Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
Balandžio 17 d. 08:23
Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

„Blockchain“ pakeis daugybę dabartinių verslo modelių

Publikuota: 2017-07-07 20:14
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Autorius: D. Kuncė, T. Ambrasas
Aut. teisės: ©IQ.lt
Inf. šaltinis: IQ.lt

Internete 2008 m. paskelbtame straipsnyje „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“ aprašyta revoliucinė decentralizuotų elektroninių pinigų technologija, leidžianti išvengti finansų institucijos tarpininkavimo. E. pinigai pavadinti „bitcoin“ (bitkoinais), o jų naudojimą įgalinanti technologija – „blockchain“.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Tačiau progresą lems viešojo ir privačiojo sektorių pastangos.

Internete 2008 m. paskelbtame straipsnyje „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“ aprašyta revoliucinė decentralizuotų elektroninių pinigų technologija, leidžianti išvengti finansų institucijos tarpininkavimo. E. pinigai pavadinti „bitcoin“ (bitkoinais), o jų naudojimą įgalinanti technologija – „blockchain“. Nors teksto autoriaus, pasivadinusio Satoshi Nakamoto, asmenybė niekada nebuvo nustatyta, o kurį laiką bitkoinais ir „blockchain“ domėjosi tik mažas entuziastų ratas, netrukus tapo aišku, kad ši technologija gali sukelti revoliuciją beveik visame versle.

„Blockchain“ pakeis daugybę dabartinių verslo modelių

Per pastaruosius metus sukurta ne viena šios srities inovacija, į „blockchain“ investuoja solidžios finansų institucijos, verslas, startuoliai, konsultacijų ir technologijų bendrovės. Nuo 2013 m. iki dabar „Google“ sistemoje žodžio „blockchain“ paieška padažnėjo apie 2000 proc

Saugi bazė

Trumpai „blockchain“ galima apibūdinti kaip metodą saugiai keistis verte ir informacija. Techniškai tai yra decentralizuota įrašų (pavyzdžiui, pirkėjo pinigų perdavimo įrašas pardavėjui) bazė. Tradiciškai tokie įrašai saugomi centralizuotose bazėse (bankų, kredito kortelių bendrovių serveriuose ar apskaitos sistemose), o „blockchain“ atveju šie įrašai automatiškai atkartojami ir matomi visuose sistemos dalyvių kompiuteriuose. Tam tikri šifravimo ir grupavimo į blokus metodai užtikrina įrašų saugumą ir neatšaukiamumą. Platformos decentralizavimas, saugus šifravimas ir neatšaukiamumas leidžia sistemos dalyviams atlikti transakcijas (sakykim, atsiskaityti virtualiąja valiuta – bitkoinais) ir pasitikėti informacija be trečiosios šalies pagalbos. Ši naujovė dar vadinama paskirstytųjų žurnalų technologija (distributed ledger technology).

„Blockchain“ ypatybės, leidusios sukurti decentralizuotą virtualiąją valiutą, sudaro sąlygas kiekvienai organizacijai naudotis tinklu, kuriame informacija yra visiškai apsaugota nuo piktų kėslų įsilaužti ir ją pakeisti. Pinigai, vertybiniai popieriai, nuosavybės teisės, lojalumo taškai ar asmens tapatybės įrašai perduodami be tarpininkų, saugiai ir akimirksniu. Ši technologija taip pat atveria galimybę sudaryti išmaniuosius kontraktus (smart contracts) – algoritmus, automatiškai vykdančius numatytas sutarties sąlygas.

Tai, be abejo, revoliucinė technologija: „blockchain“, kaip kadaise internetas, gali sudrebinti įvairias verslo sritis, padaryti procesus demokratiškesnius, saugesnius, skaidresnius ir efektyvesnius. Ji ir toliau tobulinama, kuriami sprendimai, didinantys duomenų įrašymo greitį ir jų saugomą kiekį.

Greičiau ir pigiau

„Blockchain“ paremti nauji verslo modeliai pirmiausia išbandomi finansų sektoriuje. Nemažai žaidėjų jau eksperimentuoja, o bankai yra vieni didžiausių investuotojų į „blockchain“ startuolius. Pavyzdžiui, R3 CEB bendrovė 50 bankų subūrė į konsorciumą, kuriantį finansų sričiai pritaikytą technologiją. Bankams, reguliuotojams ir draudimo įmonėms aktualūs sprendimai, padedantys nustatyti kliento tapatybę, jo patikimumą ir kredito istoriją.

Ne ką menkesnės galimybės atsiveria ir kitiems verslams. Pavyzdžiui, mažmeninės prekybos atstovams ši technologija leistų sukurti naujos kartos lojalumo sprendimus, kad nebereiktų nuolaidų kortelių ir sudėtingų skaičiavimo sistemų. Energetikos sektoriuje galėtų būti aktualūs elektromobilių įkrovimo tinklo, tiesioginių sandorių ir vartotojų identifikavimo būdai. Sveikatos apsaugos sferoje galėtų atsirasti bendra pacientų įrašo, gydymo istorijos ar automatinio atsiskaitymo už suteiktas paslaugas su privačiosiomis ir valstybinėmis sveikatos draudimo institucijomis sistema.

Bendrovės „Deloitte“ tyrime „Blockchain: Enigma. Paradox. Opportunity“ aprašomas galimas išmaniųjų kontraktų taikymo atvejis draudimo sektoriuje. Šiandien draudimo sutartys klientams vis dar sunkiai suprantamos, o kad gautų draudžiamųjų įvykių išmokas, žmonės turi pildyti sudėtingus dokumentus ir lankytis draudimo įmonių biuruose. Draudimo verslas turi daug išlaidų dėl atitikties reikalavimų, taip pat nuostolių dėl įvykių klastojimo. Išmanieji kontraktai padėtų spręsti šias problemas, sistemai automatiškai registruojant įvykius, nustatant išmokas.

„Blockchain“ gali iš esmės pakeisti viešąjį sektorių, o paslaugas padaryti efektyvesnes ir prieinamesnes. Šiandien nemaža dalis valstybės išteklių nukreipiama į įvairių registrų (žemės, nekilnojamojo turto, juridinių asmenų ir pan.) kūrimą ir įvairių dokumentų išdavimą. Paskirstytasis nuosavybės žurnalas galėtų supaprastinti nuosavybės įrašų sistemą ir ją apsaugoti nuo sukčių ar įsilaužėlių. Taip valstybė pagerintų viešosios paslaugos kokybę, optimizuotų jos teikimą ir sumažintų sąnaudas.

Teisinė analizė neskubinama

„Deloitte“ atliktoje studijoje „Blockchain: Democratised trust. Distributed ledgers and the future of value“ pateikiamos rekomendacijos, kokius klausimus verslas ir viešasis sektorius turėtų nagrinėti, į kurias sritis kreipti dėmesį, pritaikant paskirstytuosius žurnalus. Pirmiausia organizacijoms vertėtų nagrinėti scenarijus, kuriuose „blockchain“ keistų operacijas, vertės kūrimo grandines ir verslo modelius.

Jos turėtų ieškoti būdų, kaip didinti efektyvumą lėtų, brangių ir nepatikimų transakcijų srityse, diegti naujus partnerystės bei bendradarbiavimo modelius.

Progresą gali stabdyti ir tam tikros rizikos bei iššūkiai. Iki šiol neaiškus „blockchain“ teisinis statusas ir reguliacinė aplinka. Paskirstytųjų žurnalų technologija daugeliu atvejų turėtų veikti už nacionalinių valstybių ribų, tačiau, nors finansinių paslaugų reguliavimas vis dažniau derinamas tarptautiniu lygiu, nėra bendros sistemos ir tarptautinių finansinių standartų. Šalys linkusios atidėti teisinę analizę, tinkamo teisinio pagrindo paiešką ir daugiausia dėmesio skiria konkretiems technologijos panaudojimo atvejams.

Kadangi „blockchain“ paremta nekintamų įrašų sistema, tai reikia įvertinti ir teisiniu aspektu – ar sistema būtų laikoma galutine duomenų įrašo turėtoja? Kitaip sakant, kyla nuosavybės teisės į turtą, tinkamos dokumentacijos rizikos. Pavyzdžiui, teisme gali kilti įrodymų tinkamumo klausimas, t. y. ar įrašai ir jų duomenys be pagrindžiančių dokumentų apskritai gali būti laikomi nuosavybe. Viena išeičių – sukurti tam tikrus galutinius registrus.

Taip pat neatsakyti ir kiti teisiniai klausimai, susiję su asmens duomenų, informacijos apsauga, vieta, vartotojų teisių apsauga, intelektine ir civiline atsakomybe. Be to, prieš pritaikant „blockchain“, teks keisti jau egzistuojančias sistemas, o tam būtina iš anksto numatyti pereinamąjį laikotarpį.

Šiuo metu sunku prognozuoti, kaip greitai „blockchain“ taps neatskiriama mūsų visų kasdienybės dalimi. Tačiau ši technologija kartu su kitomis inovacijomis, tokiomis kaip daiktų internetas ir dirbtinis intelektas, anksčiau ar vėliau pakeis esamus verslo modelius.


IQ.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama