Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 9 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 9 d. 17:38
Ekspertas apie naują dirbtinio intelekto įstatymą: laiku neįvertinus rizikų – grės baudos
Gegužės 9 d. 14:29
Pristatytas „Tinder“ programėlės pokytis leis išvengti ir ypač pavojingų situacijų
Gegužės 9 d. 11:25
Kokia elektrikų ateitis?
Gegužės 9 d. 08:38
Naujausias sukčių įrankis – „FraudGPT“: kaip apsisaugoti
Gegužės 8 d. 20:29
Trys „iPhone“ ir „iPad“ aplikacijų valdymo patarimai
Gegužės 8 d. 17:23
VU mokslininkų tyrimas: kas antras tėvas sukuria vaikui socialinių tinklų paskyras
Gegužės 8 d. 14:25
Ko prireiks norintiems uždaryti mirusiojo paskyras internete?
Gegužės 8 d. 11:20
Profesorius Peeter Ross iš Estijos: medicinos studentams trūksta specifinių IT žinių
Gegužės 8 d. 08:11
Lauko šildytuvų privalumai ir naudojimo galimybės
Gegužės 7 d. 20:34
Naujokai automobilių rinkoje: ar jais galima pasitikėti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Ar visuomenė pasiruošusi dalyvauti teisėkūroje?

Publikuota: 2009-10-13 07:12
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Skaidrumas, dalyvavimas ir bendradarbiavimas – tokias pagrindines nuostatas, kaip svarbiausią siekiamybę, įtvirtino į Baltuosius rūmus įžengęs Barakas Obama. Vis daugiau apie politikos procesų viešumo didinimą girdime ir Lietuvoje, tačiau valstybės institucijų pasiryžimo, aiškios viešumo vizijos kol kas nėra.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Skaidrumas, dalyvavimas ir bendradarbiavimas – tokias pagrindines nuostatas, kaip svarbiausią siekiamybę, įtvirtino į Baltuosius rūmus įžengęs Barakas Obama. Vis daugiau apie politikos procesų viešumo didinimą girdime ir Lietuvoje, tačiau valstybės institucijų pasiryžimo, aiškios viešumo vizijos kol kas nėra.

Kad ir kaip būtų, viešumo iniciatyvos mūsų teisėkūros procese nėra naujiena. Pavyzdžiui, nuo birželio vidurio Vyriausybės įstaigos skelbia rengiamų teisės aktų projektus ir su jais susijusią medžiagą. Teisės aktų projektai tampa vieši nuo jų išsiuntimo kitoms institucijoms pateikti pastabas ir pasiūlymus dienos. Tokiu būdu užtikrinama galimybė ir visuomenei pateikti savo nuomonę. Tačiau viešinamos informacijos kiekis priklauso nuo subjektyvių veiksnių, t.y. nuo valstybės tarnautojo pareigingumo, sąžiningumo, vadovybės demokratiškumo, noro viešinti vieną ar kitą procesą ar informaciją ir kt.

Pagrindinis ginklas – viešumas

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius savo interneto tinklaraštyje pasidalino naujiena apie naują, viešesnę teisės aktų projektų skelbimo tvarką. Tačiau, nors teisės aktų projektai yra skelbiami, jų kūrimo ir keitimo istorijos, bendros jos sekos stebėti neįmanoma.

Pasak Tomo Vaičiūno, naujos kartos informacines sistemas kuriančios įmonės „Exigen Services Lietuva“ vadovo, svarbiausius atviro viešojo sektoriaus siekius – lengvesnio informacijos prieinamumo sukūrimą, piliečių dalyvavimo politiniuose procesuose skatinimą – galėtų padėti užtikrinti šiuolaikinės IT technologijos. Jo įsitikinimu, panaudojant interneto, „Web 2.0“ technologijas sukurta centralizuota elektroninė įstatymų leidybos sistema atvertų galimybes visai visuomenei, piliečiams, asociacijoms stebėti teisėkūros procesą bei dalyvauti įstatymų ir kitų teisės aktų leidybos virtuvėje.

Ar visuomenė pasiruošusi dalyvauti teisėkūroje?

„E. teisėkūros sistema bus efektyvi tik tuo atveju, jei suteiks galimybę stebėti, kas inicijavo įstatymo projektą, kas ir kokius atliko pakeitimus, palyginti visas įstatymo redakcijas, – dėsto „Exigen Services Lietuva“ vadovas. – Pavyzdžiui, įstatymų leidyba besidomintys sistemoje prisiregistravę piliečiai, organizacijos, žiniasklaidos atstovai galėtų gauti naujienas apie juos dominančių teisės aktų projektų pasikeitimus. Esu tikras, kad tokia visiems vieša teisės aktų projektų raida lemtų politikų ir pareigūnų atsakingesnį elgesį.“

Maksimalų teisėkūros procesų skaidrumą galėtų užtikrinti centralizuota elektroninė įstatymų ir kitų teisės aktų kūrimo sistema. Dabar yra daug su rengiamais teisės aktais susijusios informacijos, kuri taip ir lieka gulėti stalčiuose ir niekada neišlenda į dienos šviesą. Jei veiktų centralizuota sistema, politikai ir pareigūnai savo pakeitimus teiktų elektroniniu būdu, o visuomenė galėtų ne tik stebėti visą teisės akto gimimo procesą, bet ir komentuoti. Tokioje sistemoje visi komentarai, pakeitimai būtų išsaugomi ir visiems prieinami internete.

Pavyzdžių ieškoti toli nereikia

Tikriausiai atsirastų skeptikų, kurie mano, kad mūsų studentiško amžiaus demokratija dar nepasiruošusi tokiam teisėkūros skaidrumo lygiui, kuris pasiektas Vakarų valstybėse. Tokiu atveju verta save palyginti su latviais ir estais, kurių demokratijos istorija panaši.

2005 m. Estija tapo pirmąja šalimi, pristačiusia elektroninį balsavimą ir panaudojusia internetą kaip vieną iš balsavimo priemonių per savo parlamento rinkimus. Latviai ketino tai padaryti šiemet per Europarlamento rinkimus, tačiau negalėjo to įgyvendinti, nes dar nėra iki galo apibrėžtas e. parašo vartojimas ir juo naudojasi per maža gyventojų dalis. Vis dėlto dar prieš dvejus metus latviai inicijavo e. teisėkūros projektą ir, nors jis iki galo dar neįgyvendintas, tai parodė, kad tiek šios šalies politikai, tiek visuomenė nori ir sutinka įlieti daugiau skaidrumo į įstatymų leidybos labirintus.

Skaidri sistema – skaidriais metodais

Tomo Vaičiūno teigimu, tam, kad centralizuota įstatymų ir kitų teisės aktų leidybos sistema paskatintų aktyvų piliečių įsitraukimą, o viešumas pasiektų savo tikslus, visų pirma ji turi būti statoma ant atvirumo pamatų.

„E. teisėkūra technine prasme yra ne kas kita kaip IT projektas, todėl jam būdingos visos su tokiais projektais susijusios rizikos. Mąstant apie elektroninės įstatymų leidybos įgyvendinimą labai svarbu apsibrėžti šio projekto vykdymo metodiką. Pats sistemos kūrimo metodas turėtų būti jos esmės atspindys. Todėl, mano manymu, viešumą skatinančių įstatymų leidybos priemonių diegimas turi būti paremtas atvirais standartais ir skaidriai veikiančiais principais“.

Tradiciniais metodais vykdomiems IT projektams trūksta skaidrumo, nes sėkmę galima įvertinti tik pačioje projekto pabaigoje, o rezultatai gali būti ir nepatenkinami. Šias problemas spręsti IT sektoriuje buvo sukurtos „lanksčios“ (angl. „Agile“) projektų vykdymo metodikos, kurios užtikrina skaidrumą. Jų esmė – kurti sistemą trumpais etapais, kurių metu iš karto paaiškėja rezultatai. Šie metodai užtikrina maksimalų projektų įgyvendinimo skaidrumą: galima stebėti visą projekto eigą, panaudotas lėšas, atliktus darbus, spręsti atsiradusias problemas ir vertinti galimą riziką.

„Esu įsitikinęs, kad įgyvendinant tokius visuomenei reikšmingus projektus kaip e. teisėkūra būtina visus procesus atlikti racionaliai, laipsniškai ir taikant visas įmanomas skaidrumo priemones. Tuomet visi piliečiai galėtų matyti, kiek pinigų išleista, kas pasiekta ir kokie darbai numatomi. Tik tokiu būdu sugebėsime užtikrinti, kad elektroninė įstatymų leidyba veiktų tarsi bendra ekosistema ir vykdytų pagrindinę savo funkciją – taptų įrankiu, kuriančiu konstruktyvų visuomenės ir valdžios dialogą“, – sako „Exigen Services Lietuva“ vadovas.


Alfa.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama