Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Lietuviai neatsilieka nuo amerikiečių: anoniminio ir nemokamo interneto privalumai sužavėjo tautiečius

Publikuota: 2013-11-05 15:03
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Mokslo ir technologijų populiarinimo centras

Analitinė ir konsultacinė kompanija „Accenture“ JAV ir D. Britanijoje atliko įdomią telefoninę apklausą apie tai, ar šių valstybių gyventojai dažnai naudojasi „piratiniu internetu“ ir kokiais tikslais jie tai daro. Gauti rezultatai nustebino net ir pačius analitikus – tokia veikla jau išaugo iš atsitiktinių „išdaigų“ lygio ir tapo vos ne įprastiniu dalies interneto naršytojų įpročiu.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Lietuviai neatsilieka nuo amerikiečių: anoniminio ir nemokamo interneto privalumai sužavėjo tautiečiusAnalitinė ir konsultacinė kompanija „Accenture“ JAV ir D. Britanijoje atliko įdomią telefoninę apklausą apie tai, ar šių valstybių gyventojai dažnai naudojasi „piratiniu internetu“ ir kokiais tikslais jie tai daro. Gauti rezultatai nustebino net ir pačius analitikus – tokia veikla jau išaugo iš atsitiktinių „išdaigų“ lygio ir tapo vos ne įprastiniu dalies interneto naršytojų įpročiu.

Iš JAV ateinanti mada

Kalbant skaičių kalba, bent 12 % visų apklausoje sudalyvavusių asmenų nelegaliai naudojosi svetimu internetu per „Wi-Fi“ tinklus. Verta atkreipti dėmesį, jog į šį procentą neįtraukti legalūs prisijungimai prie viešų ar atvirų „Wi-Fi“ tinklų, laikantis tinklo savininko nustatytų taisyklių. Pavyzdžiui, viešoje vietoje trumpalaikiai prisijungimai (elektroninio pašto ar socialinių tinklų patikrinimui) prie atvirųjų „Wi-Fi“ tinklų yra visiškai legalūs, tačiau juos naudoti nuolatiniam interneto ryšiui formaliai jau yra nelegalu. Taip pat formaliai nelegalu ir slapta jungtis prie kaimynų „Wi-Fi“ interneto tinklo.

Tačiau taip pat formaliai nelegalu ir su automobiliu viršyti greitį, tačiau kas to nedaro? Ne kitokia situacija ir su „Wi-Fi“ tinklais. Labiausiai tokius prisijungimus prie svetimų tinklų yra pamėgę 18–34 metų amžiaus britai ir amerikiečiai. Apklausos metu paaiškėjo, jog interneto piratavimu užsiėmė 1/3 šios amžiaus grupės respondentų, o JAV piliečių, mėgstančių prisijungti prie svetimų „Wi-Fi“ tinklų yra dvigubai daugiau, nei britų. Tikriausiai tai menkai susiję su didesniu atsakomybės lygiu – tiesiog JAV teritorijoje kol kas bevielis internetas labiau paplitęs nei D. Britanijoje, o ir autorinio turinio sergėtojų veikla žymiai aktyvesnė.

Interneto piratavimas kaip saugumo priemonė

Įdomu tai, jog prisijungti prie atviro „Wi-Fi“ tinklo skatina ne tik noras nemokamai naudotis internetu, bet ir kaip saugumo priemonė bandant išvengti teisinių problemų dėl nelegalios veiklos internete. Žinoma, nedažnas pilietis užsiima įsilaužimais ar kita panašia veikla, tačiau nelegaliai persisiųsti filmus, muziką ar žaidimus mėgsta daugelis.

Intensyvėjant kovai su turinio piratais, dažnai naudojantis „torrent“ tinklapių paslaugomis galima sulaukti ir bėdos. Vienintelė išeitis – nepalikti įrodymų, jog būtent jūs siuntėte autorinėmis teisėmis apsaugotus kūrinius. Čia puikiai pasitarnauja „Wi-Fi“ tinklai – policijai bus labai sunku arba iš vis neįmanoma įrodyti, kuris iš atvirojo tinklo naudotojų pažeidė įstatymą.

Tokia strategija gana plačiai išplito JAV didžiuosiuose miestuose, o dabar ją pamėgo ir europiečiai, o ypač emigrantai iš Rytų Europos, tame tarpe ir Lietuvos. Nuo pat jaunystės pripratę prie piratinio turinio iš „torrent“ tinklapių, į D. Britaniją ar kitas Europos valstybes uždarbiauti išvykę tautiečiai neketina švaistyti pinigų legalios muzikos ar filmų įsigijimui, tačiau prisiklausę gąsdinančių istorijų apie teisėsaugos veiklą, internete elgiasi atsargiau ir autorinėmis teisėmis apsaugotus kūrinius „siurbia“ per surastus atvirus „Wi-Fi“ tinklus.

Tokia strategija jau duoda vaisių – internete galima surasti ne vieną istoriją, kuomet apkaltinti neteisėtu turinio persisiuntimu rimtesnės bėdos išvengė tik todėl, kad policijai nepavyko susekti tikslaus siuntėjo IP adreso. Pavyzdžiui, žemiau pateikta ištrauka iš forume uzdarbis.lt vykusios diskusijos apie autorinėmis teisėmis apsaugoto turinio persisiuntimą D. Britanijoje (kalba netaisyta):

„Dėl „piratavimo“ kaip supratau niekas nieko nebijote ir siunčiate „Torrent'us“ lyg būtumėte Lietuvoje. Kodėl man taip įdomu? Visų pirma čia didžiulė pasiūla video filmų, muzikos, kompiuterinių žaidimų ar programų įvairiausiose parduotuvėse, kai Lietuvoje tokiu parduotuvių jau beveik nebeliko. Antra vienam bendradarbiui prieš pusę metų atėjo laiškas prašantis susimokėti 500 svarų baudą už piratiniu būdų parsiųstą turinį, tiesa jie liko nieko nepešę, nes jis failus siuntėsi per „WiFi“ modemu skleidžiamą ryšį. Ši aplinkybė bendradarbiui nesutikus sumokėti baudos apsunkino bandymą įrodyti, kad būtent jis siuntėsi piratinį turinį. Trečia, kiek girdėjau ir skaičiau čia UK griežtesnė įstatymų bazė susijusi su „piratavimu“ internete.“

Paprastai Lietuvoje vakarų pasaulio mados ir įpročiai ateina pavėluotai, tad kol kas ši strategija pas mus dar nėra labai plačiai žinoma, bet kaip bus po pusmečio ar metų jau sunku prognozuoti. Turbūt intensyvesnį „Wi-Fi“ interneto piratavimą pristabdo kokybiškas šviesolaidžių tinklas bei aprimusi autorinių teisių sergėtojų veikla. Visgi atgijus tokioms rezonansinėms byloms, kaip kad buvo su „Linkomanija“, neabejotinai dalis lietuvių panorės išmėginti autorinių kūrinių siuntimą per atviruosius „Wi-Fi“ tinklus.

Naudojama įranga

Paprastai toks interneto piratavimas neatsiejamas nuo specialios įrangos panaudojimo – aktyvios „Wi-Fi“ interneto zonos nėra didelės ir pakraščiuose ryšys būna nestabilus, tad vien „Wi-Fi“ ryšio modemo nepakanka. Štai todėl didelė dalis nemokamo „Wi-Fi“ interneto gerbėjų naudojasi specializuotais ryšio stiprintuvais arba bent jau išorinėmis antenomis. Tokią įrangą galima laisvai įsigyti praktiškai visose Vakarų valstybėse, tame tarpe ir Lietuvoje. Pas mus bene vienintelė specializuota ryšio stiprintuvų parduotuvė www.rysiostiprinimas.lt siūlo tiek pilnus „Wi-Fi“ ryšio stiprintuvų-imtuvų komplektus, tiek ir atskiras antenas.

Atrodytų, jog interneto piratavimui didelį smūgį galėtų suduoti draudimas prekiauti „Wi-Fi“ ryšio stiprinimo įranga. Tačiau uždrausti irgi nėra paprasta, mat dalis pirkėjų šią įranga naudoja visiškai legaliais tikslais – atvirųjų „Wi-Fi“ tinklų signalo priėmimui kelionėse ar atostogų metu, kuomet reikia kokybiško interneto vien trumpalaikiams prisijungimams.

Žiūrint į JAV patirtį, panašu, jog interneto piratavimas tik populiarės ir Europoje, o autorinių teisių sergėtojams tai bus didelis galvos skausmas, bandant susekti kas konkrečiai siunčiasi autorių teisėmis apsaugotus kūrinius.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama