Elektronika.lt
 2024 m. kovo 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 19 d. 10:25
Nuotolinė sveikatos stebėsena keičia sveikatos priežiūros modelį
Kovo 19 d. 08:13
Kaip ir kuo valyti „iPhone 15“
Kovo 18 d. 20:26
„Telia“ elektromobiliai ir daiktų internetas mažina dyzelino vartojimą milijonais litrų
Kovo 18 d. 17:25
ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?
Kovo 18 d. 14:27
„Porsche“ pristatė galingiausius elektromobilio „Taycan“ modelius
Kovo 18 d. 11:51
Lietuvoje – inžinierių stygius: ar padėtis tikrai be išeities
Kovo 18 d. 08:38
Kaip skatinsime tvarų vartojimą? Neišmesti, o taisyti!
Kovo 17 d. 17:43
Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?
Kovo 17 d. 13:26
Kokias pamokas atnešė autonominių automobilių eksperimentas Vilniuje?
Kovo 17 d. 09:11
RRT: Lietuvoje mobilus internetas spartėja, tačiau pasirinktas 5G diegimo būdas gerina ne visus kokybės parametrus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

2019-ieji technologijų pasaulyje: 5G, dirbtinis intelektas ir daugiau bendravimo laisvės

Publikuota: 2019-01-16 16:16
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Tarp didžiausią poveikį visuomenei atnešiančių pokyčių artimiausioje ateityje ekspertai išskiria sparčiai plėtojamas dirbtinio intelekto, papildytosios realybės ir 5G ryšio technologijas. Pernai Vilniuje pradėjus veikti pirmosioms 5G stotims, Lietuva jau važiuoja pirmąja pasaulio ryšio technologijų klase.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Tarp didžiausią poveikį visuomenei atnešiančių pokyčių artimiausioje ateityje ekspertai išskiria sparčiai plėtojamas dirbtinio intelekto, papildytosios realybės ir 5G ryšio technologijas. Pernai Vilniuje pradėjus veikti pirmosioms 5G stotims, Lietuva jau važiuoja pirmąja pasaulio ryšio technologijų klase, sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius. Tačiau tai nėra viskas – šie metai atneš naują „WiFi“ standartą, 10 gigabitų per sekundę (Gb/s) šviesolaidžio greitaveiką, o taip pat naujus kibernetinio saugumo iššūkius.

2019-ieji technologijų pasaulyje: 5G, dirbtinis intelektas ir daugiau bendravimo laisvės

5G era prasidėjo

Poreikis naujos kartos ryšiui atsiranda iš būtinybės žmonėms didinti technologijų suteikiamas galimybes ir jų pasiekiamumą. Ir žmonės tai vertina: pastaraisiais metais lietuvių sunaudojamų mobiliųjų duomenų kiekis auga po maždaug 70–80 proc. per metus ir šis tempas nelėtėja. Prognozuojama, kad 2025 metais vienas „Telia“ mobiliojo ryšio klientas vidutiniškai persiųs 98 GB duomenų per mėnesį. Milžiniškais tempais auga ir prie interneto prijungtų įrenginių skaičius: jau kitąmet visame pasaulyje prie tinklo bus prijungta daugiau nei 50 milijardų įrenginių. Taigi ryšio operatoriams nelieka nieko kito, kaip prisitaikyti ir ruoštis mobiliajai ateičiai.

1 gigabito per sekundę (Gb/s) ir didesnė interneto sparta, žmogui nejuntama delsa, didesnis saugumas ir patikimumas – visa tai žada 5G. Tačiau ryšys be žmonėms ir verslui skirtų įrenginių būtų bevertis, tad šįmet su nekantrumu laukiama 5G palaikančių įrenginių – visų pirma, už konkurencingą kainą parduodamų namų ir biurų maršrutizatorių. Įdomus faktas: nors pirmieji 5G palaikantys išmanieji telefonai pasirodys jau pirmoje šių metų pusėje, jiems 5G artimiausius kelerius metus nebus aktualus, nes privačių vartotojų poreikius visiškai tenkins šiuo metu pilnai išplėtota 4G technologija.

Laidai – po žeme, bet nepalaidoti

Nesnaudžia ir šviesolaidinio interneto tiekėjai. Antai JAV Interneto ir televizijos asociacija NTCA, kartu su kitų žemynų ryšio tiekėjais paskelbė iniciatyvą provokuojančiu pavadinimu – 10G. Tik jei 5G simbolizuoja naują mobiliojo ryšio kartą, tai 10G pateikia užuominą į konkretų laidais žmones pasiekiančio interneto parametrą: 10 Gb/s ir didesnį greitį.

Lietuvoje šviesolaidžiu į namus jau dabar siūloma 1 Gb/s sparta yra įprastas dalykas, o tad artimiausiais metais greitaveika bus padidinta dešimteriopai. „Telia“ testai jau vyksta.

Dar vienas namų vartotojams svarbus pokytis – šįmet numatoma sertifikuoti šeštosios kartos „WiFi“ ryšį, kodiniu pavadinimu „802.11ax“. Kaip ir šiuo metu naujuose maršrutizatoriuose naudojamas „802.11ac“ standartas, jis naudos 2,4 GHz ir 5 GHz dažnius, o taip pat prijungs dažnių juostas iš 1 GHz ir 7 GHz spektro bei turės kitų patobulinimų. Visa tai leis namų kompiuteryje ar kitame įrenginyje „WiFi“ ryšiu pasiekti kelių ar net keliolikos gigabitų per sekundę spartą. Pirmieji šį standartą palaikantys maršrutizatoriai jau pristatyti praėjusią savaitę Las Vegase vykusioje technologijų parodoje „CES 2019“.

„Atsirandant naujoms, tobulesnėms technologijoms, senųjų pamažu atsisakoma. Mobiliojo ryšio srityje toks likimas pirmiausia ištiks 3G – jos dažnius dar pernai „Telia“ pradėjo perkelti į 4G, kadangi tai leidžia dar labiau pagerinti ryšio kokybę ir spartą. Visiškai išjungti 3G šįmet dar neplanuojame, bet tai tik laiko klausimas. Užtat jau ne vienerius metus laidojami laidiniai telefonai ir jų linijomis teikiamas DSL internetas ir toliau gyvuos. Naujausias jo patobulinimas, S-VDSL technologija, esant tinkamoms techninėms sąlygoms leidžia pasiekti net iki 250 megabitų per sekundę spartą, o tai jau šviesolaidžiui artimas greitis“, – pastebi A. Šemeškevičius.

Jis priduria, kad laidinis interneto ryšys pasižymi aukšta kokybe, patikimumu ir leidžia pasiūlyti garantuotą interneto greitį, o šviesolaidis apskritai yra visų šiuolaikinių ryšio tinklų, įskaitant ir mobiliuosius, pamatas – būtent juo sujungtos visos mobiliojo ryšio stotys.

Įsilaužėliai nesnaudžia

Augant prie interneto prijungtų įrenginių skaičiui ir duomenų perdavimo spartai, tampa vis sudėtingiau suvaldyti kibernetines grėsmes, o jų sudėtingumas kiekvienais metais tik didėja. Dėl to žmonės ir įmonės renkasi paslaugas su integruotais saugumo sprendimais: saugi debesija, el. paštas su brukalų ir kenkėjų filtrais, internetas su antivirusu ir panašiai.

„Šioje srityje didelis iššūkis tenka paslaugų tiekėjams, kadangi atakų plotis auga, jos tampa kompleksinės, išnaudojamos visos turimos priemonės. Ką tai reiškia? Įsilaužėliai ieško ir naudojasi visais įmanomais būdais gauti naudos, o dar tiksliau – pajamų, nesvarbu, ar tai patiklaus žmogaus suteiktas e. bankininkystės prisijungimas, ar įmonės sumokėta išpirka už užšifruotus duomenis, ar šantažo būdu gauti pinigai. Dėl to kibernetinio saugumo kompanijos vis labiau remiasi dirbtiniu intelektu ir mašininio mokymosi algoritmais, kurie iš dalies pakeičia žmones“, – komentuoja „Telia“ technologijų vadovas A. Šemeškevičius.

Laisvė, kokybė ir nauji pomėgiai

Keičiasi ne tik technologijos, bet ir taisyklės bei reguliavimas, o visa tai tiesiogiai jaučia žmonės. Lietuviai, kaip ir kiti europiečiai, jau pusantrų metų keliauja po ES šalis ir gali skambinti, siųsti SMS ir naršyti taip pat, kaip namie. Šis pokytis lėmė smarkiai padidėjusį žmonių apetitą mobiliesiems duomenims – vien „Telia“ klientai dabar kitose ES šalys išnaršo net 14 kartų daugiau duomenų nei prieš „Roam Like at Home“ reglamento įsigaliojimą. Palankios sąlygos mobiliajam naršymui sudaromos ir ne ES užsienio šalyse, jose duomenų sunaudojimas auga panašiu tempu.

2019 metais laukia dar vienas žmonėms palankus pokytis: laikantis ES direktyvų, gegužę privatiems klientams, skambinantiems tiek iš laidinio, tiek iš mobiliojo telefono ženkliai sumažės tarptautinių skambučių kainos. Kitaip sakant, pigiau skambinsime ne tik būdami užsienyje, bet ir iš Lietuvos į kitų ES šalių numerius. Numatoma, kad maksimali skambučio į kitas ES šalis kaina sieks ne daugiau kaip 19 ct/min., o SMS kaina kris iki 6 ct (be PVM).

Dar vienas pokytis, kurį žmonės jau spėjo pajausti, tai auganti legalaus, kokybiško turinio pasiūla, aukštos raiškos (HD) vaizdas ir galimybė išmaniąją TV žiūrėti bet kur, naudojant mobilųjį ryšį. 2019-ieji nebus išimtis: žiūrovams siūlomo turinio bus dar daugiau, laukiama 4K raiškos filmų ir serialų, daug dėmesio bus skiriama ir nišinio pobūdžio transliacijoms. Viena iš pasaulinių tendencijų, iki šiol aplenkusių Lietuvą, yra mobilusis TV, sporto varžybų ir kitų transliacijų žiūrėjimas, visgi toks poreikis jaučiamas ir šie metai gali tapti lūžio metais.

Beje, kalbant apie sportą ir nišinį turinį – greta standartinių sporto šakų, tokių kaip krepšinis, futbolas, dailusis čiuožimas ar plaukimas, vis didesnio žiūrovų dėmesio sulaukia e. sporto varžybos, kurių metu kiberatletai varžosi žaisdami kompiuterinius žaidimus, tokius kaip „Dota 2“, „League Of Legends“, „Counter-Strike: Global Offensive“ ir kt.

Tai – tik dalis to, ko jau šiais metais žmonės gali tikėtis iš ryšio operatorių ir technologijų kompanijų. Kurios prognozės išsipildė, o kurių dar teks palaukti, patikrinsime artėjant 2020-iesiems.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama