Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
Kovo 26 d. 20:20
Kaip keičiasi vairavimo įpročiai persėdus į elektromobilį?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

„Nokia“ – 150 metų su kaliošais ir telefonu

Publikuota: 2015-05-24 12:07
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Pasaulyje nėra tiek daug kompanijų , kurios galėtų pasigirti pusantro šimtmečio jubiliejumi. Dar mažiau tokio solidaus amžiaus sulaukusių tarptautinių kompanijų. Viena iš jų – suomių „Nokia“, kurios 150-metis šią savaitę paminėtas.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Pasaulyje nėra tiek daug kompanijų , kurios galėtų pasigirti pusantro šimtmečio jubiliejumi. Dar mažiau tokio solidaus amžiaus sulaukusių tarptautinių kompanijų. Viena iš jų – suomių „Nokia“, kurios 150-metis šią savaitę paminėtas.

O prasidėjo dabartinis telekomunikacijų gigantas nuo nediduko popieriaus fabriko, kurį 1865 metais Tampere miestelyje įkūrė kalnų inžinierius Frederikas Idestamas. Fabriko reikalams klostantis puikiai, 1868 m. jis atidarė antrą fabriką – dabar jau Nokia miestelyje, šalia Nokianvirta upės. Tačiau ir tada kompanija nesivadino dabartiniu savo pavadinimu. Pavadinti kompaniją miestelio, kuriame stovėjo antrasis jo fabrikas, pavadinimu, Idestamas nusprendė 1871 m., padedamas savo draugo Leopoldo Mechelino, kuris tapo pagrindiniu jo partneriu. Būtent Mechelinas pertvarkė du Idestamo popieriaus fabrikus į akcinę bendrovę, „Nokia Ab“.

Tampere ir Nokia miestai, kuriuose buvo įsikūrusi Idestamo ir Mechelino kompanija, buvo Didžiosios Suomijos kunigaikštystės sudėtyje, kuri savo ruožtu buvo Rusijos imperijos dalimi. Ir kiek pagudravus, galima būtų tarti, kad jei mūsų šalyje nebūtų dviejų valdžių pasikeitimų, „Nokia“ visai galėjo būti rusiška kompanija. Tačiau, aišku, čia juokelis.

XIX a. gale progresas į žmonių namus atneša pirmąją, santykinai masinę, elektros energiją. Kadangi „Nokia“ fabrikai stovi prie upių, Mechelinui kyla mintis drauge su popieriaus kombinatais vystyti ir hidroelektrines. Idestamas tokiai idėjai priešinasi, tačiau 1896 m. nutaria palikti savo paties įkurtą kompaniją. Taip Mechelinas gauna veiksmų laisvę, ir štai, 1902 m. „Nokia“ ima tiekti ne tik popierių, bet ir elektrą.

„Nokia“ – 150 metų su kaliošais ir telefonu

Lygiagrečiai, Helsinkyje 1898 m. buvo įkurta kompanija „Suomiški gumos dirbiniai“ (Finnish Rubber Works). Jau po keturių metų kompanija nutarė perkelti gamybą į tą patį miestelį Nokia. Vienu iš svarbiausių šio sprendimo faktorių tapo galimybė tiesiai iš Mechelino pirkti elektros energiją.

Suomiškas kompanijos pavadinimas vargiai galėjo būti prekės ženklu bent jau dėl savo sudėtingumo (Suomen Gummitehdas Oy), ir todėl gamintojai veikiai pradėjo žymėti savo produkciją „Nokian“ – „iš Nokia“.

Trečioji kompanija, padėjusi dabartinės „Nokia Corporation“ pagrindus, yra „Finnish Cable Works“. Ji buvo sukurta 1912 metais jau 1922-ais ją nupirko „Finnish Rubber Works“. Tuo pat metu „Suomiški gumos dirbiniai“ įsigijo ir „Nokia Ab“. Priežastis paprasta: po Pirmojo pasaulinio karo kompanija atsidūrė ant bankroto slenksčio ir kadangi gumos gamintojas bijojo prarasti elektros energijos tiekėją, buvo nuspręsta gaminti elektrą patiems. Pats paprasčiausias būdas – nupirkti nuostolingą bendrovę.

Taip 1922 metais trys kompanijos susitelkė vienose rankose – Edvardo Polono rankose, gumos dirbinių gamintojo įkūrėjo. Tačiau pagal tuo metu Suomijoje galiojusius įstatymus Polonas negalėjo sujungti trijų įmonių į vieną ir galiausiai turėjo vadovauti trims atskiroms, nors juridiškai ir susijusioms, struktūroms.

Šias tris kompanija apjungti į vieną „Nokia Corporation“, tapusia Suomijos simboliu ir pasididžiavimu, pavyko tik 1967 metais. Pirmuoju jos vadovu tapo Bjornas Vesterlundas, ir buvo sukurtas elektronikos tyrimų ir gamybos padalinys. Nepaisant to, kad jis 15 metų buvo absoliučiai nuostolingas, Vesterlundas jo uždaryti neplanavo, nes manė, kad tai ateities dalykas.

Šiame padalinyje dirbę inžinieriai turėjo visišką laisvę ir tiesiogine prasme galėjo kurti, kas paskui padėjo Nokia užimti telekomunikacijų rinkos lyderio pozicijas.

Kartais „Nokia“ produkcija buvo tokia įvairi, kad kompanija vienu metu gamino popierių, kabelius, telekomunikacijų įrangą, avalynę (taip pat ir guminę), dujokaukes Suomijos armijai, elektroniką ir net pramoninius robotus. Korporacijos produkcija buvo žinoma netgi SSRS: tada dar „Finnish Cable Works“ po Antrojo pasaulinio karo tiekė Sovietų sąjungai kabelius, kaip reparacijas nugalėjusiai pusei.

„Nokia“ tapimas telekomunikacijų gigantu prasidėjo aštuntajame dešimtmetyje, kai elektronikos padalinys išleido itin sėkmingą skaitmeninį komutatorių „Nokia DX200“. Jis buvo toks sėkmingas, kad įvairios jo modifikacijos vienuose ar kituose projektuose buvo naudojamos iki pat 2013 m..

Tačiau dar iki to, septintajame dešimtmetyje, kompanija jau pradėjo kurti automobilinių radiotelefonų tinklą. „Nokia“ partneriu tapo kita suomių kompanija „Salora Oy“, drauge su kuria nuo 1971 iki 1978 metų kompanija padengė visą šalies teritoriją radijo ryšiu. Dviejų korporacijų partnerystė tapo bendra įmone „Mobira Oy“. Paskui, 1984 metais, „Nokia“ išpirko „Salora“, o telefoninę produkciją ėmė leisti, pažymėtą „Nokia-Mobira“ prekės ženklu. Kiek anksčiau, 1981 m., kompanija įdiegė pirmąjį mobilaus ryšio standartą 1G, pavadintą NMT. Taip Suomija tapo pirmąja valstybe, kurioje buvo užtikrintas mobilusis ryšys.

Tuo metu kompanija nutarė susitelkti į telekomunikacijų veiklą, ir todėl 1988 m. visi „guminiai“ padaliniai pasitraukė iš po motininės kompanijos sparno.

Jos ir dabar sėkmingai gyvuoja: „Nokia Footwear“ gamina avalynę, o „Nokian“ padangos laikomos vienomis iš geriausių rinkoje. Bent jau žieminių.

Tuo tarpu kabelių gamyba logiškai tapo kompanijos telekomunikacinės struktūros dalimi.

Devintajame dešimtmetyje „Nokia“ buvo viena iš didžiausių televizorių ir asmeninių kompiuterių gamintojų. Suomiškos ESM buvo leidžiamos su „MikroMikko“ prekės ženklu. Tačiau vėliau „Nokia Data“ padalinys, užsiėmęs kompiuteriais, buvo parduotas ir po kelių sandorių tapo „Fujitsu“ dalimi.

Grįžkime prie telekomunikacijų: 1989 metais „Nokia“ sukūrė antros kartos ryšio standartą, leidusį perduoti ne tik balsą, bet ir duomenis. Tai iki skausmo pažįstamas GSM standartas, ir didžia dalimi dėl jo visos dabartinės duomenų perdavimo mobiliuoju ryšiu technologijos remiasi „Nokia“ patentų portfeliu, leidžiančiu jai ir dabar neskursti.

Pirmą kartą istorijoje GSM tinkle 1991 metais paskambino Suomijos premjeras Hari Holkeri. Jau 1992 metais GSM tinklu galėjo naudotis visi norintys. Tuo pačiu atsirado tuo metu pirmas ir vienintelis GSM telefonas „Nokia 1011“, dar žinoma, kaip „Mobira Cityman 150“.

Taip pačiais metais buvo sugalvotas legendinis kompanijos šūkis „Connecting People“.

Žymioji kompanijos skambučio melodija atsirado kiek vėliau – 1994 metais. Kitas nepakeičiamas kompanijos produktų atributas – legendinė „Gyvatėlė“ telefonuose atsirado dar po trijų metų 1997-aisiais.

Nuo veiklos pradžios ir iki 2007 metų, „Nokia“ buvo neginčijamu mobiliojo ryšio ir mobiliųjų telefonų rinkos lyderiu. Tačiau 2007 metais pasirodė produktas, visiškai sužlugdęs kompanijos mobiliojo ryšio biznį – „iPhone“. „Nokia“ laiku nepastebėjo grėsmės ir liko ištikima savo mygtukinių išmaniųjų telefonų gamybos principui. Ir taip nutiko nepaisant to, kad jutiklinius aparatus kompanija gamino dar 2004 metais.

Pirmąjį išties masinį jutiklinį išmanųjį telefoną kompanija išleido tik 2008-ųjų gale ir jo sistema, lyginant su „iPhone“ buvo taip pat pasenusi, kaip ir „geležis“.

Taip kompanijos mobiliųjų telefonų padalinys pateko į ilgą krizę. Kaip paskui sakė Suomijos premjeras, „Apple“ pražudė iškart dvi šalies pramonės šakas: popieriaus gamybą, nes visi ėmė skaityti „iPade“, ir plataus naudojimo elektronikos gamybą, nes visi ėmė naudotis „iPhone“.

2014 metais „Nokia“ atsikratė itin nuostolingo mobiliųjų telefonų padalinio, parduodama jį „Microsoft“. Ir dabar „Nokia“ einasi vis geriau: kompanija gauna pinigus už savo patentų naudojimą, tebekuria ir tebepardavinėja telekomunikacijų įrangą (tam ji netgi įsigijo konkurentą „Alcatel-Lucent“) ir vysto savo kartografijos verslą, kurį įsigijo 2007 metais.

Ir kadangi dabar „Nokia“ reikalai einasi puikiai, kompanijos darbuotojai kompanijos jubiliejaus šventimo proga netgi sušoko korporacijos būstinės „Espoo“ kieme patį masiškiausią istorijoje letkį. Ir tai logiška: suomiai šoka nacionalinį šokį didelio suomių nacionalinės kompanijos jubiliejaus proga.


Technologijos.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama