Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 20:22
Kaip skaitmeninė transformacija keičia dėstytojų darbą
Balandžio 26 d. 18:43
Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: kokių galių mūsų išmaniesiems suteiks „Android 15“ atnaujinimas?
Balandžio 26 d. 16:49
Automobiliuose vis dažniau naudojamos kameros, kurios pakeičia įprastinius veidrodėlius: kokie tokio sprendimo privalumai ir trūkumai?
Balandžio 26 d. 14:29
„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Implantuotą mikroschemą po oda turintis Andrius dėl duomenų saugumo nesijaudina

Publikuota: 2022-09-14 20:24
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Vaidotas Burokas
Inf. šaltinis: LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Pasaulyje pamažu daugėja žmonių, turinčių implantuotą mikroschemą po oda – nuskaitomų kortelių pakaitalą. Lietuvos ekspertai į startuolišką inovaciją žvelgia pro padidintą stiklą, mat įrenginys gali kelti grėsmę ne sveikatai, o duomenų saugumui.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Pasaulyje pamažu daugėja žmonių, turinčių implantuotą mikroschemą po oda – nuskaitomų kortelių pakaitalą. Lietuvos ekspertai į startuolišką inovaciją žvelgia pro padidintą stiklą, mat įrenginys gali kelti grėsmę ne sveikatai, o duomenų saugumui. Tokią schemą po savo odą turintis lietuvis Andrius LRT RADIJUI sako tokiu būdu palengvinęs sau gyvenimą, o dėl duomenų saugumo sako labiau reiktų sunerimti pametus mobilųjį telefoną.

Implantuotą mikroschemą po oda turintis Andrius dėl duomenų saugumo nesijaudina
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Andrius Milinavičius yra vienas iš nedaugelio lietuvių, kuris jau daugiau nei penkerius metus po oda turi implantuotą ryžio grūdo dydžio mikroschemą. Ja naudodamasis jis gali, pavyzdžiui, ranka palietęs kortelių skaitytuvą, atverti savo biuro vartelius.

Andriaus rankoje, tarp rodomojo piršto ir nykščio, jaučiasi milimetrinis iškilimas. Pats vyras sako, kad mikroschemos net nejaučia. „Visiems atrodo, kad tai turėtų jaustis. Ne, tai nesijaučia“, – patikina jis.

Rando, žyminčio mikroschemos implantaciją, taip pat nematyti. „Net nesimato, pro kur buvo tai implantuota“, – rodydamas ranką leidžia įsitikinti jis.

Andriaus rankoje – NFC technologija. Vilniaus universiteto (VU) Kibernetinio saugumo laboratorijos vadovas Linas Bukauskas sako, kad NFC technologija – tai artimo lauko radijo bangomis skleidžiamos žymės.

„Kitaip tariant, tai yra nedideliu atstumu suveikiantys elektroniniai, tokie kaip radijo, atsakikliai, kurie perduoda sutartą informaciją. NFC tipo įrenginiai yra mobiliuose įrenginiuose. NFC tipo mikroschemos yra įdiegtos į asmens tapatybės korteles ar net į banko atsiskaitymo korteles. Jos, įprastai nenaudoja papildomo elektros energijos šaltinio. Dažniausiai jos yra suaktyvuojamos išorėje žmogaus esančių įrenginių“, – bendrą po žmogaus oda esančios mikroschemos vaizdą piešia L. Bukauskas.

Pasak A. Milinavičiaus, į mikroschemą galima įrašyti beveik visas piniginėje turimas nuskaitomas korteles. Pavyzdžiui, viešojo transporto, sporto klubo, darbovietės įėjimo ar net banko. Viską galima įsirašyti tiesiog telefonu.

„Tai tiesiog reikia įsirašyti tam tikrą aplikaciją, kuri ir skirta: A – nuskaityti, B – įrašyti, – paprastai aiškina mikroschemą savo rankoje turintis vyras. – Galiu įrašyti visą tai, kas galėtų būti atpažinta, kai lustas (čipas) patenka į magnetinį lauką. Daugiau nei keturis metus naudoju savo mikroschemą tam, kad galėčiau indentifikuoti save prie įėjimo.“

Vis dėlto atsiskaityti už mokėjimus, naudojantis tokia technologija, Lietuvoje, kaip teigia pašnekovas, dar negalima. „Tiesiog šiandien tai yra dar per nauja. Galbūt, kaip didžiosios organizacijos kartais mėgsta, jos palauks, kol tai taps neišvengiama ir tada atsivers“, – spėja A. Milinavičius.

Kiek žmonių turi tokias pat mikroschemas po oda kaip Andrius Milinavičius? Šiuos įrenginius gaminančios Švedijos bendrovės „Biohax International“ įkūrėjas Jowanas Osterlundas sako, kad asmeniškai tokią procedūrą yra atlikęs bent 6 tūkst. žmonių.

„Esu įsitikinęs, kad šis skaičius jau yra padvigubėjęs, – sako mikroschemų įmonę prieš devynerius metus įkūręs buvęs profesionalus auskarų vėrėjas iš Švedijos. – Šiuo metu turėtų būti mažiausiai 10 tūkstančių tokių žmonių. Nors pandemijos metu susidomėjimas buvo sumažėjęs, aprimus virusui, jis pamažu vėl auga.“

susidomėjimas mikroschemos implantavimu matomas ne vien tik Švedijoje, bet ir Ispanijoje, Meksikoje, o ypač Japonijoje. Žmonės net perka įrankių komplektus internetu ir, būna atvejų, kai savo jėgomis bando įsistatyti mikroschemą.

„Tokio elgesio neskatinau, bet jei žmonės patys nori taip daryti – tai jų pasirinkimas. Aš vis tik eičiau pas kūno auskarų vėrėją. Jie geriausiai išmano šią procedūrą“, – tikina bendrovės „Biohax International“ vadovas.

Jowano teigimu, po oda implantuojama kapsulė, kurios viduje mikroschema, yra iš biostiklo. VU Chemijos ir geomokslų fakulteto profesorius, habil. mokslų daktaras Arūnas Ramanavičius aiškina, kad stiklas žmogaus organizmui nėra labai kenksmingas.

„Stiklo daugybė rūšių yra gaminama iš pačio įvairiausio smėlio. Reiškia, organizmas jau yra prisitaikęs, kadangi aplinkoj to smėlio, paprastai, yra daug visur, kad jeigu ten viena kita smiltelė vienokiu ar kitokiu būdu patenka į organizmą, jeigu ne visiškai kritiškoj vietoj ir toliau jo nežeidžia, labai organizmo neerzina, išskyrus mechaninių pažeidimų atvejus“, – komentuoja A. Ramanavičius.

J. Osterlundas teigia, jog pavogti mikroschemoje įrašytą informaciją itin sudėtinga, tačiau, kad tai realu – neneigia. Ar Andriaus mikroschemoje įdiegtą funkciją atverti biuro vartelius galėtų nuklonuoti ir tuo pasinaudoti kitas žmogus? VU Kibernetinio saugumo laboratorijos vadovas L. Bukauskas sako, kad taip nutikti, bent jau teoriškai, galėtų.

„Teoriškai taip. Lieka tokios galimybės, – sako jis. – Tai taip vadinamos atkartojimo atakos, aido atakos, kur yra įrašomas tam tikras signalas ir atitinkamai tas signalas yra pakartojamas.“

L. Bukauskas pabrėžia, jog tokio pobūdžio ataka pavyktų tik iš labai artimo atstumo. Pasak jo, NFC „technologijos sugadinimas arba jos perpanaudojimas negeriems tikslams yra apribotas tuo, kad reikia būti šalia žmogaus“.

„Turėdami beveik paprastą telefono aparatą, įsidiegę RFID (angl. radio frequency indetifier) skaitytuvus, iš esmės galima bent jau nusiskaityti, kad tas žmogus turi kažkokią tai skaitmenizuotą informaciją. Ir, žinodami, kad tas žmogus, tarkim, implantavęs kažką po oda, atitinkamai mes galėtume galbūt pasiruošti socialinės inžinerijos ataką, kur nuvykę į vietą, būnant netoliese – aktyvuoti tą mikroschemą ir iš jos bandyti gauti atitinkamus elektroninius įrašus. Tie elektroniniai įrašai yra tam tikra apsauga juose. Tai nėra, kad ten viskas kiaurai matosi. Yra naudojamos šifravimo priemonės, tačiau tai yra laiko klausimas“, – sako L. Bukauskas.

A. Milinavičius, žinodamas, kad po jo oda esanti technologija nėra visapusiškai saugi, sako nesibaiminantis. „Šioje vietoje galbūt ganėtinai kvaila ir neracionalu šiandien kalbėti apie grėsmes, nes žymiai didesnė grėsmė yra pamesti mobilų telefoną, kad jis bus pavogtas, – neabejoja savo rankoje mikroschemą turintis vyras. – Pavyzdžiui, su mobiliuoju telefonu mes juk šiandien atsiskaitinėjam. Ir lygiai taip pat galima suklonuoti, nuskaityti jūsų veidą ir lygiai taip pat viską pasidaryti.“

Andrius tikina, kad jo draugų gretose yra taip pat norinčiųjų įsisiūti mikroschemą po oda. Pasak jo, nors Lietuvoje tai nėra nelegalu, tokia technologija nėra vystoma.

„Neturi kiekviena šalis vystyti tos pačios technologijos, teisingai? Jeigu kažkurioje šalyje, kaip pavyzdžiui, Švedijoje, šios technologijos yra labiau pažengusios, kas gi tau trukdo iš tos pačios Švedijos ir įsigyti šitą įrenginį?“, – retoriškai klausia mikroschemą po savo oda turintis vyras.

Tuo metu profesorius A. Ramanavičius sako, jog šiandien tokios technologijos vystytojų atsiradimas Lietuvoje – menkai tikėtinas. Anot jo, Lietuva tiesiog yra per maža.

„Negalime turėti visų sričių specialistų dabartinės globalizacijos sąlygomis. Lietuva gali nebent kai kuriuos aspektus, būtent tokių lustų gamybos ir tokių lustų suderinamumo su organizmu klausimus sprendimo, vystyti. Tačiau visos technologijos, be abejo, mes neturime ir netgi nėra reikalo ją visą turėti sako prof. habil. mokslų daktaras A. Ramanavičius.

Reportažo šia tema klausykitės ir LRT radiotekos „Ryto garsų“ įraše. Parengė Vismantas Žuklevičius.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama