Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
Balandžio 22 d. 14:28
Užderėjo pavasarinis „Facebooko“ problemų derlius – kaip jas spręsti?
Balandžio 22 d. 11:17
Lietuviai teise reikalauti ištrinti asmeninius duomenis naudojasi bene rečiausiai Europoje
Balandžio 22 d. 08:27
„Sony“ pristato naujuosius ryškiausius bei geriausiai skambančius „BRAVIA“ televizorius
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Astrofizikas Kastytis Zubovas: astrofizika – mokslas, kuriame negalima vykdyti eksperimentų

Publikuota: 2020-02-24 20:04
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Justina Kapeckaitė
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Fizinių ir technologijos mokslų centre su teorinės astrofizikos mokslų daktaru Kastyčiu Zubovu susėdome pasikalbėti apie mokslo populiarinimą, juodąsias skyles ir mokslininko astrofiziko kasdienybę.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Fizinių ir technologijos mokslų centre su teorinės astrofizikos mokslų daktaru Kastyčiu Zubovu susėdome pasikalbėti apie mokslo populiarinimą, juodąsias skyles ir mokslininko astrofiziko kasdienybę.

Astrofizikas Kastytis Zubovas: astrofizika – mokslas, kuriame negalima vykdyti eksperimentų
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Jau dvylika metų esate tinklaraščio „Konstanta 42“ autorius. Taip pat netrukus pasirodys ir Jūsų rašyta mokslo populiarinimo knyga „42 istorijos apie Visatą, žvaigždes, gyvybę ir dar šį tą“. Ar pastarųjų metų laimėjimai astrofizikos ir astronomijos srityje turėjo įtakos Jūsų apsisprendimui pagaliau išdrįsti rašyti platesnei auditorijai?

Man pačiam įtakos gal ir ne. Žmonės vis daugiau domisi mokslu apskritai. Moksliniai pasiekimai tampa populiariosios kultūros dalimi, kasdienio gyvenimo ir aptarimo objektais. Skaitytojai gilinasi, domisi, nori suprasti daugiau, nori konteksto, tačiau griežta mokslinė literatūra, orientuota į mokslininkus ar studentus, nėra skirta plačiajai visuomenei.

Mane užsiimti mokslo populiarinimu paskatino ir vis dar skatina būtent tai, kad aš pats noriu sužinoti plačiau apie viską, kas vyksta Visatoje, kaip mes tą išsiaiškiname, ką atrandame, ką atrasime ateityje. Taip pat ir pamąstymai apie įvairius fantastinius scenarijus: pavyzdžiui, kaip galėtume iškeliauti gyventi į kitas planetas, kaip jas galėtume kolonizuoti, ar įmanoma kada nors aptikti gyvybę ne Žemėje, galbūt netgi protingą gyvybę, gal net užmegzti kontaktą. Tokie klausimai skatina mane domėtis visais tais mokslo atradimais.

Kaip manote, ko reikėtų, kad mūsų mokslas dar labiau suklestėtų, kad rašytume daugiau straipsnių ir žinučių pasauliui būtent apie save ir savo darbus?

Manau, kad net ir šiuo metu apie lietuvių mokslo pasiekimus galima daug rašyti, tačiau mokslo institucijose kol kas dar ne itin vertinama mokslo komunikacija ir mokslo populiarinimas. Daugelis svarbesnių lietuvių mokslininkų pasiekimų yra iškomunikuojami tik institucijų viduje. Mes dažnai sulaukiame pranešimo, kad koks nors mokslininkas iš mūsų institucijos publikavo straipsnį prestižiniame žurnale, padarė atradimą, kuris labai svarbus, bet tai neišeina už institucijos ribų. Jei būtų daugiau dėmesio skiriama, kad šitos žinios pasiektų žiniasklaidą, manau būtų labai gerai.

Pirmoji juodosios skylės nuotrauka ypač pagarsėjo populiariojoje kultūroje, pašiepiant jos paprastumą. Gal galėtumėte papasakoti, kodėl tai nėra taip paprasta?

Ta juodosios skylės nuotrauka, paskelbta praėjusiais metais, taip, ji atrodo paprasta, nes ten matosi dalis dujų žiedo aplink juodosios skylės šešėlį. Neatsimenu palyginimo, kokio mažumo tai yra objektas, ar kaip apelsinas, ar kaip stalo teniso kamuoliukas Mėnulyje, bet kažkas panašaus į tai.

Tad tam, kad tokią nuotrauką pavyktų padaryti, reikėjo sujungti daugybę teleskopų į vieną tinklą, jog jie galėtų dalytis informacija. Šitaip galima pasiekti tokią nuotraukų raišką, tarsi turėtume vieną teleskopą tokio dydžio, kaip kad atstumas tarp tų realiųjų teleskopų, bet tik ta viena kryptimi, kuria yra du teleskopai vienas kito atžvilgiu. Jei norime gauti ir kažkokį dvimatį vaizdą, reikia kuo daugiau tokių teleskopų porų. Būtent tai ir buvo padaryta. Teleskopai Europoje, teleskopai Antarktidoje, Amerikoje – keliolika teleskopų kartu padarė tokią nuotrauką. Aišku, iš tų teleskopų atėjusią informaciją dar reikėjo apdoroti, o tas procesas irgi užtruko porą metų. Galiausiai keturios nepriklausomai dirbusios komandos gavo rezultatus, kurie sutapo beveik identiškai ir tada jau galima buvo sakyti, kad taip, tai yra tikras vaizdas, o ne stebėjimų matavimų artefaktai.

Visuomenėje įvairiai įsivaizduojama, ką veikia astrofizikai ir astronomai. Jūs pats esate teorinės astrofizikos srities atstovas. Gal galėtumėte praskleisti paslapties šydą ir papasakoti, ką veikia astrofizikai teoretikai?

Na, yra įvairių dalykų, ką mes darome. Būtent ta juodosios skylės nuotrauka yra labiau ne astrofizikų teoretikų, bet astrofizikų stebėtojų darbo dalis. Stebėtojai yra tie, kurie dirba su teleskopais, su „žaliais“ teleskopų duomenimis ir jų apdorojimu, bei aiškinasi, kas iš tiesų yra matoma Visatoje, kas tenai vyksta. Tuo tarpu astrofizikai teoretikai užsiima įvairių modelių kūrimu (fizikinių, skaitmeninių) ir tų modelių skaičiavimų rezultatų analize bei bandymu paaiškinti, kodėl Visatoje matome tai, ką matome. Tos dvi šakos viena kitą stipriai papildo, ir viena, ir kita yra nepamainomos tame tyrimų procese.

Astrofizikoje, priešingai, nei kituose gamtos moksluose, mes faktiškai negalime vykdyti eksperimentų. Kai kuriais atvejais įmanoma sukurti kokius nors analogus Žemėje, pavyzdžiui, tyrinėti, kaip formuojasi krateriai, ar tirti kokias nors chemines reakcijas. Bet įprastai mes neturime galimybės atlikti eksperimentų, todėl juos pakeičiame stebėjimais, kas realiai vyksta, arba kompiuterinių modelių simuliacijomis. Dažniausiai naudojami būtent kompiuteriniai modeliai, kurie mums pakeičia laboratoriją.

Aš, kaip astrofizikas teoretikas, užsiimu galaktikų evoliucijos tyrimais, tiksliau tuo, kaip galaktikos evoliuciją paveikia galaktikos centre esanti supermasyvi juodoji skylė. Kiekviena galaktika turi po supermasyvią juodąją skylę. Supermasyviomis jos vadinamos todėl, kad yra labai daug kartų masyvesnės už įprastines žvaigždes. Saulės masė yra dažnai naudojama astrofizikoje kaip matavimo vienetas. Tai tikrai labai didelis skaičius – 2*10^30 kg. Žvaigždžių masės nedaug skiriasi nuo Saulės masės: mažiausios yra apie dvylika kartų mažesnės už Saulę, o masyviausios yra šimtą kartų už ją masyvesnės. Tuo tarpų supermasyvių juodųjų skylių masės prasideda nuo keliasdešimties tūkstančių Saulės masių, o didžiausios yra dešimties milijardų Saulės masių.

Visgi, palyginus su visos galaktikos dydžiu, ta supermasyvi juodoji skylė yra nedidelė ir jos gravitacija turi labai mažą poveikį galaktikai. Jeigu juodąją skylę pašalintum iš galaktikos – galaktika neišsilakstytų į šalis. Tačiau jei iš Saulės sistemos pašalintum Saulę – planetos nulėktų kiekviena sau.

Kita vertus, į supermasyvią juodąją skylę kartais gali kristi medžiaga, tarkim dujos arba žvaigždės. Ta medžiaga krisdama smarkiai įkaista ir ima labai ryškiai spinduliuoti, o ta spinduliuotė gali turėti poveikį visai galaktikai, nustelbti visos galaktikos žvaigždžių spinduliuotę. Taip kad mano tyrimai yra susiję su tuo, kaip medžiagos, krentančios į juodąją skylę spinduliuotė paveikia visos galaktikos evoliuciją, kaip gali iš ten išstumti dujas, transformuoti galaktiką, gal net pakeisti jos formą.

Aš tuo užsiimu naudodamasis būtent kompiuteriniais modeliais. Tie modeliai — tai įvairūs būdai kompiuteriui nurodyti, jog turime tam tikrą fizikinę sistemą. Suskaidome tą sistemą į skaičiavimo elementus, aprašome, kaip tie elementai tarpusavyje gali sąveikauti, ir tada leidžiame kompiuteriui skaičiuoti, kokie tos sąveikos rezultatai. Taip kartais randame dėsningumus, galbūt galinčius paaiškinti dalykus, kuriuos stebime realiose galaktikose.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama