Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 20 d. 17:47
9 iš 10 tėvų sutinka, kad jų vaiko telefonas turėtų būti kontroliuojamas
Balandžio 20 d. 14:27
„Sony“ išleidžia plačios diafragmos, plačiakampį, priartinantį „G Lens FE 16-25mm F2.8 G“ objektyvą
Balandžio 20 d. 11:28
Kaip dirbtinis intelektas išranda naujus vaistus?
Balandžio 20 d. 08:53
„Garmin“ pristatė naująjį „Xero C1 Pro“ chronografą
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Laukia kosminės dvi savaitės: bus vykdomos net trys misijos į Marsą

Publikuota: 2020-07-19 10:08
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Patricija Kilminavičienė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Liepos 16 dieną 23 val. 43 min. Lietuvos laiku Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) turėjo vykdyti pirmąją savo misiją į Marsą iš Japonijos Tanegašimos kosminio centro, tačiau dėl oro salygų paleidimas buvo atidėtas iki liepos 19–21 dienos. Per ateinančias kelias savaites planuojamos dar dvi misijos į Marsą, kurių metu bus ieškoma gyvybės pėdsakų šioje planetoje.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Liepos 16 dieną 23 val. 43 min. Lietuvos laiku Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) turėjo vykdyti pirmąją savo misiją į Marsą iš Japonijos Tanegašimos kosminio centro, tačiau dėl oro salygų paleidimas buvo atidėtas iki liepos 19–21 dienos. Pastaruosius šešerius metus nedidelė Vidurio Rytų šalis nepailstamai dirbo, kad sukurtų erdvėlaivį, galintį skristi Raudonosios planetos orbitoje ir tyrinėti jos atmosferą bei orus. Per ateinančias kelias savaites planuojamos dar dvi misijos į Marsą, kurių metu bus ieškoma gyvybės pėdsakų šioje planetoje.

Laukia kosminės dvi savaitės: bus vykdomos net trys misijos į Marsą
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Tirs atmosferą ir ieškos gyvybės pėdsakų

JAE projektas bus tik misijų į Marsą pradžia. Vėliau, liepos 23-iąją Kinija taip pat planuoja paleisti savo marsaeigį į raudonąją planetą. O netrukus po to, liepos 30-ąją marsaeigį, pavadintą „Perseverance“ paleis ir NASA.

Astrofizikas, Fizinių ir technologijos mokslų centro vyresnysis mokslo darbuotojas Kastytis Zubovas LRT.lt paaiškino, jog visos misijos vyksta kone vienu metu todėl, kad į Marsą patogu skristi kas 26 mėnesius – būtent tuo metu Žemė ir Marsas skrisdami aplink Saulę išsirikiuoja taip, kad skrydis tada sunaudoja mažiausiai energijos. O kosminiams skrydžiams energija labai svarbi, nes kuo daugiau jos reikia, tuo daugiau kuro, tuo mažiau naudingo krovinio galima gabenti. Toks laiko langas, kai planetos yra arčiausiai viena kitos, trunka iki mėnesio.

Pasak K. Zubovo JAE misijos metu į Raudonąją planetą bus paleistas orbitinis zondas „al Amal“ („Viltis“), kuris tirs Marso atmosferą, bet jis nebus toks vienintelis.

„Šis zondas turėtų padėti atsakyti į klausimą, kaip keitėsi planetos klimatas per visą jos istoriją. Tai yra svarbu, kadangi žinome, jog tolimoje praeityje Marso paviršiuje buvo skysto vandens, o šiuo metu sąlygos jam nėra tinkamos. Vadinasi, klimatas turėjo reikšmingai keistis, atmosfera pabėgo į kosmosą. Išsiaiškinti, kaip tai vyko, yra vienas iš pagrindinių JAE misijos tikslų“, – LRT.lt tvirtino astrofizikas.

Mokslininkas įvardijo, kad Kinija į Marsą siųs taip pat orbitinį zondą ir marsaeigį. Šios misijos tikslas ieškoti šiandieninės ir praeities gyvybės pėdsakų Marse. Jeigu Kinijos marsaeigiui pavyks nusileisti, tai bus pirmas kartas, kai ne NASA misija sėkmingai pasiekė planetos paviršių.

Pasak K. Zubovo, NASA marsaeigis „Perseverance“ taip pat ieškos gyvybės pėdsakų Marse.

„Jos tikslas yra Marso krateris, kuris kadaise buvo didžiulis ežeras. Jo krašte, kuriame ir turėtų nusileisti „Perseverance“, yra matoma senovinės upės delta ir nuosėdinės uolienos. Jis turėtų nusileisti tokiame regione, kur daugybę milijonų metų buvo nešamos upės vandens nuosėdos ir suformuotas toks daugiasluoksnis nuosėdų plotas, kuris turėtų suteikti labai daug informacijos. Jeigu nebus gyvybės pėdsakų, bus labai daug informacijos, kaip keitėsi Marso sąlygos per milijardą ar daugiau metų planetos gyvavimo“, – kalbėjo astrofizikas.

Spekuliacijos apie gyvybės Marse egzistavimą

Apskritai apie gyvybės egzistavimą kosmose žmonės diskutuoja jau nuo antikinių laikų, sako mokslininkas. Anot jo, 19 amžiuje buvo manoma, kad Marse netgi egzistuoja civilizacija, nes per tuometinius teleskopus žiūrint į Raudonąją planetą, atrodė, kad paviršiuje matosi juostos, kurias interpretavo kaip dirbtinius kanalus. Vėliau paaiškėjo, kad tai buvo tik optinė iliuzija, tačiau idėja, kad ten galėtų egzistuoti ar egzistavo gyvybė, išliko.

„Marsas yra labai panašus į Žemę tuo, kad tai yra uolinė planeta, paviršiaus temperatūros ten pasiekia plius dvidešimt kelis laipsnius, vadinasi, teoriškai kartais galėtų būti net ir žemiškai gyvybei tinkamų sąlygų, tik atmosfera yra labai reta ir planeta neturi magnetinio lauko. Tai tuo yra ekstremalios sąlygos. Bet idėja, kad Marsas galėtų būti nebloga vieta ieškoti gyvybės už Žemės ribų, išliko.

Taip pat aštuntame dešimtmetyje NASA zondai „Viking“ buvo gyvybės paieškose ir davė prieštaringai vertinamų rezultatų. Dauguma mokslininkų sako, kad nebuvo jokių įrodymų, kad atrasta gyvybė, kad tai buvo tiesiog triukšmas ar signalo trikdžiai, bet yra tokių, kurie teigia, kad „Viking“ zondų surinktuose duomenyse yra signalas, jog kažkokia mikroskopinė gyvybė ir egzistuoja“, – LRT.lt pasakojo K. Zubovas ir pridūrė, kad nuo tada šis klausimas mokslininkams neduoda ramybės, todėl knieti išsiaiškinti, ar gyvybė yra, ar ji kadaise buvo.

Jis priminė, kad ir „Curiosity“ marsaeigis 2012-2013 metais tik pradėjo savo misiją, įrodė, kad Marse tikrai praeityje buvo nemažai skysto vandens – jūrų, upių ir ežerų. O Žemėje visur, kur yra vandens, yra ir gyvybė, manoma, kad ir Marse buvo pakankamai laiko, jog gyvybė spėtų užsimegzti. Todėl net jeigu dabar gyvybė neegzistuoja, tikimasi, kad pavyks atrasti praeityje egzistavusią gyvybę.

Ilgam skrydžiui iki Marso reikia tinkamo pasiruošimo

NASA misija į Marsą taip pat turėtų iš dalies prisidėti ir prie greitesnio žmonių nusileidimo šioje planetoje. Pasak K. Zubovo, vienas iš marsaeigio „Perseverance“ instrumentų yra deguonies gamykla.

„Tai toks prototipinis eksperimentas, skirtas išbandyti, ar būtų įmanoma iš Marso atmosferoje esančio anglies dvideginio išgauti deguonį. Jeigu paaiškės, kad ta sistema veikia, ateityje galėtų būti didesni prietaisai, pritaikyti būtent Marsą tyrinėsiantiems žmonėms, kad jie apsirūpintų deguonimi“, – teigė astrofizikas.

Anot jo, pasiruošimas žmones skraidinti į Raudonąją planetą susideda iš kelių dalių. Pirmiausia, reikia užtikrinti ilgalaikių kosminių misijų saugumą.

„Šiuo metu žmonės skrenda tik į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), kurią dar nemažai saugo Žemės magnetosfera nuo visokios žalingos spinduliuotės. Išskridus toliau, erdvėlaivį veiks žalinga spinduliuotė, taip pat mikrogravitacijos sąlygos, kurios yra TKS. Visa tai labai kenkia žmonių sveikatai“, – aiškino K. Zubovas ir pridūrė, kad labai svarbu suprasti, koks iš tiesų yra poveikis žmonių sveikatai ir kaip tą neigiamą poveikį kuo labiau sumažinti, nes kelionė į Marsą trunka nuo 6 iki 9 mėnesių į vieną pusę.

Kitas svarbus pasirengimo aspektas yra išteklių bazės Marse paruošimas. „Kalbama apie tai, kad būtų keletas robotinių misijų, kurios būtų skirtos pasiruošti žmonių skrydžiui. Taip pat misijos galėtų būti netgi pastatyti tyrimų stotis, bent jau tam tikras konstrukcijas. Taip pat įrengti deguonies gaminimo stotį, vandens išgavimo būdus, kad žmonėms nuskridus ten, būtų jau paruošti tokie baziniai dalykai“, – tikino mokslininkas.

Žmonės Marse galėtų išsilaipinti ir po dešimtmečio

Jo manymu, buvo ne viena optimistinė prognozė, kada pagaliau įvyks žmonių misija į Marsą. Šiuo metu NASA kalba apie 2035-uosius metus arba vėliau. Tačiau „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas svarsto apie anksčiau nei 2030-uosius, o galbūt netgi apie 2024-2026-uosius.

„Manau, kad E. Musko prognozės yra pernelyg optimistinės, iš kitos pusės, NASA užsibrėžusi labai konservatyvų planą. Manau, kad per kokius 10 metų yra šansų, kad žmonės išskris į Marsą“, – savo įžvalgomis pasidalino K. Zubovas.

Astrofizikas teigė beveik neabejojantis, kad NASA, galbūt su „SpaceX“ partneryste, bus pirmoji, kuri nuskraidins žmones į Marsą.

„NASA turi daugiausia įdirbio šioje srityje – tiek Marso tyrimų, tiek žmonių skrydžių į kosmosą. Taip, kitos šalys vejasi, pavyzdžiui, Kinija daro didelę pažangą, bet vis tiek jiems dar yra labai toli iki NASA su tokių ekstremalių misijų planavimu ir patirtimi jas vykdant“, – LRT.lt sakė K. Zubovas.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama