Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
Balandžio 17 d. 08:23
Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Trumpai apie „Skype“

Publikuota: 2007-12-05 07:40
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Rimas Abromavičius
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija

Greičiausiai kiekvienas jūsų naudojasi „Skype“. Jaunoji karta sako, jog šiais laikais elektroniniai laiškai jau nemadingi – juos atstoja greitųjų žinučių (Instant Messaging) sistemos. Dažniau plepėdami „Skype“ aplinkoje, rašome mažiau laiškų, pokalbiai tampa laisvesni, atviresni, asmeniškesni. Ryškios šypsenėlės ir oficialus tonas nedera net bendraujant darbo reikalais.

 Rodyti komentarus (4)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Greičiausiai kiekvienas jūsų naudojasi „Skype“. Jaunoji karta sako, jog šiais laikais elektroniniai laiškai jau nemadingi – juos atstoja greitųjų žinučių (Instant Messaging) sistemos. Dažniau plepėdami „Skype“ aplinkoje, rašome mažiau laiškų, pokalbiai tampa laisvesni, atviresni, asmeniškesni. Ryškios šypsenėlės ir oficialus tonas nedera net bendraujant darbo reikalais. Tinklalapiuose greitai.lt, geliufabrikas.lt, level.lt ir daugelyje kitų „Skype“ programa nurodoma kaip geriausia priemonė susisiekti su konsultantu.

Nors „Skype“ programa labai paplitusi, tačiau tik nedaugelis žino, kaip ji iš tiesų veikia. Kodėl ji nemokama ir be reklamų? Kodėl jos nemėgsta tinklo administratoriai? Kodėl retkarčiais nenukeliauja žinutės? Kas nutiko šių metų rugpjūčio 16-ąją? Kodėl sunku suvaldyti „Skype“ tinklu plintančius virusus? Tikras kompiuterijos mėgėjas turėtų žinoti atsakymus į šiuos klausimus. „Skype“ sukūrė du estai – Niklas Zennstromas ir Janus Friis, anksčiau dirbę prie populiarios keitimosi failais sistemos „KaZaA“. Pardavę bendrovę, 2003 m. rugpjūtį jie pasauliui pristatė „Skype“.

Milžinišką šios programos populiarumą lėmė ne tik techninės priežastys. Internet telephony that just works (Internetinė telefonija, kuri tiesiog veikia) šūkiu pristatoma programa buvo pirmoji, apėjusi kliūtis, su kuriomis teko susidurti rinkos pionieriams. Didžiausia jų – dėl įvairių užkardų ir potinkliuose esančių kompiuterių susisiekti pavykdavo tik ketvirtadaliui vartotojų. Net prisiskambinus ryšio kokybė būdavo prastoka. „Skype“ veikia pagal decentralizuotą P2P (peer-to-peer) tinklo modelį. Prisijungus prie pagrindinio „Skype“ login serverio, visi tolesni ryšiai vyksta padedant kitiems „Skype“ vartotojams. Galingus kompiuterius, gerą atvirą interneto ryšį ir pakankamai laisvų išteklių turintys kompiuterininkai išlaiko visą tinklą. Jie pažymimi supernode ženklu, ir kiekvienas jų koordinuoja maždaug trijų šimtų kitų vartotojų duomenis.

Trys šimtai – nedidelis skaičius, todėl šie informaciją koordinuojantys kompiuteriai nelabai apkraunami. Supernode klientai padeda susisiekti net labiausiai nutolusiems žmonėms, leidžia atlikti paiešką. Vartotojams sėkmingai radus vienas kitą, vėliau pokalbis vyksta be tarpininkų, išskyrus tuo atveju, jei nė vienas iš pokalbio dalyvių negali atverti reikiamos jungties (port). Tada ryšiui naudojamas atraminis (relay) supernode kompiuteris. Schemoje aktyvūs pokalbiai ir failų siuntimai pažymėti raudonai.

Tokia tinklo struktūra leidžia apeiti tiesioginių susijungimų kliūtis ir išnaudoja visus tinklo pralaidumo privalumus, jei tiesioginis susijungimas įmanomas. Garsui ir vaizdui glaudinti „Skype“ naudoja moderniausius algoritmus, todėl pokalbiams balsu ir vaizdo konferencijoms nebūtinas labai didelis tinklo pralaidumas. Svarbu ir tai, kad „Skype“ perduoda aukštos 20 Hz – 20 KHz kokybės garsą, tuo tarpu įprastos telefono linijos apsiriboja 300 Hz – 3,4 KHz dažnių intervalu. Visi perduodami duomenys šifruojami korinio ryšio standartus atitinkančiais 256 bitų raktais.

Decentralizuotas tinklo modelis leido „Skype“ tinklui įspūdingai plėstis. Konkuruojančių greitųjų žinučių paslaugų kūrėjai gali tik pavydėti galimybės keleriopai padidinti vartotojų skaičių neperkant brangių juos aptarnaujančių tarnybinių stočių. „Skype“ vartotojai patys kuria reikiamo dydžio infrastruktūrą, ir kompanijai tai nieko nekainuoja. Centralizuotos tik prisijungimo ir tam tikrų mokamų paslaugų (SkypeOut, Voicemail) tarnybinės stotys. Kadangi nevaržo centrinių stočių išlaikymo sąnaudos, „Skype“ vartotojams, kitaip nei ICQ ir „MSN Messenger“, reklamos nerodomos. Manoma, jog ši smulkmena gerokai prisidėjo prie „Skype“ sėkmės. Tačiau „Skype“ populiarumą lėmė ir kiti netechnologiniai aspektai.

„Mes su Friisu įkūrėme „Skype“ tam, kad sudrebintume įsigalėjusį status quo. Kad padovanotume žmonėms funkcionalią asmeninę ryšio priemonę. Norėdami tai padaryti, sukūrėme kompanijos dvasią, puikiai atskleidžiančią mūsų atsidavimą naujovėms. Ši dvasia gyvuoja kruopščių nuolatinių pastangų dėka“, – sako Niklas Zennstromas.

„Skype“ kultūra šiek tiek panaši į „Google“. Tai profesionali, šilta ir linksma kompanija, artimai ir betarpiškai bendraujanti su vartotojais. Niekas nepasikeitė net elektroninės komercijos gigantui „eBay“ įsigijus „Skype“ už 2,6 milijardo JAV dolerių. Įžengus į „Skype“ būstinę Taline, pasitinka kontoros šuo Tobis, o ant sienų iškabintuose evakuacijos planuose prie kiekvienos darbo vietos nurodytas darbuotojo vardas. Pietūs čia skanūs ir nemokami, o per pertraukėlę su kolegomis galima pažaisti biliardą.

Toks bendrovės įvaizdis pravertė ir šių metų rugpjūčio 16-ąją, kai „Skype“ tinklo darbas buvo sutrikęs net dvi paras. Tinklo problemas sukėlė „Skype“ programinė klaida. 3 val. nakties automatiškai įdiegę „Windows Update“ pataisas, daugybė kompiuterių operacinę sistemą įkrovė iš naujo (reboot). Kadangi supernode statusas suteikiamas tik kompiuteriams, kurie stovi įjungti pakankamai ilgą laiką (high uptime), tinkle pradėjo trūkti supernode lygio vartotojų. Veikiantys supernode kompiuteriai nesugebėjo atlaikyti didelio prisijungusiųjų antplūdžio ir „pakibo“.

Ši griūtis sunaikino milžinišką net ketverius metus formuotą P2P tinklą. Per dvi dienas, padedant „Skype“ inžinieriams, jis vėl sėkmingai buvo atkurtas. Dėl šio incidento „Skype“ sulaukė nemažai kritikos, tačiau dažnesni buvo palaikymo žodžiai ir noras padėti visą parą dirbantiems kompiuterininkams. Tai artimo ir nuoširdaus bendravimo rezultatas. Žinoma, šypsenomis techninių problemų neišspręsi, bet vis dėlto geriau, kai jos įveikiamos besišypsant. „Skype“ teigia, jog panašūs incidentai daugiau nepasikartos.

Nepaisant to, dinamiškas P2P tinklas nėra toks stabilus, kaip norėtųsi. Kasdien vartotojai susiduria su laiku neišsiųstų žinučių problemomis, vėlavimais atnaujinti būsenos tekstą. Paskutinėse programos versijose jos pasitaiko rečiau, bet vis dar neišvengiamos. Naujos kartos IPv6 protokolas turėtų išspręsti daugelį architektūrinių problemų, tačiau kol kas tenka taikytis su IPv4 potinkliais, užkardomis ir nepatikimu interneto ryšiu. Dėl agresyvaus tinklo barjerų apėjimo ir galimo kompiuterių išteklių panaudojimo gavus supernode statusą „Skype“ nėra mėgstamas didelių įmonių tinklo administratorių. Universitetų kompiuterių administratoriai, norėdami sumažinti tinklo apkrovą, net buvo visiškai užblokavę „Skype“. Tiesa, naujoms šios programos versijoms jau galima nurodyti, kaip elgtis ir kaip nesielgti įmonės tinkle.

Atvirojo kodo entuziastai ir kiti technologijų mėgėjai kritikuoja „Skype“ uždarumą. Atvira „Skype“ protokolo specifikacija leistų suderinti tinklą su kitų greitųjų žinučių programų formatais. Šiuo metu siūlomi standartizuoti būdai (API) programoms bendrauti su „Skype“, tačiau pats protokolas yra uždaras. Tai gali būti ilgalaikės programos sėkmės stabdys. Minėtą API išnaudoja keletas naujų virusų, plintančių tik per „Skype“. Tiesa, jie naudojasi ne „Skype“ spragomis, o žinutės adresatų naivumu, tad išprususiems kompiuterininkams dėl to nerimauti nereikėtų.

Nepaisant to, neturint centralizuotų tarnybinių stočių, tokius virusų protrūkius sunku suvaldyti. Šios programos kūrėjų vizijose „Skype“ – platforma, leidžianti kitoms kompiuteryje esančioms programoms nesudėtingai dalytis failais, keistis žinutėmis, ieškoti įmonių „SkypeFind“ kataloguose, klausytis „Skypecast“ transliacijų. Šią kryptingą programos plėtrą galima palyginti su gerai žinomo „Nero“ programų rinkinio augimu.

Nors nemažai vartotojų norėtų, kad „Skype“ liktų pokalbių programa, tačiau jos kūrėjų užmojai daug didesni. Jie mano, jog „Skype“ turėtų būti įvairiapusio bendravimo priemonė moderniame pasaulyje, kuriame kiekvienas mobilusis įrenginys nuolat prisijungęs prie interneto. Tiesa, šioje srityje dar reikėtų padirbėti, nes dėl decentralizuoto tinklo modelio sudėtinga sukurti kompaktiškas versijas „Symbian“ operacinei sistemai ir JAVA J2ME platformoms. Šiuo metu tik su „Windows Mobile“ OS suderinami mobilieji įrenginiai gali naudotis „Skype“. Taigi „Skype“, radikaliai pakeitusi mūsų požiūrį į tarptautinius skambučius, tapo miela programa, kuria kasdien naudojasi dešimtys milijonų žmonių. Ir jiems tai patinka.


Kompiuterija



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama