Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 20 d. 08:53
„Garmin“ pristatė naująjį „Xero C1 Pro“ chronografą
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Humanoidai – žmogaus galimybių finišas?

Publikuota: 2018-02-02 17:02
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Jonas Bunevičius
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Pirmieji du XXI amžius dešimtmečiai yra pažymėti sunkiai išmatuojamais žmogaus galimybių šuoliais mokslo ir technologijų srityse. Artėjanti antrojo dešimtmečio pabaiga aiškiai signalizuoja, kad artėjame prie sprendimų, kurie pagaliau gali išvaduoti žmogaus protą, iš jo gana ribotų galimybių ir, deja, laikino kūno.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Pirmieji du XXI amžius dešimtmečiai yra pažymėti sunkiai išmatuojamais žmogaus galimybių šuoliais mokslo ir technologijų srityse. Artėjanti antrojo dešimtmečio pabaiga aiškiai signalizuoja, kad artėjame prie sprendimų, kurie pagaliau gali išvaduoti žmogaus protą, iš jo gana ribotų galimybių ir, deja, laikino kūno.

Pirmą kartą terminą „robotas“ dar 1920 metais panaudojo čekų rašytojas Karelas Čapekas. Šias sunkiai žmogaus protui suvokiamas būtybes vėliau taip pat ne vieną kartą galėjome sutikti fantastiniuose filmuose. Dabar esame tokiame etape, kai rašytojų bei režisierių galvose ilgai brandintomis idėjomis, šiuo metu itin aktyviai domisi mokslo bendruomenė.

Humanoidai – žmogaus galimybių finišas?

Ką sako mūsų prigimtis

Pamatinis homo sapiens bruožas yra kurti, tačiau retsykiais susidaro įspūdis, jog lygiagrečiai savyje taip pat ugdome destrukciją. Gamta, klimatas, augalai, gyvūnai ar bet kas kitas patekęs į mūsų akiratį tiesiog privalo prisitaikyti. Jei šioms taisyklėms nepaklūstama – anksčiau ar vėliau esi pasmerktas išnykti. Vis dėlto šiems šiuolaikinio žmogaus norams tikrai paklūsta ne visi fizikos, chemijos ar biologijos dėsniai. Galbūt tai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kuri skatina mus vis įnirtingiau plėtoti humanoidų idėją?

Paprastai tariant, humanoidas – tai žmogui būdingas charakteristikas turintis robotas. Jeigu tikėsime didžiųjų pasaulio protų vizijomis, tai reiškia, kad humanoidiniai robotai jau labai greitai dažnai pasikartojančiose monotoniškose užduotyse galės pilnai pavaduoti žmogų. Džiugu, jog optimistiški bei įkvepiantys pavyzdžiai šia tema vis dažniau patenka ir į žiniasklaidos akiratį. Pavyzdžiui, „Toyota“ sukurtas humanoidas „T-HR3“ pasižymi žmogaus kūnui prilygstančia sąnarių sistema, todėl šiuo metu jau geba itin tiksliai atkartoti jį valdančio asmens judesius. Savo pirmąjį humanoidą „ARMAR-6“ šiais metais jau spėjo pristatyti ir iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamo „SecondHands“ projekto komanda. Pasak kūrėjų, „ARMAR-6“ bėgant laikui turėtų tapti nepakeičiamu sandėlio darbuotojų pagalbininku. Tuo tarpu japonų sukurtas žmogaus emocijas perprantantis ir su jais bendraujantis humanoidas „Pepper“ palaipsniui įsitvirtina bibliotekose, oro uostuose, traukinių stotyse ir netgi ligoninėse.

Panašus ar pranašesnis?

Svarbu suprasti, kad išoriškai humanoidai gali būti pakankamai skirtingi. Taip pat nereikėtų stebėtis, jeigu tam tikrais specifiniais atvejais jiems yra suteikiama tik dalis žmogaus monitorinių gebėjimų. Fiziniai skirtumai įprastai traktuojami kaip savaime įprastas dalykas, tačiau visi sutinka, kad didžiausios robotikos paslaptys glūdi dirbtinio intelekto sprendimuose. Anglų kalboje priesaga –oid išreiškia panašumą. Būtent tai paaiškina, kodėl visuomenė taip palankiai priėmė terminą „humanoidas“. Tiesiog per labai trumpą laiką mes buvome priversti patikėti dirbtinio intelekto, kaip naujos formos mąstančios būtybės, egzistavimu.

Akivaizdų pasauliniu mastu kilusį ažiotažą, žinoma, sukėlė 2016 metais viešai pristatytas humanoidas vardu „Sophia“, kuris vieno interviu metu pareiškė planuojantis sunaikinti žmoniją. Tuo tarpu 2017 metų antroje pusėje „Sophia“ ne tik aplankė Vilnių, bet taip pat tapo pirmuoju humanoidu, kuriam buvo suteikta Saudo Arabijos pilietybė. Europos Parlamentas potencialią robotų keliamą grėsmę pradėjo įžvelgti dar anksčiau. Norint išvengti nesusipratimų ateityje, naujai priimta rezoliucija jau netolimoje ateityje turėtų padėti sukurti atitinkamą teisinę sistemą, reglamentuojančią elektroninio žmogaus, t. y. roboto, teises, pareigas bei atsakomybes. Šie ketinimai skamba inovatyviai, bet tuo pačiu bauginančiai.

Greičiausiai tai yra pirmasis atvejis istorijoje, kuris žmonių rasę verčia suabejoti savo galimybėmis. Kitaip sakant, mes jaučiamės galintys prarasti maksimalią kontrolę, o tai iš prigimties prieštarauja mūsų įsitikinimams. Humanoidų ir dirbtinio intelekto sąveikos pavojus įžvelgia vis daugiau mokslo bendruomenės atstovų. Paradoksalu, bet tas pats kontingentas atsisakyti šių inovatyvių idėjų plėtros tikrai neketina.

Žinomiausias šio amžiaus vizionierius Elonas Muskas neslepia, kad dirbtinis intelektas ateityje gali kelti didžiulę grėsmę žmonijos egzistencijai. Keista, bet kartu su išsakytais nuogąstavimais tais pačiais 2017 metais šis vizionierius įsigyja „Neuralink“ kompaniją bei sulaukia 27 mln. JAV dolerių investicijos, kurios šaltinis, deja, lieka neatskleistas. Įdomu, kad „Neuralink“ vizija kol kas atrodo pralenkianti net ir fantastinius filmus – kompanija ruošiasi sukurti jungiamąją sąsają tarp žmogaus smegenų ir dirbtinio intelekto. Elonas Muskas pirmuosius „Neuralink“ pasiekimus viešai demonstruoti svajoja jau po keleto metų. Vis dėlto „SpaceX“, „Tesla“ ir „Hyperloop“ pavyzdžiai rodo, kad dar nei vienas šio vizionieriaus projektas dienos šviesos neišvydo taip greitai kaip jis pats to norėjo.

Pakeliui į ateitį

Galbūt šiai dienai Elono Musko užmojai atrodo kiek neįtikėtini, tačiau teigti, kad jie neįgyvendinami, būtų kiek per drąsu. Pavyzdžiui, paralyžiuotiems žmonėms jau dabar egzoskeletais suteikiama judėjimo laisvė. Jie taip pat gali sumažinti žmogaus kūnui tenkančią apkrovą bei pridėti jam papildomos jėgos. Bioninės galūnės žengia dar toliau. Jos pajėgios aptikti ir reaguoti į kūno siunčiamus elektrinius signalus, todėl geba atkartoti žmogaus prarastų galūnių funkcijas. Tuo tarpu atvirkštinį procesą, kai elektriniai signalai siunčiami į nervines ląsteles, vykdo bioninė akis. Ar dabar Elono Musko svajonės skamba kur kas realiau?

Į šį vykstantį procesą žvelgiant dar platesnėje perspektyvoje galiausiai susiduriame su tokiomis bendrovėmis, kaip IBM, „Google“, „Intel“ ir „Rigetti“ – tai kvantinių kompiuterių pradininkai bei pagrindiniai šios idėjos rėmėjai. Priešingai nei įprasti kompiuteriai, kvantiniai kompiuteriai naudoja kvantinę bitų (kubitų) sistemą (vietoj dvejetainės bitų sistemos). Tai reiškia, jog kiekvienas kubitas tuo pačiu metu gali būti tiek 1, tiek 0. Dėl šios savybės kvantiniai kompiuteriai skaičiavimus geba atlikti kur kas greičiau. Pavyzdžiui, „Google“ atliktas praktinis eksperimentas parodė, kad kvantinės mechanikos principais pagrįstas kompiuteris „D-Wave“ jau net ir šiuo metu pateikiamas užduotis gali atlikti 100 milijonų kartų greičiai nei šiuolaikinis įprastas kompiuteris.

Jeigu teko domėtis kvantinių kompiuterių rinka, tai greičiausiai žinosite ir apie mokslininkų priekaištus „D-Wave“. Pasak jų, „D-Wave“ pranašumą prieš dabartinius kompiuterius įgyja atlikdamas tik tam tikras užduotis. Būtent dėl šios priežasties šį kompiuterį labiau įprasta vadinti kvantinės mechanikos principais pagrįstu kompiuteriu. Tačiau surasti priekaištų 50 kvantinių bitų (kubitų) IBM sukurtam kvantiniam kompiuteriui sunkiai įmanoma. Tą patį galima pasakyti ir apie „Rigetti“ pasiekimus.

Šis startuolis 2017 metus užbaigė su pareiškimu, jog pagaliau sugebėjo sukurti kvantinį kompiuterį, kuris geba imituoti tam tikras mašininio mokymosi (angl. machine learning) formas. Skaičiavimo galios trūkumas – būtent tai, ko vis dar trūksta dirbtiniu intelektu aprūpintiems humanoidams. Dirbtinio intelekto sprendimai yra tarsi lėtai vykstančios reakcijos, kurios kol kas savo sparta niekaip neprilygsta procesams vykstantiems žmogaus galvoje. Kitaip sakant, robotai dar nėra pajėgūs atkartoti žmogui būdingo kūrybiškumo bei jausmų. Vis dėlto kvantiniai kompiuteriai kiekvieną iš mūsų jau įspėja apie potencialiai artėjančius pokyčius.

Humanoidas ar tiesiog naujasis žmogus?

Ar jau spėjote pajusti aukščiau išvardintus faktus jungiantį ryšį? Greičiausiai tai jausdama ir nuo 1911 metų gyvuojanti IBM korporacija dirbtinio intelekto bei kvantinių kompiuterių sprendimus apjungiantį padalinį įkūrė taip pat ne atsitiktinai. Bioniniai protezai, ypatingų galių suteikiantys egzoskeletai, brovimasis į žmogaus nervų sistemą, kvantinės mechanikos prisijaukinimas kuriant kompiuterines sistemas, į pagalbą atkeliaujantis dirbtinis intelektas bei robotai... Tuo tarpu naujausi moksliniai tyrimai fiksuoja smegenų aktyvumą netgi įvykus žmogaus klinikinei mirčiai.

Žinoma, mūsų smegenys sensta, tačiau taip pat nepaneigsi, kad išvengus smegenų sutrikimus galinčių sukelti ligų, net ir itin seni žmonės gali priminti nepakeičiamus genijus. Galbūt tai reiškia, kad mokslas slapčia svajoja humanoidus paversti žmonėmis? Taigi pats laikas apsispręsti ko mes iš tikrųjų bijome. Humanoidų, aprūpintų žmogaus sukurtu dirbtiniu intelektu ar vis dėlto pamažu užgimstančios skaitmeninio žmogaus rūšies?


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama