Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Bandymų susisiekti su ateiviais buvo ne vienas: kokie jų rezultatai?

Publikuota: 2021-03-30 08:30
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

XIX a. pradžioje austrų astronomas Josephas Johannas von Littrowas pateikė rimtą pasiūlymą: žmonės Sacharos dykumoje turėtų iškasti daugybę griovų, iš kurių susidėliotų milžiniški geometriniai raštai, tada reikėtų juos pripildyti žibalo ir padegti, kad suliepsnotų. Tokio sumanymo tikslas – nusiųsti kažkur Saulės sistemoje gyvenančioms ateivių civilizacijoms aiškią žinutę: mes esame čia.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Gali būti, kad žmonių ateiviams išsiųstos žinutės tėra šūviai tamsoje. XIX a. pradžioje austrų astronomas Josephas Johannas von Littrowas pateikė rimtą pasiūlymą: žmonės Sacharos dykumoje turėtų iškasti daugybę griovų, iš kurių susidėliotų milžiniški geometriniai raštai, tada reikėtų juos pripildyti žibalo ir padegti, kad suliepsnotų. Tokio sumanymo tikslas – nusiųsti kažkur Saulės sistemoje gyvenančioms ateivių civilizacijoms aiškią žinutę: mes esame čia.

Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

J. J. von Littrowui savo idėjos įgyvendinimo išvysti neteko. Tačiau net ir prabėgus daugybei metų po šio ambicingo plano pateikimo žmonės nesiliovė mėginti užmegzti kontaktą su už Žemės ribų esančiomis gyvybės formomis.

Tad kokių žinučių žmonės išsiuntė ateiviams? Bandymus susisiekti su nežemiškomis civilizacijomis nagrinėja livescience.com.

Radijo ryšys tapo priemone, kaip manyta, galinčia realizuoti siekį pranešti apie Žemės egzistavimą. 1962-aisiais Sovietų Sąjungos mokslininkai nukreipė radijo siųstuvą į Venerą ir, pasitelkdami Morzės abėcėlę, pasisveikino su planeta. Šis pirmasis tokio pobūdžio prisistatymas susidėjo iš trijų žodžių: mir (rusų kalbos žodis, reiškiantis taiką arba pasaulį), Leninas ir SSSR (lotyniška abėcėle pateikiamas kirilica rašomo Sovietų Sąjungos pavadinimo trumpinys). Žinutė buvo laikoma iš esmės simboline, teigiama 2018 m. „International Journal of Astrobiology“ paskelbtame straipsnyje. Tai buvo labiausiai panašu į visiškai naujo kosminio radaro išbandymą. Tai technologija, į kosmosą siunčianti radijo bangas. Svarbiausias jos tikslas – stebėti ir atvaizduoti Saulės sistemos objektus.

Vertinant pagal atstumą, kitas bandymas pasiekti nežemiškas civilizacijas buvo gerokai ambicingesnis. 1974 m. mokslininkų komanda, kurioje buvo ir astronomai Frankas Drake‘as bei Carlas Saganas, perdavė Puerto Rike esančios Aresibo observatorijos radijo žinutę „Messier 13“ – už 25 tūkst. šviesmečių esančio žvaigždžių spiečiaus – link. Dvejetainiu kodu išsiųsta vaizdinė žinutė apėmė grafinę žmogaus figūrą, DNR dvigubos spiralės grafinę struktūrą, anglies atomo modelį ir teleskopo schemą.

„Aresibo žinutė – bandymas matematikos ir mokslo kalba pateikti to, kas mes, žmonės, esame, apibendrintą vaizdą“, – aiškina psichologas ir nevyriausybinės tyrimų organizacijos „Messaging Extraterrestrial Intelligence International“ (METI), kuriančios ir perduodančios žinutes, kuriomis siekiama užmegzti ryšį su nežemiškomis civilizacijomis, prezidentas Douglasas Vakochius.

Aresibo žinutė tiesiogine šių žodžių prasme buvo šūviai tamsoje. Pasiekti „Messier 13“ prireiktų maždaug 25 tūkst. šviesmečių. Tačiau tuo metu, kai žinutė jį pasieks, žvaigždžių spiečius jau bus pajudėjęs, teigia Kornelio universiteto Astronomijos katedra. Hipotetiniai ateiviai turi galimybę vis vien aptikti prazvimbiantį signalą – jo intensyvumas yra 10 milijonų kartų stipresnis nei mūsų Saulės siunčiamų radijo signalų (Saulė skleidžia platų elektromagnetinės radiacijos spektrą – nuo elektromagnetinių iki radijo bangų). Tačiau tai yra menkai tikėtina, tvirtina „Search for Extraterrestrial Intelligence Institute“ (SETI, Nežemiško intelekto paieškų instituto) astronomas Sethas Shostakas.

„Tam tikra prasme tai buvo pati galingiausia žinutė. Tai tarsi milžiniškas reklaminis stendas, turėjęs būti greitkelyje, bet atsiradęs kažkur laukuose“, – „Live Science“ aiškino S. Shostakas.

Dar visai neseniai radijo signalai buvo pasitelkiami perduoti viskam – nuo meno iki reklamų. Kaip prisimenama „International Journal of Astrobiology“ straipsnyje, 2008-aisiais „Doritos“ transliavo savo reklamą Didžiųjų Grįžulo Ratų kryptimi – radarų signalai buvo nukreipti į vieną šio žvaigždyno saulės sistemą, esančią už 42 šviesmečių. 2010-aisiais Klingon (dirbtinai sukurta kalba, kuria bendrauja „Star Trek“ ateiviai) kalba parašyta žinutė kvietė tikrus ateivius sudalyvauti klingonų operoje Olandijoje.

Bandymams užmegzti ryšį su ateiviais buvo pasitelkiamas ne tik radijo ryšys. Iškeliavo ir erdvėlaivių su Žemės artefaktais, viliantis, kad juos kosmose galiausiai pačiups nežemiškų ir protingų gyvybės formų atstovai. 1977 m. buvo paleisti „Voyager 1“ ir „Voyager 2“ erdvėlaiviai – tokiu būdu siekta ištirti toliausius mūsų Saulės sistemos kampelius ir tarpžvaigždinę erdvę. Abiejuose erdvėlaiviuose yra po auksinį diską – žmonijos žinutę, susidedančią iš tokių dalykų kaip muzikos įrašai, aplinkos garsai iš Žemės ir 116 mūsų planetos ir Saulės sistemos vaizdų.

„Voyager“ zondai tebeskrieja tarpžvaigždinėje erdvėje ir laukia, kol juos kažkas atras. Tačiau kokia tikimybė, kad taip ir nutiks? „Nulinė“, – neabejoja Sheri Wells-Jensen, Bouling Grino universiteto lingvistė, besispecializuojanti nežemiškų civilizacijų srityje.

„Tai gražus ir poetiškas sprendimas, žavus ir drąsus bandymas surinkti geriausius žmoniją apibūdinančius elementus, nors, vertinant realios komunikacijos atžvilgiu, jis buvo beprasmis“, – teigia Sh. Wells-Jensen.

Ekspertai sutinka, kad tikimybė, jog kuris nors iš visų bandymų pasieks ateivių civilizacijas, yra menka. Toks rezultatas, suprantama, priklausytų nuo to, ar mūsų Saulės sistemoje yra kitų gyvybės formų. Tačiau tų gyvybės formų atstovai, apie kurių egzistavimą nežinome, taip pat turėtų atidžiai klausytis radijo signalų ir užtektinai išmanyti matematiką ir mokslą, kad galėtų suprasti mūsų išsiųstas žinutes. Be to, mūsų išsiųstos žinutės iš esmės daro prielaidą, kad šie ateiviai visatą suvokia panašiai kaip ir mes – pasitelkdami regą ir klausą.

Visgi tai nereiškia, kad visos tos žinutės yra beprasmės. „Mes žvalgomės ir ieškome. Tad kodėl jie neturėtų ieškoti?“ – pastebi Sh. Wells-Jensen. O kas, jei mūsų žinutės šioms hipotetinėms būtybėms yra neįskaitomos? Nieko baisaus. „Man regis, svarbiausias mūsų kada nors pasakytas dalykas – tai, kad mes apskritai egzistuojame“, – mano Sh. Wells-Jensen.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama