Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 16 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 16 d. 17:24
Prieš rinkimus gali padaugėti suklastoto turinio: 5 patarimai, kaip nelikti apgautiems
Balandžio 16 d. 14:52
Milžiniška dirbtinio intelekto rinka 2030-aisiais: investuoti, reguliuoti ar bijoti?
Balandžio 16 d. 11:15
Lietuvoje pradedama prekyba naujuoju „Ford Explorer“ elektromobiliu
Balandžio 16 d. 08:48
Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą
Balandžio 15 d. 20:29
Renkamės naują televizorių: kokias savybes svarbu įvertinti?
Balandžio 15 d. 17:19
Kaip užtikrinti ilgesnį karšto vandens išlaikymą ir energijos taupymą namuose?
Balandžio 15 d. 14:20
Garsi muzika ausinukuose šiandien – klausos aparatas ausyse senatvėje
Balandžio 15 d. 11:13
Masyvūs žemi dažniai. „Sony“ pristato naują garsiakalbių ir ausinių seriją „ULT Power Sound“
Balandžio 15 d. 08:11
Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle
Balandžio 14 d. 17:26
Norvegija planuoja drausti socialinius tinklus jauniems vaikams – ar tai pavyzdys Lietuvai?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Šiuolaikiniai vejos pjovimo robotai: jų galimybės iš arčiau

Publikuota: 2014-08-12 16:33
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Robotų technikos mokslo pasiekimų tikrai netrūksta – apie visokiausius išradimus skelbiama nuolatos, tad įdomu, kaip šie mokslo pasiekimai realiai keičia ne pavienių laboratorinių robotų galimybes, bet tų, kurie gali būti pritaikyti buityje ir jau yra prekyboje. Dėmesio vertų produktų tikrai yra ne tik mokslinėse laboratorijose, bet ir prekyboje.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Technologijos.lt portalui jau tapo tradicija kiekvienais metais pasižvalgyti po buitinių robotų rinką ir pasidomėti, kokios gi realios technologijos prieinamos paprastam pirkėjui. Tuo labiau, jog robotų technikos mokslo pasiekimų tikrai netrūksta – apie visokiausius išradimus skelbiama nuolatos, tad įdomu, kaip šie mokslo pasiekimai realiai keičia ne pavienių laboratorinių robotų galimybes, bet tų, kurie gali būti pritaikyti buityje ir jau yra prekyboje.

Kas naujo ir įdomaus buitinių robotų rinkoje paklausėme elektroninę parduotuvę roboshop.lt valdančios įmonės UAB „Algoritmika“ direktoriaus, informatikos mokslų daktaro Tomo Anbinderio. Pasak jo dėmesio vertų produktų tikrai yra ne tik mokslinėse laboratorijose, bet ir prekyboje. Lietuviai ypač pamėgo patikimus ir funkcionalius naminius robotus – dulkių siurblius, o nuo jų neatsilikti bando robotai langų plovėjai ir vejapjovės.

Šiuolaikiniai vejos pjovimo robotai: jų galimybės iš arčiau

Apie buitinius robotus – dulkių siurblius jau rašėme, kaip ir apie langų plovėjus, tad šį kartą norisi susipažinti su naujo tipo robotu.

Ilgai nedvejodamas dr. T. Anbinderis siūlo pasidomėti įdomiais ir praktiškais robotais-vejapjovėmis, kurias gamina tokios garsios įmonės kaip „Husqvarna“, „Bosch“ ir t. t. Tiesa, Lietuvoje šie robotai pagal populiarumą nusileidžia su namų dulkėmis kovojantiems robotams - siurbliams, tačiau pagrindinė to priežastis, pasak roboshop.lt vadovo, sąlyginai nedidelis privačių namų kiekis su išpuoselėta veja, kurios priežiūrai reikia daug nuolatinio ir monotoniško darbo.

Visgi kalbėdamas apie šių robotų perspektyvas, dr. T. Anbinderis nedvejodamas tvirtina, jog tik laiko klausimas, kada modernūs robotai – vejapjovės pakeis įprastines rankines vejapjoves . Tuo labiau, jog net ir dabartinių technologijų tam visiškai pakanka ir kaip rekomenduojamą pavyzdį nurodo išskirtinį „Bosch Indego“ robotą, sulaukiantį daugiausiai teigiamų atsiliepimų iš pirkėjų.

Pasirodo, šiuo metu roboshop.lt parduotuvėje tai populiariausias robotas iš vejapjovių tipo. Lyginant su konkurentais, „Bosch Indego“ pirmiausia išsiskiria mažesne kaina ir efektyviu darbu. Šis robotas sugeba sudaryti pjaunamos vejos žemėlapį, juda tolygiai ir organizuotai, sistemingai pjaudama lygiagrečiomis linijomis, gali būti naudojamas prie beveik visokių oro sąlygų ir pan. Žodžiu, įdomus ir praktiškas pagalbininkas, tad verta iš arčiau susipažinti tiek su jo veikimo principu, tiek ir su realiomis galimybėmis.

Kaip veikia robotas „Bosch Indego“?

Išpakavus ir pirmą kartą įjungus „Bosch Indego“ robotą – vejapjovę, reikia jį „supažindinti“ su tvarkoma sklypo teritorija. Tam nereikia jokių programavimo įgūdžių – tereikia visą sklypo perimetrą apjuosti signaliniu laidu, kuriuo sekdamas robotas savarankiškai apvažiuoja sklypo teritoriją ir automatiškai parengia teritorijos žemėlapį bei planą, kaip joje judės pjaudamas žolę.

Prižiūrimo sklypo perimetro apjuosimas signaliniu laidu ir yra didžiausias darbas, susijęs su roboto-vėjapjovės įdiegimu. Tiesa, tai nėra sudėtinga užduotis, tiesiog reikia kruopštumo ir atidumo. Vadovaujantis aprašytomis taisyklėmis vejoje pastatomas roboto įkrovimo padas, aplink kurį turi būti ne mažesnė kaip 2 metrų spindulio laisva erdvė. Ji reikalinga roboto manevrams, kuomet grįžęs iš pjovimo jis turės tiksliai prisijungti prie pakrovimo pado maitinimo lizdo.

Be to, pakrovimo padas turi būti padėtas lygioje vietoje, stabiliai pritvirtintas prie žemės, o pakrovimo lizdas atsuktas į kairę pusę žiūrint iš šienaujamos vejos pusės. Nors reikalavimai ir nėra sudėtingai išpildomi, tačiau atidumo iš šeimininko reikalauja.

Susitvarkius su pakrovimo padu, sekantis žingsnis – kruopščiai apjuosti visą šienaujamos vejos teritoriją signaliniu laidu. Laido pradžia prijungiama prie pakrovimo pado priekio. Tuomet apeinant visus pastatų kampus, trinkelėmis grįstas erdves, gėlynėlius ir pasodintus medžius, ant žemės tiesiams signalinis laidas, kruopščiai tvirtinant prie dirvos paviršiaus. Esant poreikiui, jį galima įkasti į žemę, bet ne giliau kaip 5 cm – iš didesnio gylio robotas nebegauna jį orientuojančio signalo. Net ir paklojus ant žemės, laidas su laiku apželia žole ir savaime lenda gilyn į velėną.

Vienas iš esminių reikalavimų, klojant laidą – nuo visų vejos ribų išlaikyti 35 cm atstumą. Toks atstumas reikalingas tam, kad „Bosch Indego“ galėtų laisvai manevruoti vejos kraštuose, neatsitrenkdamas į pastatų sienas ar sodinukus. Kuomet robotas pjauna vejos kraštą, jis juda taip, kad signalinis laidas dalintų pjovimo plotą į dvi lygias dalis – po 13 cm. Vadinasi, iki vejos krašto lieka dar 22 cm nepjautos žolės. Deja, bet šios juostos „Bosch Indego“ jau neįveikia ir pagal gamintojo instrukciją, ją nupjauti tenka su trimeriu ar rankine žoliapjove.

Nors ir nesudėtinga, bet kruopštumo reikalaujanti roboto įdiegimo instrukcija lemia, kad jis gali būti patogiai naudojamas tose vejose, kurios pilnai įrengtos ir esminių pasikeitimų konfigūracijoje nebebus. Mat jeigu sklype vis dar vyksta kūrimosi procesas – sodinami nauji medžiai, krūmai, formuojami gėlynėliai, tuomet „Bosch Indego“ roboto naudojimas nebus patogus, mat kas kartą reikės kiekvieną naują „neliečiamą“ objektą vejoje pažymėti signaliniu laidu ir apie tai perspėti patį robotą – jo valdymo meniu pasirinkti punktą „Pašalinti žemėlapį“ ir leisti jam iš naujo apvažiuoti visą perimetrą ir sudaryti naują žemėlapį. Toks pat algoritmas laukia, jei sugalvosite „Bosch Indego“ paskolinti kaimynams ar draugams – jiems pirmiausia reikės signaliniu laidu apvedžioti sklypo parametrus, tuomet robotui liepti iš naujo susikurti pjaunamos vejos žemėlapį.

Įdomu tai, jog „Bosch Indego“ sudarytą žemėlapį dar papildomai tikslina per pirmuosius tris vejos pjovimus, optimizuodamas algoritmą ir derindamas optimalius pjovimo maršrutus.

Taip pat „Bosch Indego“ rekomenduojamas naudoti sklypuose, kuriuose vejos plotas užima 25–1000 kvadratinių metrų. Vienu pakrovimu robotas gali dirbti apie 50 minučių ir per šį laiką įveikia iki 100 kvadratinių metrų vejos plotą. Pajutęs, kad senka akumuliatoriuose sukauptos energijos resursas, įsimena paskutinę pjovimo vietą ir važiuoja link krovimosi pado. Krovimas užtrunka iki 50 minučių. Po pasikrovimo jis automatiškai grįžtą į paskutinę pjovimo vietą ir toliau tęsia savo darbą.

Skaičiuojama, jog „Bosch Indego“ vėjapjovė 200 kv. m plotą nupjauna apytiksliai per 2 val., 500 kv. m – per 6 val., 800 kv. m – per 9 val., o 1000 kv. m – per 12 val.

Pjaudamas veją robotas juda 0,45 m/s greičiu, tačiau prieš pakrovimo padą greitį sumažina.

Gera žinia ta, kad „Bosch Indego“ nebijo lietaus ir sėkmingai įveikia iki 35 % nuolydžio reljefą. Tiesa, geresnė pjovimo kokybė pasiekiama tuomet, kai robotas veją pjauna be lietaus. Žiemą rekomenduojama jo nelaikyti lauke, o pastogėje.

Taip pat verta žinoti, jog „Bosch Indego“ vejapjovė nepjauna aukštesnės žolės nei 100 mm. Tokiu atveju gamintojas rekomenduoja pirmiausia žolę nupjauti su įprastine rankine žoliapjove ir tik tuomet aktyvuoti robotą. Roboto peiliai vienu pjovimu įveikia 36 cm plotį ir žolę supjausto 3–5 mm ilgio gabaliukais, kurie paskleidžiami po nupjautą veją ir atlieka lengvo mulčo funkciją. Žolės pjovimo aukštis gali būti pasirenkamas tarp 20–60 milimetrų.

Prieš įjungiant robotą – vepjapjovę „Bosch Indego“, reiktų patikrinti, ar ant vejos nesimėto šakų ir kitokių ten neturinčių būti daiktų – žaislų, dviračių ir pan. Tiesa, neverta baimintis, kad tokie ne savo vietoje esantys daiktai sugadins vejapjovę - „Bosch Indego“ turi įdegtą kliūčių aptikimo ir apvažiavimo sistemą, tačiau toje vietoje lieka nenupjauta veja.

Yra įdiegta apsauga ir nuo netyčinių sužalojimų – jeigu dirbanti vejapjovė užfiksuoja pakėlimą nuo žemės (tai gali įvykti ir robotui netyčia apvirtus), per 2 sekundes vejapjovės ašmenys sustabdomi.

Taip pat nereiktų baimintis, jog robotu susigundę prašalaičiai jį lengvai pasisavins. Pirmiausia, „Bosch Indego“ aktyvacijos metu prašo PIN kodo įvedimo, be to, turi signalizacinę sistemą, kuri sugeba garsiai „kaukti“, jei be teisingo PIN kodo įvedimo robotą bandoma perkelti į kitą vietą.

Ką galima pasakyti apibendrinimui? Sujungus dabartines technines „Bosch Indego“ roboto galimybes su fantastinių siužetų vertu dirbtiniu intelektu, gautume praktiškai idealią vejapjovę. Bet jei svajones ir fantazijas atidėjus į šalį, šis robotas, panašu, jau ir dabar gali tapti visai rimtu pagalbininku, ypač tais atvejais, kuomet išpuoselėta veja atitinka rekomenduojamus reikalavimus, o pats žolės pjovimas jau tapęs nuobodžia rutina.


Technologijos.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama