Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Astrofizikas dėl gyvybės kosmose nusiteikęs optimistiškai

Publikuota: 2021-05-25 08:20
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Patricija Kilminavičienė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Žemės gyventojus visada žavėjo kosmosas – nuo pačių seniausių laikų žmonių akys krypo aukštyn ir analizavo ten esančius objektus. Spartėjant technologijų plėtrai apie mus supančią Visatą kasdien sužinome vis daugiau, tačiau astrofizikai skaičiuoja, kad apie ją kol kas turime vos 4 proc. informacijos.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Žemės gyventojus visada žavėjo kosmosas – nuo pačių seniausių laikų žmonių akys krypo aukštyn ir analizavo ten esančius objektus. Spartėjant technologijų plėtrai apie mus supančią Visatą kasdien sužinome vis daugiau, tačiau astrofizikai skaičiuoja, kad apie ją kol kas turime vos 4 proc. informacijos, o kai kurių kosminių reiškinių negalime nei išanalizuoti, nei pažaboti, nes mūsų galimybės vis dar stipriai apribotos.

Astrofizikas dėl gyvybės kosmose nusiteikęs optimistiškai
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Visata – pati geriausia laboratorija

Kaip Lietuvos aviacijos muziejaus organizuotoje konferencijoje „Lietuviai ir kosminės technologijos šiandien“ pasakojo Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkas astrofizikas Kastytis Zubovas, kosmologija, nagrinėjanti didžiausio masto Visatos evoliuciją, yra vienas iš dviejų mokslų, esančių mūsų dabartinio pažinimo pakraštyje.

„Viena pažinimo pusė yra labai maži objektai, įvairios nanotechnologijos ir procesai, vykstantys atominiuose masteliuose, bandymas suvokti, kokių elementariųjų dalelių yra, kaip jos sąveikauja tarpusavyje ir t. t. Kita dalis yra patys didžiausi masteliai – kokie ekstremalūs reiškiniai vyksta Visatoje, nuo ko viskas prasidėjo, link ko viskas eina. Tai didžiausi klausimai, į kuriuos astrofizikai bando atsakyti.

Bet kartu kosmose yra daugybė labai įvairių reiškinių, kurie toli gražu nepatenka į tokius rėžius, prie kokių esame įpratę. Pavyzdžiui, šviesos greitis. Jis yra baigtinis, beveik 300 tūkst. kilometrų per sekundę, bet daugybę kartų didesnis negu bet koks kitas greitis, su kuriuo mes susiduriame kasdieniame gyvenime. Net greičiausi žmonių sukurti prietaisai, t. y. kosminiai zondai, juda dešimčių kilometrų per sekundę greičiu, toli gražu ne šimtų tūkstančių. Kosmose yra reiškinių, kurie gali įgreitinti daleles, kad jos lėktų beveik šviesos greičiu. Tie reiškiniai mums gali atskleisti įvairių žinių apie tai, iš ko susideda Visata“, – dėstė mokslininkas.

Anot jo, Visata suteikia geresnę laboratoriją už bet ką, ką žmonės gali pastatyti. Tačiau problema tokia, kad ši laboratorija toli, žmonės jos negali kontroliuoti, todėl belieka stebėti iš toli ir iš natūraliai joje vykstančių reiškinių bandyti suprasti, kokie dėsniai juos valdo.

Mokslininkai ketina paleisti zondų spiečių į artimiausią žvaigždę

Kalbant apie greitį ir keliones po kosmosą, aktualios yra ir šviesos burės. Kaip teigė K. Zubovas, nuo šio amžiaus pradžios plėtotas ne vienas kosminių burių projektas. Jo idėja yra tokia, kad šviesos srautas susideda iš fotonų, kurie turi energijos ir juda, todėl turi fizikinę savybę, vadinamą judesio kiekiu, arba impulsu.

„Tai reiškia, kad fotonas, nuo ko nors atsispindėjęs, tam objektui sukelia nedidelį postūmį. Jeigu turime daug fotonų, galime ką nors pastumti tolyn. Nemanoma, kad tokio postūmio užtektų kosminiam aparatui pakelti nuo Žemės paviršiaus, nes tam reikia įveikti Žemės traukos jėgą. Tačiau iškėlus į kosmosą galima pagreitinti, pakeisti objekto trajektoriją. Praktiškai tai padaryti sunkiau, nes pati burė taip pat sveria, vadinasi, jeigu ji bus per sunki, tie fotonai nelabai ją ir pajudins. Todėl reikia tokių burių, kurios būtų daug lengvesnės už buitinę aliuminio foliją, bet, iš kitos pusės, jos turi būti daug tvirtesnės už ją, nes kosmosas yra labai atšiauri aplinka. Daug įvairių dulkelių, kurios laksto įvairiu greičiu ir gali perkirsti tą burę, daug energingos spinduliuotės, kuri gali burę įkaitinti ir išlydyti. Yra iššūkių, kuriuos reikia išspręsti.

Kaip tik 2019 metais buvo vienas labai sėkmingas eksperimentas, vadinamas „Šviesos bure“. Jis sėkmingai iškėlė į orbitą zondą, iš jo išskleidė burę ir ji buvo panaudota zondo trajektorijai pakeisti. Kol kas pasiekta tiek, pademonstruota, kad tikrai toks dalykas veikia“, – konferencijoje kalbėjo astrofizikas.

Anot jo, ambicingiausio projekto tikslas – šio amžiaus viduryje artmiausios Saulės sistemai žvaigždės – Kentauro proksimos link paleisti mažyčių zondų spiečių, kurie būtų su šviesos burėmis ir įgreitinami stipria lazerio spinduliuote iš Žemės arba jos orbitos. Mokslininkai taikosi tai padaryti amžiaus viduryje, nes tikisi, kad tuomet technologijos jau bus pakankamai mažos ir išvystytos, jog tai būtų įmanoma praktiškai. Šiandieninėmis technologijomis to padaryti kol kas nepavyktų.

Pirmas komercinis skrydis į kosmosą ir juodosios skylės nuotrauka

Pastarieji keleri metai buvo išties turtingi kosminių įvykių. Tarp įsimintiniausių, kaip įvardijo K. Zubovas, – „SpaceX“ komercinis skrydis į kosmosą.

„Tai daug metų plėtotas projektas, pakeitęs programą „Shuttle“. „Shuttle“ paskutinį kartą skrido 2011 metais, planas buvo toks, kad netrukus po to turėtų atsirasti naujos įgulos kapsulių. Jų tobulinimas užtruko, tačiau praėjusiais metais įvyko pirmasis skrydis, vėliau jau ir pirmas reguliarus užsakomasis „SpaceX“ skrydis į Tarptautinę kosminę stotį (TKS). „SpaceX“ jau nemažai metų aptarnauja TKS, gabena ten įvairias atsargas, išteklius, eksperimentų įrangą, bet su autonominiais erdvėlaiviais, o čia pirmą kartą „Crew Dragon“ kapsulė buvo panaudota žmonių skrydžiui“, – aiškino K. Zubovas. Pasak jo, „SpaceX“ konkurentai „Boeing“ ir „Starline“ šiais metais taip pat turėtų atlikti pirmuosius skrydžius su žmonėmis.

Astrofizikas įvardijo, kad 2019 metai įsiminė tuo, jog buvo padaryta pirmoji juodosios skylės nuotrauka, o tai pažengė gerokai toliau mūsų Saulės sistemos ribų. Nuotraukoje įamžinta juodoji skylė, esanti galaktikos M87 centre.

„Juodosios skylės yra labai masyvūs ir kompaktiški objektai, jų gravitacija yra tokia stipri, kad iš jų niekas, net ir šviesa, negali ištrūkti. Tai tokios bedugnės, kad jų tiesiogiai pamatyti neįmanoma. Jų gravitacija pro šalį lekiančią šviesą visaip iškreipia. Dėl to galima pamatyti tuos iškreipimo efektus. Taip pat aplink juodąją skylę būna susitelkusi medžiaga, kokios nors dujos labai įkaista ir spinduliuoja. Tą tuštumą spinduliuojančios medžiagos rate ir pavyko nufotografuoti, bet tam reikėjo keliolikos teleskopų, apimančių visą Žemės rutulį – nuo Havajų, Kanarų salų iki Pietų ašigalio. Taip sujungus teleskopus, gauta sistema, veikianti tarsi vienas teleskopas, tokio dydžio kaip visa Žemė“, – aiškino mokslininkas.

Paskelbus šį atradimą pradėta kalbėti, kad jeigu norime gauti daugiau juodųjų skylių nuotraukų, nebeužtenka tik Žemės dydžio. Reikia padaryti teleskopų sistemą, kuri būtų didesnė už mūsų planetą, vadinasi, reikia iškelti vieną arba daugiau analogiškų teleskopų į orbitą, o juos būtų galima sujungti su esančiais Žemėje. Tai irgi nemažas iššūkis, nes naudojami radijo teleskopai išties dideli – atrodo kaip milžiniškos palydovinio ryšio antenos, gali būti net šimtų metrų skersmens. Pavyzdžiui, Kinijoje esančio teleskopo skersmuo siekia net 500 metrų. O tokių teleskopų į kosmosą kol kas nemokame iškelti, sako astrofizikas.

Mėnulyje galėtų atsirasti nuolat gyvenama stotis

Astrofizikas tikino neabejojantis, kad už Žemės ribų egzistuoja gyvybė. Planetų yra tiek daug, kad labai maža tikimybė, jog tik Žemėje galėjo atsirasti gyvų organizmų. Kita vertus, kalbant apie protingas civilizacijas, natūralu, kad jų bus žymiai mažiau negu planetų, kuriose gyvybė yra apskritai. Tik sunku pasakyti, kiek mažiau.

„Norėčiau galvoti optimistiškai, kad Paukščių Take yra keletas civilizacijų, su kuriomis galbūt pavyktų pabendrauti“, – sakė astrofizikas.

Nors mokslininkai stengiasi keliauti vis toliau ir giliau į kosmosą, Mėnulis taip pat nelieka pamirštas. NASA planuoja po poros metų atnaujinti misijas į Žemės palydovą, tik šįkart jos bus kitokios nei per programą „Apollo“. Kaip pasakojo astrofizikas K. Zubovas, planuojama Mėnulyje įrengti netgi nuolat gyvenamą tyrimų stotį.

„Tai turėtų būti panašus tyrimų poligonas, koks šiuo metu yra Antarktidoje. Tai tyrimų stotis, kur reguliariai keičiasi įgula, nuolat gyvena žmonės ir atlieka įvairiausius tyrimus“, – sakė K. Zubovas.

Manoma, kad stotis Mėnulyje galėtų pasitarnauti ir kaip tarpinė stotelė skrydžiui į Marsą. Ten galėtų būti sukaupti kuro rezervai, raketų pakopos, kurios lauktų astronautų su naudingu kroviniu.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama