Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
Kovo 26 d. 20:20
Kaip keičiasi vairavimo įpročiai persėdus į elektromobilį?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

JAV paskyrė dar 5,1 milijardą dolerių naujausiai povandeninių laivų klasei: kuo bus ypatingi brangiausi pasaulyje povandeniniai karo laivai

Publikuota: 2017-09-29 12:17
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Arnas Mulokas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Šių metų rugsėjo 21 d. amerikiečių politikai galutinai patvirtino svarbų finansavimą sukurti naują povandeninių laivų klasę. Ji bus pavadinta Kolumbijos klase (Columbia Class) ir pakeis dar šaltojo karo laikotarpiu pradėtus naudoti Ohajo (Ohio) klasei priskiriamus strateginius branduolinius povandeninius laivus gabenančius balistines raketas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Šių metų rugsėjo 21 d. amerikiečių politikai galutinai patvirtino svarbų finansavimą sukurti naują povandeninių laivų klasę. Ji bus pavadinta Kolumbijos klase (Columbia Class) ir pakeis dar šaltojo karo laikotarpiu pradėtus naudoti Ohajo (Ohio) klasei priskiriamus strateginius branduolinius povandeninius laivus gabenančius balistines raketas. Amerikiečiai bendradarbiaudami kartu su britais darbus patikėjo „General Dynamics Electric Boat“ korporacijai. Abi investuojančios šalys bus šių laivų pirkėjos. Tad susipažinkime atidžiau su branduolinio atgrasymo tęsėjais.

Iš pirmo žvilgsnio kyla logiškas klausimas, kam kurti naujus povandeninius laivus, jei palyginti nesenai buvo sukurti „Seawolf“ ir „Virginia“ klasės povandeniniai laivai. Vis dar plaukioja Los Angeles klasė, o paskutinis Ohajo klasės laivas į tarnybą buvo priimtas ne tokiais jau gūdžiais 1997 metais.

JAV paskyrė dar 5,1 milijardą dolerių naujausiai povandeninių laivų klasei: kuo bus ypatingi brangiausi pasaulyje povandeniniai karo laivai
Naujojo laivo vizualizacija
©Wikipedia

Vis tik yra vienas „bet“. Vienintelė Ohajo klasė gali gabenti balistines raketas su branduoliniu ginklu ir būti rimtu mobiliu atgrasymu priešininkams visame pasaulyje. Kitos klasės ginkluotos tik „tomahawk“ sparnuotosiomis raketomis galinčiomis tiksliai atakuoti taikinius žemėje ir torpedomis skirtomis kitiems jūroje plaukiojantiems priešams. Jie rimtai grasinti priešui branduoliniu ginklu negali, o Ohajo laivai buvo numatyti tik 30 metų tarnybai. Aritmetika nesudėtinga, pirmasis toks pristatytas 1981 metais. Stringant pakeitėjo programai, kartą jau buvo pridėti 19 metų. Laikas galutinai baigiasi. Dar kart pratęsti galima popieriuje, bet savo metus atitarnavusi geležis jų neskaitys.

Nors kalbame apie naują klasę, to paties apie pačius laivus negalima pasakyti. Jie bus dalinai matyti. Korpusas ir dalis matomu bei ne dalykų liks kone identiški „Virginia“ klasės III atnaujinimų paketo laivams, pradėtiems statyti 2012 metais. Pastarieji nuo savo pirmtaku labiausiai skiriasi sonaru ir su juo susijusiais sprendimais.

Iki tol montuotas sonaras buvo paremtas „oro pagalvės“ principu. Aplink jį turėjo būti oro tarpas. Dujinė aplinka leidžiantis gilyn po vandeniu kur kas labiau reaguoja į pasikeitusį aplinkos slėgį. Jį reikia reguliuoti, antraip jis gali suplėšyti pertvaras, įrengimus ar net patį plaukiojantį aparatą. Po virtinės nelaimių praeito amžiaus 7 dešimtmečio pradžioje buvo priimta SUBSAFE (povandeninių laivų saugumo) programa. Ji akylai rūpinosi laivo galimybėmis išgyventi patyrus gedimą, bet visiškai ignoravo į iškeltus misijos tikslus. Tai ne tik stabdis kariškiams, bet ir nemenka kaina viskam įrengti bei gauti sertifikatus.

JAV paskyrė dar 5,1 milijardą dolerių naujausiai povandeninių laivų klasei: kuo bus ypatingi brangiausi pasaulyje povandeniniai karo laivai
Sonarų palyginimas
©navsource.org

Sukūrus naują sonarą buvo atsikratyta SUBSAFE programos akies. Tai leido sutaupyti iki 11 milijonų dolerių su kiekvienu naujuoju korpusu. Dabartinio sonaro signalai per kompozicinių medžiagų apsaugas sklinda tiesiogiai po vandenynus. Taip pat nebereikia kas 10 metų privalomo daviklių keitimo. Tai taip pat taupymas, pirmiausia aptarnavimo laiko.

Šiuo metu naudojami Ohajo klasės laivai vidutiniškai praleidžia 77 dienas jūroje, po to 35 dienas jis turi praleisti uoste kur atliekami taisymo darbai.

Vis tik keli svarbūs dalykai stipriai pasikeis. Laivo reaktorius turės tarnauti visą jam numatytą laiką – 40 metų. Seniesiems reaktoriuje reikėjo pakeisti branduolinio kuro elementus įpusėjus tarnavimo laikui. Tai buvo labai brangus, sudėtingas ir svarbiausia ilgam eliminuojantis povandeninius laivus iš aktyvios tarnybos darbas. Ohajo klasės laivų buvo 14, Kolumbijos bus tik 12. Amerikiečių poreikiams patenkinti pakaktu 10-ies, bet reikalinga atsarga, ypač įpusėjus tarnybos laikui numatytam iki pat 2080 metų.

Bus įdiegtas ir naujai sukurtas elektrinis variklis, kuris pakeis iki tol naudotas garo turbinas. Laivyno išsikelti tikslai šį laivą padaryti sunkiai aptinkamu iki pat jo tarnavimo pabaigos. Pastarosios skleidė triukšmą ir ne tik. Anot Brajano Klarko iš strateginių ir biudžetinių įvertinimų centro, turbinos efektyvus darbo režimas – 10 tūkstančių apsukų per minutę, bet varančiųjų propelerių efektyviausias našumas pasiekiamas ties 15-20 tūkstančių apsisukimų ribos. Vien norint išjudinti jį reikia įsukti turbiną iki itin didelių apsukų. Bent jau taip teigė Klarkas portalui nationaldefencemagazine.org šią vasarą. Galima sakyti daug triukšmo, neefektyvumo ir turbinos resurso naudojimas net iš pažiūros mažiems judesiams.

Su naujienomis atvyko sumažintas galimų gabenti balistinių raketų skaičius. Naujieji turės 16 paleidimo šachtų lyginant su iki tol buvusiomis 24-is T. Vis tik drastiškai, net trečdaliu branduolines raketas galinčių gabenti pajėgumų nesumažės. Ohajo klasės laivuose nuo kitų metų 4 šachtos bus deaktyvuotos. Taip nutiks pagal 2010 metais pasirašytą NEW START sutartį tarp Rusijos ir valstijų. Bus suvienodintas abiejų valstybių vienu metu turimų aktyvių raketų skaičius pagal susitarime numatytą grafiką. Statant ateities techniką į tai buvo atsižvelgta.

Tuo tarpu britai savo laivuose norės turėti tik po 12 šachtų „Trident“ tipo balistinėms raketoms. Jų manymų 4 užsisakyti laivai pilnai patenkins numanomus poreikius ateityje.

Ateities technikoje rasis jau sėkmingai naudojamas naujos kartos periskopas. Vietoje fizinio „stebėjimo vamzdžio“ į paviršių kils filmavimo kamera sujungta su šviesolaidžio kabeliu. Taip kur kas didesnis skaičius žmonių galės matyti tiesioginius vaizdus padedančius nuspręsti kokių veiksmų reikia imtis.

Kartu bus perkeltas manevringumą gerinantis sprendimas – vandens turbomotorai (water jet). Britų gamintojo „BAE Systems“ produktas yra alternatyva tradiciniam propeleriui. Du išorėje įmontuoti motorai per save stumia vandenį taip sukurdami judėjimą. Tradicinis propeleris tam tikrais atvejai gali sukelti vandens kavitacijos (oro burbuliukų susidarymo) procesą taip sukeldamas akustinį papildomą triukšmą ir išduoti savo buvimo vietą. Šie papildomi motorai leidžia pasiekti didesnį greitį „tyliuoju režimu“.

Pirmasis Kolumbijos klasės laivas bus „USS Columbia“, JAV Kolumbijos administracinės srities garbei (Vašingtono miestas oficialiai yra Kolumbijos apygarda). Kartu bus jau devintasis šį pavadinimą gavęs JAV laivyno laivas.

Šis paskutinis įnašas į projekto pabaigimo darbus – 5,1 milijardo dolerių – visoje programoje tėra lašas jūroje. Kongresui pateiktoje ataskaitoje minima, kad 2017 metų dolerio verte, projektui paruošti jau panaudotos sumos siekia sunkiai įsivaizduojamus 122 milijardus dolerių. Prognozuojama pirmojo laivo kaina iki 10 milijardų dolerių, iš kurių 8 bus skirti jo statybai, o likę įvairiems testavimo metu pastebėtiems nesklandumams ištaisyti.

Kiekvienas vėlesnis pasekėjas tikimasi tilps į kuklesnę 6 milijardų už vienetą ribas 2017 metų dolerio verte. Taip Kolumbijos klasės laivai perims brangiausio povandeninio laivo titulą iš prancūzų, kuriems 2009 metais pasistatytas „Triomphant“ klasės povandeninis laivas atsiėjo 3,1 milijardo eurų (maždaug 4 milijardai dolerių). O ir išlaikymo kaina bus nemaža, planuose 119 milijonų dolerių metams už kiekvieną eksploatuojamą šios klasės vienetą.

Kokios didžiausios laivo problemos? Kongresui pateiktame dokumente buvo išsakyti nuogąstavimai, kad naujasis variklis bandymuose buvo linkęs perkaisti. Šiam momentui tai jau išspręsta problema. Bent iki kol pastatytas tikras povandeninis laivas išplauks į tikrus bandymus vandenynuose. Likęs laivas 70% bus toks pat kaip jau naudojami elementai Virdžinijos klasės laivuose. Su tomis sistemomis viskas turi būti gerai. Jos jau išbandytos.

Suplanuota „USS Columbia“ konstrukcijos darbų pradžia 2021 metai. Pabaigimo reiktu tikėti ne ankščiau kaip 2028-aisiais. Oficiali tarnybos pradžia dar po kelių metų. Jei viskas klostysis sėkmingai bus pradėta masinė gamyba.


Technologijos.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama