Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

JAV ambasadoriaus slaptus pokalbius sovietai klausėsi be jokių įtarimų: šią šnipų technologiją naudojame iki šiol

Publikuota: 2019-11-03 12:25
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

1945 m. rugpjūčio 4 d., Maskva. Baigėsi Antrasis pasaulinis karas, JAV ir tuometinė SSRS mąstė apie tarpusavio santykius ateityje. Amerikos ambasadoje grupelė pionierių įteikė didelį, rankomis iš medžio išdrožtą Amerikos herbą JAV ambasadoriui Averelliui Harrimanui. Vėliau jį ėmė vadinti Tuo daiktu.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

1945 m. rugpjūčio 4 d., Maskva. Baigėsi Antrasis pasaulinis karas, JAV ir tuometinė SSRS mąstė apie tarpusavio santykius ateityje.

Amerikos ambasadoje grupelė pionierių įteikė didelį, rankomis iš medžio išdrožtą Amerikos herbą JAV ambasadoriui Averelliui Harrimanui. Vėliau jį ėmė vadinti Tuo daiktu.

Savaime suprantama, specialistai patikrino ir nerado sunkiame mediniame drožinyje nei pasiklausymo blakių, nei pan. dalykų, taigi herbą paliko.

A. Harrimanas pakabino Tą daiktą garbingoje vietoje – ant sienos kabinete. Iš čia ateinančius septynerius metus buvo išdavikiškai transliuojami jo privatūs pokalbiai.

Jis negalėjo žinoti, kad prietaisą pagamino pagal XX a. vidurio technologiją, kurią sukūrė Leonas Tereminas. Šis išgarsėjo, sukūręs elektroninės muzikos instrumentą (pavadintą tereminu), kuriuo grojama jo neliečiant.

Tas daiktas © „Wikimedia Commons“
Tas daiktas © „Wikimedia Commons“

Jaunas mokslininkas bei rusų šnipas gyveno Amerikoje su žmona Lavinia Williams. 1938 m. jis staiga paliko žmoną ir grįžo į tėvynę. Vėliau žmona teigė, kad jį pagrobė. Šiaip ar taip, pataisos stovykloje jam paliepė nedelsiant imtis darbo. Ten jis sukūrė daug prietaisų, taip pat ir pasiklausymo prietaisą – Tą daiktą.

Galiausiai amerikiečių radijo operatoriai pastebėjo, kad Amerikos ambasadoriaus pokalbiai transliuojami oro bangomis. Transliacijos buvo neprognozuojamos – atliekant patikrą, jokių radijo bangų ar blakių nefiksuodavo. Prireikė nemažai laiko įminti šią mįslę.

Pasiklausymo prietaisas buvo To daikto viduje – gana paprastas daiktas, kiek didesnis už anteną, pritaisytas ertmėje su sidabrine membrana, atliekančia mikrofono funkciją. Nebuvo nei baterijų, nei kitokių energijos šaltinių – Tam daiktui jų nereikėjo.

Jį aktyvuodavo radijo bangos, kurias sovietai skleisdavo į JAV ambasadą. Jis naudodavo įeinančio signalo energiją ir tada transliuodavo atgal. Kai signalas būdavo išjungtas, Tas daiktas neveikdavo.

Iš pirmo žvilgsnio Tas daiktas atrodo tarsi technikos stebuklas, kita vertus, atsklindančių radijo bangų įkraunamo prietaiso, kuris reaguoja ir siunčia atgal informaciją, idėja – ne naujiena šiuolaikiniame pasaulyje.

Šiuolaikiniame pasaulyje radijo dažnų identifikavimas (angl. RFID) – dažnas reiškinys. Mano pasas yra su šia technologija, taip pat ir kreditinė kortelė, todėl galiu ja sumokėti, tiesiog priglausdamas prie RFID skaitytuvo.

Knygos bibliotekose dažnai turi RFID žymą. Šią technologiją vis dažniau naudoja aviabendrovės bagažui stebėti, prekiautojai – saugodamiesi nuo vagišių parduotuvėse. Dalis prietaisų turi įkrovimo šaltinį, bet daugumą (kaip L. Teremino Tą daiktą) įkrauna ateinantis signalas, todėl prietaisai yra pigūs.

Antrojo pasaulinio karo metais panašią technologiją naudojo sąjungininkų lėktuvai – radaras apšveisdavo lėktuvus, specialus atsakiklis sureaguodavo į radarą ir išspinduliuodavo signalą, reiškiantį „nešaudykite, mes – jūsų pusėje“.

Technologijoms tobulėjant, imta gaminti mažesnius prietaisus, kuriuos galima įtaisyti į kur kas mažesnius daiktus nei lėktuvai. Kaip ir brūkšniniai kodai, RFID technologija greitai identifikuoja objektą.

Bet, priešingai nei brūkšniniai kodai, ši technologija skenuoja automatiškai, tam nereikia matomo ženklo. Kai kurios technologijos skenuoja partijomis, kai kurias galima išjungti nuotoliniu būdu ir pan.

RFID sukaupia kur kas daugiau duomenų nei kuklus brūkšninis kodas, todėl identifikuojami ne šiaip džinsai – galima nustatyti, kokioje vietoje ir kokiu laiku buvo pagaminta konkreti džinsų pora.

Praėjusio amžiaus aštuntą dešimtmetį RFID technologijomis žymėjo traukinių vagonus ir karves.

2000-ųjų pradžioje didelės organizacijos, kompanijos, kaip antai, „Tesco“, „Walmart“, JAV Gynybos departamentas, ėmė reikalauti, kad tiekėjai pažymėtų RFID tiekiamų produktų paletes. Regis, RFID žymų galiausiai atsirado visur.

Buvo ir tokių entuziastų, kurie įsidėjo RFID žymą į save, kad galėtų atsirakinti duris ar pažymėti metro bilietą vienu rankos mostelėjimu.

1999 m. kompanijos „Procter and Gamble“ darbuotojas Kevinas Ashtonas sugalvojo taiklų apibūdinimą: „RFID [technologija] gali išsivystyti į daiktų internetą (angl. Internet of Things – IoT).

Bet atsiradus išmaniesiems telefonams, išmaniesiems laikrodžiams, išmaniosioms ausinėms ir net išmaniesiems automobiliams, RFID technologija prarado populiarumą.

Visi išvardinti prietaisai – įmantrūs, įkraunami energija, tiesa, jie nepigūs ir jiems reikia energijos šaltinio. Dabar kalbėdami apie IoT, turime omenyje ne RFID, o sudėtingų skaitmeninių prietaisų pasaulį, kuriame jūsų skrudintuvas kalbasi su šaldytuvu, o nuotoliniu būdu valdomi sekso žaislai gali suteikti informacijos apie daugelio gana intymiais traktuojamus įpročius.

Gal nereikėtų stebėtis – amžiuje, kurį sociologe Shoshana Zuboff, vadina sekimo kapitalizmu, privatumo pažeidimas – populiarus verslo modelis.

Na bet RFID toliau tyliai dirba savo darbą. Lažinuosi – jos šlovė valanda dar išmuš.

Žmonės turi malonesnių užduočių, nei fiksuoti visus įmanomus duomenis, taigi reikalingi objektai, kurie automatiškai teiktų informaciją kompiuteriams ir padarytų fizinį pasaulį suprantamą, kalbant skaitmeninių technologijų terminais.

Daugelis žmonių turi išmaniuosius telefonus, bet fiziniai objektai jų neturi, RFID tebėra nebrangūs būdas juos stebėti. Kompiuteriai reaguoja į RFID – tokiu būdu identifikuoja fizinį pasaulį.

Žymos gali atrakinti duris, fiksuoti įrankius, komponentus, net vaistus, automatizuoti gamybos procesą, greitai atlikti nedidelius mokėjimus.

RFID technologija neturi išmaniojo laikrodžio ar išmaniojo telefono lankstumo, tačiau ši žyma yra pigi ir tokio mažumo, kad ją galima įdiegti į šimtus milijardus daiktų. Ir tam nereikia baterijų. Kam tai atrodo nereikšminga, vertėtų prisiminti išradėjo L. Teremino pavardę.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama