Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Drąsios reklamos, griežtos garantijos – sušlapinus telefoną, jį remontuoti teks už savo pinigus (papildyta VVTAT komentaru)

Publikuota: 2019-07-10 20:37
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Įsigijote telefoną, kuris turi IP68 atsparumo dulkėms ir vandeniui sertifikatą ir jau ruošiatės su juo nerti į vandenį? Neskubėkite, tam jūsų telefonas tikrai nepasiruošęs. Jei jį sugadinsite plaukiodami, nardydami ar net netyčia įmetę į upę ar ežerą, turite žinoti – garantija negalios.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Įsigijote telefoną, kuris turi IP68 atsparumo dulkėms ir vandeniui sertifikatą ir jau ruošiatės su juo nerti į vandenį? Neskubėkite, tam jūsų telefonas tikrai nepasiruošęs. Jei jį sugadinsite plaukiodami, nardydami ar net netyčia įmetę į upę ar ežerą, turite žinoti – garantija negalios, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Jei prieš penkerius ir daugiau metų telefono atsparumas dulkėms ir vandeniui buvo išskirtinė savybė, dabar jį turi didžioji dauguma išmaniųjų – ne tik flagmanų, bet ir žemesnės klasės telefonų. Visgi visi jie turi vieną bendrą savybę: yra atsparūs, bet nėra nepralaidūs vandeniui. Tarp šių dviejų savybių yra esminis skirtumas.

Drąsios reklamos, griežtos garantijos – sušlapinus telefoną, jį remontuoti teks už savo pinigus

„Telefonai, kaip ir dauguma elektronikos įrenginių, nėra skirti naudoti vandenyje. Taip, kai kurie jų yra atsparūs vandeniui – jais galima paskambinti netikėtai užklupus lietui, nesijaudinti apipylus stikline vandens ar aptaškius pravažiuojančiam automobiliui, bet tai anaiptol nereiškia, kad su tokiu telefonu galima nerti darytis asmenukių į jūrą ar baseiną. Jie tam tiesiog nėra pritaikyti ir niekas negarantuoja, kad vandens jie nepraleis“, – atkreipia dėmesį „Telia“ įrangos vadovas Aurelijus Vaičiulionis.

Laboratorinės sąlygos – toli nuo realybės

Tad ką iš tiesų reiškia IP („Ingress Protection“, liet. pralaidumo apsauga) standartas ir du greta jo esantys skaičiai? Pirmasis skaičius – tai atsparumo kietiems kūnams įvertinimas, nuo 0 (jokio atsparumo) iki 6 (pilnai atsparus – nepatenka net smulkios dalelės). Antras skaičius nusako atsparumą vandeniui ir gali būti nuo 0 (neatsparus vandeniui) iki 9 (atsparus plovimui karštu vandeniu stipria srove). Jei vietoje kurio nors skaičiaus nurodomas X, tai reiškia, kad atsparumas nebuvo patikrintas.

Dažniausiai telefonai ir kita elektronika turi IP67 arba IP68 sertifikatą. Abiem atvejais šie įrenginiai nepraleidžia dulkių. Telefonas su IP67 buvo patikrintas pusvalandžiui panardinus į vandenį 1 metro gylyje, o IP68 – panardinus į 1,5 m ir giliau pusvalandžiui arba ilgesniam laikui. Taigi jau patys testai, kuriuos atlikus įrenginiams suteikiamas IP sertifikatas, aiškiai apibrėžia, kaip, kiek laiko ir kokias sąlygas jie ištvėrė.

Antra, bandymai atliekami su keliais atsitiktiniais įrenginiais iš pirmosios partijos, o į prekybą patenkantys visi gaminiai nėra atskirai tikrinami. Pavyzdžiui, narams skirti laikrodžiai, kurie veikia iki 50 metrų gylio ir yra nepralaidūs vandeniui, tikrinami atskirai, po vieną, ir tik įsitikinus jų patikimu veikimu, supakuojami ir išleidžiami į prekybą.

Trečia, IP atsparumo testai atliekami griežtai kontroliuojamomis laboratorinėmis sąlygomis: naudojamas distiliuotas vanduo, įrenginiai į jį nardinami iš lėto, jie būna budėjimo režime, o ištraukus pilnai išdžiovinami ir tik tada tikrinama, ar visos funkcijos veikia.

„Daug reiškia jau vien vandens cheminė sudėtis. Jūros vanduo yra druskingas, baseinuose naudojami chemikalai, ežere apstu bakterijų ir nešvarumų, sultyse ir kituose gėrimuose – įvairių ingredientų. Visa tai gali pakenkti telefone naudojamoms izoliacinėms medžiagoms, o patekus į vidų – pažeisti elektroniką“, – pastebi A. Vaičiulionis.

Net jei po pirmo bandymo telefonas liks sveikas, svarbu nepamiršti, kad laikui bėgant viskas dėvisi – ne išimtis ir telefonuose esančios tarpinės, guminės izoliacijos. Po ilgesnio naudojimo jose gali atsirasti įtrūkimų ir nesandarumų, taigi jų atsparumas ilgainiui mažėja.

Drąsios reklamos grantijos sąlygų nepakeitė

A. Vaičiulionis pastebi, kad ir telefonų gamintojai savo įrenginių atsparumo skysčiams nebereklamuoja taip drąsiai, kaip anksčiau. Viena pirmųjų IP68 sertifikatais savo aukščiausios klasės telefonus pradėjusi aprūpinti kompanija „Sony“ pirmosiose reklamose dar rodė, kaip jie fotografuoja po vandeniu, bet vėliau puolė aiškinti, kad žmonėms to daryti nereikėtų. HTC reklamoje rodė, kad telefonu U11 galima naudotis maudantis – ji Didžiojoje Britanijoje buvo uždrausta, nes ji klaidino vartotojus. Panašių situacijų buvo ir Lietuvoje – viena Lietuvos kompanija savo reklamose skandino „iPhone“ telefoną, o kai į ją ėmė kreiptis taip savo išmaniuosius sugadinę žmonės, suskubo gintis, kad namuose tokių eksperimentų atlikti nederėtų.

Daugelio telefonų gamintojų svetainėse galima rasti paaiškinimus, ką su vandeniui ir dulkėms atspariais telefonais galima, ir ko negalima daryti. Pavyzdžiui, telefonui nepakenks lietaus lašai, aptaškymas vandeniu, juo galima žiūrėti filmus ar serialus plaunant indus (žinoma, telefoną reikia pasidėti greta kriauklės, o ne mirkyti joje) ir t .t. Tačiau žmonėms patariama nesinešti telefono į baseiną, ežerą ar jūrą, nefilmuoti ir nefotografuoti po vandeniu. Jei telefonas sušlampa, jį prieš naudojimą patariama gerai nusausinti, įskaitant visas jungtis ir kortelių dėklus. Tik nenaudokite tam plaukų džiovintuvo – jis gali dar labiau pakenkti įrenginiui.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad garantijos sąlygose tokie telefonų gamintojai, kaip „Sony“, „Samsung“, „Apple“, „Huawei“, yra įtraukę punktą, kuriame nurodoma, kad telefonui garantinis remontas nebus atliekamas ir jis nebus keičiamas, jei bus nustatyta, kad jis sugedo dėl netinkamo naudojimo. Į tai, be kita ko įeina, ir vandens pažeidimai. Kitaip tariant, jei telefonas „numirs“ jį panardinus, net jei jis yra atsparus vandeniui, remontuoti jį teks iš savos kišenės.

Elektronika.lt redakcijos pastaba

Paprašėme Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos komentaro ir pasidomėjome: 1) ar gali būti prieštaravimas tarp reklamuojamų (ar prekės aprašyme nurodytų) suderinamumo dėl IP67/IP68 sertifikatų su gamintojo garantinėmis sąlygomis, numatančiomis, kad garantija negalioja prie vandens poveikio; 2) ar pardavėjas prekės informacijoje, nurodydamas, jog gaminys turi IP67/IP68 sertifikatus, privalo kartu nurodyti išsamią informaciją, kuri leistų priimti sprendimą dėl įsigijimo: kad garantija, nepaisant sertifikatų dėl vandens poveikio, – negalios? Vartojimo prekių skyriaus vyresnioji patarėja Vita Šarmavičienė pateikė tokį atsakymą:

„Atsakydami į pirmą klausimą, informuojame, kad šiuo atveju yra svarbūs keli aspektai: 1) pardavėjo pareiga vartotojui prieš sutarties sudarymą suteikti teisingą, išsamią, neklaidinančią informaciją apie prekę, jos savybes, naudojimo būdą ir pan.; 2) vartotojas prekę turi pradėti naudoti tik išsamiai susipažinęs su gamintojo (pardavėjo) pateikta prekės naudojimo instrukcija ir kt. dokumentais (prekės naudojimas ne pagal taisykles, kaip ir trečiųjų asmenų kaltė ar nenugalim jėga, yra pardavėjo atsakomybę šalinančios priežastys); 3) pardavėjas, pateikęs neteisingą, neišsamią informaciją arba jos išvis nepateikęs vartotojui, susiduria su iš to kylančiomis teisinėmis pasekmėmis. Taigi, vertinant prekės kokybę bei informacijos apie ją tinkamumą, svarbu paminėti, kad atsakomybė už šiuos dalykus tenka pardavėjui (ne gamintojui), kita vertus, vartotojas, privalo prekę naudoti pagal (pardavėjo) gamintojo nurodytas naudojimo taisykles tam, kad galėtų ateityje reikšti pretenzijas dėl prekės kokybės, jeigu atsiras prekės defektas.

Papildomai atkreiptinas dėmesys, kad Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 6.2286 straipsnyje yra numatyta, kad, sudarant sutartis, verslininkas privalo aiškiai ir suprantamai suteikti vartotojui būtiną, teisingą, išsamią ir neklaidinančią informaciją apie, be kita ko, prekės ar paslaugos pagrindinės savybės, taip pat turi būti pateikta informacija apie prekės garantiją pagal įstatymą, tinkamumo naudoti terminas, garantinio aptarnavimo ir kokybės garantijos (komercinės garantijos) sąlygos, jeigu reikalinga. Pažymėtina ir tai, kad Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo 5 straipsnyje numatytas klaidinančios reklamos draudimas. Taigi, vartotojams turi būti suteikta teisinga informacija apie siūlomų produktų savybes, įskaitant ir informaciją apie telefonų atsparumą vandeniui.

Dėl Jūsų minimų garantinių išimčių, kurios pateikiamos vartotojui jau prekę įsigijus, pažymėtina, kad pardavėjas prieš sudarant sutartį turi suteikti esminę informaciją, reikalinga apsisprendimui dėl sutarties sudarymo. Iš esmės būtų sudėtinga suteikti galimam pirkėjui informaciją apie visas prekės savybes, specifikacijas, naudojimo (surinkimo) instrukcijas ir pan., todėl, kaip minėta, paaiškėjus, kad prekės informacija ar instrukcija yra neteisinga/neišsami, pardavėjui kyla atsakomybė dėl tokios informacijos nesuteikimo ar klaidingos informacijos pateikimo.

Atsakydami į Jūsų antrą klausimą, pažymime, kad šiuo atveju svarbu yra kokia informacija bus pateikta apie prekės naudojimą, kokia yra jos paskirtis ir vartojimo ypatumai (kaip gamintojas yra pagaminęs konkretų daiktą, prie kokių sąlygų jis veikia, kokiomis sąlygomis jį galima naudoti, turėti sąlytį su vandeniu ir pan.). Kaip minėta, jeigu pardavėjas nurodo (reklamuoja) klaidinančią/neteisingą informaciją, už tai yra numatyta atsakomybė ir iš to kyla teisinės pasekmės.“


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama