Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Lietuva turi 2 verslo vienaragius: kas tai ir kodėl iš viso startuoliai reikalingi Lietuvai?

Publikuota: 2022-11-07 14:20
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Lietuva nėra didelė šalis, tačiau startuolių kontekste matoma vis ryškiau. Mūsų regione šiandien gali būti suskaičiuojama per tūkstantų startuolių, apie 700 jų veikia aktyviai, išaugo jau ir 2 verslo vienaragiai – „Vinted“ bei „Nord Security“. Vis dėlto su startuoliais susijusių mitų bei stereotipų Lietuvoje taip pat netrūksta.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Lietuva nėra didelė šalis, tačiau startuolių kontekste matoma vis ryškiau. Mūsų regione šiandien gali būti suskaičiuojama per tūkstantų startuolių, apie 700 jų veikia aktyviai, išaugo jau ir 2 verslo vienaragiai – „Vinted“ bei „Nord Security“. Vis dėlto su startuoliais susijusių mitų bei stereotipų Lietuvoje taip pat netrūksta, rašoma „Unicorns Lithuania“ parengtoje publikacijoje.

Lietuva turi 2 verslo vienaragius: kas tai ir kodėl iš viso startuoliai reikalingi Lietuvai?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kodėl būtent vienaragis?

Jei būdami kokiame startuolių renginyje paklausite, o kas yra tas startuolis, prieš save stovinčius greičiausiai iš karto padalinsite į kelias stovyklas. Žvelgiant iš paukščio skrydžio, startuolis yra aukštos pridėtinės vertės sektoriuje veikianti įmonė, kurianti inovatyvius technologinius sprendimus ir turinti itin didelį augimo potencialą visame pasaulyje.

Tačiau, pavyzdžiui, LR Smulkaus ir vidutinio verslo plėtros įstatyme startuolis apibrėžiamas kaip didelį ir inovacijomis grindžiamą verslo plėtros potencialą turinti labai maža ar maža įmonė, Juridinių asmenų registre registruota ne ilgiau kaip 5 metus. Šis apibrėžimas svarbus dėl mokestinių režimų ir kitų reguliacijų taikymo, bet yra tai, ką vykdomos veiklos trukme pamatuoti sunku – specifinę ir neretai tik startuoliams būdingą vidinę kultūrą, susijusią ir su įmonių valdymu, komandos formavimu, plėtra bei bendru požiūriu į mus supančią aplinką.

Tam, kad aiškumo būtų daugiau, atitinkamą brandos etapą pasiekę startuoliai imti vadinti vienaragiais. Vienaragiu vadinami startuoliai, pasiekę 1 mlrd. dolerių įvertinimą oficialaus sandorio metu. Oficialus sandoris dažniausiai įvyksta tuomet, kai startuolis pritraukia investicijas iš išorės arba yra parduodamas. Tai metaforinis pavadinimas – startuolių, kurie vertinami 1 mlrd. dolerių, nėra daug, tad ir nuspręsta juos palyginti su mitiniu gyvūnu. Pirmą kartą šį terminą 2013 m. pavartojo investuotoja ir „Cowboy ventures“ įkūrėja Aileen Lee.

Kaip sekasi Lietuvos startuoliams?

Prieš trejus metus pirmąjį vienaragio statusą Lietuvoje pelnė internetinė naudotų mados prekių tarpusavio prekybos platforma „Vinted“. 2019 m. lapkritį per investicijų raundą pritraukę 128 mln. eurų, jie padidino savo rinkos vertę ir ši viršijo 1 mlrd. dolerių. Šiandien „Vinted“ prekybos platforma siūlo rinktis iš daugiau nei 300 mln. naudotų daiktų ir vienija didesnę nei 65 mln. narių bendruomenę 16-oje skirtingų rinkų Europoje ir Šiaurės Amerikoje, o, remiantis pernai metų duomenimis, įmonės vertė užaugo iki 3,5 mlrd. dolerių. Taigi per pusantrų metų jie pasiektą įvertį patrigubino ir sparčiai auga bei plečiasi toliau.

Antrojo vienaragio Lietuva laukė trejus metus. Šių metų balandį pranešta, kad 100 mln. dolerių pritraukė kibernetinės saugos sprendimų bendrovių „Nord Security“ ir „Surfshark“ bendras juridinis vienetas, kuris buvo įvertintas 1,6 mlrd. dolerių. Iki tol abu startuoliai plėtrą vykdė nuosavu kapitalu, dirbo pelningai, o pirmąją išorės investiciją aiškino noriu greičiau augti ir sukurti radikaliai geresnį internetą.

Augimas be išorės investicijų – svarbi Lietuvos startuolių ekosistemos detalė. Iš tiesų, Lietuvoje yra ne vienas sėkmingas startuolis, kuris greičiausiai jau yra neoficialus vienaragis arba gali greitai juo tapti, tačiau renkasi augti tvariai, iš pelno, o be oficialaus sandorio nėra ir vienaragio titulo. Atsarginių žaidėjų suolelis – gana ilgas. Tai – ir sveikatos technologijų srities įmonė „KiloHealth“, profesionalias hostingo paslaugas teikiantys „Hostinger“, rinkodaros paslaugų startuolis „Omnisend“, saulės energetikos programinę įrangą kuriantys „PVcase“, „Bored Panda“, „TransferGo“, „Whatagraph“, „Litilit“, „Oxylabs“ ar „Furniture1“.

Visos šios įmonės demonstruoja ne tik augančius skaičius, bet ir vienaragiams būdingus išskirtinumus: griauna įprastas verslo rinkas ir formuoja naujas, keičia kasdienius veikimo įpročius, o taip pat iš Lietuvos kuria naujas globalias tendencijas, aktualias visam pasauliui.

Kokios tendencijos vyrauja pasaulyje?

Šiuo metu pasaulyje yra daugiau nei 1,1 tūkst. vienaragių. Daugiau nei pusė jų – 588 – JAV, 171 – Europoje. Technologijų rinkos analitikų „CB Insights“ duomenimis, bendra Europos vienaragių vertė gali siekti apie 535 mlrd. dolerių. Vienaragių skaičiumi išsiskiria ir Kinija (174), ir, pavyzdžiui, Estija – 1 mln. gyventojų čia tenka 7,7 vienaragiai (viso jų sau priskiria net 10), kai Lietuvoje šis rodiklis siekia – 0,7, o pasaulyje – 0,14.

Pasaulinė statistika rodo, kad vienaragių skaičius tiesiogiai koreliuoja su startuolių skaičiumi. Vienaragis išauga iš vidutiniškai 300 aktyviai šalies ekosistemoje veikiančių startuolių, šią tendenciją patvirtina ir Lietuva. Įdomu, kad vidutiniškai vienaragiui gimti reikia 7-erių metų.

Praėjusiais metais vienaragiai pasaulyje gimė rekordiniu tempu – po 1,5 kasdien. Daugiausiai vienaragių pasaulyje, kone pusė, iškilo finansinių technologijų (fintech) ir interneto programinės įrangos ir paslaugų (Internet software & services) srityse. Proveržis – ir el. prekybos, dirbtinio intelekto, sveikatingumo paslaugose. Tiesa, startuolis gali kurtis ir veikti visuose sektoriuose, kuriančiuose aukštą pridėtinę vertę – tai ir IT, biotechnologijos, techninė bei programinė įranga, mobiliosios, ryšių technologijos, ir daugelis kitų.

Kas toliau?

Inovacijų agentūros duomenimis, Lietuvos startuolių indėlis į ekonomiką pernai sudarė apie 2 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. Antrąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje aktyviai veikiantys startuoliai sumokėjo 68 mln. eurų mokesčių – trečdaliu daugiau nei tokiu laiku prieš metus. Pernai Lietuvos startuoliai pritraukė 428 mln. eurų investicijų ir taip pasiekė naują rekordą.

Vidutinis atlyginimas startuoliuose viršija 3 tūkst. eurų ir yra dvigubai didesnis nei kitose pagrindinės ekonomikos šakose arba 1,8 karto didesnis nei rinkos vidurkis. Startuoliuose jau dirba 16 tūkst. lietuvių, talentų trūkumas yra pagrindinis šio sektoriaus plėtros stabdis.

Spalį pristatę vieną išsamiausių kada paskelbtų tyrimų apie Baltijos šalių startuolių ekosistemą, „Google“ ir konsultacijų, verslo valdymo paslaugų įmonės „Civitta“ atstovai sakė, kad dar iki 2030 m. Lietuva turi potencialo mažiausiai trigubai išauginti startuolių skaičių (iki 3 tūkst.) ir turėti 15 vienaragių. Baltijos šalys rodo milžinišką potencialą vystyti savo startuolių ekosistemą, o Lietuvoje veikiantys startuoliai gali tapti svarbiu ekonomikos augimo varikliu. Tačiau tam, visų pirma, reikia ne tik pažinti startuolių ekosistemą, bet ir įžvelgti potencialą.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama