Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Technologinės naujovės bankininkystėje (2 dalis). Mokėjimo kortelės

Publikuota: 2014-07-21 20:10
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: el. paštas Tomas Martinkėnas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Šiuolaikinės ekonomikos būtinybė yra saugios, efektyvios, pigios ir prieinamos mokėjimo paslaugos – be jų rinka negalėtų funkcionuoti. Išplėtotos šios paslaugos prisideda prie ekonomikos augimo, konkurencingumo skatinimo. Tobulėjant technologijoms keičiasi mokėjimo būdai, priemonės, mokėjimo paslaugų pasiūla ir paklausa. Neišvengiamai su mokėjimais grynaisiais ir negrynaisiais pinigais susiduria kiekvienas rinkos dalyvis.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Šiuolaikinės ekonomikos būtinybė yra saugios, efektyvios, pigios ir prieinamos mokėjimo paslaugos – be jų rinka negalėtų funkcionuoti. Išplėtotos šios paslaugos prisideda prie ekonomikos augimo, konkurencingumo skatinimo.

Tobulėjant technologijoms keičiasi mokėjimo būdai, priemonės, mokėjimo paslaugų pasiūla ir paklausa. Neišvengiamai su mokėjimais grynaisiais ir negrynaisiais pinigais susiduria kiekvienas rinkos dalyvis, todėl daugelyje šalių mokėjimo paslaugų rinka yra plačiai analizuojama, stengiantis nustatyti mokėjimo būdų ir priemonių derinį, kuris visuomenei kainuotų mažiausiai, vartotojui užtikrintų greitas ir pasiekiamas paslaugas.

Technologinės naujovės bankininkystėje (2 dalis). Mokėjimo kortelės

Ne kiekvienu atveju popierinių banknotų ir monetų naudojimas yra patogus bei praktiškas pasaulyje, kuriame laikas vertinamas pinigais. Pastaraisiais dešimtmečiais sparčiai plinta alternatyvi mokėjimo priemonė pagrįsta elektroniniu lėšų pervedimu – mokėjimai banko kortelėmis. J. Šatas (2006) mokėjimo kortelę apibūdina kaip elektroninės formos atsiskaitymų pinigais dokumentą. Tai savotiška elektroninė piniginė, raktas į kliento sąskaitą, galimybė atsiskaityti negrynaisiais pinigais. Kartu ji yra ir viena iš sąskaitos valdymo priemonių, užtikrinanti saugų ir greitą atsiskaitymą prekybos vietose. Klientas yra identifikuojamas pagal luste esančią informaciją, arba pagal ant kortelės užrašytus duomenis – ją išleidusią organizaciją, numerį, galiojimo laiką, naudotojo vardą ir pavardę, papildomą apsaugos kodą.

Pinigines operacijas (tokias kaip pinigų įsinešimas ir išgryninimas Lietuvos ar net užsienio bankomatuose) naudojant mokėjimo korteles galima atlikti net tada, kai nedirba jas išdavusi finansų institucija. Darant atsiskaitymą lustine mokėjimo kortele nereikia pasirašyti, užtenka suvesti keturių skaitmenų PIN kodą. Kitas vartotojų išskiriamas patogumas tas, kad apmokėjus sąskaitą už prekes ar paslaugas kortele, nereikia skaičiuoti grąžos – taupomas laikas. Pinigų laikymo būdas mokėjimo kortelėje yra saugus ir patikimas, ja galima atsiskaityti užsienyje atskirai nekonvertavus valiutos, o pamesta kortelė užblokuojama paskambinus į atitinkamą instituciją. Šie ir daug kitų privalumų padeda populiarėti elektroninėms bankų mokėjimo priemonėms.

Lietuvoje 2005-ais metais, per paskutinį ketvirtį, visų transakcijų skaičius bankų mokėjimo kortelėmis (grynųjų pinigų išėmimas per bankomatus, elektroninių kortelių skaitytuvus ir atsiskaitymai už pirkinius) sudarė 29 809 tūkstančius, o 2013-ais metais tuo pačiu laikotarpiu jau 150 115 tūkstančius. Transakcijų skaičius per 7 metus išaugo šiek tiek daugiau nei 5 kartus. Nors mokėjimų kortelėmis skaičius Lietuvoje per pastaruosius metus išaugo, vienam gyventojui 2011-ais metais buvo daugiau nei perpus mažesnis už Europos Sąjungos vidurkį. Galima daryti išvadą, kad ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje mokėjimo kortelės atlieka svarbų vaidmenį visuomenėje ir tuo pačiu finansuose. Tai patvirtina pavyzdys, jog mokėjimo kortelių leidėjų, kompanijų gigančių „Visa“ ir „Mastercard“, akcijų kainos išlaiko tendenciją didėti jau ilgus metus (1 pav.).

Technologinės naujovės bankininkystėje (2 dalis). Mokėjimo kortelės
1 pav. „VISA“ ir „Mastercard“ kompanijų akcijų kainos
©„Yahoo Finance“, grafinis sprendimas autoriaus.

Patogių atsiskaitymų sistemai šitaip išpopuliarėti padėjo technologijos. Prieš pusšimtį metų magnetinė juostelė įspausta kortelėse telpančiose į delną visam laikui pakeitė bankininkystę. 1946 metais vartotojams pirmąją banko mokėjimo kortelę pristatė J. Biggins, Amerikos „Brooklyn“ banko vadovas. Kortelės veikimo principas buvo primityvus ir pagrįstas skolinimusi – klientui pasinaudojus šia kortele, sąskaita už pirkinius būdavo tiesiogiai siunčiama „Brooklyn“ bankui, kuris jas apmokėdavo, o vėliau pinigus susigrąžindavo iš savo kliento. Apribojimų buvo daug: klientas kortele galėjo atsiskaityti tik mieste, kuriame įsikūręs bankas, taip pat privalėjo turėti šiame banke sąskaitą. Po penkerių metų tokią kortelę pristatė ir kitas – Niujorko Franklino nacionalinis bankas. Tokios kortelės buvo naudojamos siekiant skatinti klientų lojalumą, gerinti jų aptarnavimo kokybę. Pirmosios mokėjimo kortelės buvo ne plastikinės, kaip dabar įprasta, o metalinės ar net popierinės.

Įprastas „Visa“ logotipas ant banko mokėjimo kortelių neatkreipia dėmesio, bet būtent šis pavadinimas giliai įspaustas bankų technologijų istorijos knygoje. 1958 metais „Bank of America“ išleido kortelę „BankAmericard“ (kiek vėliau ji pavadinta „Visa“). Tai buvo tokia kortelė, kokią mes esame įpratę matyti ir naudotis dabar. Tuo metu egzistavo labai griežtos bankų veiklos reguliavimo taisyklės, kurios ribojo banko galimybes teikti savo paslaugas geografiškai didesnėse teritorijose. Konkurentų netrūko. Priimtas sprendimas leisti kortelę platinti ir kietiems bankams pasitvirtino – per septynerius metus visoje Amerikoje buvo išleista beveik 5 milijonai tokių kredito kortelių.

Bėgant laikui „Bank of America“ nebeturėjo išteklių ir patirties sukontroliuoti viso kortelių leidimo, platinimo proceso ir vartojimo mastų. Dėl tos priežasties buvo įkurta bankus ir kortelių leidėjus vienijanti asociacija, kuri šiuo metu ir yra pasaulyje žinoma „Visa“ vardu. Pagal toliau minimus parametrus, didžiausia tiek kreditinių, tiek debetinių kortelių ir jų mokėjimų sistemų tiekėja yra „Visa“, vykdanti veiklą daugiau nei 200 valstybėse ir sudariusi sutartis su 15 200 finansinių institucijų, kurios jau yra išplatinusios apie 2 mlrd. tokių kortelių.

Atnešusios naujus vėjus bankų paslaugų sektoriuje Amerikoje mokėjimo kortelės netruko persikelti ir į kitus žemynus, tarp jų ir Europą. Minėtoji kredito kortelė „BankAmericard“ Didžiojoje Britanijoje buvo išleista 1966 metais „Barclays“ banko, tačiau Lietuvoje pirmoji mokėjimo kortelė pasirodė tik 1993 metais. Ji vadinosi „Visa Classic“.

Naujame amžiuje bankų klientai turi žymiai daugiau galimybių, negu pirmųjų mokėjimo kortelių savininkai. Dėl didelės konkurencijos bankai technologijas stengiasi išnaudoti visu pajėgumu – šiandien kortelių savininkai gali net susikurti individualią kortelę su pasirinktu vaizdu, taip pat klientams siūlomos papildomos paslaugos – nemokamas kelionių, sveikatos draudimas, įvairios nuolaidos, kortelėmis galima atsiskaityti perkant internetu.

Tradiciškai skiriamos debeto ir kredito kortelės, tačiau gali būti ir kitų rūšių kortelių, pasižyminčių specifinėmis savybėmis (pvz., virtualiosios kortelės). Virtualios kortelės labai patrauklios jauno amžiaus vartotojams, nes jos leidžia atsiskaityti už prekes ir paslaugas įsigytas internetu. Mokėjimo paslauga, kai mokėtojo iniciatyva lėšos pervedamos į gavėjo mokėjimo sąskaitą vadinama kredito pervedimu. Paplitus elektroninei bankininkystei, kredito pervedimai tapo ypač patogus, greitas ir saugus būdas pervesti lėšas. Pastaruoju metu kredito pervedimai naudojami ir atsiskaitant už elektroninės prekybos būdu įsigytas prekes ar paslaugas, kai kurie bankai ar kredito institucijos šio tipo korteles išduoda ir jauniems vartotojams, taip papildydami mokėjimo kortelių asortimentą būtent šiam vartotojų segmentui. Kreditinė kortelė suteikia galimybę pirkti prekes, atsiskaityti už paslaugas kreditu. Naudojant debetinę kortelę negalima išleisti daugiau pinigų negu yra banko sąskaitoje. Lietuvoje labiausiai paplitusios debeto kortelės, nors pastaraisiais metais populiarėja ir kredito kortelės. Jas turinčiųjų dalis per metus padidėjo nuo 12,6 % (2012 m.) iki 17 % (2013 m.).

Finansinių paslaugų sektorius keičiasi metai iš metų. Norint saugiai, greitai ir patikimai naudotis bankų mokėjimo kortelėmis yra reikalingi bankomatai, taip pat elektroniniai kortelių skaitytuvai. Elektroniniai kortelių skaitytuvai naudojami prekybos vietose, suteikia klientams galimybę už prekes atsiskaityti mokėjimo kortelėmis. Remiantis Lietuvos banko inicijuota „Lietuvos gyventojų mokėjimo paslaugų naudojimo įpročių apklausa“ 2013-ais metais, galima teikti, kad net 70 % respondentų, turinčių mokėjimo kortelę, nerado galimybės atsiskaityti mokėjimo kortele bent vienoje iš devynių apklausoje įvardytų ar respondento nurodytų prekybos vietų, nors tais pačiais metais Lietuvoje buvo 47 542 mokėjimo kortelių skaitytuvai. Dvigubai mažesnė procentinė turinčių kortelę respondentų dalis pasigenda galimybės atsiskaityti mokėjimo kortelėmis valstybės institucijose, tokiose kaip policija, teismai, taip pat mugėse, turguje, pramogas teikiančiose vietose. Analizuojant duomenis galima daryti išvadą, kad bankams reikia investuoti ne tik į mokėjimo kortelių technologinę plėtrą, jų saugumą ir pan., bet ir į prietaisus, kuriais naudojantis būtų galima vartotojams atsiskaityti už prekes ar paslaugas, tų prietaisų naudojimo patogumą bei paplitimą.

Dar gerai neįsitvirtinus ir nepasklidus negrynųjų pinigų atsiskaitymų technologijoms, jau yra prognozuojama, kad atsiskaitymo kortelių rinka ateityje gali išgyventi nemažus pokyčius, didžiųjų įmonių rinkos dalis keisis. Remiantis vartotojų gerovės dydžio augimu technologijų raidos istoriją galima palyginti su spirale – kaip kažkada ne mažą popierinių pinigų kiekį ir monetas reikalingas atsiskaityti už prekes ir paslaugas pakeitė viena mokėjimo kortelė, taip dabar vartotojų jau naudojamas kelias mokėjimo korteles keičia viena elektroninė piniginė perkelta į mobilųjį telefoną, leidžianti naudojimo galimybes dar labiau praplėsti. Atsiskaitymas vyks prilietus telefoną prie tinkamo nuskaitymo aparato.

Reikia nepamiršti, kad mobilių mokėjimų technologija dar tik skverbiasi į atsiskaitymų rinką ir susiduria su sunkumais – norint mokėti telefonu reikia turėti tinkamą technologiją palaikančius įrenginius ir egzistuoja universalios programinės įrangos trūkumas, kaip kad buvo mokėjimo kortelių paplitimo pradžioje. Daugelis kompanijų dar tik planuoja pristatyti universalias mobiliąsias pinigines ir apie jas galima sužinoti iš technologijų parodų, tačiau „Google“ jau išbando savo projektą pavadinimu „Google Wallet“. Šią programą galima parsisiųsti į išmanųjį telefoną ir jos pagalba atsiskaityti keliose parduotuvėse. Didžiausias trūkumas tas, kad programėlė nepalaiko „MasterCard“ kortelių, tuo tarpu „AT&T“, „T-Mobile“ ir „Verizon“ kuriama ir planuojama pristatyti virtuali piniginė „ISIS“ turėtų palaikyti daugumą rinkoje paplitusių kreditinių kortelių, tačiau vėl gi, šiuo metu oficialiai patvirtintas tik vienos firmos „American Express“ kortelių palaikymas. Mokėjimo kortelių istorijoje pasižymėjusi bendrovė „Visa“ skelbia planus pristatyti nuosavą „V.me“ virtualios piniginės variantą. Galima pastebėti, kad pagrindiniai mokėjimo kortelių rinkos lyderiai nenori lengvai užleisti pozicijų rinkoje, taigi konkurencija gali padėti sukurti dar įdomesnių ir naudingesnių technologinių sprendimų.


Technologijos.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama