Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 14:25
„Sony“ pristato labai lauktus programinės įrangos atnaujinimus, įskaitant C2PA atitikimą ir vaizdų autentiškumo užtikrinimą
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Kas kuria išmaniuosius telefonus?

Publikuota: 2018-04-13 10:25
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Išmanieji telefonai, kaip dar daugelis kitų išmaniųjų įrenginių, tapo neatskiriama kiekvieno iš mūsų gyvenimo dalimi. Būtent dėl išmaniųjų įrenginių, kurie gali atlikti tiek labai atsakingas užduotis, tiek gelbsti atliekant įprastus buities darbus, žmonių kasdienybė tapo daug patogesnė. Ir visgi, ar daugelis iš mūsų bent įsivaizduoja, kaip kuriami mūsų kasdieniai „palydovai“ – išmanieji telefonai?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Išmanieji telefonai, kaip dar daugelis kitų išmaniųjų įrenginių, tapo neatskiriama kiekvieno iš mūsų gyvenimo dalimi. Būtent dėl išmaniųjų įrenginių, kurie gali atlikti tiek labai atsakingas užduotis, tiek gelbsti atliekant įprastus buities darbus, žmonių kasdienybė tapo daug patogesnė.

Ir visgi, ar daugelis iš mūsų bent įsivaizduoja, kaip kuriami mūsų kasdieniai „palydovai“ – išmanieji telefonai? Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Elektronikos fakulteto dėstytojai Andrius Katkevičius, Vytautas Urbanavičius, Darius Plonis sutiko pasidalinti šio proceso paslaptimis.

Kas kuria išmaniuosius telefonus?

Pasak VGTU ekspertų, visų pirma reikėtų suprasti, kas yra išmanusis įrenginys arba sistema. Jei jų veikimo principas paremtas algoritmu, kuris lemia, kaip sistema ar įrenginys turėtų elgtis, kintant įvesties duomenims, šie įrenginiai gali būti vadinami išmaniaisiais. Visi išmanieji įrenginiai yra elektroniniai. Kai kurių įrenginių valdymas ir sprendimo priėmimas atliekamas pačiame įrenginyje, kitais atvejais įrenginys gali būti prijungtas prie interneto tinklo bei siųsti duomenis apdorojimui į „debesų internetą“. Dauguma vartotojų naudoja šiuos įrenginius net nesusimąstydami, kokiu principu jie veikia, kiek skirtingų sričių apima jų gamybos procesas ir kiek įvairių specialistų reikia jų projektavimui, gamybai ir aptarnavimui.

Taigi, kokia komanda dirba, kuriant išmanųjį mobilųjį telefoną? Tai – elektroninis įrenginys, todėl tokio įrenginio projektavimui tikrai bus reikalingas bent vienas elektronikos inžinierius, taip pat kitų sričių specialistai: dizaineris, kuris projektuos telefono korpuso išvaizdą, analitikas, kuris įvertins vartotojų poreikius ir t. t.

Su visomis iškylančiomis projektavimo užduotimis vienas elektronikos inžinierius tikrai nesusitvarkytų, tad šiais laikais kiekvieno išmaniojo įrenginio projektavimo ir gamybos procese dirba kūrėjų komanda. Jau ne vienas tyrimas parodė, kad darbas komandoje yra našesnis. Pati elektronikos sąvoka yra labai plati, todėl, norint suprasti išmaniojo mobiliojo įrenginio gamybos procesą, reikia elektronikos sritį skirstyti į smulkesnes sritis.

Kuriant išmanųjį mobilųjį telefoną, visų pirma reikalingas elektronikos inžinierius, kurio specializacija yra schemų projektavimas. Šio inžinieriaus užduotis yra suprojektuoti išmaniojo įrenginio elektrinę principinę schemą. Tokiam darbui reikalingos elektronikos įtaisų, elektrotechnikos, analoginių ir skaitmeninių schemų projektavimo žinios. Vienam elektronikos inžinieriui suprojektavus elektrinę principinę schemą, toliau darbus perima kitas elektronikos inžinierius, kuris specializuojasi spausdintų plokščių projektavime, trasavime.

Trasuojant spausdintines plokštes, vėlgi reikalingos analoginių ir skaitmeninių schemų projektavimo, fizikos ir mikrobangų teorijos bei technikos žinios.

Spausdintinių plokščių projektuotojas nuolatos bendrauja su dizaineriu, kuris projektuoja įtaiso korpusą, jie turi suderinti spausdintinės plokštės dydį ir tvirtinimo taškus. Šio inžinieriaus sudaryti spausdintinės plokštės brėžiniai siunčiami į fabriką, kuriame pagaminamas sutartas kiekis bandomųjų spausdintinių plokščių.

Išmaniajame įrenginyje visuomet yra bent vienas mikrovaldiklis. Mikrovaldiklis yra centrinė bet kokio išmaniojo įrenginio dalis, kuriame ir saugomas visas įrenginio „išmanumas“. Išmaniajam įrenginiui reikalingos specifikacijos mikrovaldiklį parenka elektronikos inžinierius, kuris programuoja įterptines sistemas. Šios srities programuotojui yra reikalingos analoginių ir skaitmeninių schemų projektavimo žinios, taip pat jam reikia gerai išmanyti mikrovaldiklio architektūrą. Įrenginio kūrėjų komandoje dažnai dirba ir operacinių sistemų architektas.

Visi šie išvardinti elektronikos specialistai sudaro minimalios sudėties išmanaus mobiliojo telefono kūrimo komandą. Jie surenka įvesties duomenis, o kas turėtų juos apdoroti, įgyvendinti išmanųjį valdymo algoritmą? Dažniausiai tai būna elektronikos inžinieriai, kurių specializacija yra analoginių ir skaitmeninių signalų apdorojimas.

Atkreipkime dėmesį į išmaniojo mobiliojo telefono vaizdo kameros valdymo programėlę. Kai fotografuojate kitus žmones, kameros programėlė identifikuoja, sufokusuoja ir kvadratėliu apibrėžia žmonių veidus.

Dažniausiai už kameros duomenų priėmimą mikrovaldiklyje atsakingas būtent įterptinių sistemų programuotojas. Toliau jis panaudoja kitų inžinierių pateiktas vaizdo apdorojimo bibliotekas ir išmaniojo mobiliojo įrenginio ekrane pavaizduoja jau apdorotus vaizdo duomenis. Kameros vaizdo duomenų apdorojimo bibliotekas pateikia analoginių ir skaitmeninių signalų apdorojimo srityje besispecializuojantis elektronikos inžinierius. Išmaniojo įrenginio kūrimo komandoje taipogi dirba ir elektronikos inžinieriai, kurių specializacija yra prototipo testavimas bei dokumentavimas. Jų funkcijos yra tokios pat svarbios, kaip ir visų kitų išmaniojo įrenginio kūrėjų komandoje dirbančių specialistų, nes tik testuotojas nusprendžia, kada išmanusis įrenginys jau veikia tinkamai ir jį galima pateikti vartotojams.

Žinoma, kurti išmaniuosius telefonus nepradedama tik to panorėjus – elektros inžinieriai turi įgyti reikiamą išsilavinimą bei šios srities patirties. Šiuo metu elektronikos inžinierių poreikis yra didelis ir nuolat auga, o šių studijų absolventų įsidarbinimo lygis yra aukštas, pradiniai atlyginimai lenkia vidurkį. Elektronikos inžinieriai gali dalyvauti globalioje darbo rinkoje, nes jų poreikis yra didelis visose Europos sąjungos šalyse. Jau studijuodami elektronikos inžineriją, studentai turi dideles galimybes išvažiuoti tobulintis į užsienio universitetus pasisemti tarptautinės patirties. Taigi, jei esi kūrybingas, domiesi elektroninėmis sistemomis ir galbūt svajoji vieną dieną prisidėti prie išmaniojo telefono kūrimo komandos, ši sritis būtent tau.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama