Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Už internetinių „riaušių kurstytojų“ ir „rasistų“ slepiasi ir mažamečiai

Publikuota: 2009-03-19 07:00
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Audrius Bareišis
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Riaušių kurstymas, nepasitenkinimas lytį pasikeisti norinčiais asmenimis, įtūžis ant juodaodžių ar kitos orientacijos žmonių – problemos, su kuriomis Lietuvos teisėsauga pasiryžo kovoti iš peties. Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimų valdybos atstovų teigimu, į tam tikrus internetinius tinklalapius tenka kreiptis dėl juose po straipsniais parašytų komentarų autorių nustatymo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Riaušių kurstymas, nepasitenkinimas lytį pasikeisti norinčiais asmenimis, įtūžis ant juodaodžių ar kitos orientacijos žmonių – problemos, su kuriomis Lietuvos teisėsauga pasiryžo kovoti iš peties. Alfa.lt redakciją per pastaruosius porą mėnesių užplūdo prašymai pateikti teisėsaugos pareigūnams „užkliuvusių“ komentatorių IP adresus. Tokiu būdu nusikaltimus kibernetinėje erdvėje tiriantys pareigūnai tikina surandantys nusikaltusius asmenis, o suradę vieną kitą ir nubaudžia.

Lietuviai tyčiojasi iš „kitokių“

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimų valdybos (NEETV) atstovų teigimu, į tam tikrus internetinius tinklalapius tenka kreiptis dėl juose po straipsniais parašytų komentarų autorių nustatymo.

„Dažniausiai komentaruose yra tyčiojamasi, niekinama, skatinama neapykanta ar kurstoma diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų“, – priežastis, dėl kurių tenka ieškoti už komentarų besislepiančių asmenų, vardijo LKPB Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimų valdybos atstovai.

Į naujienų portalus dėl įžeidžiančių komentarų pareigūnams tenka kreiptis pakankamai dažnai. Vien per 2008 metus NEETV gavo apie 400 paklausimų iš kitų šalies teisėsaugos įstaigų nustatyti tokio pobūdžio komentarų IP adresų priklausomybę.

„Tyrimas vyksta pradėto ikiteisminio tyrimo ribose, neperžengiant įstatymo. Daugeliu atvejų iš redakcijos gavus atsakymą apie IP adresą yra nustatoma komentarą parašiusio asmens gyvenamoji vieta bei pats asmuo“, – tvirtino NEETV atstovai.

Kas turi prisiimti atsakomybę?

Už internetinių „riaušių kurstytojų“ ir „rasistų“ slepiasi ir mažamečiai

„Anonimiškumas atriša žmonėms rankas ir liežuvius. Jie pradeda elgtis taip, kaip niekada nedarytų, jei būtų lengvai atpažįstami, o galiausiai ir nubaudžiami. Kai žmogus yra „nematomas“, jo drąsa veržiasi pro kraštus. Komentatoriai internetinėje erdvėje leidžia sau išlieti susikaupusią neapykantą dėl vienokios ar kitokios socialinės bendruomenės veiksmų“, – kalbėjo psichologijos mokslų daktaras Gintaras Chomentauskas.

Psichologo nuomone, teisėsauga turėtų labiau toleruoti tokius komentatorius: „Internetinė erdvė – turbūt vienintelis būdas laisvai išsakyti mintis, ką manai tam tikrais klausimais. Nėra korektiška medžioti anoniminius komentatorius dėl valdžios ar tam tikrų asmenų grupės nepasitenkinimo viešoje erdvėje išsakytais žodžiais. Blogiausiu atveju, jeigu būtina kažką nubausti, reikia apsibrėžti atsakomybės ribas. Naujienų portalai gali kontroliuoti ir cenzūruoti komentatorių žodžius. Jei leidėjas orientuojasi į rimtesnę auditoriją, jis paskirs administratorių, kuris prižiūrės komentarus ir prireikus juos ištrins.“

Pavojus tik vyresniems nei 16 metų?

Nusikaltimų kibernetinėje erdvėje tiriantys specialistai tvirtino, kad dažniausiai komentarus rašantys asmenys yra skirtingų amžiaus grupių bei socialinės padėties, todėl apibendrinti, kokio amžiaus žmonės rašo įžeidžiančius komentarus, galimybių nėra. Pareigūnai nepaneigė nuomonės, kad už „drąsą“ demonstruojančių ir aštriais žodžiais besisvaidančių komentatorių slepiasi ir mažamečiai.

„Sankcijas už netinkamą elgesį viešoje erdvėje numato Baudžiamasis kodeksas (BK). Įvardyti baudos dydį tiksliau galėtų teismas, nes kiekvienas atvejis yra individualus. Pagal galiojančius įstatymus Lietuvoje gali būti baudžiami asmenys nuo 16 metų. Jie visiškai atsako dėl BK 170 straipsnyje numatytų veikų“, – Alfa.lt komentavo Policijos departamento (PD) atstovė spaudai Danutė Daunoravičiūtė.

Pareigūnai susiduria su problemomis, kai paaiškėja, kad už „drąsaus“ komentatoriaus slypi vaikas ar paauglys iki 16 metų.

„Tokiu atveju dažniausiai tyrimas yra nutraukiamas. Jeigu vaiko padaryta žala yra pakankamai svari, gali būti baudžiami jo tėvai. Jiems gresia administracinė bauda dėl neprižiūrėto vaiko. Už vaiko nepriežiūrą gali būti skirtas įspėjimas arba bauda iki 200 Lt. Pasikartojus panašiam nusižengimui, piniginė bauda yra šiek tiek didesnė, bet nesiekia tūkstančio“, – teigė PD atstovė spaudai.

Tendencijos nedžiugina

Lietuvos generalinės prokuratūros 2008 m. ataskaitoje pastebėta, kad nusikalstamų veikų asmens lygiateisiškumui ir sąžinės laisvei, kitų nusikalstamų veikų, padaromų dėl rasinės, nacionalinės, religinės ar kitokios netolerancijos ar diskriminacinių motyvų, ikiteisminių tyrimų daugėja.

Vis daugiau nusikalstamų veikų padaroma prieš užsienio piliečius ir Lietuvoje gyvenančius kitos rasės, tautybės, etninės kilmės ar netradicinės seksualinės orientacijos asmenis būtent dėl jų priklausomybės minėtoms socialinėms grupėms. Ypač išaugęs nusikalstamų veikų, padaromų virtualioje erdvėje, skaičius.

Didžiausią 2008 m. pradėtų 105 ikiteisminių tyrimų dalį sudarė internete (viešojoje virtualioje erdvėje) padarytos nusikalstamos veikos: 88 ikiteisminiai tyrimai pradėti dėl interneto vartotojų komentarų, 1 – dėl galimai kurstančio pobūdžio informacijos viešinimo nelegalios politinės organizacijos interneto tinklalapyje.

BK numatytas laisvės atėmimas iki trejų metų

Lietuvos Respublikos Baudžiamajame kodekse yra straipsnis už kurstymą prieš bet kokią tautą, rasę, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Pirmoje 170 str. dalyje sakoma, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, turi būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Griežtesnių sankcijų susilauktų tie, kurie viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe. Toks asmuo gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Alfa.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama