Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Mobilieji robotai tampa ketvirtosios logistikos revoliucijos simboliais

Publikuota: 2018-05-24 12:02
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kauno technologinių procesų optimizavimo įmonės „Equinox Europe“, diegiančios robotus logistikoje, specialistai pastebi, kad pastaruoju metu vis labiau paklausesni tampa savaeigiai robotai, vadinamieji AGV (angl. „Automatic Guided Vehicle“), o ypač efektyvūs sprendimai – kai mobilūs robotai savarankiškai bendradarbiauja su kitais stacionariais robotais.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kauno technologinių procesų optimizavimo įmonės „Equinox Europe“, diegiančios robotus logistikoje, specialistai pastebi, kad pastaruoju metu vis labiau paklausesni tampa savaeigiai robotai, vadinamieji AGV (angl. „Automatic Guided Vehicle“), o ypač efektyvūs sprendimai – kai mobilūs robotai savarankiškai bendradarbiauja su kitais stacionariais robotais. Kol kas naujausias aukštąsias technologijas, kurios yra svarbi įsibėgėjančios ketvirtosios logistikos revoliucijos „Logistika 4.0“ dalis, kauniečiai diegia Vakaruose, bet ne už kalnų tas laikas, kai jos taps ir Lietuvos sandėlių kasdienybe.

Daug girdėjo apie ketvirtąją pramonės revoliuciją, specialistų kitaip dar vadinamą „Pramonė 4.0“, tuo tarpu kone kartu su ja koja kojon žengianti revoliucija logistikoje „Logistika 4.0“ žinoma mažiau. Buvęs Lietuvos logistikos asociacijos vadovas Vytautas Kudzys sako, kad tai logiška: „Kuri žmonijos veiklos rūšis yra svarbesnė? Akivaizdu, kad logistika yra pagalbinis pramonės instrumentas. Vykstant technologijų revoliucijai pramonėje, prie jos taikosi ir logistika. Naujos technologijos, prie kurių pereina pramonė, neretai tinka ir logistikai, kuri jomis naudojasi“.

Mobilieji robotai tampa ketvirtosios logistikos revoliucijos simboliais

Retą stebina per televizorių išvystas vaizdelis, kai protingas robotas, vadinamasis humanoidas, vietoj žmogaus yra siunčiamas neutralizuoti nuo karo ar šiaip kokio konflikto užsilikusių sprogmenų. Jau seniai niekam šoko nekelia gamyklose stacionarūs robotai, gaminantys kitus robotus, tarp jų – ir savaeigius. Savaeigiai robotai, perduodantys daiktus kitiems robotams ir atliekantys kitus logistinius procesus, Lietuvoje vis dar naujiena. Bet lietuviai juos sparčiai diegia užsienyje. Savaeigiai robotai tampa geriausiai matomu ketvirtosios pramonės ir logistikos revoliucijos simboliu, negrįžtamai keičiančiu vaizdą gamyklose bei sandėliuose. Visi kiti logistikos ir pramonės automatizavimo procesai yra ne tokie pastebimi.

Revoliucijos įkarštis

Vis dėlto ketvirtojoje pramonės, kitaip dar vadinamos „Pramonė 4.0“, ir logistikos revoliucijoje („Logistika 4.0“) lemiamą reikšmę atlieka programinė įranga, leidžianti operatyviai perdavinėti informaciją tarp įmonės padalinių ir pačių įmonių, keistis duomenimis, realiu laiku stebėti, kokių priemonių prie konvejerio, sandėlyje reikia imtis čia ir dabar.

„Pramonės revoliucija pirmiausia keičia gamybą. Jai darant sparčią pažangą, atsiranda naujų iššūkių ir tiekimo grandinei. Mūsų automatizuotos logistikos specialistai diegia aukštąsias informacines sistemas sandėliuose ir gamyboje, skaitmenizuoja ir automatizuoja procesus, leidžiančius iki minimumo sumažinti rankų darbą, žmonių kišimąsi apsikeičiant duomenimis“, – sakė Rasa Beskajevienė, logistikos procesų optimizavimo bendrovės „Equinox Europe“ direktorė. „Išmanioji, protinga logistika“, arba „Logistika 4.0“, logistikos procesus perkelia į sistemą „be popierių“, kur nėra rankinio duomenų įvedimo, nuolatinio perkelinėjimo iš vienos sistemos į kitą. Pridėtinę vertę suteikia ir greitas informacijos apdorojimas, laiko taupymas, patogi analizė, saugumas. Svarbu, kad visi šie dalykai yra sutelkti vienoje vietoje.

Veiksmingo procesų valdymo stoka, dokumentų įvedimas rankiniu būdu, statusų nustatymo ir lengvo sistemų sujungimo galimybės nebuvimas lemia, kad darbas su moraliai pasenusiomis sistemomis yra nepatrauklus, sudėtingas ir atima daug laiko. R. Beskajevienės tvirtinimu, robotai ne visuomet dirba greičiau negu žmonės, jų pranašumas tas, kad mašinos neturi problemų, būdingų gyvoms protingoms būtybėms. Robotai niekada nesiskundžia, niekada nepavargsta, neserga, gali viena ir ta pačia sparta dirbti dieną ir naktį.

„Skirtingai negu žmonių, robotų produktyvumas yra prognozuojamas“, – pabrėžė verslininkė. Jos teigimu, popierinių procesų ir rankų darbo šiuolaikinėje logistikoje turi nebelikti: „Šia kryptimi, diegdami logistikos sandėlių sprendimus, dirbti pradėjome gerokai anksčiau, nei prasidėjo ketvirtoji pramonės revoliucija. Bet šiandien matome, kad minėti procesai – logistikos skaitmenizavimas – vyksta daug greitesne sparta negu prieš kelerius metus. Kalbant apie „Logistiką 4.0“ dažnai yra galvojama tik apie transporto valdymą. Tačiau akivaizdu, kad pamiršus sandėlių modernų valdymą, apie pažangiausias permainas visoje logistikos grandinėje negalima net galvoti“.

Pasak „Equinox Europe“ vadovės, kol kas sandėlių ir logistikos centrų automatizavime ir robotizavime Vakarų Europos, JAV ir kai kurių kitų regionų verslas Lietuvą lenkia, tačiau ir mūsų šalies verslas supranta, kad nuolat aštrėjančioje konkurencinėje kovoje, kuri vis labiau drebina globalią logistikos sektoriaus rinką, be pačių pažangiausių technologijų neišsivers. Kaip įveikti baimes Jokia paslaptis, kad robotizacija ir automatizacija kelia tam tikrą sumaištį darbo rinkoje, nerimą tarp jos dalyvių, o ypač Lietuvoje, kurioje atlyginimai maži, vyrauja nekvalifikuotas darbas. Bet Nerijus Mačiulis, banko „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas, pataria nebijoti ekonominės pažangos.

„Kiekvienas progresas, kiekviena technologinė revoliucija, kurių jau buvo trys, naikina kai kurias darbo vietas. Per ketvirtąją revoliuciją tai daro robotai. Bet jų naikinamos darbo vietos tikrai nėra malonios, jose vyrauja rutina, monotonija, nekvalifikuotas ar mažai kvalifikuotas fiziškai sunkus darbas, nuobodulys. Kadaise buvo priešinamasi ir automobilizacijai, kadangi galvota, jog mašinos atims darbo vietas iš su šakėmis dirbančių ūkininkų. Šie susirado kitą darbą, tačiau ar galėtų žmonija šiandien save įsivaizduoti be automobilių?“, – retoriškai klausė ekonomikos analitikas.

Jo teigimu, galime netgi džiaugtis, kad tokių darbo vietų nelieka. Pirmiausia dėl to, jog civilizuotame pasaulyje trumpėja darbo diena, lieka daugiau laisvo laiko savišvietai, saviauklai, laisvalaikiui: „Dar praėjusio amžiaus viduryje darbo diena daugelyje šalių trukdavo 60 valandų, o šiandien dėl robotizacijos ir automatizacijos kai kuriose šalyse ji yra trumpinama iki 40 valandų“. Kartu jis pažymėjo, kad pereinamuoju laiku būtina suvaldyti dėl robotizacijos ir automatizacijos atsirandančias socialines įtampas: „Ir čia pagrindinė užduotis tenka mūsų švietimo sistemai. Ji turi užtikrinti, kad būsimi darbuotojai turėtų tokių kompetencijų, kurios yra atsparios robotizacijai ir automatizacijai. Iš tokių kompetencijų pažymėčiau kūrybiškumą, kritinį mąstymą, mokėjimą problemas spręsti kompleksiškai. Vykstant ketvirtai pramonės revoliucijai, tampa svarbios netgi tokios kompetencijos, kaip emocinis intelektas, empatija“.

Robotizaciją skatina brangi darbo jėga

Buvęs Logistikos asociacijos vadovas V.Kudzys į pažangos logistikoje būtinumą pirmiausia žiūri per konkurencijos prizmę: “Lietuvos logistika visą laiką buvo aukštumoje. Sugebame puikiai išnaudoti tai, kad esame tarp Vakarų ir Rytų, ir prie Rytų sienų. Prisimenu, kada tik pradėjau logistikoje dirbti, iškart po Nepriklausomybės atkūrimo, buvo pradėta į Lietuvą vežti prekes, kurios anuomet buvo vadinamos skambiu žodžiu „importinės“. Tai buvo įvairi aparatūra, net ir statybinės medžiagos. Ir viskas keliavo per Suomiją, nes per Lenkiją buvo per toli, antra, reikėjo įveikti daug valstybių sienų. Tuo laiku Suomijos logistika, sandėliai, vežėjai tiesiog klestėjo.

Ir lygiai tą patį pakartojo Lietuva, kai 2004 m. įstojome į Europos Sąjungą, atsidūrėme Šengeno erdvėje. Tuomet labai patogu tapo toms kompanijoms, kurios galbūt nenori labai rizikuoti, laikyti savo prekes kur nors Rusijoje ar Baltarusijoje, naudotis Lietuva. Pas mus sandėliuojamoms prekėms pasiekti kad ir Maskvą tereikia poros dienų. O pačios naujausios technologijos, pažangiausi logistiniai sprendimai yra reikalingi kaip oras, ypač dėl to, kad neprarastume konkurencingumo“.

„Equinox Europe“ direktorės R. Beskajevienės teigimu, spartinti robotizaciją ir automatizaciją skatina ir auganti darbo jėgos kaina. „Akivaizdu, kad brangstanti darbo jėga bei sparti techninių ir technologinių naujienų plėtra toliau veiks logistiką ir didins jos skaitmenizaciją bei skaidrumą“, – pastebėjo verslininkė.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama