Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Įspūdinga „Wi-Fi“ tinklo apimtis Lietuvoje: vysimės JAV pagal „interneto piratavimą“?

Publikuota: 2013-09-30 12:07
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Mokslo ir technologijų populiarinimo centras

Jau ne vienerius metus visame pasaulyje labai garsiai kalbama apie išvešėjusį ir jokioms kontrolės priemonėms nepasiduodantį autorinio turinio piratavimą. Nors kovoti bandoma tiek socialinėmis, tiek ir teisinėmis priemonėmis, bet kol kas visa tai primena „kovą su vėjo malūnais“. Visgi galima piratauti ne tik turinį, bet ir patį internetą arba tiksliau – interneto ryšį.

 Rodyti komentarus (4)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Jau ne vienerius metus visame pasaulyje labai garsiai kalbama apie išvešėjusį ir jokioms kontrolės priemonėms nepasiduodantį autorinio turinio piratavimą. Nors kovoti bandoma tiek socialinėmis, tiek ir teisinėmis priemonėmis, bet kol kas visa tai primena „kovą su vėjo malūnais“. Visgi galima piratauti ne tik turinį, bet ir patį internetą arba tiksliau – interneto ryšį.

Ši problema kol kas labiau aktuali gerą sparčiojo interneto infrastruktūrą sukūrusioms valstybėms, kai prasideda sparti „Wi-Fi“ bevielio interneto tinklo plėtra. Paprastai „Wi-Fi“ tinklo plėtra vyksta necentralizuotai, su daugybe skirtingų iniciatyvų – pavyzdžiui, Lietuvoje tūkstančius „Wi-Fi“ zonų turi sukūrę TEO ir LRTC, neatsilieka ir kiti interneto tiekėjai, tokie kaip „Cgates“. O kur dar įvairios kavinės, prekybos centrai, muziejai, įmonių ofisai? Negalima pamiršti ir savivaldybių iniciatyvų – nemokamos „Wi-Fi“ zonos sukuriamos kurortuose, pagrindinėse didesnių miestų gatvėse ar aikštėse. Šio nematomo voratinklio paskutinius potėpius užbaigia tūkstančiai pavienių gyventojų naudojamų privačių „Wi-Fi“ tinklų, kurie sukurti tam, kad būtų galima patogiai naudotis bevieliu internetu savo bute ar name.

Kaipgi atrodytu miestų ir kaimų aplinka, jei galėtume matyti visus veikiančius „Wi-Fi“ tinklus? Turbūt vaizdelis būtų panašus į voratinklio tinklą, ne ką mažiau painų nei tas, kurį sukuria visą valstybę padengusios radijo ar televizijos signalus pernešančios elektromagnetinės bangos.

Patyrinėti ir vizualizuoti šį „Wi-Fi voratinklį“ didmiesčio ir kaimiškoje vietoje nusprendė „Wi-Fi“ ryšio stiprintuvais prekiaujančios parduotuvės rysiostiprinimas.lt ekspertai. Į automobilį sumontavę standartinę „Wi-Fi“ ryšio stiprinimo įrangą, kurią sudaro mobilioji „Wi-Fi“ ryšio antena bei stiprintuvas-imtuvas („Signal king 990WN“ komplektas), pajungtas prie nešiojamo kompiuterio („Dell N5030“) per standartinę USB jungtį bei GPS imtuvas („Holux-GR-213U“).

Įdiegta speciali programinė įranga automatiškai skenuoja visus stiprintuvo aptinkamus „Wi-Fi“ tinklus, įvertina priimamo signalo stiprumą, jo pokytį automobiliui judant ir pagal gautus duomenis apskaičiuoja aptikto „Wi-Fi“ tinklo stiprumą. Visa ši informacija iš karto koduojama į programai „Google Earth“ suprantamą formatą, tad po skenavimo galima skaitmeniniame žemėlapyje matyti aptiktų „Wi-Fi“ tinklų geografinę padėtį ir jų stiprumą.

Pasiruošus visą įrangą, prasidėjo kelionė po vakarinę Lietuvos dalį – aplankyta Klaipėda, Palanga, Kretinga. Rezultatai pribloškiantys – visos miestų teritorijos tiesiog „paskendusios“ įvairaus galingumo „Wi-Fi“ interneto tinklų bangose. Vertinant rezultatus, reikia atkreipti dėmesį ir į tai, jog tinklai skenuoti ne visose miestų gatvėse, o tik pagrindinėse – važinėjant po visas gatves, tinklų kiekis dar ūgtelėtų.

Be to, po įrangos bandymų paaiškėjo, jog aptinkamų tinklų skaičius gerokai priklauso ir nuo važiavimo greičio – judant 30 km/h greičiu toje pačioje teritorijoje surandama apie 30 % daugiau aktyvių „Wi-Fi“ tinklų, nei judant 70 km/h greičiu. Tyrimas, kurio rezultatus matote žemiau, atlikti judant vidutiniškai 60 km/h greičiu, tad galima drąsiai teigti, kad realus „Wi-Fi“ tinklų skaičius tirtose teritorijose yra bent trečdaliu didesnis.

Įspūdinga „Wi-Fi“ tinklo apimtis Lietuvoje: vysimės JAV pagal „interneto piratavimą“?
„Wi-Fi“ tinklų paplitimas Klaipėdos mieste
Įspūdinga „Wi-Fi“ tinklo apimtis Lietuvoje: vysimės JAV pagal „interneto piratavimą“?
„Wi-Fi“ tinklų paplitimas Kretingos miestelyje
Įspūdinga „Wi-Fi“ tinklo apimtis Lietuvoje: vysimės JAV pagal „interneto piratavimą“?
„Wi-Fi“ tinklų paplitimas Palangos kurorte

Žemėlapiuose visi aptikti tinklai žymimi taip: apytikslėje tinklo zonos centro vietoje pažymimas spalvotas taškas, o aplink jį programa nubrėžia apskaičiuotą tinklo veikimo diapazoną. Aptikti „Wi-Fi“ tinklai žymimi trimis spalvomis, priklausomai nuo jų apsaugos lygio. Visiškai atviri ir nemokami tinklai pažymėti žalia spalva. Gelsva ir rausva spalva žymimi tinklai yra privatūs ir apsaugoti įvairaus lygio ir sudėtingumo slaptažodžiais, o kai kurie yra komerciniai – prisijungimas galimas tik sumokėjus mokesčius.

Atidžiau patyrinėjus žemėlapius matyti, kad bent ketvirtadalis yra visiškai atviri tinklai, prie kurių gali jungtis bet kas norintis ir turintis „Wi-Fi“ ryšio imtuvus.

Įspūdinga „Wi-Fi“ tinklo apimtis Lietuvoje: vysimės JAV pagal „interneto piratavimą“?
Atviri nemokami tinklai Klaipėdoje
Įspūdinga „Wi-Fi“ tinklo apimtis Lietuvoje: vysimės JAV pagal „interneto piratavimą“?
Atviri nemokami tinklai Kretingoje
Įspūdinga „Wi-Fi“ tinklo apimtis Lietuvoje: vysimės JAV pagal „interneto piratavimą“?
Atviri nemokami tinklai Planagoje

Prisiminus, kad visi šiuolaikiniai išmanieji telefonai, planšetiniai ar nešiojamieji kompiuteriai tokius „Wi-Fi“ imtuvus jau turi numatytus savo vidinėje konstrukcijoje, prisijungimo problemų visai nelieka. Na, nebent vienintelė – standartiniai integruoti imtuvai paprastai yra nedidelio jautrumo, tad gali aptikti tik kelis stipriausią signalą skleidžiančius „Wi-Fi“ tinklus. Tačiau panaudojus „Wi-Fi“ ryšio stiprintuvus-imtuvus su išorine antena (kaip kad minėtojo tyrimo metu), prisijungiama net ir prie gerokai nutolusių (iki kelių kilometrų atstumu) tinklų, tad ir šios problemos nelieka.

Gali iškilti logiškas klausimas – o iš kur tirtose teritorijose tiek daug atvirų ir nemokamų „Wi-Fi“ interneto tinklų? Jei miestų centruose esantys atviri nemokami tinklai dar gali būti paaiškinti savivaldybių iniciatyvomis, tai kaip su provincijoje ir priemiesčiuose esančiais tinklais? Atsakymas paprastas – tai arba vietinių verslų iniciatyva parduotuvėse, kavinėse ir kitose viešose vietose pastatyti „Wi-Fi“ siųstuvai, skirti klientams vilioti, arba menkas privačių „Wi-Fi“ maršrutizatorių savininkų saugumo jausmas. Viena iš įprastinių saugumo problemų, apie kurias kalbama jau labai senai – „Wi-Fi“ maršrutizatorių įsigiję ir bevielį tinklą sukūrę savininkai arba neuždeda tinklo slaptažodžių, arba juos palieka gamyklinius, kuriuos „nulaužti“ ar tiesiog atspėti – juokų darbas.

Tad bent kiek labiau technologijose išprusę gyventojai neretai naudojasi tokiais atvirais „Wi-Fi“ tinklais ne tik išvykose ar atostogose, bet ir namuose vietoj standartinio interneto ryšio. Štai toks reiškinys ir vadinamas „interneto piratavimu“: apsukrūs gyventojai vietoj sutarties su interneto tiekėju nusiperka „Wi-Fi“ ryšio stiprintuvo komplektą ir nemokamai naudojasi internetu iš neapdairių kaimynų arba tiesiog iš netoliese esančių viešųjų „Wi-Fi“ prieigų. Ši galimybė net labai paplitusi tam tikrose regionuose – tuo naudojasi kurortuose ar miestų centruose gyvenantys gyventojai.

Kiek paplitęs toks „interneto piratavimas“, tikslių duomenų nėra. Tačiau dar 2010 metais JAV rinkos tyrimų bendrovė „Mintel“ skelbė, kad šis reiškinys sparčiai plinta JAV ir tai lemia gerokai lėtesnę sparčiojo interneto plėtrą. Mat dalis internto vartotojų linkę verčiau naudotis piratiniu ir nemokamu „Wi-Fi“ interneto ryšiu, gaunamu iš kaimynų ar viešųjų prieigų, užuot patys užsisakę spartaus ryšio paslaugas.

Nors panašūs tyrimai Lietuvoje nėra atlikti, tokie interneto ryšio „pasiskolinimai“ neabejotinai paplitę ir pas mus – apie tai dažnai galima išgirsti jaunimo kalbas studentų bendrabučiuose, viešajame transporte.

Ar šis reiškinys yra tik neigiamas, ar turi ir teigiamų aspektų – tai jau kita tema, tačiau įvertinus, kaip plačiai mūsų šalyje yra paplitę „Wi-Fi“ tinklai, galima neabejoti bent tuo, kad „interneto piratavimas“ Lietuvoje kaip ir visame pasaulyje tik populiarės.

Taigi, gyvename įdomiais laikais: nemokamas piratinis turinys mus gali pasiekti net ir nemokamu piratiniu internetu. Trūksta tik vieno – nemokamų piratinių įrenginių, kuriais būtų galima jungtis prie tokio interneto. Sakysite, to jau niekada nebus? Kas žino – gal tokią galimybę ateityje padovanos ištobulėję ir išpopuliarėję 3D spausdintuvai?




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama