Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Europos kapinėse pamažu dygsta skaitmeniniai antkapiai: ar jie galiausiai pakeis įprastus akmeninius?

Publikuota: 2022-11-03 14:30
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Tikėtina, jog laikydamiesi savo protėvių papročių šiemet vėl deginome žvakes ir dėjome gėlių prie mirusiojo paminklo, į kurį žvelgdami atgaiviname šiltus prisiminimus. Vis dėlto pasaulyje pamažu daugėja pavyzdžių, kaip daugybę amžių nekintančias mirusiųjų atminimo tradicijas keičia modernios technologijos – skaitmeniniai antkapiai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Per Vėlines daugelis mūsų pagerbia mirusius artimuosius aplankydami jų kapus. Tikėtina, jog laikydamiesi savo protėvių papročių šiemet vėl deginome žvakes ir dėjome gėlių prie mirusiojo paminklo, į kurį žvelgdami atgaiviname šiltus prisiminimus. Vis dėlto pasaulyje pamažu daugėja pavyzdžių, kaip daugybę amžių nekintančias mirusiųjų atminimo tradicijas keičia modernios technologijos – skaitmeniniai antkapiai.

Europos kapinėse pamažu dygsta skaitmeniniai antkapiai: ar jie galiausiai pakeis įprastus akmeninius?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Moksliškai įrodyta, kad mirusiųjų laidojimo vietos akmenimis buvo ženklinamos dar prieš 5000 metų, tad antkapis labai ilgą laiką išliko nepaliestas šiuolaikinių technologijų. Tačiau įvairių pasaulio šalių kapinėse jau įrenginėjami skaitmeniniai antkapiai, leidžiantys pažvelgti į anapilin iškeliavusių žmonių nuotraukas, gyvenimo įvykius ir pasiekimus bei netgi išgirsti mirusiojo balsą. Nors šios inovacijos sulaukia nemažai kritikos strėlių, jų kūrėjai teigia, kad tokie sprendimai padeda formuoti gilesnį emocinį ryšį ir artimųjų atminimą kokybiškiau perduoti ateities kartoms“, – pasakoja „Telia“ išmaniųjų įrenginių ekspertas Simonas Tilindis.

Skaitmeninis antkapis – kas tai?

Pasak S. Tilindžio, vieno atsakymo, kas tiksliai yra skaitmeninis antkapis – nėra. Po šiuo terminu dažniausiai slepiasi visos skaitmeninės mirusiojo atminimo formos, pradedant kur nors ant kapo prisegtu nedideliu QR kodu ir baigiant dideliais bei išmaniais ekranais, kurie keičia tradicinius akmeninius paminklus ir antkapius. Nepaisant to, jog skiriasi techninis sudėtingumas bei pritaikymo galimybės, visos šios technologijos turi tą patį tikslą – apsilankymą kapinėse paversti visapusiškesne ir asmeniškesne patirtimi.

„Pirmieji skaitmeniniai antkapiai išdygo 2007 m. Nyderlanduose, Larikshofo kapinėse. Tai buvo nedideli ir gražiai į akmeninį antkapį įsiliejantys skystųjų kristalų ekranėliai, kurie galėjo rodyti mirusiojo nuotraukas ir vaizdo įrašus. Tam, kad artimieji galėtų jais pasinaudoti, jiems iš namų tekdavo atsinešti specialią iš anksto įkrautą bateriją, prie minėto ekrano prijungiamą antkapyje paslėptais laidais. Nors technologija nebuvo nei itin pažangi, nei patogi naudoti, idėja netrukus išplito į Vokietiją ir kai kurias kitas Vakarų Europos šalis“, – prisimena pašnekovas.

Kur kas įspūdingesnis sprendimas įdiegtas 2017 m. antrajame pagal dydį Slovėnijos mieste, Maribore. Tradicinį antkapį Pobrezje kapinėse pirmąkart pakeitė futuristiškai atrodantis 48 colių ekranas. Siekiant taupyti jo gyvavimo resursą, šis modernus paminklas nuolat rodo tik mirusiojo vardą bei gimimo ir mirties datas, o įmontuotiems jutikliams aptiktus prie antkapio priėjusį žmogų, įjungiamas įvairus su mirusiuoju susijęs turinys, pradedant nuotraukomis, filmuota medžiaga ir baigiant biografija bei artimųjų užuojautos laiškais. Vienas šios idėjos autorių, Mariboro universiteto kompiuterijos profesorius Milanas Zormanas teigia, jog tai tik pradžia – išmaniajam telefonui kuriama programėlė atvers dar daugiau galimybių tokiame ekrane kūrybingai įamžinti artimojo atminimą.

Iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti, jog tokie ekranai turėtų tapti neišvengiama kapinių ateitimi, tačiau jiems koją kišą praktinės priežastys. Visų pirma, „Telia“ atstovas atskleidžia, jog šio įspūdingai atrodančio skaitmeninio antkapio kaina prasideda nuo ne visiems prieinamų 3000 eurų, o antra – jo įrengimui būtina iki kapo atvesti elektros kabelį, o tai gali būti sunkiai įgyvendinama tiek senose Lietuvos, tiek daugelio kitų valstybių kapinėse. Daug pigesnė alternatyva – ant antkapio tvirtinama QR kodo lentelė, kurią nuskenavus telefonu patenkama į specialų mirusiajam skirtą internetinį puslapį. Jame galima patalpinti įvairaus formato informaciją apie žmogų, o šios paslaugos kainos svyruoja nuo keliasdešimties iki poros šimtų eurų.

Nevienareikšmiškos nuomonės

S. Tilindis teigia, kad į skaitmeninių antkapių populiarėjimo reiškinį reikėtų žiūrėti kaip į besikeičiančio visuomenės gyvenimo būdo pasekmę. Žmonėms vis aktyviau kuriant skaitmeninę tapatybę, save įamžinant nuotraukose, vaizdo įrašuose ir gyvenant aktyvesnį socialinį gyvenimą, akmenyje iškaltas mirusiojo vardas bei gyvenimo metai tampa nebepakankama priemone įamžinti jo atminimą. Juo labiau, kai dabartinės technologijos atveria daug platesnes galimybes.

„Šiuolaikinis žmogus siekia, kad įvairios jo patiriamos patirtys būtų kuo įtraukesnės. Artimojo kapo lankymas, peržvelgiant nuotraukose užfiksuotas jo gyvenimo akimirkas ar išgirstant seniai negirdėtą jo balsą būtent ir leidžia patenkinti šį poreikį. Be to, tai padeda kurti asmeniškesnį santykį daug laiko su juo nespėjusiems praleisti anūkams ir tolimiems giminaičiams, kas užtikrina, jog anapilin iškeliavusio asmens atminimas bus perduotas ateities kartoms bei išliks gyvas jų atmintyje“, – aiškina specialistas.

Visgi „Telia“ išmaniųjų įrenginių ekspertas pateikia ir minėtų technologijų skeptikų nuomonę. Jų manymu, skaitmeninių antkapių technologijoms nuolat vystantis, jos artimųjų dėmesį nuo mirusiojo pagerbimo esmės nukreips į formą ir pavers tai savotišku lenktyniavimu, kas išmaniau ir kūrybingiau kapinėse perteiks velionio gyvenimą. Kritikai taip pat baiminasi, jog mirusiojo nuotraukų albumo ir vaizdo įrašų peržiūros prie kapo ilgainiui panaikins gedėjimo proceso sakralumą ir sulygins jį su kasdieniu socialinių tinklų naršymu.

„Nors abi stovyklos šiuo klausimu turi svarių argumentų, akivaizdu, jog skaitmeniniai antkapiai galiausiai taps kasdieniu reiškiniu. Veikiausiai tai neįvyks taip greitai ir mažai tikėtina, kad kapinės staiga pasidengs ekranų jūra, tačiau beveik neabejojama, kad skaitmeninei tapatybei užimant vis svarbesnę mūsų gyvenimo dalį galiausiai kiekvienas mirusysis virtualioje erdvėje turės tam tikrą savo kampelį, kuris jo atminimą padės išlaikyti kur kas geriau, nei įprastas akmeninis paminklas“, – apibendrina S. Tilindis.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama