Lietuvos IT sektorių „Mobile World Congress“ renginyje atstovavusių įmonių – tarptautinė skaitmeninių sprendimų kompanija „Deverium“. Jos vadovė Erika Maslauskaitė sako, kad įmonė iš parodos grįžo su dviem dideliais bendradarbiavimo kontraktais. Jie sudaryti su skaitmeninės tapatybės srityje veikiančiomis Didžiosios Britanijos ir Kanados kompanijomis.

„Kiekvienam augančiam IT verslui yra labai svarbu tapti tarptautinės ekosistemos ir industrijos dalimi – tokios tarptautinės parodos ir konferencijos kaip „Mobile World Congress“ yra puiki proga rasti partnerių, bendraminčių, geriau suprasti pasaulines tendencijas bei atrasti naujų galimybių plėtrai. Žinoma, svarbu dalyvavimui tokio masto renginiuose tinkamai pasiruošti. Reikia apgalvoti daug dalykų – nuo to, kaip įmonė save pristatys ir kaip komunikuos, iki tikslingų susitikimų su potencialiais klientais bei partneriais planavimo“, – sako E. Maslauskaitė.

Šiandien „Deverium“ veikia JAV, Didžiosios Britanijos, Europos ir Skandinavijos šalių rinkose, o įmonės planuose – plėtra į Artimuosius Rytus ir Australiją, kur bendrovė regi didelį potencialą sprendimų mobiliosioms platformoms ir skaitmeninės tapatybės nustatymo bei identifikavimo paslaugų srityse. Šiuo metu eksportas sudaro 95 proc. įmonės apyvartos.

Paslaugoms ir sprendimams svarbu rasti kelią pas klientus

Šiemet „Mobile World Congress“ save pristatė ir lietuviška bendrovė „Ondato“, teikianti nuotolinio klientų atpažinimo bei tapatybės verifikavimo paslaugas ir įtakingo leidinio „Financial Times“ šiemet įtraukta į sparčiausiai augančių verslų Europoje sąrašą. Jame tarp 1000 paminėtų įmonių „Ondato“ užėmė 136 vietą. Įmonės vadovas Liudas Kanapienis sako, kad bendrovei sėkmingai augti leidžia koncentravimasis į esmines klientų problemas ir vystomų sprendimų pritaikomumas skirtingoms rinkoms bei verslams. Visgi L. Kanapienis pripažįsta, kad net ir labai geras sprendimas ar produktas nesulauks sėkmės, jei niekas apie jį nežinos.

„Be abejonės, labai svarbu potencialius klientus pasiekti su tinkama žinute. „Mobile World Congress“ suteikia puikią galimybę tai padaryti, nes tai yra viena didžiausių technologijų konferencijų Europoje, kurioje susirenka mūsų tikslinė auditorija. Pasinaudodami proga šiemet konferencijoje ypatingai akcentavome vieną iš savo paslaugų – nuotolinį tapatybės nustatymą telekomunikacijų rinkai. Be to, kad renginys atveria naujų galimybių verslui, jame tikrai smagu su kitomis įmonėmis atstovauti Lietuvos inovacijų sektorių ir prisidėti prie to, kad būtume žinomi kaip technologijų šalis“, – sako L. Kanapienis.

Šiuo metu „Ondato“ sukurtais sprendimais naudojasi klientai iš daugiau nei 40 pasaulio valstybių, kurių didžioji dalis yra Europoje. Anot L. Kanapienio, kasmet šalių ir regionų, kuriose aptarnaujami įmonės klientai, geografija plečiasi.

Tarptautiniuose renginiuose lietuviai sulaukia vis didesnio dėmesio

Progos sudalyvauti „Mobile World Congress“ konferencijoje šiemet nepraleido ir programinės įrangos kūrimo bendrovė „Idea Link“, kurios vadovo Roko Jurkėno teigimu, tokie renginiai yra puikia platforma pasiekti potencialius klientus iš viso pasaulio ir padeda išgryninti savo pozicionavimą.

„Didžioji dalis mūsų įmonės klientų yra iš užsienio rinkų – JAV, Skandinavijos, Vokietijos, Šveicarijos. Eksportas sudaro apie 70 proc. mūsų įmonės pajamų ir ši dalis vis didėja. Galima drąsiai teigti, kad visas mūsų verslas yra nukreiptas į eksportą, darbą su klientais iš užsienio, todėl mes siekiame išnaudoti visus kanalus klientams pritraukti. Ypač daug dėmesio skiriame savo interneto svetainei, kuri yra pagrindinis mūsų pardavimų kanalas, o taip pat siekiame būti aktyvūs ekosistemos dalyviai ir dalyvauti verslo kontaktus užmegzti padedančiuose renginiuose“, – sako R. Jurkėnas.

R. Jurkėnas pažymi, kad Lietuva pasauliniu mastu yra labai stipri IT šalis, o tarptautiniuose renginiuose verslo atstovai neretai prisipažįsta, kad prie Lietuvos stendo priėjo, nes girdėjo apie talentingus mūsų IT profesionalus. IT šalies reputacija Lietuvos įmonėms suteikia papildomų privalumų ir padeda pasiekti naujus klientus bei vykdyti plėtrą naujose rinkose. Dėl to, R. Jurkėno manymu, visai ekosistemai svarbu ir toliau dėti pastangas stiprinant ir profesionaliai reprezentuojant šalies IT sektorių.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama