Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 17 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 16 d. 20:32
Vaizdo įrašų (video) paieška pagal garsą juose
Balandžio 16 d. 17:24
Prieš rinkimus gali padaugėti suklastoto turinio: 5 patarimai, kaip nelikti apgautiems
Balandžio 16 d. 14:52
Milžiniška dirbtinio intelekto rinka 2030-aisiais: investuoti, reguliuoti ar bijoti?
Balandžio 16 d. 11:15
Lietuvoje pradedama prekyba naujuoju „Ford Explorer“ elektromobiliu
Balandžio 16 d. 08:48
Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą
Balandžio 15 d. 20:29
Renkamės naują televizorių: kokias savybes svarbu įvertinti?
Balandžio 15 d. 17:19
Kaip užtikrinti ilgesnį karšto vandens išlaikymą ir energijos taupymą namuose?
Balandžio 15 d. 14:20
Garsi muzika ausinukuose šiandien – klausos aparatas ausyse senatvėje
Balandžio 15 d. 11:13
Masyvūs žemi dažniai. „Sony“ pristato naują garsiakalbių ir ausinių seriją „ULT Power Sound“
Balandžio 15 d. 08:11
Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

10 įspūdingų mokslo pasaulio įvykių 2021-aisiais

Publikuota: 2022-01-03 11:48
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Patricija Kilminavičienė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Nors 2021-ieji vis dar buvo apgaubti COVID-19 šešėlio, mokslininkams buvo ką veikti ir jie išties padarė nemažai. Daug dėmesio pastaraisiais metais susilaukė ekspansija į kosmosą, ypač per Kalėdas paleistas Jameso Webbo teleskopas, marsaeigio nuotykiai Raudonojoje planetoje ir turtingiausiųjų kosminės lenktynės, tačiau ne ką mažiau reikšmingi buvo ir kiti įvykiai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Nors 2021-ieji vis dar buvo apgaubti COVID-19 šešėlio, mokslininkams buvo ką veikti ir jie išties padarė nemažai. Daug dėmesio pastaraisiais metais susilaukė ekspansija į kosmosą, ypač per Kalėdas paleistas Jameso Webbo teleskopas, marsaeigio nuotykiai Raudonojoje planetoje ir turtingiausiųjų kosminės lenktynės, tačiau ne ką mažiau reikšmingi buvo ir kiti įvykiai, pavyzdžiui, vakcinos nuo maliarijos sukūrimas ir pirmą kartą istorijoje žmogui persodintas kiaulės inkstas.

10 įspūdingų mokslo pasaulio įvykių 2021-aisiais
Asociatyvi „Pixabay“ nuor.

Milijardierių kosmoso lenktynės

2021-ieji buvo kosmoso turizmo eros pradžios metai. Liepos mėnesį pirmą kartą istorijoje virš Žemės orbitos pakilo komercinė raketa „New Shepard“, sukurta milijardieriui Jeffui Bezosui priklausančios kompanijos „Blue Origin“. Šis 11 minučių trukmės skrydis tapo itin svarbiu momentu kosmoso turizmo pramonei. Savaite anksčiau į kosmosą išskrido milijardierius Richardas Bransonas bendrovės „Virgin Galactic“ erdvėlaiviu, tačiau jis nepakilo aukščiau Karmano linijos, tarptautiniu mastu pripažįstamos kosmoso riba. Per pusmetį įvyko dar keli komerciniai skrydžiai į kosmosą, viename jų dalyvavo ir legendinio serialo „Žvaigždžių kelias“ aktorius Williamas Shatneris.

Šios kelionės rodo įspūdingą technologinę pažangą. Pastarąjį dešimtmetį turėjome progą pamatyti spartų kosmoso technologijų vystymąsi, pirmiausia – privačių kompanijų, tokių kaip „SpaceX“, kuriamus palydovus. Dabar šios įmonės kuria savo raketas ir kosminių skrydžių raketas, konkuruoja su tokio kalibro bendrovėmis kaip NASA ir parodo, kad kosmosas gali tapti prieinamas daugybei žmonių.

Jameso Webbo teleskopo paleidimas

Metų pabaigoje NASA pagaliau paleido ilgai lauktą Jameso Webbo teleskopą – galingiausią žmonių sukurtą kosminę observatoriją, kainavusią 10 milijardų dolerių. Šis teleskopas pradėtas kurti dar 1996-aisiais, tačiau jo paleidimas dėl užsitęsusių darbų ir nepalankių sąlygų buvo atidėtas ne vieną kartą. Mokslininkai tikisi, kad jis atsakys į klausimus apie Saulės sistemą, ištyrinės egzoplanetas ir pažvelgs daug giliau į Visatą, nei iki šiol buvo įmanoma, – leis pamatyti pirmąsias galaktikas, susiformavusias Visatos pradžioje po Didžiojo sprogimo.

Jameso Webbo misijos tyrėjai laukė tris dešimtmečius, nuo pat tada, kai 90-aisiais į kosmosą paleistas jo pirmtakas Hubble`io kosminis teleskopas. Pasak inžinierių, Jameso Webbo teleskopas už Hubble`io teleskopą galingesnis šimtąkart.

NASA marsaeigis nusileido Raudonojoje planetoje

2020 metų liepą iš Žemės išskridęs marsaeigis „Perseverance“ 2021-ųjų vasarį sėkmingai nusileido Raudonojoje planetoje ir nuo to laiko spėjo mokslininkams pateikti daug naujos informacijos apie Marsą. Šios misijos tikslas – išsiaiškinti, ar Marse kada nors egzistavo gyvybė, ir suprasti, kokia buvo šios planetos geologinė evoliucija, kaip keitėsi Marsas laikui bėgant. Marsaeigis taip pat turėtų suteikti daugiau žinių sprendžiant klausimus, kaip paruošti žmones nusileisti Marse.

„Perseverance“ jau paėmė Raudonosios planetos uolienos mėginį, jis vėliau bus pargabentas į Žemę ir ištirtas mokslininkų. NASA taip pat pavyko atlikti pirmąjį istorinį skrydį į svetimame pasaulyje – jau kelis kartus virš planetos paviršiaus skraidė bepilotis orlaivis „Ingenuity“. Šis eksperimentas dar labiau išplės mokslininkų akiratį ir galimybes, ką dar įmanoma panaudoti Marso tyrimuose.

Klimato viršūnių susitikimas COP26

Pastaraisiais metais kaip niekada anksčiau buvo daug kalbama apie klimato kaitą ir visuotinį atšilimą – diskusijas vainikavo COP26 konferencija. Joje beveik 200 pasaulio valstybių tarėsi, ką daryti, kad temperatūra Žemėje iki šimtmečio pabaigos nepakiltų daugiau nei 1,5 laipsnio. Buvo nuspręsta, kad reikia palaipsniui atsisakyti iškastinio kuro, sumažinti išmetamo metano kiekį, sustabdyti miškų kirtimą ir imtis kitų veiksmų gelbėjant planetą nuo katastrofos.

Šiai konferencijai toną davė anksčiau paskelbta Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) ataskaita, kurioje mokslininkai įspėjo apie pragaištingus klimato kaitos padarinius. Įspėta, jog tokių padarinių, kaip kylantis jūros lygis ir Žemės ledynų tirpsmas, „neįmanoma panaikinti šimtmečius ar net tūkstantmečius“, net jei žmonija drastiškai sumažintų anglies dioksido taršą, o 1,5 laipsnių riba bus viršyta iki 2030-ųjų, jei skubiai nebus imtasi atitinkamų priemonių.

Masinė vakcinacija nuo COVID-19

COVID-19 vakcinų sukūrimas, klinikiniai tyrimai ir masinis skiepijimas nuo šios ligos įvyko vos per dvejus metus – tai tikriausiai rekordiniai metai medicinos mokslo istorijoje. Mokslininkų ir tūkstančių savanorių dėka vakcinos tapo prieinamos dar praėjusių metų gruodį ir vos per pusę metų jomis jau galėjo skiepytis didžiulė dalis planetos gyventojų. 2021 metais pasauliui buvo pateikta daugiau nei 8 milijardai vakcinų dozių, daugiau nei pusė planetos gyventojų gavo bent vieną skiepą. Apmaudu tik tai, jog vos 6 proc. visų vakcinų skirta mažas pajamas gaunančioms šalims.

Nors kova su COVID-19 vis dar tęsiasi dėl atsirandančių viruso atmainų, skiepai išgelbėjo daugybę gyvybių. Europoje turime net 5 patvirtintas vakcinas nuo koronaviruso sukeliamos infekcijos ir bendromis pastangomis galime įveikti pandemiją.

Aptikta pirmoji planeta už Paukščių Tako ribų

Mokslininkai pirmą kartą istorijoje aptiko planetą už mūsų galaktikos ribų. Iki šiol rasta beveik 5 tūkst. egzoplanetų – pasaulių, skriejančių aplink žvaigždes už mūsų Saulės, tačiau visos jos yra Paukščių Tako galaktikoje. Potenciali Saturno dydžio planeta, kurią atrado NASA „Chandra“ teleskopas, yra Sūkurio (Mesjė 51) galaktikoje. Galima planeta yra už milijonų šviesmečių nuo Paukščių Tako galaktikos.

Mokslininkai šią „ekstroplanetą“ pavadino M51-ULS-1b, o jos atradimas gali pakeisti būdą, kaip ieškoma planetų už Saulės sistemos ribų – Paukščių Take ir dar toliau už mūsų galaktikos.

Žmogui persodintas kiaulės inkstas

JAV medikų komandai pavyko laikinai prijungti kiaulės inkstą žmogui, o operacijai vadovavęs medikas šį istorinį įvykį pavadino „potencialiu stebuklu“, pranešė BNS. Per eksperimentinę operaciją genetiškai modifikuoto gyvūno donoro organas buvo įsodintas pacientui, kurio smegenys buvo mirusios, o kvėpavimą palaikė aparatūra.

Ankstesni tyrimai parodė, kad kiaulių inkstai, persodinti nežmoginiams primatams, yra gyvybingi iki metų, tačiau tai buvo pirmas kartas, kai ši procedūra buvo išbandyta su žmogumi. Ši žinia – reikšmingas mokslinis pasiekimas, jeigu visi duomenys teisingi, tai galima laikyti dideliu žingsniu organų persodinimo srityje, galinčiu išspręsti kritinį organų stygių.

Dalelių fizikos atradimai

Eksperimentinės dalelių fizikos mokslininkams pastarieji metai taip pat suteikė džiugaus jaudulio. Pavasarį CERN laboratorijoje dirbantys fizikai pastebėjo neįprastą signalą, užsienio spauda jį pavadino naujos rūšies fizikos užuomina ar netgi „nauja gamtos jėga“. Tuomet buvo atrastas 3,1 standartinis nuokrypis nuo Leptonų universalumo hipotezės, tai yra Naujosios fizikos ženklas (angl. evidence). Nors ir ne atradimas, vis dėlto tai – svarbus „įkaltis“.

Netrukus po to Čikagoje esančios Fermi nacionalinės greitintuvų laboratorijos tyrėjai pastebėjo potencialių ženklų, liudijančių penktą fundamentalią gamtos jėgą. Eksperimento metu ieškota naujų fizikos reiškinių ženklų, tiriant subatominių dalelių – miuonų – elgesį, jis mokslininkams pasirodė neįprastas. Rastas didelis nuokrypis nuo Standartinio modelio (plačiai pripažinta teorija, paaiškinanti, kaip elgiasi Visatos statybiniai blokai) hipotezės – 4,2 sigmos, tačiau dar per mažas, kad būtų oficialus atradimas. Vis dėlto jeigu jis būtų patvirtintas, tai reikštų, kad egzistuoja mums nežinomų dalelių ir / arba jėgų, kurios greičiausiai žymiai silpnesnės už mums žinomas, tačiau vis tiek dalyvauja sąveikose kaip aukštos eilės pataisos.

O lapkričio pabaigoje Didžiajame hadronų greitintuve (Large Hadron Collider – LHC) pirmą kartą buvo atrasti neutrinai – itin mažos elementariosios dalelės, lakstančios beveik šviesos greičiu. Mokslininkų teigimu, toks atradimas turėtų leisti daugiau sužinoti apie tamsiosios materijos prigimtį.

Užbaigta žmogaus genomo seka

Prieš daugiau nei du dešimtmečius mokslininkai džiūgavo sudarę pirmąjį žmogaus genomo juodraštį. Tačiau jis nebuvo baigtas. Net ir ilgus metus dedant didžiules pastangas, kad spragos būtų užpildytos, maždaug 8 proc. mūsų genetinio kodo vis dar buvo sunkiai perkandami.

2021-ųjų gegužę 99 tyrėjų komanda surinko tai, ką jie pavadino „pirmąja tikrai visa“ žmogaus genomo seka, apimančia 3,055 milijardo bazinių porų per 23 chromosomas. Tyrimas, kuris dar nėra recenzuotas, prideda beveik 200 milijonų bazinių porų ir daugybę pataisymų prie ankstesnių genomo analizių, įskaitant paslaptingų dalių, kuriose gausu pasikartojančių genetinių segmentų, užpildymą. Tyrimas yra reikšmingas pasiekimas, tačiau reikia dar šį tą nuveikti: mokslininkai dar turi visiškai nusekvenuoti Y chromosomą.

Maliarijos vakcina

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomendavo naudoti pirmą istorijoje vakciną nuo maliarijos – ligos, kuri žmoniją kankina tūkstančius metų. Ši žinia buvo pasitikta kaip ypatingas medicinos proveržis. Afrikoje maliarija pasiglemžė gerokai daugiau gyvybių nei koronaviruso infekcija – beveik pusę milijono aukų. Ši vakcina yra įrodymas, kad skiepai nuo sudėtingos maliarijos ligos yra įmanomi.

Maliarijos parazitai išsivystę taip, kad apeitų žmogaus imunitetą, todėl medicinai su jais kovoti gerokai sunkiau nei su bet kokiu virusu. Štai kodėl taip ilgai nebuvo vakcinos. Naujai patvirtintos vakcinos „Mosquirix“ veiksmingumas klinikinių tyrimų metu per vienus metus siekė apie 56 procentus. Tai reiškia, kad uodų įkandimų prevencija, pavyzdžiui, dengiantis tinkleliais ir purškiantis repelentais, tebėra aktuali, tačiau šie skiepai vis tiek nepaprastai svarbūs ir gali padėti išsaugoti šimtų tūkstančių žmonių gyvybes.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama