Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 16 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 16 d. 17:24
Prieš rinkimus gali padaugėti suklastoto turinio: 5 patarimai, kaip nelikti apgautiems
Balandžio 16 d. 14:52
Milžiniška dirbtinio intelekto rinka 2030-aisiais: investuoti, reguliuoti ar bijoti?
Balandžio 16 d. 11:15
Lietuvoje pradedama prekyba naujuoju „Ford Explorer“ elektromobiliu
Balandžio 16 d. 08:48
Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą
Balandžio 15 d. 20:29
Renkamės naują televizorių: kokias savybes svarbu įvertinti?
Balandžio 15 d. 17:19
Kaip užtikrinti ilgesnį karšto vandens išlaikymą ir energijos taupymą namuose?
Balandžio 15 d. 14:20
Garsi muzika ausinukuose šiandien – klausos aparatas ausyse senatvėje
Balandžio 15 d. 11:13
Masyvūs žemi dažniai. „Sony“ pristato naują garsiakalbių ir ausinių seriją „ULT Power Sound“
Balandžio 15 d. 08:11
Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle
Balandžio 14 d. 17:26
Norvegija planuoja drausti socialinius tinklus jauniems vaikams – ar tai pavyzdys Lietuvai?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Daugelis tėvų eina lengviausiu keliu: mokytojai įspėja apie į vaikų rankas patekusią grėsmę

Publikuota: 2019-09-10 12:10
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Eglė Girdenytė
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Neretai tarp tėvų kyla diskusijos, kada ir kokiu tikslu vaikui nupirkti mobilųjį telefoną, ar leisti naudotis kompiuteriu. Tiek įvardijamas vaiko amžius, tiek priežastys, kodėl vaikui reikia išmaniųjų įrenginių, labai skiriasi. Visgi psichologai ir mokytojai teigė, jog vaikų poreikiai taip pat skiriasi, todėl perkant išmaniuosius įrenginius, leidžiant ar draudžiant jais naudotis, tėvai neretai paskuba ir neišvengia klaidų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Neretai tarp tėvų kyla diskusijos, kada ir kokiu tikslu vaikui nupirkti mobilųjį telefoną, ar leisti naudotis kompiuteriu. Tiek įvardijamas vaiko amžius, tiek priežastys, kodėl vaikui reikia išmaniųjų įrenginių, labai skiriasi. Visgi psichologai ir mokytojai teigė, jog vaikų poreikiai taip pat skiriasi, todėl perkant išmaniuosius įrenginius, leidžiant ar draudžiant jais naudotis, tėvai neretai paskuba ir neišvengia klaidų.

Daugelis tėvų eina lengviausiu keliu: mokytojai įspėja apie į vaikų rankas patekusią grėsmę

Psichologai ir mokytojai tvirtino, jog vos į mokyklą eiti pradėjusiam mokiniui, vargu ar reikia mobiliojo telefono. Pradinių klasių mokinių keliu į mokyklą ir atgal iš jos dažnai pasirūpina patys tėvai, todėl tikslo nerimauti, skambinti ir klausti, ar vaikas kelionės tikslą pasiekė saugiai, nebelieka. Visgi specialistai patarė, jog apie mobiliojo telefono įsigijimą vertėtų svarstyti tada, kai vaikas į mokymo įstaigą keliauja savarankiškai, ar pradeda lankyti būrelius už mokyklos ribų.

Vertėtų įvertinti poreikį ir nesivaikyti madų

Psichologė Asta Blandė tikino, kad mobilųjį telefoną ar kompiuterį galima pirkti tada, jei veikla su kompiuteriu ar telefonu padės atskleisti tam tikrus vaiko ar paauglio gebėjimus. Tiesa, specialistė pabrėžė, jog pirkti telefoną ar kompiuterį tik dėl to, kad norima vaiką pradžiuginti ar todėl, kad juos jau turi kiti klasės vaikai, nevertėtų.

Psichologė aiškino, jog vaiko laikas prie kompiuterio taip pat turėtų būti kontroliuojamas. Anot specialistės, iki 3 metų amžiau vaikams leisti naudotis išmaniaisiais įrenginiais – nevalia. A. Blandė teigė, jog vyresni nei 3 metų vaikai vis dažniau technologijas sutinka aplinkoje, todėl siekiant patenkinti smalsumą, galima vaikui leisti jomis pasinaudoti. Prireikus atlikti mokykloje paskirtas užduotis, anot specialistės, kompiuteris taip pat gali būti naudojamas ir mokymosi tikslams.

„Būdamas vyresnis nei 3 metų, vaikas vis dažniau sutinka technologijas aplinkoje. Manau, kad keletą kartų, po 20 min. per dieną, galite kartu su vaiku ar tik vaikui leisti mokytis, sužinoti, praplėsti akiratį ir technologijų pagalba. Mokyklinio amžiaus vaikams net kai kurios mokyklinės užduotys pateikiamos elektronine forma – joms atlikti skiriama tiek laiko, kiek reikia. Kas pusvalandį siūlyčiau daryti pertrauką. Be pertraukos praleistos valandos prie išmaniųjų įrenginių žaloja fizinę ir psichinę sveikatą. Prisiminkite – technologijos nėra auklė ar betikslė laiko „užmušinėjimo“ priemonė tiek suaugusiems, tiek vaikams“, – aiškino A. Blandė.

Gali padėti mokytis, tačiau tik su saiku

Šiaurės Licėjaus mokytoja Gintarė Lukošiūtė taip pat antrino psichologei ir teigė, jog išmanieji įrenginiai gali būti naudojami mokymosi tikslais, kai reikia surasti papildomos informacijos ar atlikti užduotis. Vis tik, anot mokytojos, skaitmeniniu formatu užduotys užduodamos retai, todėl tėvai turėtų atkreipti dėmesį, ar vaikui naudotis kompiuteriu ar telefonu išties būtina.

Mokytoja teigė, jog apskritai mokymasis, kai naudojami skirtingi mokymo ir mokymosi būdai, yra naudingas ir veiksmingas, tačiau naudojimasis telefonu ar kompiuteriu mokymosi proceso metu, anot G. Lukošiūtės, neturėtų būti naudojamas pernelyg dažnai.

„Manau, kad mišrių mokymosi priemonių naudojimas atneša daugiau pliusų, tačiau jeigu bus per dažnai naudojamasi išmaniaisiais įrenginiais, gali atsirasti ir neigiamas poveikis. Gali pablogėti regėjimas ar atsirasti stuburo išvarža. Jeigu išmanieji bus skirti dažnoms informacijos paieškoms gali atsirasti mąstymo stoka, nes bus paprasčiau susirasti informacijos nei pamąstyti, vaikai vis mažiau skaitys knygų, nes nereikės ieškoti informacijos skaitant ilgas knygas, blogės jų raštingumas. Taigi visko turi būti su saiku“, – aiškino G. Lukošiūtė.

Skatinant reikėtų priminti vertybes

Šiaurės Licėjaus mokytoja atkreipė dėmesį ir į tai, kad patys tėvai taip pat neturėtų piktnaudžiauti išmaniaisiais įrenginiais ir savo vaikus skatinti ne jais, o kitais būdais. Mokytoja pastebėjo, kad brangesnę dovaną gavęs vaikas pradeda nebevertinti paprastesnių, mokyklose naudojamų, skatinimo priemonių.

„Manau, kad telefonas ar kompiuteris nėra pati geriausia skatinimo priemonė. Namuose skatinti tokia priemone galbūt ir lengva, tačiau, kaip skatinti mokykloje tokius vaikus, kurie yra pratę prie paskatinimo išmaniaisiais įrenginiais? Tokiems vaikams nepadės paprasti skatinimo būdai, tokie kaip lipdukų rinkimas, ar kokių nors nominacijų gavimas, ar tiesiog pagyrimas. Tad vertėtų gerai apsvarstyti, ar tai tikrai pati geriausia skatinimo priemonė“, – dėmesį atkreipė G. Lukošiūtė.

Mokytojai antrino ir A. Blandė teigdama, kad siekiant vaiką paskatinti mokytis ar įvertinti jo pastangas ir pažangumą, vertėtų rinktis ne brangius elektronikos prietaisus, o pramogas su šeima ar draugais.

„Technologijų vartojime yra ypatingai daug grėsmių, todėl siūlyčiau vaikus skatinti įdomesnėmis pramogomis leidžiant laiką kartu su šeima ar siūlant vyresniam vaikui patrauklias aktyvias pramogas su draugais“, – sakė psichologė.

Bausti vertėtų teisingai

A. Blandė atkreipė dėmesį, kad išmaniaisiais įrenginiais nevertėtų vaikus ne tik skatinti mokytis, bet ir bausti juos už netinkamą elgesį. Psichologė akcentavo, kad drausti naudotis telefonu ar kompiuteriu, reikėtų tik tada, kai nusižengimas yra padaromas jais naudojantis, o ne dėl to, kad vaikas vėliau grįžo iš lauko, ar iškrėtė kitokią aibę.

„Draudimas naudotis kompiuteriu, kaip pasekmė, gali būti duodama už netinkamą elgesį naudojant technologijas. Tai reiškia, kad jei paauglys negrįžo sutartu metu namo – technologijos nėra su tuo susijusios ir bausti atimant jas – neteisinga. Nebent norite atkeršyti skaudžiausiu būdu. Visgi, siūlyčiau, kad tėvai ne keršytų, o auklėtų. Kalbant apie galimus sunkumus dėl naudojimosi telefonu ar kompiuteriu, pradžioje su vaiku ar paaugliu sutariame, kiek laiko ir ką jis gali veikti technologijų pagalba. Pažeidus susitarimą, perspėjame, kas bus jei susitarimo nebus laikomasi ir leidžiame keisti elgesį. Jei netinkamas elgesys tęsiasi, tuomet ribojame, ar kurį laiką neleidžiame naudotis technologijomis“, – sakė A. Blandė.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama