Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 20:22
Kaip skaitmeninė transformacija keičia dėstytojų darbą
Balandžio 26 d. 18:43
Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: kokių galių mūsų išmaniesiems suteiks „Android 15“ atnaujinimas?
Balandžio 26 d. 16:49
Automobiliuose vis dažniau naudojamos kameros, kurios pakeičia įprastinius veidrodėlius: kokie tokio sprendimo privalumai ir trūkumai?
Balandžio 26 d. 14:29
„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Įspėja dėl užmojų kovoje su sukčiais: galite neprisijungti socialinių tinklų, negauti SMS iš gydytojų ar dėl skrydžių?

Publikuota: 2023-06-01 11:24
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Martynas Žilionis
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Praėjusią savaitę Ryšių reguliavimo tarnyba pateikė savo sprendimus, kaip būtų galima sumažinti sukčiavimo atvejų skaičių, kai pasitelkiamos telefoninės SMS žinutės ir elektroniniai laiškai. Tačiau ryšio operatoriai įspėja, kad dėl pasiūlymų gyventojai gali patirti sunkumų jungdamiesi prie socialinių tinklų, negaudami žinučių iš gydytojų ar dėl skrydžių.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Praėjusią savaitę Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) pateikė savo sprendimus, kaip būtų galima sumažinti sukčiavimo atvejų skaičių, kai pasitelkiamos telefoninės SMS žinutės ir elektroniniai laiškai. Tačiau ryšio operatoriai įspėja, kad dėl pasiūlymų gyventojai gali patirti sunkumų jungdamiesi prie socialinių tinklų, negaudami žinučių iš gydytojų ar dėl skrydžių.

Įspėja dėl užmojų kovoje su sukčiais: galite neprisijungti socialinių tinklų, negauti SMS iš gydytojų ar dėl skrydžių?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Sukčiavimo atvejų daugėja. Operatoriai, institucijos, verslai turi prisiimti atsakomybę ir apsaugoti savo paslaugų vartotojus.

Šiuo metu vienas populiariausių SMS sukčiavimo būdų yra vardinė SMS žinutė, kurioje yra suklastotas siuntėjas, ir raginimas atidaryti SMS žinutėje nuorodą ir prisijungti prie toje nuorodoje nurodyto tinklapio. Dėl to įvardijome galimus šių probleminių klausimų sprendimo būdus“, – sako RRT pirmininko pavaduotojas Darius Kuliešius.

Jo teigimu, pirmiausia, RRT siekia įpareigoti operatorius persiųsti tik tokias vardines trumpąsias žinutes, kurios atitinka siuntėjų nurodytus identifikacinius požymius.

„Taikydami siuntėjo identifikavimo priemones, operatoriai reikšmingai sumažins sukčių galimybes apsimesti Lietuvos valstybės institucijomis, bankais, pašto kurjeriais ir kitais populiariais paslaugų teikėjais, kurie dažnai vartotojams siunčia informaciją pasitelkdami SMS“, – aiškina RRT tarybos narys.

Be to, gavę informaciją apie sukčiavimo atvejus ar kitus saugumo incidentus, susijusius su vardinių trumpųjų žinučių siuntimu, operatoriai privalės nedelsdami nutraukti tokių trumpųjų žinučių persiuntimą.

Įsigaliojus naujiems RRT siūlymams, operatoriai turėtų pareigą blokuoti telefono ryšio numerius, kai skambučiai gaunami iš užsienio operatorių su lietuviškais fiksuoto ryšio numeriais, taip pat – kai skambučiai gaunami iš numerių, kurie nėra paskirti, ar kai vykdomi skambučiai, susiję su tarptinklinio ryšio paslauga, nors numerio naudotojas nėra išvykęs iš Lietuvos teritorijos.

Užblokavus sukčius negaus kitų žinučių?

„Tele2" viešųjų ryšių vadovė Asta Buitkutė tikino, kad klientų kibernetinis saugumas jos atstovaujamai įmonei yra prioritetas.

„Jau ir dabar gavę informaciją apie sukčiavimo atvejus, mes reaguojam, galime blokuoti sukčių skambučius, prieigą prie nesaugių ar netinkamo turinio interneto svetainių, stabdome sukčių SMS srautus. Tačiau tai yra reakcija į jau vykstančius, identifikuotus sukčiavimo atvejus“, – komentavo A. Buitkutė ir pasidžiaugė institucijų rūpesčiu šiuo klausimu.

Tačiau, anot viešųjų ryšių vadovės, dėl RRT pasiūlymų ir vykstančios diskusijos kyla esminių klausimų.

„Kas, pagal siūlomus naujus projektus, realiai būtų kitaip ir kuo nauja tvarka skirtųsi nuo dabar mūsų taikomų priemonių? Klausimų kelia projekte minimas įpareigojimas operatoriams persiųsti tik tokias vardines trumpąsias žinutes, kurios atitinka siuntėjų nurodytus identifikacinius požymius.

Jei daugelį vardinių SMS žinučių operatoriai bus priversti blokuoti, klientai gali susidurti su sunkumais, nes nebegaus dvigubos autentifikacijos žinučių jungdamiesi prie socialinių tinklų, priminimų apie vizitus, skrydžius ir pan.“ – įspėjo pašnekovė.

Pasak jos, labai svarbu, kad naujos priemonės, dėl kurių bus sutarta, dar geriau apsaugotų klientus, būtų techniškai įmanomos ir kad būtų nustatytas protingas laikotarpis joms įgyvendinti.

„Anksčiau esame siūlę sprendimų, kurie prisidėtų prie telefoninių sukčių atakų suvaldymo. Pavyzdžiui, SMS blokavimą tinklo lygiu, filtruojant pagal tam tikrus kriterijus – tokiu atveju sukčių SMS tiesiog nepasiektų adresato. Tačiau šiam sprendimui dar trūksta reikiamo teisinio reguliavimo, jis kol kas nėra įmanomas dėl duomenų apsaugos.

Taip pat savo klientams šiemet pasiūlėme ir naują su partneriais sukurtą produktą – „Interneto apsaugą“. Ji SMS turinio neanalizuoja, bet klientui paspaudus ant SMS žinutėje gautos nuorodos įspėja, jei atidaromas puslapis yra nesaugus“, – komentavo A. Buitkutė.

Ar yra efektyvių sprendimų?

„Bitė Lietuva“ korporatyvinės komunikacijos vadovas Jaunius Špakauskas informavo, kad šiuo metu įmonės specialistai diskutuoja su RRT kolegomis dėl minėtų pasiūlymų ir techninių galimybių juos įgyvendinti.

„Sunku pasakyti, ar šiuo metu pasaulyje sukurti sprendimai, kurie leistų visiškai užkardyti melagingų, net nusikaltėlių siunčiamų SMS srautą“, – svarstė J. Špakauskas.

Jis patikino, kad „Bitės“ kolegos jau kuris laikas deda dideles pastangas tam, kad apsaugotų klientus nuo nuotolinių sukčių.

„Neseniai įdiegėme naujutėlę „Interneto apsaugos+” versiją, efektyviai saugančią nuo daugybės pavojų internete, taip pat esame parengę ir visuomenei pristatę visiškai nemokamą įrankį bei pirmąjį audiogidą Lietuvos žmonėms“, – vardijo komunikacijos vadovas.

„Telia“ atstovas žiniasklaidai Audrius Stasiulaitis tikino, kad klientų saugumas yra didžiausias prioritetas. Todėl bendrovė esą visada palaiko ir pati kuria vartotojų saugumą didinančius sprendimus.

„Tačiau viešųjų paslaugų saugumo priemonės negali pažeisti vartotojų teisių, o šiuo metu pateiktas RRT pasiūlymas nėra plačiai išdiskutuotas ir kelia abejonių dėl pasiūlytų teisinių ir technologinių priemonių bei sprendimo ilgalaikiškumo“, – komentavo pašnekovas.

Anot jo, vertinant iš teisinės pusės, pateiktas naujas mechanizmas blokuoti DNS užklausas neatitinka šiuo metu Lietuvoje galiojančio reguliavimo.

„Kai kurie siūlomi sprendimai atrodo panašūs į ketinimą nustatyti operatoriams pareigą privačių asmenų ar savo nuožiūra riboti elektroninę komunikaciją. Minimi „sukčiavimo atvejai“ ar „saugumo incidentai“ yra kategorijos, kurios turi būti aiškiai apibrėžtos ir nustatytos įgaliotų institucijų“, – aiškino A. Stasiulaitis.

Pasak jo, siūlomi sprendimai galimai neapsaugos vartotojų, gaunančių žinutes, kurių siuntėjo pavadinimas bus bendrinis žodis (vardas), nes nėra aiškaus mechanizmo kokiais požymiais apibrėžiama vardinio SMS priklausomybė siuntėjui.

Pavyzdžiui, kenkėjiškos SMS žinutės nuo tokių siuntėjų kaip „Info“, „TavoBankas“ ir toliau pasieks adresatus, bet taip pat „S.E.Bankas“ ar „SVEDBNK“.

„Telia“ yra visada pasirengusi prisidėti prie Lietuvos gyventojų saugumo didinimo turimomis kompetencijomis. Tad ir iš RRT bei kitų institucijų mes tikimės ne tik rinkos prievaizdo ir baudėjo vaidmens, bet visų pirma kompetentingo partnerio, kuriam rūpi Lietuvos visuomenės ir telekomunikacijų rinkos pažanga. Tai galime pasiekti tik bendromis jėgomis ir diskusijomis“, – apibendrino bendrovės atstovas.

Milijoniniai nuostoliai

Finansiniai sukčiai iš Lietuvos gyventojų ir įmonių 2022-aisiais išviliojo beveik 12 mln. eurų, rodo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenys.

Tuo pačiu laikotarpiu finansų įstaigų bei teisėsaugos pastangomis savininkams buvo grąžinta apie 5 mln. eurų.

Nors apgaule išviliotų lėšų suma didėjo palyginti nedaug, užfiksuotų incidentų skaičius paaugo daugiau nei dvigubai.

Palyginimui, 2021 m. gyventojų ir verslo nuostolių, patirtų dėl finansinių sukčių schemų, metinis augimas buvo dvigubas – prarastų lėšų suma sudarė per 10 mln. eurų, kai tuo metu 2020 m. – apie 5 mln. eurų.

Skaičiuojama, kad per praėjusius metus, palyginti su 2021-aisiais, incidentų skaičius išaugo nuo 3,5 tūkst. iki bemaž 8 tūkst.

„Svarbu suprasti, kad šie statistikos rodikliai reiškia ne tik augantį sukčių aktyvumą, bet ir didesnį visuomenės atvirumą kalbant šia tema – nukentėjusieji drąsiau pasakoja apie savo patirtį, aktyviau praneša bankams apie patirtus arba gresiančius sukčiavimus, šitaip prisidėdami prie greitesnio užkardymo“, – pastebi LBA prezidentė dr. Eivilė Čipkutė.

Gyventojams arba verslo atstovams jau užkibus ant sukčių kabliuko, kilus įtarimų dėl klientų patvirtintų operacijų atliekamus pavedimus bankai sustabdo, o kartais pavyksta susigrąžinti ir į kitas finansų įstaigas jau pervestas lėšas.

Šitaip bankų ir teisėsaugos pastangomis per 2022 metus sustabdyta arba į sąskaitas grąžinta iš viso apie 5 mln. eurų.


tv3.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama