Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
Balandžio 22 d. 14:28
Užderėjo pavasarinis „Facebooko“ problemų derlius – kaip jas spręsti?
Balandžio 22 d. 11:17
Lietuviai teise reikalauti ištrinti asmeninius duomenis naudojasi bene rečiausiai Europoje
Balandžio 22 d. 08:27
„Sony“ pristato naujuosius ryškiausius bei geriausiai skambančius „BRAVIA“ televizorius
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Veneros programa: tarpplanetiniai zondai iš už geležinės uždangos

Publikuota: 2021-05-18 08:45
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Kol NASA kreipė žvilgsnį į Mėnulį ir išorines planetas, sovietai apie 30 metų tyrinėjo pragarišką vidinę Veneros planetą. Nuo kosmoso amžiaus aušros šeštojo dešimtmečio galo, Sovietai kūrė ir konstravo Veneros zondų seriją. Ir beveik 30 metų jie statė ir skraidino Venera programos tarpplanetinius erdvėlaivius — kurie įspūdingi netgi dabar.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kol NASA kreipė žvilgsnį į Mėnulį ir išorines planetas, sovietai apie 30 metų tyrinėjo pragarišką vidinę Veneros planetą.

Aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje išorinių planetų tyrimams JAV pasiųsti „Pioneer“ ir „Voyager“ zondai dažnai – ir teisingai – vadinami istoriniais tarpplanetinių tyrimų pasiekimais. Iš dalies dėl to, kad su „Pioneer“ plokštele ir „Voyager“ auksiniu įrašu, šie objektai parengti vieną dieną būti rasti ateivių ir padėti jiems lengviau pasinerti į visuomenę. Panašiai ir Marso tyrimo robotai, tarp kurių „Viking“ nuleidžiami zondai ir „Sojourner“, „Spirit“, „Opportunity“, ir „Curiosity“ marsaeigiai mirga nesuskaitomoje daugybėje antraščių ir jiems dažnai netgi suteikiamos antropomorfinės asmenybės.

Sovietų 1981 paleistas „Venera 13“ zondas užfiksavo šį Veneros paviršiaus vaizdą.© Dr. Ksanfomality/Astronomicheskii Vestnik
Sovietų 1981 paleistas „Venera 13“ zondas užfiksavo šį Veneros paviršiaus vaizdą.
© Dr. Ksanfomality/Astronomicheskii Vestnik

Tačiau beveik pamirštos yra ambicingos Sovietų misijos į Venerą. Nuo kosmoso amžiaus aušros šeštojo dešimtmečio galo, Sovietai kūrė ir konstravo Veneros zondų seriją. Ir beveik 30 metų jie statė ir skraidino Venera programos tarpplanetinius erdvėlaivius — kurie įspūdingi netgi dabar.

Programa „Venera“: Sovietai nukreipia žvilgsnį Veneron

Šis sudėtinis Veneros atvaizdas buvo sukurtas, sujungus dviejų NASA misijų duomenis su sovietiniu „Venera“ erdvėlaiviu gautais duomenimis.
Šis sudėtinis Veneros atvaizdas buvo sukurtas, sujungus dviejų NASA misijų duomenis su sovietiniu „Venera“ erdvėlaiviu gautais duomenimis.

Septintojo dešimtmečio pradžioje, Šaltasis karas vyko visu smarkumu, kaip ir Kosmoso lenktynės. Sovietai siekė pelnyti kuo daugiau „pirmųjų“ visose kosminių skrydžių srityse. Tuo metu jie į kosmosą galėjo iškelti didesnį naudingą svorį, nei JAV, tad galėjo statyti ir leisti didesnius erdvėlaivius – tiek bepiločius, tiek ir pilotuojamus. O naudodami keturių pakopų raketas ir pažangią telemetrijos sistemą, Sovietai galėjo siųsti misijas ir į sunkiai pasiekiamas vidines planetas.

„Venera 1“, pirmasis sovietų „Venera“ misijų zondas, svėrė įspūdingus 1 400 svarų (palyginus su juo, 184 svarų pirmasis palydovas „Sputnik“ 1, buvo plunksnelė). Panašiai kaip „Dalek“ iš „Doctor Who“, „Venera 1“ zondas turėjo sukimosi stabilizatorių ir jame buvo moksliniai instrumentai, tarp kurių – magnetometras, Geigerio skaitiklis, ir mikrometeoritų jutiklis. Ir panašiai, kaip vėlesniuose zonduose, viduje buvo palaikomas šiek tiek didesnis, nei vienos atmosferos azoto dujų slėgis, padedantis instrumentams veikti stabilioje temperatūroje.

Tačiau pirmasis „Venera 1“ zondas Žemės orbitos taip ir nepaliko. Antrasis bandymas, 1961 metų vasario 12, nutrūko kelyje į Venerą, nors praskriejo pro planetą už maždaug 100 000 kilometrų.

„Venera 2“, kuris buvo labai panašus į „Venera 1“, turėjo praskristi pro Venerą, o užfiksuotą informaciją apie šį dangaus kūną perduoti atgal į Žemę. 1966 metų vasario 27 dieną zondas praskriejo už maždaug 24 000 km nuo paviršiaus, tačiau perkaito ir daugiau iš jo negauta jokių žinių. Vis dar neaišku, ar „Venera 2“ sugedo prieš praskriedama pro tolimą pasaulį, ar jau po to.

Kitus keturis zondus – „Venera 3“, 4, 5 ir 6 – sovietai kūrė, siekdami atidžiau ištirti mūsų karštosios kaimynės atmosferą. Šiuose maždaug 2 000 svarų (900 kilogramų) sveriančiuose zonduose buvo įrankių rinkinys ir atsiskiriantis nusileidimo modulis su antru prietaisų rinkiniu, tarp kurių buvo barometras, radarinis aukštimatis, dujų analizatorius ir termometras. Tačiau ne visi iš šių zondų misiją baigė sėkmingai.

„Venera 3“ planuota nutupdyti ant Veneros paviršiaus, tačiau jis 1966 metų kovo 1 dieną ant paviršiaus nukrito — tapdamas oficialiai pirmuoju kitoje planetoje sudužusiu erdvėlaiviu.

Tačiau 1967 metų spalio 18 dieną „Venera 4“, lėtai leisdamasi per tankią Veneros atmosferą, duomenis rinko ilgiau nei 90 minučių. Jis taip pat atmosferoje užfiksavo itin aukštą anglies dvideginio lygį ir tai, kad Veneroje nėra globalaus magnetinio lauko. Kaip ir tikėtasi, zondą galiausiai įveikė planetos karštis ir slėgis.

„Venera 5“ ir „Venera 6“ zondų misijos irgi buvo sėkmingos, perdavė duomenis ilgiau nei 50 minučių, leisdamiesi per Veneros atmosferą 1969 metų gegužės 16 ir 17 dieną. Atskleisdami šios planetos atmosferos sudėtį, šie zondai mokslininkams aiškiai parodė, kad gyvybė Veneroje – itin menkai tikėtina; romantiškos svajos apie Veneroje esantį žemišką rojų sudužo.

„Venera 7“ zonde buvo dar ambicingesnis nusileidimo modulis sukurtas švelniam nusileidimui Veneroje – įskaitant ir visokeriopą sustiprinimą, kad jis bent trumpai išgyventų itin nedraugiškomis sąlygomis planetos paviršiuje. 1970 metų rugpjūčio 17 dieną pradėtas skrydis buvo iš dalies sėkmingas. Nusileidimo aparatas planetos paviršių pasiekė 1970 metų gruodžio 15 dieną, bet pasiekė jį suplyšusiu parašiutu, tad leidimasis truko trumpiau nei planuota, apie 30 minučių, ir baigėsi smūgiu į paviršių maždaug 61 km/h greičiu.

Nors iš pradžių manyta, kad misija sužlugo, „Venera 7“ zondui pavyko trumpai siųsti reikalingus duomenis. Pavyzdžiui, jis išmatavo paviršiaus temperatūrą – ji buvo 475 °C, arba kaip įkaitinta plytinę picų orkaitė. Nors besileidžiančio zondo slėgio jutiklis sugedo, iš jo rodmenų tyrėjai sugebėjo įvertinti, kad paviršiuje slėgis yra apie 92 barus, – tokį jaustume, jūroje panėrę į 900 metrų gylį.

„Venera 8“ pakartojo didžiąją „Venera 7“ misijos dalį, tik nusileidimo aparatas, Veneros paviršių pasiekęs 1972 metų liepos 22 d., neapsivertė. Funkcionuojantis „Venera 8“ slėgio jutikliai patvirtino slegiančią Veneros atmosferą, tačiau jam dar pavyko užfiksuoti išsklaidytą šviesą, taip patvirtinant, kad būsimų misijų kameroms turėtų pavykti užfiksuoti venerietiškus kraštovaizdžius.

Dėmesys Veneros paviršiaus vaizdams

Šio sudėtinio vaizdo fone matomas „Venera 13“ zondas planetos paviršiaus ekstremalią temperatūrą ir slėgį ištvėrė apie 2 valandas.
Šio sudėtinio vaizdo fone matomas „Venera 13“ zondas planetos paviršiaus ekstremalią temperatūrą ir slėgį ištvėrė apie 2 valandas.

Iš visų Sovietų misijų į Venerą lig šiol geriausiai prisimenamos misijos nuo „Venera 9“ iki „Venera 12“, svėrusios po maždaug 11 000 svarų (5 000 kg). Labiausiai dėl to, kad jų nuleidžiamuose aparatuose buvo kameros, galėjusios tiesiogiai fiksuoti paviršiaus vaizdus.

Skriejusios į Venerą tarp 1975 ir 1978 metų, kelios šių zondų kameros negalėjo būti panaudotos, įprastai dėl to, kad neatsidarydavo jų lęšių dangteliai. Bet, kaip bebūtų, keliems pavyko nufotografuoti ir perduoti pirmuosius vaizdus iš antrosios planetos paviršiaus.

Nepamirštami pirmieji „Venera 9“ ir „Venera 10“ gauti kadrai. Detalūs, aiškūs ir plataus kampo lęšiais iškreiptuose atvaizduose matomas iki horizonto besitęsiantis nejaukus uolėtas landšaftas. Bet atvaizduose užfiksuoti ir pačių nusileidimo modulių kraštai, atskleidžiantys išskirtinai sovietinį dizainą.

„Venera 13“ ir „Venera 14“ zondai, paleisti 1981 metais, buvo pažangesnės „Venera 9“, 10, 11 ir 12 zondų versijos, kurių nuleidžiamuose moduliuose buvo sumontuoti sudėtingi akustiniai įtaisai, kurie pagal Veneros vėjų skleidžiamą garsą galėjo įvertinti jų greitį.

„Venera 13“ zondo ir nuleidžiamojo modulio (priešakyje) modelis, rodomas Maskvoje.
„Venera 13“ zondo ir nuleidžiamojo modulio (priešakyje) modelis, rodomas Maskvoje.

„Venera 15“ ir „Venera 16“, sveriančiuose po vos mažiau nei 9 000 svarų (4 100 kg) nuleidžiamų modulių nebuvo. Vietoje jų buvo gabenamos itin pažangios radarų sistemos, kuriomis iš elipsinės orbitos būtų galima sudaryti karščiu tvoskiančios planetos žemėlapius. „Pioneer 12“ zondas radaru Veneros žemėlapį sudarė pirmasis, bet „Venera 15“ ir 16 zondai atliko tai geriau, pasiekdami maždaug 1 – 2 kilometrų pikselyje raišką. Šių zondų atsiųsti atvaizdai buvo fantastiškai detalūs, atskleidžiantys nedraugingo kraštovaizdžio plotus, išmargintus smūginiais krateriais, dramatiškais šlaitais ir lava užlietus regionus.

JAV Veneros tyrimuose ženklą paliko „Pioneer 12“ ir itin sėkminga „Magellan“ misija, o Europos ir Japonijos kosmoso agentūrų zondai taip pat prisidėjo prie geresnio artimiausios planetinės kaimynės pažinimo. Tačiau sovietinė „Venera“ programa kol kas tebelieka intensyviausia ir nuosekliausia Veneros tyrimo misija.

Ir bent kol kas neatrodo, kad tai greitu metu pasikeis.

Doug Adler / astronomy.com


Technologijos.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama