Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Medicinos fizikas: medicina ir ateityje neišsivers be spindulinių technologijų

Publikuota: 2021-02-02 12:25
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Terminas radiacija įprastai vadinamas jonizuojančiąja spinduliuote, kuris dažnam sukelia nerimą ir baugina. Visgi tai, kas sukelia didžiulę baimę kalbant apie branduolinės energetikos katastrofas, medicinoje atveria daug kelių sveikatos tyrimams ir inovatyviam gydymui.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Terminas radiacija įprastai vadinamas jonizuojančiąja spinduliuote, kuris dažnam sukelia nerimą ir baugina. Visgi tai, kas sukelia didžiulę baimę kalbant apie branduolinės energetikos katastrofas, medicinoje atveria daug kelių sveikatos tyrimams ir inovatyviam gydymui.

Kiekvienas esame kažkiek girdėję, koks yra jonizuojančiosios spinduliuotės poveikis. Ir dažnam, einant į polikliniką atlikti rentgenologinio ar kompiuterinės tomografijos tyrimo, kyla dvejonių. Juolab, kad vis daugiau pažangių gydymo ar tyrimo metodų šiuolaikinėje medicinoje yra grįsti jonizuojančiosios spinduliuotės panaudojimu. Visgi, ar verta baimintis?

„Nuogąstauti tikrai neverta“, – įsitikinęs pirmajame Gama peilio centre Baltijos šalyse dirbantis KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto (MGMF) alumnas medicinos fizikas Linas Kudrevičius.

Spinduliuotės yra visur

Asociatyvi „Pexels“ nuotr.
Asociatyvi „Pexels“ nuotr.

Jonizuojančioji spinduliuotė arba radiacija (labiau įprastas terminas daugelio ausiai) apipinta daugybe mitų ir baimių, bet ji yra neišvengiama mūsų gyvenimo dalis. Jos yra mūsų gyvenamoje aplinkoje ir net maiste. Kur ir kiek jos gauname kasdien?

„Daugelis net nesusimąsto ar tiesiog nežino, kad žmogų jonizuojančioji spinduliuotė pasiekia iš žemėje esančių uolienų, radono (natūralių radioaktyvių dujų), esančio patalpų aplinkoje, maisto produktų. Svarbi ir kosminė spinduliuotė“, – vardija medicinos fizikas.

Pasak L. Kudrevičiaus, maksimalus leistinas radiacinis fonas, kuriame galima būti be papildomų apsaugos priemonių, yra iki 0,3 µSv/h (mikrosiverto per valandą). Lietuvoje radiacinis fonas įprastomis sąlygomis yra apie 4–5 kartus mažesnis už leistiną – iki 0,07 µSv/h.

Taigi, dėl radiacinio fono nerimauti tikrai neverta. Visgi, reikėtų nepamiršti kitų apšvitos šaltinių. Pavyzdžiui, medicininė apšvita vidutiniškai per metus sudaro apie 1,05 mSv, radonas mūsų aplinkoje – 1,03 mSV, kosminė spinduliuotė – 0,4 mSV. Dar 0,34 mSV gauname su maistu ir 0,54 mSV iš aplinkos.

„Skrendant 10,3–11,3 km aukštyje žmogų veikiančios jonizuojančiosios spinduliuotės dozės galia gali būti iki 40 kartų didesnė, nei žmogui būnant jūros lygyje“, – įdomų faktą pamini L. Kudrevičius.

Sprendimai medicinai

Jonizuojančioji spinduliuotė gana plačiai taikoma pramonėje, branduolinėje energetikoje. Taip pat ir šiandieninę mediciną būtų sunku įsivaizduoti be spindulinių technologijų. Ji taikoma ir diagnostikai, ir gydymui, o naujausieji taikymai skamba išties įspūdingai.

Daugeliui geriausiai pažįstamas spinduliuotės panaudojimas rentgenologijoje ar onkologinių susirgimų gydymui. Tačiau šiuolaikinės medicinos technologijos žengia kur kas toliau ir spinduliuotė, konkrečiai gama spinduliai, panaudojami, pavyzdžiui, gydant Parkinsono ligą, trišakio nervo neuralgiją ar smegenų navikus. Viena iš pažangiausių gama spinduliuotės technologijų – gama peilis.

„Gama peiliu gali būti atliekamos maksimalaus preciziškumo reikalaujančios operacijos. Šią technologiją pasitelkiame gydant piktybinius navikus: metastazes galvos smegenyse, akies melanomas ir gerybinius navikus. Juo galima gydyti funkcinius sutrikimus: trišakio nervo neuralgiją, tremorą (esencialinį ir Parkinsono ligos sukeltą), skausmą (kai jo nenumalšina medikamentai), kraujotakos sutrikimus“, – apie technologiją pasakoja gama peilio centre dirbantis medicinos fizikas.

Tikslumas milimetrų dalimis

Gydymo jonizuojančiąja spinduliuote galimybės išties stulbinančios. Tačiau, kai kalba vyksta apie spinduliuotės panaudojimą medicinoje, dažnas baiminasi neigiamo jos poveikio: kokią įtaka ji daro žmogaus organizmui kasdienių ir neeilinių medicininių intervencijų metu, kaip užtikrinama, pacientų apsauga nuo nepagrįstos apšvitos ir pan. Pasak L. Kudrevičiaus, bijoti tikrai neverta – nesant būtinybės gydytojai spindulinių procedūrų nepaskirs. O jei paskirs, gaunamos apšvitos dozės yra maksimaliai saugios.

„Štai čia yra užduotis medicinos fizikui. Volumetrinės moduliuotos arkinės terapijos (VMAT), intensyvumo moduliuotos radioterapijos (IMRT) ar gama peilio technologijų procedūros suplanuojamos taip, kad paskirta apšvitos dozė tektų tik gydomai vietai“, – apie spinduliuotės dozės parinkimą pasakoja L. Kudrevičius.

Pasak specialisto, pacientų pozicionavimo sistemos tikslumas yra net iki 0,1 mm (pavyzdžiui, gama peilio – 0,1 mm, linijinio greitintuvo – 1 mm). Prieš pradedant gydymą patikrinama, ar pacientas tiksliai paguldytas toje vietoje, kurioje buvo suplanuota (panaudojant kūginio pluošto kompiuterinę tomografiją (CBCT) ar rentgeno nuotrauką). Gydant krūtų vėžį, metastazes plaučiuose, kepenyse ir panašiai – naudojamas paciento kvėpavimo sekimas, kadangi gydomos vietos juda įkvepiant ir iškvepiant.

O gydant smegenų navikus, pavyzdžiui, paciento galvos fiksavimui naudojamas stereotaksinis rėmas arba termoplastinė kaukė, o apšvitos tūris suformuojamas toks, kuris tiksliai atitinka naviko tūrį.

Spindulinių medicinos technologijų ateitis

Be abejonės, spindulinės medicinos technologijos atveria daugybę naujų kelių gydymui. Pasitelkiant naujausias technologijas gydomi tokie susirgimai, kurie dar visai neseniai buvo sunkiai paveikiami. Panašu, kad ateityje laukia dar daugiau progresyvių sprendimų.

„Manau, kad medicina ir ateityje neišsivers be spindulinių technologijų. Tikiu, kad jos dar pažengs į priekį, pats procesas bus labiau optimizuotas, procedūrų metu pacientas gaus vis mažesnę apšvitą. Manau, kad vietoje vieno daugiafunkcinio prietaiso bus daugiau įvairesnės specifinės, labiau preciziškos įrangos, skirtos individualiems atvejams“, – apie medicinos technologijų ateitį svarsto KTU MGMF alumnas.

Pasak specialisto, bus kuriami ir į klinikinę aplinką integruojami vis nauji sprendimai. Svarbiausia žinoti naudojamos įrangos niuansus, parametrus ir galimybes, nes tik taip galima užtikrinti, kad pacientai gautų maksimalią naudą su kuo mažesne rizika.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama