Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 25 d. 16:31
Daug rimčiau už DI. Kada bus sukurtas AGI
Gegužės 25 d. 10:19
Pristatytas darbo skelbimų portalas „StartupCV“ jaunesniesiems IT specialistams
Gegužės 24 d. 20:28
Pietų Korėjoje skaitmeniniai vadovėliai – su dirbtiniu intelektu
Gegužės 24 d. 17:40
Debiutuojantis „Kia EV3“: ką siūlo novatoriško elektromobilio gamintojai?
Gegužės 24 d. 14:14
Karjera IT sektoriuje: ekspertas paaiškina, kuo skiriasi programuotojų lygiai
Gegužės 24 d. 11:27
Autonominės parduotuvės užkulisiuose – moderniausios sistemos ir pinklės ilgapirščiams
Gegužės 24 d. 08:51
Didžiausia požeminė laboratorija CERN: nuo vėžio gydymo terapijų iki interneto atradimo
Gegužės 23 d. 20:45
Fasado saulės kontrolės sprendimai, kuriuos verta rinktis
Gegužės 23 d. 18:12
Lietuviai 5G vertina palankiau, bet tikėti įvairiais mitais galutinai neatsisako
Gegužės 23 d. 16:38
5 būdai įveikti stresą egzaminų metu
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Mobilusis – tykus žudikas kišenėje?

Publikuota: 2010-11-07 06:33
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Mobium.lt
Inf. šaltinis: Mobium.lt

Mobilieji telefonai tapo neatsiejama kasdienybės dalimi. Kiekvienas mūsų juos naudoja, jie visada šalia – krepšyje, rankinuke, mašinoje, kišenėje. Jie visur. Mobilusis tinklas apraizgęs visą pasaulį ir elektromagnetinės bangos tvyro aplink mus, tačiau mes jų negalime nei užuosti, nei pamatyti, nei apčiuopti.

 Rodyti komentarus (8)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Mobilieji telefonai tapo neatsiejama kasdienybės dalimi. Kiekvienas mūsų juos naudoja, jie visada šalia – krepšyje, rankinuke, mašinoje, kišenėje. Jie visur. Mobilusis tinklas apraizgęs visą pasaulį ir elektromagnetinės bangos tvyro aplink mus, tačiau mes jų negalime nei užuosti, nei pamatyti, nei apčiuopti.

Būtent dėl to šiandien visi masiškai naudoja mobilųjį ryšį ir visiškai nesuka galvos dėl jo veikimo principų. Net nekiltų mintis, jog tai, ko nejaučiame galėtų kenkti. Visgi, vargu ar vertėtų būti tokiems ramiems?

Ką skleidžia mobilieji?

Mobilusis telefonas – tai elektroninis prietaisas, naudojamas dvikrypčiai radijo komunikacijai per mobilųjį tinklą arba radijo stotis. Jis skiriasi nuo stacionariųjų telefonų, kurie ryšį siūlo ribotame plote ir yra pritvirtinti prie mobiliojo ryšio linijų.

Telefonai, siunčiantys signalus per radijo bangas, naudoja nuo 0,9 GHz iki 2,1 GHz dažnio radijo bangas. Tai aukšto dažnio radijo bangos ir elektromagnetinių bangų spektre jos yra prieš regimąją šviesą. Regimoji šviesa yra vienintelė elektromagnetinių bangų rūšis, kurią galima užfiksuoti savo akimis. Likęs spektras yra nematomas.

Elektromagnetinių spindulių išsidėstymas

Šiame paveiksle akivaizdžiai matoma kaip elektromagnetiniai spinduliai išsidėstę. Visi elektroniniai prietaisai skleidžia elektromagnetines bangas. Iki pat rentgeno spinduliuotės šios bangos nieko ypatingo organizmui negali padaryti, jos nėra jonizuojančios.

Rentgeno spinduliai naudojami medicinoje padaryti kaulų nuotraukoms ir dideliais kiekiais gali pakenkti organizmui. Jie turi jonizuojančių savybių ir gali pakeisti ląstelių sandarą. Itin pavojinga toliau spektre esanti gama spinduliuotė, dar vadinama radiacija. Jos dažnis pats didžiausias ir ji turi itin ženklias jonizacijos savybės. Organizmas, gavęs dozę šios radiacijos, gali būti negrįžtamai sužalojamas, nes šios elektromagnetinės dalelės išplėšia kalcio jonus iš ląstelių. Organizmas galop miršta arba suserga vėžiniais susirgimais.

Žinantiems kokie pavojingi gama spinduliai, mobiliųjų spinduliuotė atrodo kaip visiškai nekaltas reiškinys. Tačiau taip nėra. Kur kas lengviau suprasti jų galimą žalą mobiliuosius palyginus su identišku principu veikiančiu prietaisu – mikrobangų krosnele.

Šios krosnelės maistą šildo elektromagnetinėmis bangomis. Jų dažnis šiek tiek mažesnis, tačiau atlikus keletą pakitimų, elektromagnetinėmis bangomis maistui galima suteikti nemenką kiekį šilumos.

Šildomas elektromagnetinėmis bangomis maistas ne visada įšyla tolygiai. Ši bėda išsprendžiama maistą sukant ratu ant specialaus pado. Viskas veikia paprastai ir suprantamai, tačiau kaipgi mobilieji? Jei vienos elektromagnetinės bangos skleidžia šilumą, tą patį turi daryti ir kitos?

Taip. Mobiliųjų skleidžiamos elektromagnetinės bangos taip pat gali suteikti energijos pašnekovo galvai, todėl kiekvienas mobilusis parduodamas su normą atitinkančiu SAR rodikliu. Šis rodiklis turėtų užtikrinti, kad nebūtų gaminami sveikatai žalingi mobilieji.

Kas yra SAR ir kodėl tai akių dūmimas?

SAR – tai rodiklis, sukurtas modeliuojant šešių pėdų žmogaus modelio trumpą pokalbį telefonu. Šešių pėdų žmogaus ūgis atitinka beveik metrą ir devyniasdešimt centimetrų. Tačiau tikrai ne visi mobiliųjų vartotojai yra tokio sudėjimo.

Šiandien mobiliuosius telefonus naudoja daugiau nei 70 proc. planetos populiacijos, todėl du iš trijų žmonių žemėje turi telefoną. Telefonus naudoja visi: vaikai, paaugliai, suaugusieji, vyresniojo amžiaus žmonės. SAR rodiklis nurodo telefono tinkamumą tik suaugusiam žmogui su labai didele galva. Tokių mobiliųjų vartotojų ne dauguma.

Šioje nuotraukoje akivaizdžiai demonstruojama, kaip spinduliuotė persiskverbia per penkiamečio, dešimtmečio ir suaugusiojo kaukoles. Skirtumas akivaizdus.

Ne gana to, SAR rodiklis kurtas norint išsiaiškinti, kokio kiekio SAR vertėtų leisti telefone ir per kokį laiko tarpą jis nesušildytų galvos audinių, todėl telefonai sukurti nekenkti kalbant trumpai.

Ką matome šiandien? Vaikai ir paaugliai, smulkaus sudėjimo žmonės – visi šneka mobiliaisiais ištisas valandas. Ir kitaip negu mikrobangų krosnelėje, kalbant telefonu niekas galvos nesuka ratu, energijos kiekį gauna tik tam tikros galvos smegenų sritys. Tai gali baigtis labai liūdnai.

Tai, kas dedasi – ne paranoja

Tai, kas dedasi – ne paranoja ir kuo anksčiau visi tą supras, tuo daugiau šansų apsaugoti save ir šeimą. Puikus pavyzdys antrojo pasaulinio karo metu panaudota atominė bomba. Ji visoje Japonijoje paliko žymę. Radiacija pasklido milžiniškame plote ir gama spinduliuote buvo paveikta šimtai tūkstančių žmonių. Jie, žinoma, negavo mirtinos dozės ir išgyveno. Kokia to pasekmė pirmaisiais metais – nieko. Bėdos prasidėjo po 40 metų, tuomet ženkliai išaugo sergamumas vėžiu.

Mobilusis ryšys yra dar visiškai jaunas, jam šiek tiek daugiau nei trys dešimtys, o intensyviai jis naudojamas tik maždaug 10 metų. Nepamirškime Hirosimos ir Nagasakio pavyzdžių, sergamumas padidėjo po 40 metų. Mūsų visuomenė gali pradėti skaičiuoti trečiąją dešimtį su telefonu kišenėje. Jei nieko nekeisime, dar po dešimties ar dvidešimties metų mus gali ištikti globalinė vėžio epidemija.

Ką apie tai mano specialistai?

Yra dvi nuomonės: specialistų ir nepriklausomų specialistų. Jos kategoriškai skiriasi. Jog telefonai nekenksmingi yra nusistovėjusi ir visiems gerai žinoma nuomonė. Jos laikosi gamintojai ir politikai. Tačiau ką mano tyrimus savo lėšomis atliekantys?

Buvęs „New York Times“ žurnalistas, „Elektromagnetinių laukų“ – vartotojui skirto vadovo apie aktualius klausimus ir tai, kaip apsaugoti save, autorius, ir „Mobilaus ryšio bokštai, bevielis patogumas? Ar aplinkos grėsmė?“ knygos redaktorius, B. Blake Levitt gali pateikti ganėtinai tvirtą nuomonę šiuo klausimu.

„Aplinkoje esantys, žmogaus sukurti elektromagnetiniai laukai, kuriems būdingi įvairūs dažniai, yra rimta aplinkos problema. Iki šiol daugelis aplinkos apsaugos specialistų apie tai išmano mažai, tikriausiai dėl to, kad šis klausimas tiek ilgai buvo fizikų ir inžinierių kompetencijos ribose, taigi biologai prarado ryšį su esminiu elektromagnetizmo srities įtraukimu į biologinę paradigmą.

Visos gyvos ląstelės ir iš esmės visos gyvos būtybės, kad ir kokios genties ar rūšies būtų, yra dinaminės ir nuoseklios elektrinės sistemos visiškai priklausomos nuo bioelektros energijos – ji būtina daugumos pagrindinių medžiagos apykaitos procesų gyvavimui. Pasirodo, kad daugelis gyvų organizmų yra nepaprastai jautrūs net ir tuo atveju, kai elektromagnetinio lauko poveikis yra itin mažas. Gyvos ląstelės tokį poveikį „supranta“ kaip normalių ląstelinių procesų (širdies pulso, smegenų bangų, paties ląstelių dalijimosi ir t. t.) dalį. Problema ta, kad dirbtinis, žmogaus sukurtas elektromagnetinis poveikis nėra „normalus“. Tai yra dirbtiniai artefaktai, kuriems būdingas neįprastas intensyvumo lygis, neįprastos signalizavimo charakteristikos, pulsavimo būdas ir bangų formos, kurių gamtoje natūraliai nerasime. Ir būtent tai gali nukreipti ląsteles neteisinga kryptimi pačiais įvairiausiais būdais.

Gali būti paveiktas kiekvienas ekosistemos aspektas, įskaitant ir visas gyvūnų, žmonių, augalų ir net mikroorganizmų vandenyje ir dirvoje rūšis. Mes jau matome problemas paukščių, šikšnosparnių ir bičių rūšyse. Yra žinoma, kad pastačius mobilaus ryšio bokštelius, tas vietas apleisdavo laukinės gamtos gyvūnai. Radijo dažnio spinduliavimas – elektromagnetinio spektro, šiandien naudojamo visuose bevieliuose objektuose dalis – be kitų dalykų, dar yra žinomas kaip imuninę sistemą slopinantis veiksnys. Radijo dažnio spinduliavimas yra energetinės oro taršos forma ir mums būtina suprasti, kas tai yra. Paveikiami ne tik žmonės.

Be kita ko, dėl šios naujausios aktualios problemos, pavojuje gali atsidurti mūsų planetos sveikata. Gyventojai turi reikalauti iš vyriausybės atlikti atitinkamus tyrimus ir pradėti dialogą dėl šios pramonės įtakos. Mes ignoruojame tai savo pačių rizikos sąskaita.“

Tad ko imtis ir nepasirodyti kvailiu?

Pirmiausia visuomenė turi išjudinti valdžią. Radijo antenos ant stogų, masinis bevielio interneto tinklas, mobilieji telefonai – viskas mus spaudžia į kampą. Privalome apsaugoti silpniausius iš mūsų, 2 minutės pokalbio telefonu mažamečio vaiko smegenų darbą sutrikdo valandai – tai faktas. Privalome neleisti naudotis telefonais vaikams. Mobilusis negali tapti žaislu ir jo negalima reklamuoti, kaip vaikui skirto prietaiso.

Įspėjamieji užrašai ant telefonų taip pat padėtų: „Ilgi pokalbiai didina vėžio riziką“, „Mobilusis gali sumažinti spermos kiekį sėklidėse“, „Nėščios moterys, naudodamos mobilųjį, gali pakenkti vaisiui“. Visi šie teiginiai galėtų būti ant mobiliųjų. Tai yra tiesa ir jos dauguma nežino.

Galop, reikia keistis nuo savęs. Kodėl dalis iš mūsų tingi nueiti pas draugus ir skirti jiems valandą pokalbių akis į akį, o ne telefonu? Kodėl negalime kiek įmanoma dažniau naudoti mobiliųjų garsiakalbius arba ausinukus? Reikia suvokti, jog tas, ko per daug – yra nesveika ir ne vienas iš mūsų esame mobiliojo ryšio narkomanai, dažnai „perdozuojantys“ kenksmingų elektromagnetinių bangų!


Mobium.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama