Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

40 mln. eurų kainavusi „E. sveikata“ stringa, tačiau kaltų nėra

Publikuota: 2017-11-23 08:17
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Artūras Ketlerius
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Sakoma, kad trečias kartas nemeluoja, tačiau ši taisyklė, atrodo, negalioja Elektroninės sveikatos sistemai („E. sveikata“). Nuo 2005 metų kuriama sistema, perdaryta tris kartus ir kainavusi apie 40 mln. eurų, vis dar neveikia taip, kaip turėtų, o atsakingų už tai nėra.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Sakoma, kad trečias kartas nemeluoja, tačiau ši taisyklė, atrodo, negalioja Elektroninės sveikatos sistemai („E. sveikata“). Nuo 2005 metų kuriama sistema, perdaryta tris kartus ir kainavusi apie 40 mln. eurų, vis dar neveikia taip, kaip turėtų, o atsakingų už tai nėra.

Naujienų portalo Alfa.lt kalbinti medikai teigia, kad sistema neatlieka tų funkcijų, kurios buvo suplanuotos: ji stringa išrašant elektroninius vaistų receptus, be to, nesumažina buhalterinio darbo krūvio gydytojams. Už sistemos serverius atsakingas Registrų centras žada ištaisyti bent jau strigimą ir šiuo metu vykdo maždaug 60 tūkst. vertės konkursą papildomiems pajėgumams įsigyti. Tačiau kitas problemas žadama spręsti palaipsniui, o medikų tai netenkina.

40 mln. eurų kainavusi „E. sveikata“ stringa, tačiau kaltų nėra
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė / © Savivaldybė

Neapdoroja duomenų

Nuo kitų metų kovo 1-osios visi medikai ir vaistinės turės naudotis „E. sveikatos“ sistema ir receptus išrašinėti per ją. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijai paraginus medikus daugiau receptų išrašyti elektroninių būdu, paaiškėjo, kad sistema nepajėgi apdoroti duomenų.

Dar rugsėjo mėnesį sistema pradėjo strigti, kai medikai ėmė išrašinėti maždaug 30 proc. visų receptų. Situacija dar pablogėjo, kai lapkritį elektroninių receptų dalis pasiekė 40–45 proc.

„Ta sistema tik dabar pradėjo veikti pilnesniu pajėgumu. Daugelyje ligoninių kitų ligoninių duomenys kol kas nėra matomi. Tai pagrinde ir sukelia frustraciją. Jeigu viskas bus kaip dabar, sunku įsivaizduoti gražią perspektyvą, bet jeigu bus sugebama sureaguoti ir sutvarkyti, tada perspektyvos gali pasikeisti“, – Alfa.lt sakė „E. sveikatos“ valdybos narys, gydytojas neurologas Rytis Masiliūnas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažįsta, kad sistema neveikia taip, kaip turėtų, mat anksčiau buvo suplanuota, jog per ją bus išrašoma iki 30 proc. visų receptų.

„Taip negalima planuoti, sistema turi veikti 100 proc. Tai, kiek žinau, bandoma spręsti kuo greičiau, ir arba nupirkti, arba kitais būdais išspręsti tų technologinių galimybių klausimą, kad nebestrigtų“, – Alfa.lt sakė A. Veryga.

Registrų centro, kuris valdo sistemos serverius, atstovė Kristina Petrošienė Alfa.lt nurodė, kad šiuo metu siekiama už maždaug 60 tūkst. eurų padidinti „E. sveikatos“ pajėgumus.

„Šiuo metu konkursas tebevyksta. Siekiame įsigyti procesorių ir atminties, kas kuriam laikui leistų 100 proc. išrašyti elektroninius receptus“, – Alfa.lt teigė K. Petrošienė.

Receptai – tik ledkalnio viršūnė

Nors šiuo metu daugiausiai problemų sukelia netinkamai suplanuotas sistemos pajėgumas, medikai skundžiasi, kad problemų yra daug daugiau. Kuriant sistemą, buvo žadama, kad ji palengvins gydytojų darbą, tačiau ji nėra funkcionali, o medikai toliau verčiami atlikti „buhalterinį darbą“.

„Dėl ko aš stipriai nusivyliau „E. sveikata“ – tikėjausi, kad ji nukraus buhalterinį darbą. Šeimos gydytojas 80 proc. laiko skiria buhalterijai, kad neišrašytų per daug receptų, neduotų per daug paslaugų. Su šia sistema aš galiu išrašyti bet kokį vaistą visiškai su kitu diagnozės kodu, kitu kompensavimo kodu, aš galiu išrašyti vaistą per anksti. Manęs sistema neapsaugo nuo klaidų“, – Alfa.lt sakė Lietuvos medikų sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Valerijus Morozovas.

Anot jo, kita problema yra ta, kad ne visada galima matyti, kokie vaistai pacientui jau išrašyti, sistema nerodo paciento ligos istorijos, kokios procedūros skirtos anksčiau ir pan. Anot V. Morozovo, ši sistema apskritai netinkama vartotojams.

„Aš tai sakyčiau – mesti lauk šitą sistemą ir nusipirkti veikiančią, nes investuoti į šlubą žirgą neverta“, – apibendrina V. Morozovas.

Tačiau „E. sveikatos“ valdybos narys R. Masiliūnas teigia, kad sistemą galima patobulinti. Pasak jo, jaunųjų gydytojų asociacija buvo susitikusi su Estijos ekspertais, kurie įgyvendino panašų projektą. Jie Lietuvai patarė neatsisakyti sistemos, tačiau ją patobulinti.

Sveikatos ministras taip pat laikosi pozicijos, kad dar vienos sistemos kurti nereikia, pakanka tobulinti esamą.

„Nekursime ketvirtos ar penktos sistemos. (…) Yra elementų, kuriuos reikia tobulinti, gal kažką reikės perdarinėti, bet dabar reikia žiūrėti, kurie pavyzdžiai veikia, ir jais naudotis. Negalime be sustojimo vis kurti, nes ir gydytojus sunku bus įtikinti, kad vėl, žiūrėkite, kažką padarysime, kad bus geriau“, – tikino A. Veryga.

Kaltų nėra

Nei medikai, nei ministras neginčija, kad „E. sveikatos“ sistema nuo pat pradžių sukurta netinkamai. Tačiau atsakingų už tai nėra, o pats A. Veryga teigia, kad aiškintis, ar kas nors buvo padaryta tyčia, turi teisėsauga, o ne ministerija.

„Jei mes patys ministerijoje užsivelsime knisti ir ieškoti, kas ką darė ir nepadarė, tai mes vėl tuos pačius žmogiškus išteklius, kurie turi bent kokį supratimą, nukreipsime į praeitį, o ne į esamų problemų sprendimą. Mums dabar reikia, kad ši sistema veiktų, teisėsauga turi aiškintis, ar yra nusikaltimų“, – sakė A. Veryga.

Tačiau jis mįslingai užsimena apie tai, kad su „E. sveikatos“ sistemą dirbę žmonės nebėra ministerijos darbuotojai. Tačiau paklaustas, ar įgyvendinant projektą buvo išplauti pinigai, kartojo, jog tai teisėsaugos sprendimas.

„Ar pavogė, ar ne taip nupirko, tai klausimai teisėsaugai. Kiek žinau, ji nėra pradėjusi tyrimų, turėdama įvairios informacijos, tai gal buvo nuspręsta, kad tai buvo nekompetencijos klausimas, kad žmonės tiesiog nekompetentingai elgėsi. Nerado, matyt, to kriminalinio elemento“, – sakė ministras.

R. Masiliūnas atkreipė dėmesį, kad nėra vieno žmogaus, kuris būtų atsakingas už sistemą, su kuriuo būtų galima išsiaiškinti, kodėl priimti vieni ar kiti sprendimai, ar, galų gale, kas galėtų prisiimti kaltę. Todėl jis „E. sveikatos“ valdyboje siūlo, kad toks žmogus, vadinamasis sistemos architektas, atsirastų.

Trečias bandymas sukurti sistemą

„E. sveikatos“ pradėtas įgyvendinti dar 2005 metais. Iškelta idėja, kad bus skaitmenizuotos ligos istorijos, receptai, tyrimų rezultatai, be to, gydymo įstaigos šiais duomenimis turėtų keistis tarpusavyje.

Sistemą įdiegti ketinta trimis etapais, tačiau pirmieji du etapai, kainavę 10 mln. eurų, nebuvo įgyvendinti, todėl 2011 metais nuspręsta kurti naują sistemą. 2015 metais, investavus 30 mln. eurų, sistema pabaigta. Šiuo metu vykdomas ketvirtasis sistemos įgyvendinimo etapas, jam, planuojama, reikės per 28 mln. eurų.

Sveikatos apsaugos ministerija žada, jog nuo kitų metų kovo pacientai gali tikėtis e.sveikatos sistemoje matyti savo ambulatorinio lankymosi prašymus, gauti elektroninius receptus, įvairias elektronines pažymas, t.y. ginklo, vairuotojo, moksleivio sveikatos – nuo šių metų metu tik elektroniniu būdu išduodami vaiko gimimo ir mirties liudijimai.

Valstybės kontrolė dar pavasarį projektą kritikavo „E. sveikatos“ projekto įgyvendinimą. Tuo metu Registrų centras gynėsi, kad sistema veikia ir ją tiesiog reikia patobulinti.


Alfa.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama