Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

„Kosminiu“ aparatu smegenis tyrinėjanti mokslininkė: dauguma bijo, kad perskaitysime jų mintis

Publikuota: 2018-10-17 20:18
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Lina Mustafinaitė
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Laideliai, jutikliai, elektrodai. Prietaisas, kuriuo beveik kasdien tyrimus atlieka neuromokslininkė dr. Inga Griškova-Bulanova, atrodo lyg iš fantastinių filmų. „Nesijaudinkite, minčių skaityti jis kol kas nemoka“, – juokiasi Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biomokslų instituto vyriausioji mokslo darbuotoja.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Laideliai, jutikliai, elektrodai. Prietaisas, kuriuo beveik kasdien tyrimus atlieka neuromokslininkė dr. Inga Griškova-Bulanova, atrodo lyg iš fantastinių filmų. „Nesijaudinkite, minčių skaityti jis kol kas nemoka“, – juokiasi Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biomokslų instituto vyriausioji mokslo darbuotoja.

Keistas prietaisas vadinamas elekroencefalografu, o juo registruojamas signalas – elektroencefalograma, arba sutrumpintai EEG. Jis leidžia mokslininkams neinvaziniu būdu tirti žmogaus smegenų veiklą.

Kokias mūsų smegenų paslaptis atskleidžia šis prietaisas? Kam jis naudojamas? Kokia juo atliekamų tyrimų nauda? Apie visa tai pasikalbėjome su geros nuotaikos ir humoro nestokojančia Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro vyriausiąja mokslo darbuotoja dr. I. Griškova-Bulanova.

„Kosminiu“ aparatu smegenis tyrinėjanti mokslininkė: dauguma bijo, kad perskaitysime jų mintis

– Koks buvo jūsų kelias į mokslą?

– Baigiau molekulinės biologijos bakalauro studijas. Bet studijų metu greitai supratau, kad draugystės su mėgintuvėliais ir molekulėmis nebus – buvo labai įdomu, bet ne man. Kažkada vienas profesorius per paskaitą pasakė, kad mokslo dabartis – kiekvieno su pasimėgavimu tiriamas savo drozofilos (vaisinės muselės) trečios kairės kojos dešimtas plaukelis. Supratau, kad ir man reikia atrasti savo „plaukelį“ – įdomų įtraukiantį klausimą.

– Ką profesorius turėjo galvoje?

– Profesorius norėjo pademonstruoti, kaip šiuolaikinis mokslininkas realybėje koncentruojasi į lokalių atsakymų paiešką. Kartais užsidarome ir nematome, kas vyksta aplinkui. Moksle labai svarbu gebėti surinkti dėlionę. Nebūtina būti visų sričių specialistu ir viską išmanyti, bet reikia domėtis ir kolegų darbais, kontekstu. Ir aišku, mėgti tai, ką darai.

– Ar sau įdomų klausimą radote?

– Klausimas „kaip veikia smegenys“ pasirodė gana globalus ir įdomus (toks jis ir yra). Taip susidomėjau neurobiologija. Nuo pat pradžių sudomino elektrinė smegenų kalba – paprastai, be įsikišimo į organizmą registruojamas ir vertinamas įtampos kitimas, vykstantis smegenyse ir vadinamas elektroencefalograma (EEG).

– Kas gi yra ta elektroencefalograma (EEG)?

– Neuronai smegenyse bendrauja padedami cheminių ir elektrinių signalų. Dėl to keičiasi elektros laukas, ir šį kitimą galime užregistruoti. Kai kas mano, kad tai tik „pašalinis triukšmas“ arba „šalutinis produktas“, nes iki galo nežinome, kaip viskas vyksta. Bet jei iš mašinos triukšmo mechanikai sugeba įvardyti problemą, tai gal ir mes, mokslininkai, galime kažką pasakyti apie smegenų veiklą? Išties taip – smegenų EEG kalba pakinta, kai pakinta smegenų veikla, ar būtų tai miegas, ar intensyvi protinė veikla, ar liga. Taigi EEG yra geras įrankis.

– Ką jūs tiriate?

– Su grupe kolegų nagrinėjame, kaip smegenys apdoroja pasikartojančius garsinius dirgiklius, paprastas sekas garsų. Vertiname, kas gali lemti tai, kad smegenims patinka „sekti“ periodinius stimulus, taip pat tai, kas daro įtaką šiam procesui – lytis ar asmenybės bruožai, o gal bendra budrumo būsena?

Gali kilti klausimas: o kam įdomu, kaip smegenys apdoroja periodinius garsus? Mes net neįsivaizduojame, kiek periodinių dirgiklių yra mūsų aplinkoje. Tai kalba ir muzika, kolegos čepsėjimas arba net širdies plakimas.

Jau žinome, kad periodinių garsų sekimas sutrinka tada, kai sutrinka smegenų veikla ir žmogus suserga psichikos liga. Šis procesas kaip indikatorius tyrimuose naudojamas vis plačiau – galbūt ateityje pagal EEG pokyčius galėsime nusakyti, koks būtent pakitimas smegenų veikloje įvyko, patarti, kokių priemonių reikia jam atstatyti. Mūsų tyrimai įdomūs skirtingus klausimus nagrinėjantiems mokslininkams, todėl daug bendradarbiaujame.

– Ar daug bendradarbiaujate su kitų šalių mokslininkais?

– Šiais laikais moksle yra labai daug bendradarbiavimo. O mažų šalių mokslininkams jis tiesiog būtinas. Tad tikrai daug dirbame su kitų šalių tyrėjais. Aš, pavyzdžiui, netiriu šizofrenijos, bet tiriu, kaip sutrinka periodinių garsų apdorojimas šio sutrikimo metu, o tokia informacija naudinga tiriantiesiems šizofrenijos biologiją ir psichopatologiją ar kuriantiesiems ligos modelius – kaip mūsų kolegos iš Šveicarijos ar Čekijos. Su kolegomis iš Lenkijos vertiname, ar periodinių garsų apdorojimas gali atskleisti ką nors apie žmogaus, esančio komoje, būklę.

Tačiau dirbame ne tik su klinikinėmis būsenomis – su kolegomis iš Čilės ir Naujosios Zelandijos vertiname sveikų žmonių EEG signalus, jų panaudojimo potencialą. Bet kuris darbas su sveikais žmonėmis – tai žingsnis objektyvaus smegenų elektrinės kalbos įvertinimo klinikoje link.

– Kaip veikia EEG? Pasidomėjau ir pažiūrėjau nuotraukas, pats prietaisas atrodo lyg iš fantastinių filmų.

– Taip, EEG visiškai kosminis (šypsosi). Bet veikimo principas labai paprastas – uždedame elektrodus ant galvos odos, surenkame labai silpną signalą, įranga jį pastiprina, o mes matome bangas. Galiu iš karto pasakyti – minčių skaityti šis prietaisas neleidžia! To tikriausiai labiausiai bijo mūsų tiriamieji (juokiasi).

– Ką tiriate: savo kolegas ar savanorius?

– Kokius žmones kviečiame dalyvauti tyrimuose priklauso nuo konteksto. Artimiausi kolegos jau ištirti (ypač vyrai – dėl to, kad turi mažiau plaukų), turime visą eilę laukiančių ne tokių artimų kolegų. Bet, kaip minėjau, tiriamieji visada yra savanoriai, o jų charakteristikos priklauso nuo tyrimo tikslo. Kviečiame žmones ir iš išorės.

– Kokius tyrimus šiuo metu atliekate? Kuo domitės?

– Be periodinių atsakų apdorojimo, man labai įdomi žmogaus būsena. Kaip, priklausomai nuo būsenos, keičiasi smegenų kalba? Pavyzdžiui, apie miegą jau daug žinoma, bet kas vyksta, kai žmogus tik snūduriuoja, tik pradeda užmigti? Kas vyksta, kai žmogus klajoja mintyse, kai lieka vienas? Tokiose situacijose ieškome ryšio tarp to, ką žmogus gali subjektyviai įvertinti (atsakyti į klausimą, ką jautė) ir to, ką matome EEG užraše arba kituose fiziologiniuose parametruose.

– Esu girdėjusi, kad kūdikiai dažnai mėgsta monotoniškus buities garsus, pavyzdžiui, gartraukio ūžimą, bet mamos garsai jų mėgstamiausi. Yra net sukurtų specialių prietaisų, kurie imituoja širdies plakimą.

– Tyrimas parodė, kad vaikų klausos žievė vystosi geriau, kai jie girdi būtent mamos garsus – jos balsą ir širdies plakimą. Be to, kūdikiai, girdėdami mamos širdį, patiria mažiau streso.

– Ką mėgstate veikti laisvalaikiu?

– Mokslininko darbas, atrodo, neturi darbo valandų, o laisvalaikio sąvoka labai išplaukusi. Dirbu tada, kai reikia padaryti darbą, ir tada, kai apima įkvėpimas. Didelę darbo dalį užima rezultatų publikavimas, dėl to mokslininkai tampa rašytojais. Todėl įkvėpimas – labai svarbu. Kaip ir smulki rankų motorika – ji skatina kalbos raidą. Stengiuosi tai suderinti – įkvėpimo semiuosi iš taikomosios dailės: mėgstu nerti, megzti, kurti iš popieriaus.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama