Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Bevielis „WiMax“ ryšys Lietuvoje – galbūt jau šiemet

Publikuota: 2006-01-04 07:55
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©Intel Corporation
Inf. šaltinis: Intel Corporation

Bevielis ryšys populiarėja visame pasaulyje. Tačiau dar sparčiau jam plėstis trukdo vieningo technologijos standarto trūkumas, nemaži diegimo kaštai ir palyginti ribotas pasiekiamumas. Jau diegiama ir tobulinama bevielio ryšio technologija „WiMax“ yra pajėgi panaikinti šiuos trūkumus.

 Rodyti komentarus (9)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Prieš vėją nepapūsi. Juolab, jei vėjas žada kvapą gniaužiančius pokyčius. Tai supratusios daugiau kaip 350 pasaulio kompanijų susivienijo į aljansą „WiMax Forum“, kurio tikslas – kurti ir tobulinti technologiją „WiMax“. Kompanijos, tarp kurių – įrangos gamintojai, operatoriai, sistemų integruotojai, diegėjai ir daugelis kitų, suinteresuotos vienu standartu pagrįstos „WiMax“ technologijos išplitimu.

Nors techniškai „WiMax“ yra evoliucinio pobūdžio produktas, tačiau savo poveikiu ji yra revoliucinė. Technologiniai „WiMax“ pajėgumai atveria bevielio ryšio galimybes kur kas platesniam vartotojų ratui, o laidinis ryšys ilgainiui taps praeitimi. „Intel“ atstovų teigimu, Lietuvoje sparčiai plintanti technologija „WiMax“ gali būti įrengiama jau šiemet.

Progresyvi evoliucija

„WiMax“ (angl. Worldwide Interoperability Microwave Access) yra standartu „IEEE 802.16e“ pagrįsta plačiajuosčio bevielio ryšio technologija, leidžianti perduoti duomenis dideliais atstumais. Ši technologija sukurta tais pačiais principais, kaip ir „Wi-Fi“ – dar aštuntajame dešimtmetyje išvystyta bevielio ryšio technologija.

Tačiau technologijų tobulėjimas lėmė, kad „WiMax“ techninės charakteristikos yra kur kas pranašesnės nei „Wi-Fi“. Mažesni ir siauresni „WiMax“ technologijos naudojami informacijos judėjimo kanalai leidžia paslaugos tiekėjams aptarnauti daugiau vartotojų, taip pat pagausinti įprastų „Wi-Fi“ juostų (angl., „lane“) skaičių.

„Wi-Fi“ technologija iki šiol naudojasi nelicencijuotu dažnių spektru, tuo tarpu „WiMax“ naudojasi papildomais dviem licencijuotais dažniais. Tai reiškia, kad padidėja išvesties galia ir informaciją galima skleisti didesniais atstumais. Ten, kur „Wi-Fi“ technologijos ryšys kartais siekia keliasdešimt metrų, „WiMax“ sugeba jį „prailginti“ iki kelių kilometrų.

Technologinis „WiMax“ pranašumas užtikrina bevielio ryšio atstumą ir spartą, kurių „Wi-Fi“ negali pasiekti. Pastarosios pajėgumai apsiriboja bevielio ryšio galimybėmis vietiniuose biuruose ar tam tikrose viešojo interneto prieigos taškuose. „WiMax“ technologijos atveju ryšys miestuose nuo jungimosi stoties iki vartotojo siekia iki 10 kilometrų, „WiMax“ netrikdo ryšio zonoje pasitaikančios natūralios gamtinės kliūtys, todėl užmiestyje ryšys be trukdžių siekia 50 kilometrų. Tokiais atstumais duomenys gali būti perduodami 75 Mbps sparta. Viena „WiMax“ bazė gali teikti bevielį ryšį daugiau kaip 60 didelės spartos reikalaujančių verslo vartotojų bei dar keliems šimtams namų vartotojų.

Mobili revoliucija

Iki šiol bevielis ryšys daugeliui namų vartotojų yra prabangos dalykas. Jo plėtrą stabdo keletas veiksnių. Bevieliam ryšiui reikalinga įranga yra brangi, o ryšio sklaida yra nedidelė. Daugelyje pasaulio vietų, ypač besivystančiose šalyse, tokia kombinacija reiškia neefektyvius bevielio ryšio infrastruktūros kaštus.

Kita problema – vieningo bevielio ryšio technologijos standarto trūkumas. Tai neleidžia bevielio ryšio tiekėjų rinkai būti konkurencingai. Kol kas dominuojančia padėtimi naudojasi vietiniai, daugiausiai laidinio ryšio, tiekėjai. Bevielio ryšio, kuris iki šiol yra lokalizuotas, atveju vartotojui nėra galimybės rinktis. Šiuo metu tobulinamas „WiMax“ standartas „IEEE 802.16e“ suformuos vieningą bevielio ryšio tiekimo pagrindą. Be to, jis leis diferencijuoti teikiamas paslaugas, kurių įvairovė leis sumažinti įrangos kainas ir padidins konkurenciją.

„WiMax“ technologiniai pajėgumai ir diegimo principai žada sugriauti bet kokią priklausomybę nuo laidinio ryšio tiekėjų. Nesunkiai darbui parengiamą „WiMax“ įrangą namų vartotojai galės įsirengti antenos principu ant savo namo stogo. Netgi tose vietose, kur nėra jau egzistuojančių laidų ar telefono linijų, kompaktiška įranga užtikrins sklandų telefono ir interneto ryšį. „WiMax“ diegimo principas – nebrangi, decentralizuota, nesunkiai įrengiama bevielio ryšio infrastruktūra.

„WiMax“ technologijos kanalų galimybės leidžia vartotojui naudotis interneto, telefono internetu ir video paslaugomis vienu metu, organizacijoms – rengti ypač saugias videokonferencijas bei vykdyti video priežiūrą.

„WiMax“ technologija teikia sprendimus ir žaidimų kūrėjams. „Sony“ ir „Microsoft“ tiria galimybes „WiMax“ pasitelkti sekančios kartos kompiuterinių žaidimų kūrimui. Vienas iš sprendimų – padėti žaidėjams tarpusavyje kurti efektyvesnius laikinuosius tinklus.

Komunikacijų kaita

Ekspertų teigimu, delninius kompiuterius su „WiMax“ technologija ir įdiegtomis specialiosiomis programomis, pavyzdžiui, „Skype“, turintiems žmonėms praktiškai nebereikės mobiliųjų telefonų.

2006-aisiais metais „WiMax“ technologija bus integruota į visus nešiojamuosius kompiuterius, turinčius „Intel Centrino“ procesorius. Tokią kintančią komunikacijų realybę atspindi ir pasaulinių telekomunikacijų kompanijų suinteresuotumas „WiMax“ likimu. „WiMax Forum“ aljanse šios technologijos bandymais aktyviai užsiima „Nokia“, „Motorola“ ir kitos kompanijos.

Iki šiol telekomunikacijų kompanijos naudojasi trečios kartos (3G) mobiliosiomis technologijomis, kurios daugiausiai yra susijusios su komunikacijos balsu tinklais (angl., „voice networks“). Tačiau sparčiai augant poreikiui vystyti duomenų perdavimo pajėgumus, kompanijų technologinės bazės nepajėgios aptarnauti tokiu pačiu pajėgumu ir komunikacijų balsu, ir duomenų perdavimo klientų. Būtent „WiMax“ technologija telekomunikacijų kompanijų yra vertinama kaip itin spartaus duomenų perdavimo technologija, galinti praplėsti 3G technologijų teikiamų paslaugų pajėgumus.

Lyderiaujančių kompanijų strategų galvose vis labiau sukantis mintims apie perėjimą nuo 3G prie 4G technologijų, „WiMax“ perspektyvos dar naujesnės kartos telekomunikacijų technologijų plėtroje dar pradedamos nagrinėti. Tačiau ir dabar aišku, kad šiame procese „WiMax“ laukia šviesi ateitis.

Žingsniai žengiami

„WiMax“ technologija pagrįstos sistemos jau veikia daugiau kaip 100 šalių. Prieš kelis mėnesius išbandyta ta pačia „WiMax“ besiremianti „WiBro“ tolygaus persijungimo technologija, kuri paspartins bevielio ryšio plitimą. Tolygaus persijungimo technologija leidžia automatiškai perjungti mobilią įrangą prie interneto tarnybinių stočių ar kito tinklo judant. Bandymas parodė, kad „WiBro“ įranga veikia važiuojant 60 km/h greičiu.

„Samsung“, „Intel“ ir kitos kompanijos jau aktyviai plečia „WiMax“ technologija pagrįstą bevielį tinklą ir gamina su šia technologija suderintą įrangą. Kartu su „Sprint Nextel“, „Samsung“ derina bevielio ryšio infrastruktūrą bei atlieka laboratorinius bandymus. „WiMax“ plėtrą Azijoje skatina Taivano vyriausybės planai investuoti 1,12 mlrd. JAV dolerių į mobiliąsias technologijas ir „Intel“ ketinimai didinti interneto skvarbą Pietryčių Azijoje. Dabar „WiMax“ technologija paremtas bevielis ryšys diegiamas bent trisdešimtyje šalių, tarp jų ir kaimyninėje Lenkijoje.

Pilnas „WiMax“ forumo kompanijų sąrašas: http://www.wimaxforum.org/about/roster/.


Intel



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama