Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 20:22
Kaip skaitmeninė transformacija keičia dėstytojų darbą
Balandžio 26 d. 18:43
Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: kokių galių mūsų išmaniesiems suteiks „Android 15“ atnaujinimas?
Balandžio 26 d. 16:49
Automobiliuose vis dažniau naudojamos kameros, kurios pakeičia įprastinius veidrodėlius: kokie tokio sprendimo privalumai ir trūkumai?
Balandžio 26 d. 14:29
„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Naujoji švietimo reforma – tarp kritikos ir pritarimo

Publikuota: 2009-03-29 13:06
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Aukštojo mokslo reformos iniciatorių surengtoje diskusijoje jos rengėjams teko išgirsti ne tik pagiriamuosius žodžius, bet nurodyta ir nemažai pavojų, kurie gali kilti pradėjus vykdyti prieštaringai vertinamą projektą. Tačiau Seime vykusioje diskusijoje kalbėję prelegentai sutarė – nors reforma nėra tobula, ją vykdyti būtina, priešingu atveju aukštasis mokslas bus sužlugdytas.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Aukštojo mokslo reformos iniciatorių surengtoje diskusijoje jos rengėjams teko išgirsti ne tik pagiriamuosius žodžius, bet nurodyta ir nemažai pavojų, kurie gali kilti pradėjus vykdyti prieštaringai vertinamą projektą.

Alfredas Bumblauskas: geriau bloga reforma, nei jokios

Tačiau Seime vykusioje diskusijoje kalbėję prelegentai sutarė – nors reforma nėra tobula, ją vykdyti būtina, priešingu atveju aukštasis mokslas bus sužlugdytas. „Manau, kad jie padarys blogą reformą, bet geriau bloga, negu nieko. Rinkos mechanizmas, kad ir koks blogas, yra geresnis, negu joks“, – diskusijoje sakė žinomas istorikas prof. Alfredas Bumblauskas.

Pasak jo, šiuo metu reikia klausti, ne kada Lietuvos universitetai atsidurs geriausiųjų šimtuke, o išvis – ar Lietuvai reikia universitetinės mokslo sistemos. „Jei jos reikia, reikia staigiai ką nors daryt“, – sakė Vilniaus universiteto (VU) senato narys.

Kaip vieną pagrindinių problemų A.Bumblauskas nurodė jaunų mokslininkų, dėstytojų trūkumą, kurie tęstų mokslinį darbą ir ateityje pakeistų dabartinę profesūrą. Pasak istoriko, gabiausieji nedaro mokslinės karjeros, nes ji reiškia vegetavimą. „Visur jaunimui Lietuvoje yra geriau, nei universitetuose. Jei padėtis nesikeis, visi išsivaikščios, nebūtinai į Vakarus“, – sakė A. Bumblauskas.

VU Istorijos fakulteto docentė Irena Vaišvilaitė prognozavo: „Jeigu dabar ši reforma neįvyks, manau, kad daugybė žmonių pasitrauks iš aukštojo mokslo“. Buvusi prezidento patarėja tvirtino, kad gabiausi studentai, įgiję bakalauro laipsnį, retai renkasi tęstines studijas Lietuvos universitetuose, nes jų netenkina studijų kokybė Lietuvoje. Anot jos, šiuo metu aukštosiose mokyklose įgyjamą aukštąjį išsilavinimą vargu ar galima vadinti universitetiniu.

Naujoji švietimo reforma – tarp kritikos ir pritarimo

Kelią reformai, pasak I. Vaišvilaitės, būtina atverti ir todėl, kad pirmą kartą yra parengta esminė reforma – ir yra politinė valią ją įgyvendinti. „Mes turime politinę jėgą, intelektinį resursą, paruoštą reformą. Yra žmonių, kurie nori ją vykdyti, iki šiol to neturėjome“, – sakė humanitarinių mokslų atstovė.

Diskusijoje dalyvavęs europarlamentaras Vytautas Landsbergis sakė reformoje pasigedęs kokybinių pokyčių, tačiau tvirtino, jog 20 metų nieko nedarius, metas eiti pirmyn. Tiesa, nesitikint, jog vien reformos įgyvendinimas išspręs aukštojo mokslo problemas.

„Reformą reikia daryti, šitą įstatymą priimti reikia, bet nemanykime, kad čia bus ir sprendimas. Yra dalykų, kurių neišspręs pinigai. Eikime į priekį ir žinokime, kad daug nepadaryta, ir eidami į priekį dar nepadarome“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Liberalų ir konservatorių inicijuojama aukštojo mokslo reforma akademinę visuomenę skėlė į dvi dalis - vieni ją remia, kiti yra kategoriškai prieš.

Daugiausiai kritikos susilaukė siūlomas studijų krepšelio principas, kai geriausiai egzaminus išlaikę moksleiviai, gavę studijų krepšelį, jį „atsineša“ į pasirinktą aukštąją mokyklą. Esą taip sunyks reikalingos, tačiau mažiau populiarios specialybės, net žlugs aukštosios mokyklos.

Sausio pradžioje Vyriausybė pritarė studijų reformai – studijų krepšelio ir valstybės remiamų paskolų sistemos įvedimui. Krepšeliai būtų skiriami geriausiai mokyklas baigusiems abiturientams – jiems už studijas mokėti nereikėtų. Nepatekusieji į valstybės finansuojamas vietas galės rinktis mokamas studijas. Planuojama, kad paskolų sistema bus sukurta vėliausiai iki liepos 1 dienos.

Šiuo metu svarstomame Mokslo ir studijų įstatyme numatoma, kad abiturientas krepšelį gauna dvejiems metams. Po dvejų metų studentas krepšelį praranda, jei jo vidurkis yra 2 balais žemesnis už bendrą. Žadama, kad iki 10 proc. geriausius rezultatus pasiekusių studentų, mokėjusių už mokslą, baigę universitetą galės sumokėtus pinigus atgauti arba bus atleisti nuo paskolos grąžinimo.

ŠMM vasario gale paskelbė normines studijų kainas bei studijų krepšelių skaičių, tenkantį skirtingoms studijų sritims. Daugiausia studijų krepšelių tektų socialinių ir technologinių mokslų pirmakursiams, norminė studijų kainą svyruoja nuo 3361 iki 18 854 litų.

Meninių studijų atstovai prieš tokią reformą

Menininkus rengiančių aukštųjų mokyklų vadovai ir pedagogai tvirtina, kad naujoji aukštojo mokslo finansavimo tvarka jiems kelia didelį nerimą – į aukštąsias mokyklas pateks tik turtingi arba tik gerai besimokantys, bet ne talentingiausi jaunuoliai.

„Bijome mes dėl ateities. Ir visai rimtai“, – penktadienį per spaudos konferenciją Seime sakė žinomas teatro režisierius ir pedagogas Gintaras Varnas. Jis bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorius Eduardas Gabnys teigė, kad sumanymas 100 proc. finansuoti gerai besimokančių studentų mokslus menų specialybėms gali padaryti daugiau žalos negu naudos.

„Nei aktoriai, nei muzikantai, nei dailininkai, kaip žinia, labai gerai mokyklose nesimoko. Klausiau studentų – ir savų, ir kitų – kaip ten būdavo mokykloje, kokie buvo jūsų pažymiai. Jie sakė, kad dažniausiai – vidutiniai. Žmonės su meniniais polinkiais turi tendenciją priešintis tvarkai, priešintis pamokoms. Jeigu aš dabar stočiau, jokio krepšelio tikrai negaučiau ir daugelis mano kolegų taip pat“, – tvirtino G. Varnas.

Jis atkreipė dėmesį, kad priėmimas į menų specialybes vyksta per specialias atrankas, mokykliniai pažymiai lemiamos įtakos tam neturi. „Duok Dieve, kad ateitų vienas kitas dešimtukininkas, turintis talentą. Bet tokių bus labai nedaug, – kalbėjo režisierius. – Matau didžiulių pavojų, jeigu pataisos nebus padarytos. Tada arba tu būsi priverstas rinkti netalentingus žmones, kad gautum kažkiek tų krepšelį, bet išeis, kad ne talentus renkame, o krepšelius. Jeigu taip bus, aš jokio kurso nerinksiu.“

Rektoriaus E. Gabnio duomenimis, suskaičiuota, kad Muzikos ir teatro akademijoje brangiausiai – 18,5 tūkst. litų – per metus kainuoja muzikų paruošimas. Aktoriaus specialybės studentams per metus reikėtų mokėti 14 tūkst. litų. „Nuogąstaujame, ar priimsime į akademiją turtingus, ar priimsime labai protingus ir ar atsiras vietos talentingiems. Tarsi apverčiame viską aukštyn kojomis“, – svarstė rektorius.

Parlamentarė Asta Baukutė sakė, kad Švietimo ir mokslo ministerijos vadovai išklausė menininkų nuogąstavimus ir „pradeda mus girdėti“. E. Gabnys siūlė, kad studentų krepšeliai būtų skirstomi ne visiems iš bendro katilo, o „bent jau atskirose kryptyse“. G. Varnas nuogąstavo, kad net išsprendus krepšelių paskirstymo problemą, už borto liks nemažai talentingų, bet pakankamai lėšų neturinčių žmonių.

„Yra žmonių iš kaimo – mergaičių ir berniukų – grynuolių, bet iš kur jie mokės tuos pinigus?“ – retoriškai klausė režisierius. Muzikos ir teatro akademijos Teatro ir kino fakulteto dekanas Algis Mažeika informavo, kad iš visų M. K. Čiurlionio menų gimnazijos moksleivių 40 proc. yra iš socialiai remtinų šeimų.

E. Gabnio teigimu, šiemet į Teatro ir kino fakultetą ketinama priimti 50 studentų, 24 iš jų – į aktoriaus specialybę. Dar nežinoma, kiek pirmakursių gaus vadinamąjį studento krepšelį. Švietimo ir mokslo ministerijos parengtą aukštojo mokslo reformą dar turi patvirtinti Seimas. Pirminiais duomenimis, dėl jos ketinama balsuoti balandžio mėnesį.


Technologijos.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama